Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2011.12.05. 16:40
Talán némileg közelítünk. Az ördög azonban a részletekben van, szokták mondani.

Örülök, hogy te vizsgálod, azt azért nem mondanám, hogy soha senki nem vizsgálná, vagy nem vizsgálta volna. A jófajta gyakorlati síoktató - edző nem veszi készpénznek a „katedra véleményét”, hanem próbának veti azt alá. Ennek jól érthető gyakorlati okai vannak, mert ha nem vizsgálja állandóan, (lásd újdonságok) hogy mi működik és mi nem, akkor akár oktató, akár edző, a saját maga hatékonyságának tesz keresztbe.

Úgy vélem, hogy az általad említett alapigazságok annyiban változnak – módosulnak, amennyiben igazodnak az új felszerelések kiváltotta új részletekhez. Megkockáztatom, hogy ezek a részigazságok korábban is léteztek, csak esetleg nem voltak leírva. Alkalmasint az addig mellékesnek gondolt részlet fő résszé lép elő, hiba lenne azonban a korábbit teljesen száműzni. Pl. a hóekeív befejező szakaszában a tanuló a belső léc felett van lapon, (szakirodalom szerint belső hátsó helyzet). És hiába van élen a külső léc, az teher nélkül olyan, mintha nem is lenne. Utalva a példádra, bent van a csípő? Bent. Belső lábon van a súly? Igen. Le fog csúszni oldalra a tanuló? Naná, hogy le. Hiba? Persze, hogy az.

Másfelől, más vonatkozásban tudjuk használni a belső sí felett lévő csípőt, amennyiben meghagytuk az ívkülső láb nyújtási lehetőségét? De még mennyire, hogy igen. Ezért lenne fontos utalni arra, hogy miről is beszélünk. Szerintem az általad említett ellentmondások java része onnan ered, hogy a leírt elemet az ív egy konkrét helyére (hol) vonatkoztatja, és nem veszi figyelembe az ív különböző szakaiban szükséges különböző alkalmazásokat.

Amúgy a síoktatás általános hiányosságának vélem, (nem látom a pályákon) a síelés alapfunkciónak és azok ÖSSZEFÜGGÉSEINEK tanítását, valamint ennek az elvnek a hibajavításokban történő alkalmazását.

Érdekességként még: egy értő sítanár, (5 perc alatt), csupán a csípő néhány cm. –es játékával befolyásolt terhelésváltoztatással, érdekes dolgokat tud mutatni. Egy értő közönségnek, természetesen.

Replaci
https://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (ozsi 126043)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.