Akkor jöjjön egy matekpélda, hátha így megérted (bocsi az offért):
Feladat:
Tételezzük fel az egyszerűség kedvéért, hogy van két büfés vállalkozó, az egyik az eplényi sípályánál, a másik pedig Budapest egyik piacának parkolójában árul, mindkettő egyszerű lakókocsiból. Egyféle termékük van (szintén az egyszerűség kedvéért), a hamburger. A vállalkozásoknak kétféle költsége van: alapanyagköltség (változó ktg), és helypénz (fix ktg). Az alapanyagköltsége mindkét vállalkozónak egyforma: 1 hamburger költsége 100 ft. A helypénz Eplényben 100.000 ft/nap, Bp-en viszont nem fizet helypénzt a vállalkozó, mivel közterületen árul. Mindketten naponta 1.000 hamburget adnak el. Kérdés: milyen áron adják a hamburgert, hogy nullán legyenek?
Megoldás:
Bp-i vállalkozó egységköltsége: (1.000x100+0)/1.000=100Ft.
Eplényi vállalkozó egységköltsége: (1.000x100+100.000)1.000=200Ft.
Azaz Eplényben legalább 200 Ft-ot, a Bp-i piacnál pedig legalább 100 Ft-ot kell kérnie a vállalkozónak egy hamburgerért, hogy a költségeit fedezni tudja. Tehát Eplényben a magasabb fix költségek miatt kétszer annyiba kerül egy hamburger!
Ha ebből nem érted, akkor feladom!