Menü ≡

Időjárás Ausztriában

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó
laponként:
összesen 1431
, rendezés:
Üzenetek
Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  apocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.11.12. 21:30
(Üzenetazonosító: 206348)
apoca Hozzászólások: 340
Regisztrált: 2005.10.13.
21 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Méretes havazás kezdődött. A hóhatár egész alacsonyra is lejön. 2000 m felett, gleccsereken méteres friss hó jön le az elkövetkező napokban.
Feladó:  apocaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.10.28. 22:03
(Üzenetazonosító: 206213)
apoca Hozzászólások: 340
Regisztrált: 2005.10.13.
21 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Csak az a biztos meleg időszak van, ezt mérjük az egész Földre vonatkozólag is. Csak a tudásunk nagyon kevés. Magára a mérésre cca 100 éves adatsorunk van, az se sok helyen. Ebből önmagában semmit nem lehet mondani a föld éghajlatának ingadozására, periódicitására vonatkozólag. A légköri mozgásokat (áramlást) tudjuk egyenletrendszerrel megfogni (de az se zárt, közelitések kellenek) és nem ismerjük a pontos kiindulási paramétereket (végtelen állapota van a légkörnek). A többiről aztán ehhez képest nagyon kevés az ismeretünk (szárazföld (bioszféra) -tenger(áramlások)-jégtakaró-(humán hatások), ezeknek a kapcsolatrendszere, visszahatások, stb. Üvegházhatás (CO2), meg a többi humán szennyezés. Gond itt is csak egyet tudunk, biztos jobb volna, ha nem terhelnénk ezzel a rendszert. Gond öljünk milliárd dollárokat ezen terhelés mérséklésére ez idáig ok, de célzottan hova, jelent ez valamit is az egész rendszerben, ha igen, még rosszabb mert nem tudjuk, hogy mit, milyen mértékben és hogy reagál rá az egész rendszer, vagy esetleg milyen visszacsatolási folyamatokat indítunk el.
Előzmény: (golo 206207)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2019.10.27. 01:19
(Üzenetazonosító: 206207)
golo Hozzászólások: 944
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Nem tudom, hogy 5-6 év múlva milyen nyarak vagy telek lesznek. Még abban sem vagyok biztos, hogy melegebbek. Van ciklikusság is (ami lehet rövidebb és hosszabb lefolyású), vannak befolyásoló tényezők, amiket nem ismerek, és a véletlenek. Az, hogy most ilyen meleg van: véletlen. Az, hogy jövő héten megjön a tél, szintén véletlen. Véletlen? A januári nagy havazás is véletlen volt? (Az időjárás csupa véletlen.) De ennyi véletlen már nem lehet véletlen. Valami történt az időjárással. Mi lehet az? Mi a közös ezekben a kilengésekben?

A kilengések. Az, hogy a mi szélességünkön általában uralkodó nyugat-keleti irányú áramlásban hullámok alakulnak ki úgy, hogy bennük az áramlás iránya északira vagy délire fordul. Ezeket a légkör kavargó dinamikája, a Föld forgása, a hideg és meleg levegő találkozása és állandó keveredése, a sztratoszféra folyamatai, a napsugárzás erősségének változásai, a terep egyenetlenségei, és még sok minden más befolyásolják. Mindnek megvan a maga oka, egyik sem véletlen, de így együtt már azok. A magasnyomású légköri képződmények, a gerincek és anticiklonok (AC) aktuális helyzetétől függ az, hogy hol lesznek a hullámvölgyek és csúcsok, és mi éppen melyik oldalon vagyunk, vagyis hideget kapunk-e vagy meleget.

Az, hogy ezek az AC-k hol alakulnak ki és időznek huzamosabb ideig, szintén a véletlenen múlik. Az ezt befolyásoló okok lehetnek azok, amik éppen most, a szemünk előtt változnak meg. Mi pedig ebből a megváltozott, szélsőséges időjárást vesszük észre. Azt, hogy a kilengések (az amplitúdók) nagyobbak lettek. Aszályos nyarak Németországban, amitől az ottani erdők pusztulni kezdtek. Vagy forróság és erdőtüzek Skandináviában. Viharok, tornádók Olaszországban. Özönvíz. Ilyenek régebben is voltak. A különbség a korábbiakhoz képest az lehet, hogy a meridionális áramlást okozó blokkoló AC-k tartósabbak lettek.

Januárban egy ilyen blokkoló AC miatt az áramlás iránya olyan sokáig északi maradt, hogy ez folyamatosan szállította a hideg, nedves, poláris levegőt, ami az Alpok északi oldalának ütközve feltorlódott, hogy szűnni nem akaró havazásokat okozott (Nordstau). 5 ilyen alakult ki egymás után. Mi egynek is örülni szoktunk.

A meleg októbert szintén egy ilyen tartós anticiklon és a déli áramlás okozta. A jövő heti hidegbetörést szintén, de az már északi lesz. Az a közös ezekben, hogy a nyugati (zonális) áramlás gyengül, és helyét tartósan meridionális áramlások veszik át. Ez egy olyan hullám, amely körbeér a bolygón. A hullámvölgyekben hideg, csapadékos az idő (teknő), a másik oldalon pedig meleget tol fel északra, és ez tölti, táplálja az ottani AC-t. Az a véletlenen múlik, hogy mi éppen melyik oldalon állunk. De vannak szerencsésebb helyek (ez nézőpont kérdése), ahol ez, vagy az a gyakoribb. Mert vannak olyan tényezők, amelyek bizonyos jelenségek gyakoriságát befolyásolják. Ilyen pl. maga az Alpok, ami az áramló levegő útjában akadályt jelent, azt eltéríti, perdület keletkezik, az áramlás hullámot vet, vagy a Genovai-öböl felett a meleg, nedves levegővel keveredve ciklont generál. Vagy ilyen a Golf-áramlat. Az USA-ban ilyenek nincsenek. Gyakrabban is kapnak hideget. Ezek már nem véletlenek. A helyi meteorológusok jól ismerik ezeket. Érdemes nekünk is figyelnünk ezekre, és egy idő után feltűnik majd benne a szabályszerűség.

Azonban hiába figyelem gyerekkorom óta a (téli) időjárást, még ez is túl rövid idő ahhoz, hogy bármit ki tudjak jelenteni az általános felmelegedésről. Statisztikailag ez még nagyon rövid idő. 25 éve csúszok, és ez még rövidebb idő. Persze, hogy a nagy havak (nem a telek) maradnak meg elsősorban, mert ilyen az emlékezet. Az éghajlat mindig is változott. Ciklusok mindig voltak, a mostaninál volt sokkal melegebb is, Grönland a vikingek korában zöld volt. Akkor még nem volt ipar, ami CO2 kibocsátással járt volna, de lehettek olyan okok, ami miatt felmelegedett a légkör, és ez több CO2 felszabadulással járt. Voltak vulkánkitörések, és amikor azok gyakoribbakká váltak és teleszórták a légkört porral, az lehűlésekhez vezetett. Ilyen volt az 1600-as évek körül "a kis jégkorszak". A 60-70-es években is jóval hidegebb volt, mint most. Most melegedés van, de nem tudjuk, hogy ez is egy ciklus része, vagy már tényleg megállíthatatlanul elindult a T felfelé. Ha az emberiség nem tér észhez, és nem állítja ezt meg, akkor olyan öngerjesztő folyamatok indulhatnak be, hogy végünk. Most minden jel arra mutat, hogy önzés és széthúzás van, összefogásra semmi esély. Elindultunk a kihalás felé. Néhány évtized múlva már senkit se az fog érdekelni, hogy hol síelhet, ha nem lesz víz, és porviharok dúlnak. De addig még építsünk minél több új felvonót, lehetőleg fűtött üléssel!
Előzmény: (csabeszka 206180)
h i r d e t é s
Feladó:  Kis KoviFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.10.24. 19:17
(Üzenetazonosító: 206196)
Kis Kovi Hozzászólások: 236
Regisztrált: 2011.02.07.
24 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A Golf-áramlat gyengülése pár évtizedre akár lassíthatja a folyamatokat, de az is csak ideiglenes megálló lenne valószínűleg. A túlnépesedés, az emberi kényelem és jólét, az azzal járó erőforrás (energia, termőterület - élelmiszer, víz, stb.) "éhség" fut versenyt a technológiával. Az éghajlat változások antropogén hatásán kívül pedig számtalan más tényező (lemeztektonikai folyamatok, idegen égtest, pólus cserélődés, stb.) is igen gyorsan átírhatja a forgatókönyvet.

Egyet már megállapíthattam, hogy a gyermekkori magyarországi téli helyzetek drasztikus mértékben lecsökkentek, hóágyúzás nélkül szinte nem is létezhetne nálunk sísport.

A Alpokban azt tapasztaltam az elmúlt évtizedben (elég rövid idő), hogy mintha a tavasz felé tolódnának a téli periódusok vagy inkább fogalmazhatnék úgy, hogy a megfelelő téli sport helyzetek, legalább is addigra a magasabb régiókban bőven összejön a kellő hó mennyiség (elég nagy hőmérsékleti hullámzás után), aztán szerencse kérdése az, hogy az ember vízisízik vagy egy-egy télies rövidebb időszakot kifogva a legjobb helyzettel találja magát szemben.
Feladó:  TKataNőKezdő síelő
Dátum: 2019.10.23. 22:19
(Üzenetazonosító: 206185)
TKata Hozzászólások: 214
Regisztrált: 2009.03.10.
10 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezek amiket elmondtál mind az erősítő tényezői annak az előrejelzésnek amit a felmelegedő klímaváltozás okán elmondtál. De vannak olyan tényezők, amik azért ennek ellene dolgoznak. A 70-es években amikor először megkongatták a vészharangot, nem követték azok az események, amiket bejósoltak, nem volt olyan mértékű felmelegedés mint amit vártak. Átgondolták, és kiderült, hogy az előre jelzett mértékű felmelegedés nagyját elvitte a gleccserek és a sarki jégtakaró olvadása, a tengerek nagyobb mértékű párolgása (jégolvadás miatti tengerszint emelkedés nagyobb felület + melegebb időjárás).
Tehát a sok pro és kontra egymásra ható tényező közül melyik lesz erősebb a nagyon közeli jövőben, nehéz megjósolni. És még itt van a fejlett országok CO2 kibocsájtás csökkentési szándéka is, meg a fejlődő országok gazdasági növekedésével együtt járó növelési tendenciája. Meg az erdő írtások. Nem Brazíliában, hanem itt a szomszédban, Ukrajnában, Romániában.
Ps.: hogy mennyire komplex ez az egész, egy példa átgondolásra. Letakarhatjuk a gleccsereket, hogy ne olvadjanak. De mit érünk el vele? Valahol máshol fog olvadni, ráadásul a kivont felület helyett a többin fog gyorsabban olvadni. Pl az északi sarkon. vagy letakarunk nyáron mindent. De akkor meg nem lesz ami elvezeti a plusz hőt, ergo forróbb nyarunk lesz vagy a tenger fog jobban melegedni aminek a következménye jóval nagyobb tornádók kialakulásának lehetősége.
Előzmény: (csabeszka 206180)
Feladó:  fezso6FérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.10.22. 23:01
(Üzenetazonosító: 206182)
fezso6 Hozzászólások: 88
Regisztrált: 2009.01.19.
58 síterepet értékelt

Az elmúlt két szezon tényleg jó volt !
Előzmény: (golo 206165)
IMG-20190119-WA0053.jpg IMG-20190118-WA0009.jpg DSC-0376.JPG
Feladó:  csabeszkaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.10.22. 19:29
(Üzenetazonosító: 206180)
csabeszka Hozzászólások: 270
Regisztrált: 2010.01.02.
37 síterepet értékelt

Arra azért kíváncsi volnék Golo (vagy bárki hozzáértőbb), hogy mit gondolsz arról, hogy ha 5-6 év múlva napfolt maximum lesz + folytatódik a globális melegedés + bekapcsolódik az El Nino (Nina) jelenség milyen nyarak (állandósuló 40 fok) és milyen telek (1000-1500 méter közötti sípályák teljes ellehetetlenülése) lesznek???
Előzmény: (golo 206165)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2019.10.20. 23:21
(Üzenetazonosító: 206165)
golo Hozzászólások: 944
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Az elmúlt hónapok szinte mind pozitív hőmérsékleti rekordokat döntöttek, akkor miért pont az október lenne a kivétel? Hahó, aki még nem vette volna észre, vagy nem hisz benne, ez már Az Éghajlatváltozás, nincs mese!
Én úgy vagyok ezzel az őszi várakozással, hogy minél később jön meg a hideg, annál jobb. Mert azután úgyis a meleg fog jönni, sajnos.
Emlékszem 1986 októberére is, ami ugyanilyen meleg volt. (Persze, mert rövid ujjú ingben söprögettem a falevelet a laktanya udvarán):
https://www.wetterzentrale.de/reana...lysis.php?uur=1200&var=5&nmaps=24&...
Azután pedig tudjuk, hogy mi lett... 1987. Azóta sem volt ilyen. Valószínűleg már nem is lesz.
De reménykedni azért lehet. Hogy még egy párhuzamot is mutassak, akkor ugyanígy napfolt-minimum volt, mint most:
https://www.severe-weather.eu/long-...range-2/winter-19-20-statistical-outlook-sola...
Persze ez csak egy a sok befolyásoló tényező közül, ami kihat az időjárásra. Viszont, statisztikailag, ez hidegebb és csapadékosabb telet (negatív NAO/AO) jelent a középső szélességeken, itt Közép-Európában. Az elmúlt 2 tél elég jó volt ebből a szempontból. Talán még egy harmadik is belefér.
Feladó:  Sörapu.FérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.10.20. 21:08
(Üzenetazonosító: 206164)
Sörapu. Hozzászólások: 1333
Regisztrált: 2008.12.27.
60 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

November végére nekünk is van foglalásunk, ne aggódj! Azonban, én legalábbis még futok nagyokat az erdőben, és milyen jó is, hogy mindezt egy trikóban tehetem. Meg persze, mivel sörből élek, még mindig tart a szezon.
De ígérem, egy hónap múlva tél lesz, 3000 méteren bizonyosan!
Feladó:  csabeszkaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.10.20. 20:39
(Üzenetazonosító: 206163)
csabeszka Hozzászólások: 270
Regisztrált: 2010.01.02.
37 síterepet értékelt

Ez a meleg már extrém kirívó október derekán: több, mint 27 fok árnyékban az Alföldön. 3000 méteren 4-5 fokok hajnalban!

(Vénasszonyok nyara van, erre én károgok, mint egy vénasszony; erre céloztál finoman! :-). De legyen igazad kívánom Sörapu!
Előzmény: (Sörapu. 206162)
Feladó:  Sörapu.FérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.10.20. 20:32
(Üzenetazonosító: 206162)
Sörapu. Hozzászólások: 1333
Regisztrált: 2008.12.27.
60 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Október van, csodálatos vénasszonyok nyara. Gyönyörű az erdő, érnek az ősz gyümölcsei, ennek kell örülnünk. Aztán majd november végén eljön a tél is.
Mi öregemberek tudjuk, hogy semmit sem szabad siettetni, hiszen hamarabb eljő, mint gondolnánk :)
Feladó:  csabeszkaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.10.20. 19:21
(Üzenetazonosító: 206161)
csabeszka Hozzászólások: 270
Regisztrált: 2010.01.02.
37 síterepet értékelt

Csak dől és dől be a meleg, esély sincs csapadékra pláne hóra október végéig; még a gleccserpályák is olvadnak nemhogy nappal, hanem éjszaka is (még 3000 méteren is)....sóhaj
Feladó:  cotugnoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.04.01. 06:38
(Üzenetazonosító: 205573)
cotugno Hozzászólások: 26
Regisztrált: 2008.01.04.
45 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Grosseck is jo választás lett. Igaz, hogy kása volt délután, viszont alig voltak, én ilyet még nem láttam Ausztriában. Így bucka sem volt sok. Gyönyörű a hely, barátságos a hangulat. Ja, és “csak” 42 Euro a jegy. A 2 parkolóig vezető pálya is nagy élmény. Jo volt.
Feladó:  Sörapu.FérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.03.31. 20:35
(Üzenetazonosító: 205572)
Sörapu. Hozzászólások: 1333
Regisztrált: 2008.12.27.
60 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A március vége már csak ilyen. Mi az elmúlt pár napot Grossarl-Dorfgastein pályáin töltöttük. A pályák állapotára egy szavunk se lehetett. Persze tavasz van, de az 5 éves gyerekek is zárásig tolták velünk, egy szavuk sem volt. 1500 méter alatt buckásodott rendesen, de legalább volt egy kis sport is benne.
Feladó:  Olasz GergőFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2019.03.31. 08:37
(Üzenetazonosító: 205569)
Olasz Gergő Hozzászólások: 562
Regisztrált: 2007.01.26.
86 síterepet értékelt

Délig schladmingi lejtőket koptattuk, addigra széthullott a pálya majd átmentünk a porhavas gleccserre. Tökéletes nap volt!
Előzmény: (cotugno 205566)
Feladó:  cotugnoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.03.31. 06:47
(Üzenetazonosító: 205568)
cotugno Hozzászólások: 26
Regisztrált: 2008.01.04.
45 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Köszi, Grosseck lesz.
Előzmény: (csabeszka 205567)
Feladó:  csabeszkaFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.03.30. 23:15
(Üzenetazonosító: 205567)
csabeszka Hozzászólások: 270
Regisztrált: 2010.01.02.
37 síterepet értékelt

Ajánlom a grosseck-i piros kabin alatti piros pályát és a csúcsra vezető búrás ülőszékes pályáját; Katschbergben a St. Margarethen-be levezető kabin alatti fekete pályát, az aineck-i csúcsról Katchberghöhe-be menő dupla fekete pályát.
Ezek - köszönhetően nem déli fekvésüknek - délutánig jók. (két héttel ezelőtt én ezt tapasztaltam)
Előzmény: (cotugno 205566)
Feladó:  cotugnoFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.03.30. 18:16
(Üzenetazonosító: 205566)
cotugno Hozzászólások: 26
Regisztrált: 2008.01.04.
45 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Halihó!

Ha van még valaki a fórumon és síelt is ma Schladming-, Flachau, Grosseck-Speiereck, Katschberg valamelyikén: milyenek voltak a pályák, mennyire kásásodott, stb? Obertauernben voltunk ma, de nem igazán kedvelem, rövidek a pályák. Szinte csak a Zehnerkarbahn alatt volt értelme síelni, jók is voltak a pályák ott csak hát unalmas. A többi 11 óra után buckás, kásás. Ha máshol esetleg jobb, mert mondjuk jobb a fekvése a pályáknak, oda mennénk. Köszi ha vki tud hasznos infót adni! Üdv!!!
Feladó:  sanyi1979FérfiKezdő síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2019.02.23. 20:31
(Üzenetazonosító: 205057)
sanyi1979 Hozzászólások: 30
Regisztrált: 2007.01.01.
17 síterepet értékelt

22.én Murauban voltunk, elöző nap este esett k5-8cm, ez jót tett a pályának, kellemes napsütéses de mégis szállingozó hóesés volt kicsivel fagypont feletti hőnérséklettel.
23.án BadKleinKirchenben voltunk, kifagyott pálya, gyönyörű napsütés, a csúcsokon szelecske.
BKK alsóallomasnál a hétvége miatt 30 perc sorbanállással kezdtünk, de a pályakon ér loszlott a tömeg.
20190223-114923.jpg 20190223-103625.jpg 20190222-142216.jpg 20190222-150134.jpg 20190223-140124.jpg 20190223-140130.jpg
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2019.02.22. 23:06
(Üzenetazonosító: 205030)
golo Hozzászólások: 944
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Nem kell felmenni a hágóra, elég Sankt Margarethenig, az csak 45 perc.
Előzmény: (nyugiba 205029)
következőutolsó
laponként:
összesen 1431
, rendezés:
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »