Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2015.03.04. 18:34
Szia Hulesz!

Részemről a síelés fizikáján a SÍELÉS KÖZBEN érvényesülő fizikai törvényszerűségeket értem. Fenntartom, hogy síelés közben ugyanazok a fizikai törvényszerűségek vonatkoznak az amatőrökre, mint a versenyzőkre. A nehézségi erő és a tömeg összefüggései, (remélem egyértelmű, hogy nem vákuumban szabadesésre gondolok). Az ütközési energia. A közegellenállás. Az ívből kifelé ható erők, (amennyiben kör, - részkör - pályán mozog a síelő). A beélezett sí miatt az ív külső oldaláról érkező ellenerő, ugyanazon körülmények között. Jelenlegi ismereteim szerint ezekbe a fő csoportokba mindenfajta síelés közbeni történés beilleszthető.

Amit részemről mindig is fontosnak gondoltam, az a pontos fogalmazás. Ebből kiindulva mondtam, amit mondtam. Amint aztán elkezdünk tovább boncolni, szinte rögtön lehet vizsgálni, hogy miben is különbözik az amatőr és a versenysíelés. A versenyző a sebesség növelésén munkálkodik. Már, ha nyerni akar. Itten jönnek aztán a gondok, amikor az amatőr síelő úgy próbálja utánozni a versenyzőket, hogy úgy a síelés technikáiban, mint fizikai felkészültségben fényévekre van attól. Ezért is szólok a pontos fogalmazás fontosságáról. Némely fogalmazások szerint az egyéni készségek befolyásolják a törvényeket. A valóságban azonban a törvények mentén lehet az edzések (bocsánat) emberanyagát az alkalmazkodásokra ránevelni.

De nem kell a versenyzők világába kirándulni, vannak itt, napi szinten nagyon egyszerű példák. 1000 –szer láttam, amikor a kevésbé tehetséges tanuló, (nehogy azt higgye valaki, hogy ez annyira ritka), hanyatt esik az első kanyarok gyorsulási szakaszaiban. A tapasztalt síoktató nem úgy kezeli ezt, hogy a tanuló elé áll. Hanem a tanulót tanítja meg arra, hogy hogyan kell megtanulni, alkalmazkodni lépésről – lépésre. S ez bizony időt igényel.

Kis „kacskaringókkal” ilyesmikre gondolok.

Maradok síbarátsággal:
Replaci
Előzmény: (huligan 181666)
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.