Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Imst
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
k-bela
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
2012.11.27. 10:05
Kalandnyár, kalandtél: ez mind mind Imst-ben és környékén!

Alpesi sí, sítúrázás, sífutás, sportmászás, rafting, klettersteig, nyári bob, fürdők, sziklamászás, túrák, bringázás, gleccserek, vízesések, tavak, hegycsúcsok, besétálható kanyonok, mesefalucskák!


I. Síelési lehetőségek Imst-ben és a közelebbi-távolabbi körvidékén.

1. Imst-ben 1000 m szintkülönbségű az egyfelvonós helyi sípálya, fönt piros, középen van egy kikerülhető fekete szakasz, lent kék. Meglepően sokan sétálnak sível fölfelé, ez igencsak sportos, kemény dolog. Előnye, hogy gyötörheted magad külön sífutócucc nélkül is; ha megunja az ember, egyszerűen megfordul és lesíel; evvel a lépegetőssel beülhetsz a sífelvonóba, futóléccel nem. Hátránya, hogy spéci, lépegetős síkötés és egy síre akasztható fókabőr-szalag kell hozzá. De amilyen tempóban ez a jó divat terjed, egyre többen veszik, ezáltal olcsóbb lesz az ilyen kompakt kötés.
2. Az öt tiroli gleccserből négyet el lehet innen érni egy kis autópályás utazással. Hintertux, Sölden, Pitztal, és a legjobb: Stubai. Kettőn majdnem egész évben lehet síelni. Sölden csodás, óriási, széles, osztrákosan jól kezelt, változatos pályarendszer az Ötztal-ban, egy része a két gleccser miatt június végéig, a pályák 3300 m-ről le 1300-ra. Stubai meg olyan nagy, hogy a késő tavaszi sízéskor itt összegyűlőket is kényelmesen befogadja. Egyébként a gleccsereket egy nyári kiránduláson is érdemes megnézni, már nagyon fogynak, pár év és huss. Nyáron este 9-10-ig világos van, viszont az Ötztal-ból fölvezető úton délután 6 után már nem kérnek díjat. A Pitztal felőli úton mindig kérnek, de az ottani látvány megéri azt a 10 buznyákot.
3. Ischgl-Samnaun hatalmas területen nyúlik el, minden pályája széles és hosszú. Az osztrák oldalról, Ischgl-ből jobb fölliftezni, mert itt van sok parkolóhely közel a liftekhez, de azért ide reggel érdemes érkezni és az óriási pályarendszeren egy egész napot eltölteni. Az osztrák részén vannak a legjobb pályák, de kora délután érdemes a Schmuggler (csempész) nevű enyhe pályán a svájci Samnaun faluba lesíelni 8 km hosszan, és a zollfrei (vámmentes) cuccokat praktikusan a hátizsákba bepakolni. Ügyelni kell az időbeosztásra, mert lentről a faluból föl kell érni a 16:00-kor induló utolsó komp-liftre, ezzel érsz át jó sok idő alatt az osztrák részre. Ott viszont a whiskyvel megpakolt hátizsákkal a liftben érdemes leutazni, késő délután lesíelni már nem a legalkalmasabb a pálya, irtó meredek és ezért hamar jegesedik és 5 óra felé már nagy a tömeg is.
4. Lech-Zürs kiemelten hóbiztos pályarendszer, Lech-ben rengeteg a szűzhavas bordpálya, síelni talán túl sok van a kék nehézségi fokozatúból. A rendszeres éjszakai hóesés országútról történő eltakarítása és a pályák tömörítése miatt ide nem érdemes a nap elején érkezni. Gyönyörű táj, önmagában is egy szép autós kirándulás még nyáron is. Szeles vidék, továbbá egyes pályák eléréséhez kicsit sokat kell rézsü siklani, és a becsúszás néhány alsó felvonóhoz kifejezetten balesetveszélyes, de ezke, itt, jövőre már biztosan megoldják valahogyan. Ide járnak síelni a skandináv, angol és holland királyok hercegek grófok, az angol arisztokrácia – és ezek után mi sem természetesebb: a kirívóan orosz parvenük is. Sízés után a kávézók teraszai olyannyira kitüremkednek, hogy az autóddal szinte érinted a kirakott székeket. Vicces, de ottjártunkkor a rengeteg friss havat az aprócska ratrakok nem bírták a pályán letömöríteni!
5. St. Anton: Sajnos itt nincs egyetlen hosszú, a völgybe közvetlenül lesízhető sípálya sem, föntről az alsó pályákra csak valamilyen patakvölgyön, keskeny szurdokon vagy szerpentinen érsz le. Tipikusan az a pályarendszer, amit nem bírsz megszeretni, és pont az ellenkező véglet a kibővített, közeli Serfaus-Fiss-Ladis széles pályáihoz képest, nem beszélve a tizenkilométer hosszú francia pályákhoz viszonyítva, mint Briancon, Les des Alpes. Az Arlberg völgyben egyébként 10 kilométerenként vannak kisebb-nagyobb sípályák.
6. Serfaus-Fiss-Ladis: Régen családoknak, kisgyerekeseknek ajánlották, de mára már szépen kibővítették. Elképesztő a bátorságuk, de nyilván kiszámították, hogy meg fogja érni nekik a sok-sok millió eurós beruházás. Pedig pár tucat km-re itt van az óriási Samnaun, Ischgl, Lech-Zürs, St. Anton, St. Moritz, Sölden, és ők itt a világ végén (ki hallott eddig Serfaus-Fiss-Ladisról?) mégis nekiállnak eurómilliókat elkölteni sípálya bővítésre, felvonóra, nagy épületekre, stb. És a jónép áramlik oda, mert érdemes. Errefelé jól működik a kapitalizmus: először beteszi a pénzt (utat, sípályát, felvonót, minden cuccot felépít), aztán ha tódul a nép, mert teccik neki, akkor örülhetnek a kapitális sikernek meg haszonnak.
7. Innsbruck-ban két külön helyszínen összesen kb. 40 kilométeres sípályarendszer van, ez ma már kevés. Egy kicsit elöregedett ez a rész, de megjegyzendő: most 2010 van, pár év és egészen biztosan nem az öregecskedő pályákról fogunk írni, hanem a megújultakról. Innsbruck kétszer is rendezhetett már téli olimpiát, hamarosan harmadszor is fog, úgy legyen! A pályák több helyszínen vannak. További 20 km-re ott van a Stubai gleccser. Ha kedves néném májusi napsütésben errefelé járna, meglátná, mily csuda dolgokat mívelnek azon hordódongákon amaz labancfik s emez lengén öltözött kurucleánykák!
8. Hochzeiger Imst-ből a legközelebbi sípálya, ( http://www.hochzeiger.com ) a Pitztal elején Jerzens-ből kell fölkanyarogni, fél napot megérdemel egy sutára sikeredő napon. Mi aznap hamar otthagytuk, mert az 1000 m szintkülönbség jégpályának kicsit meredek volt. Talán a déli fekvése miatt gyakrabban megolvad és ráfagy?
9. Kühtai Imst és Innsbruck között félúton, de nem az autópálya mellett, hanem fönt a hegyi úton egy új, modern, alig ismert síközpont egy völgyteknőben. A Kühtai magyarul tréfásan talán Bocitáj vagy Múútáj lehetne. ( http://www.kuhtai.at ). A díjat nyert magyar honlap, a sielok.hu 2009-ben még nem ismerte, akárcsak Imst-et, de ma már fönt van mindkettő. Ausztria legmagasabban fekvő, télisportra alkalmas falujának hirdeti magát. Mindenféle sípálya van, kanyonos, meg nagyony meredek, meg árnyékos, napsütötte, hullámos, széles, nagyon keskeny, stb., és 2000 m magasban van, az erős hideg miatt nagyon hóbiztos.
10. Scuol már Svájcban van, a híres Engadin (osztrákul: Inn) völgyben ( http://www.scuol.ch ) csupán közepes értékelést kapott tőlünk, fél napot csúszkáltunk ott, ennyit ér meg. Megemlíteni azért érdemes, mert jól jön ki időben, ha egy Samnaun-i és/vagy Nauders-i autós kirándulással egybeköti az ember.
11. St. Moritz is – ki ne tudná – Svájcban van, kissé távolabb Imst-től, olyan 130 km-re, ( http://www.stmoritz.ch ) nagyon jó pályákkal, szinte örökös napsütésben. Csak később tudtuk meg, hogy tagja a Best of Alp szövetségnek, persze rábólintottunk. Messze van Imst-től, de az élmény egyértelműen megéri, és biztosan olcsóbb is így autóval oda-vissza egy nap alatt kipróbálni, mert az ottani szállásárak eszméletlen drágák. Nem kell svájci autópálya matricát váltani, a benzinköltség meg olyan 20-25 euro, fejenként 6. Talán súrolja a sznobhatárt, de én szívesen gondolok arra, hogy síeltem egyszer-kétszer jókat Szent Moritz-ban. A városkába autóval bemenni nem érdemes, olyan zsúfolt és szűk, inkább a falu szélén a nagy liftnél kell leparkírozni, bár fizetni ott is kell valamennyit.
12. Davos is 120 km Imst-től, ott még nem jártunk, de azt is nagyon dicséri a sielok.hu.
13. Bormio-Livigno 120 km Imst-től Olaszországban, még nem voltunk, de legközelebb elmegyünk oda is.
14. Weissenbach észak felé, Garmisch irányában 30 km a német határon, kisebb pályái vannak.
15. Malbun, Lichtenstein. A fentiekben sokat szerepeltek a sípályák, a sízők, a snowboardok és a bobok, most jönnek a síelők, az emberek, akik néha bizony sznobok: mert az Imst-ből elérhető osztrák, svájci, olasz és német sípályák, sípályarendszerek után már szinte kötelező csúszni egyet egy ötödik országban is, az Imst-től 120 km-re lévő Lichtenstein-i Malbun-ban, a kicsi, 4 liftes, 21 km-es sípályán. ( http://www.bergbahnen.li ). Aki tud még egy helyet a világon, ahol 130 km-es sugarú körön belül öt országban síelhet, szóljon!


Egyéb fontos apróságok: Nekünk, akiknek fél napi sízés ilyen hatalmas pályarendszereken már bőven elegendő, ráadásul nagyon nem szeretünk korán kelni – ami teljesen érthető azok számára, akik a napi sízés után este tízig még 3-4 órát másznak az Imst-i szuper mászócsarnokban – , jól bevált a déltől 5-ig sízés az olcsóbb félnapos jeggyel. (Praktikusan: 1 nap 4 főre 4 euróval kevesebb kiadás már napi 16 euró, ami jóval több, mint az 1 literes Johnny Walker ára a vámmentes Samnaun-ban.)

De az is elfárad a délelőtti fél nap alatt, aki pacsirta fazon és/vagy a reggeli lenyalt pályákat favorizálja.
És ha már a költségeknél tartunk: tapasztalati tény, hogy a gyermekek elviselhetetlen, azonnal kielégítendő éhségérzete mindig a sípályán jelentkezik. A fél napos időtartam miatt viszont ez a hegyi hüttében elköltött drága ebéd megspórolható.


II. Imst nem csak télen

Nagyon klassz hely, gyönyörű környezet, amikor csak tehetjük, megyünk oda, mostmár a téli szezon is tesztelve: nagyon bejött. Hogy mi minden van ott helyben, illetve 10-30-100 km-es sugarú körben? Hivatalosan: http://www.imst.at , és ehhez csatolva személyes tapasztalatainkat.

1. Kellemes és tűrhető ló és tehénszag a városközponttól 100 méterre (de azért nem a panzió mellett);
2. A világ leghosszabb száraz-bob pályája, 3,8 km, télen-nyáron nyitva, de télen a szélvédő rajta van, hogy ne fagyj oda, viszont így nem is olyan igazi az élmény.
3. Tökéletes, hosszan áthajló, a gyerekeink által imádott mászócsarnok.
4. Innsbruck-ban egy másik, nagyon jó mászócsarnok, a Tivoli;
5. Egy csomó Klettersteig (via ferrata) A-tól D, sőt E fokozatig. Az Ötztal-i Langenfeld-ben van két nagyon jó út kezdőknek, A-B és B-C nehézségűek. Az ottani, főút melletti turistairodában ingyen adnak kölcsön a Klettersteig-re beülőt, karabinert, kalapot.
6. Sziklamászó terepek: 40 helyen legalább 200 jó út;
7. Erdei, folyóparti, hegyi kiépített spéci és normál bringautak;
8. Rafting az Inn, a Lech vagy más folyón. (de azért a Salza és a Soca sokkal jobb és olcsóbb.)
9. A falu körül rengeteg sétálós és hegyi túraösvény.
10. Klasszikus, kötél nélküli hegymászások akár 3000 méter fölé;
11. Több nagyon magas bungee-jumping hely, pl. Innsbruck Európa híd 192 m, Pitztal 135 m;
12. Imst kisváros, de a szélén van több nagy bevásárközpont, klamott turka mehet ezerrel.
13. Vízesések, tavak, hegycsúcsok, besétálható kanyonok, mesefalucskák (Imst kisvárosának pl. 52 csorgókútja van.);
14. Hipermodern, skandináv stílusú gyógyvízfürdő, (jó drága), az Ötztal-ban, Langenfeld faluban. Az Aqualand árai 18-21 óra között a legkevésbé tűrhetetlenek.
15. Imst-től 50 km-re vámmentes terület (Samnaun, Svájc). A faluban és az Acla üzletben, és a falu előtti benzinkútnál harmadával olcsóbb az üzemanyag, kétszázféle whisky ( http://www.acla-da-fans.ch ), szivar, csoki, illatszer. Az alap-whisky (1 literes Johnny Walker Red Label) 16, a literes Becherovka 12, a literes Unicum 15 pénzbe kerül. És ez CHF, nem pedig Euró! (Na ja, 2009-ben még 176,- Ft volt 1 db CHF, és nem 240,-).
16. Samnaun autós kirándulásnak is jó, a völgy egyik oldalán föl, a másikon lefelé, nagyon szép és izgalmas alagutas út, erre jár a nagy sárga Postbus is, ami teljesen hihetetlen, de mi saját szemünkkel láttuk, hogy bement a keskeny kanyargós alagútba és ki is jött belőle.
17. Amire még figyelni kell: a svájci határállomáshoz érve a hátulülők is legyenek bekötve, mert amint begurul az autó a kutrica mellé, a rendőr benéz az ablakon, udvariasan köszön, további jó utat kíván, de előtte még 70 euróra megbüntet. Ausztriába befelé is jó vigyázni, mert az a rohadt mocsok részeges osztrák vámos félreállít és megturkálja az autót, hogy tömény szeszből (praktikusan: whisky) max. 1 litert hoztál-e be fejenként az EU-ba. Én megfizettem a tanulópénzt, méghozzá jó vastagon.
18. Szállás: Évekig volt Imst központjában egy olcsó, jó lakás, de a lány szült, így ott már csak a nyári iskolai szünetben van szabad hely.
Az új felfedezés:
• a Hirschen Ferienwohnungen apartmanok:
• lakások 2-3 külön szobával, 55-90 nm, 60-88 euró áron, csöndes, faluszéli, wifi a lakásban, ehhez ingyen jár a hotelben lévő pazar uszoda és nudi szauna, ahová este 7-9 között érdemes menni, ekkor szinte üres, mert a hotelvendégek vacsoráznak, vagy tele hassal a tévé előtt bóbiskolnak.
• Az apartmanok ára ahhoz viszonyítandó, hogy egy kétszemélyes hotelszoba félpanzióval 45-60 euró a városközpontban. Per fő !!
• A hotelben az appartman-vendégek számára kedvező áron reggeli-ebéd-vacsora külön-külön is kérhető
http://www.hirschen-imst.com , ezen belül a Ferienwohnungen címszó alatt minden megvan.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.