Sziasztok!
Ködös időben jellemzően szórt fényviszonyok vannak, szerintem polar lencsek nem javasoltak ilyen idoben. Szórt fény esetén "csak erős fényszűrőként" viselkedik, előnyei csak erős napsütésben, direkt fénynél, nagy fényes tükröződő felületeknél jön elő. Pl. jég, hófelület becsillanásait eltünteti, víz csillogást eltünteti, felhőket kontrasztossá teszi stb. Jellemzően pl. szabad szemmel, erős napsütésben nem látok "a víz alá", csak egy "tükör" látszik, polár lencsével pedig szépen látni a halakat. Hátránya viszont, hogy a fényáteresztő képessége 20% alatti.
Ködös időben azért nincsenek kontrasztok, mert hiányzik a direkt fénysugárzás, nem alakulnak ki árnyékok, ezen pedig nem fog segiteni a polar. Ilyen idoben a legjobb szerintem egy 60-90% fényáteresztő képességü clear vagy enyhény sárga lencse. Sajnos egy ilyenben viszont megvakul az emberfia a napon:)
Én általában 2 szemüveget használok. 1 síszemüveg sárga lencsével ratyi időre és egy napszemüveg polár lencsékkel verőfényben:).
Lencsék közti különbséget pedig nem az UV védelem adja. A leggagyibb boltban kapható napszemüveg is UV védelemmel ellátott. A legfontosabb szerintem a lencsék kidolgozottsága, tisztasága, torzításmentessége. Kb., mint a fényképezők objektivjei közti különbség. Ránézésre ugyanaz az obi, mégis a képalkotásuk ég és föld. Kidolgozottságban pedig nagy különbségségek vannak, ami már az árban tükröződik.
üdv.:
gilice