Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Utazási irodával vagy saját szervezésben?

ÜZENETEK (20)Időben csökkenő Időben csökkenő
apalermoi
247 élménybeszámolót írt
247
18 éve tag
2007.10.17. 11:36
Ciao!
Mi Olaszországba járunk évek óta, különböző helyekre és természetesen saját szervezésben. Úgy tűnik, hogy olcsóbb, és akár 20 főre is igaz, mivel ahogyan az utazási iroda ad csoportos kedvezményt úgy a tulaj személyesen ugyanazt megteszi. Volt hogy katalógusból kinézett helyre bejelentkeztünk személyesen, de pl. katalógusban nem lévő, azoknál sokkal mmeghittebb, családiasabb helyet talááltunk a neten és azt cserkésztük be. Mindenesetre az utazási iroda jó dolog, mert csinál szép katalógusokat. Egyébként, bár nem tudom milyenek az útjaik, tudom ajánlani a Mare e Monti irodát, mert nyáron last minuite nyaralásunkkor (nászút) ők voltak az egyetlenek, akik odafigyeltek ránk, érdeklődést tanusítottak, kedvesek voltak és úgy viselkedtek, mint egy vérbeli európai cég. Végigtelefonálták a többi utazási irodát, hogy egy másnap induló utat találjanak nekünk minden haszon nélkül. Szóval ezúton ajánlom őkat.
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
2007.10.15. 10:04
Az utazást eddig mindig interneten foglaltuk és szerintem olcsobb mintha irodával utaznánk. Igaz csak az ausztiai helyzetről beszélek. Természetesen ősszel begyűjtöm az itteni irodák katalógusait illetve írok azoknak a sícentrumoknak amelyeket a következő szezonban szeretnék megtekinteni. Így van hasonlítási alap. Eddig az internetes foglalásnál soha nem kellett előre fizetni, volt úgy hogy 1 évre előre lefoglaltuk a szállást. Ezenkívül a feleségem utazási irodánál dolgozik és biztosra tudom mondani, hogy az drágább mint saját szervezésben (nevet nem mondok mert nem nakarok negatív reklámot). Ezenkívül az utazási iroda is hasonlóképpen dolgozik mint az egyéni szervezésben: ha olyan helyre akarsz menni akivel nincsenek szerződésben akkor felveszik a kapcsolatot az ottani irodával ráteszik a kezelési költségüket majd eladják neked. Irodát szerintem akkor érdemes választani ha valaki lusta ezeket végigkeresni, vagy nincs erre ideje illetve ha nagyobb csoportban utaztok. Én szeretem neten kiválasztani a megfelelő szállást, valahogy úgy érzem, hogy ez az utazás része ilyenkor sok infót lehet gyűjteni a környékről, pályákról, stb. Ahova jártunk eddig mind beválltak a szállások és általában oda vissza is szoktunk menni.
Szab
2070 élménybeszámolót írt
2070
18 éve tag
2007.10.15. 09:43
Sziasztok,

Röviden: saját szervezésben. Az internet korában könnyebb mint 10 éve. És mint az elöttem szolók írták, nincs kötve az ember egy pályához. Biztos, hogy olcsóbb.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2007.10.15. 09:25
Janci, a privát szervezésnél valóban jó segítség az adott régió "csomagja", mi is így csináljuk, ha új helyre megyünk...Az én tapasztalatom szerint az esetek nagy részében valóban nem kérnek előleget, de az is előfordul, hogy igen. Ez nyílván függ attól is, hogy mikor foglalsz: 1 héttel az utazás előtt már nincs érteme. Volt olyan pl. Zell am See-ben, hogy nyáron személyesen ( a helyszínen) foglaltunk decemberre 2 hetet, és kértek előleget, vagy Nassfelden a decemberi síelésünkkor foglaltunk a következő decemberre is, és szintúgy. Mayrhofenben volt olyan szállásunk, ahol kértek, és volt olyan is, ahol nem. Hochkaron vagy Neustiftben pl. még sose kértek... Szóval ez különböző, lehet, hogy eddig mázlitok volt, de mondom, sztem függ az időszaktól és attól is, hogy mennyi idő van még addig...
Az árakat tekintve: valóban általában olcsóbb, ha sajátban megyünk, de nem feltétlenül azért, mert ugyanazt olcsóbban megkapom, hanem, mert az olcsóbb nem is szerepel az irodák kínálatában, így azt csak privát érem el. Volt olyan utazási irodás szállásunk, ahol az ár azonos volt, és olyan is, ahol magasabb, ha direktben foglalok, mint irodán keresztül. Szóval, ez is változó, mint annyi minden más...
janci
24 élménybeszámolót írt
24
18 éve tag
2007.10.12. 13:31
Sziasztok!
Csak egy gyors tapasztalat megosztás: bár minden évben átnyálazom az összes iroda téli kínálatát, a kiszámíthatatlan hóviszonyok (alacsonyabban fekvő helyek) és az Internet adta szabadság a szálláskeresésben azt eredményezte, hogy saját szervezésben is kipróbáltuk a síelést. Ár (ugyanott, ugyanolyan szállással): iroda ára -20%, átlagban. Ami még mellette szól, hogy sehol (ahol eddig mi megfordultunk) nem kértek a szállásfoglaláskor előleget, szemben az irodával. Ha ez nem általános, akkor mi vagyunk ilyen jó arcok?? Ötlet: ha egyéniben utazol pl. Ausztriába, akkor érdemes egy e-mailt dobni az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatalnak, hogy hova indulsz, mit szeretnél a szabadidődben csinálni (a síelésen kívül), esetleg még akkor, amikor csak keresed a szállást, és rövidesen kapni fogsz egy vaskos csomagot a létező összes szálláslehetőséggel, sítérképpel, autós térképpel, turisztikai kiadvánnyal arról a régióról, ahova utazni szeretnél. Nagyon segítőkészek, szívből ajánlom mindenkinek! Jó havazást minden síbarátnak!
topi
94 élménybeszámolót írt
94
18 éve tag
2007.10.12. 12:34
Köszi, a részlekért felhívom őket, mert valahogy nehezen képzelem el, ahogy a csomagelosztón jönnek ki a lécek..:-)))
Mondjuk ár sem szotyola azért. 50 papír. Persze elővételben csk 48.800.:-) Ezt fapados charter járatról lévén szó, és mint rendszeres torinói utast, kicsit sokallom.
T.
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2007.10.12. 12:27
https://sielok.hu/hirek/20071010unitravel.html
Ez rögtön a az első hír az itteni web-en.
De most nem emlékszem biztosan, melyik katalógusban olvastam még az Unitravel-en kivül( Intersi, Car-tour, Neckerman? Vagy mindegyik?)
topi
94 élménybeszámolót írt
94
18 éve tag
2007.10.12. 12:23
Ez valahogy kimaradt az olvasmányaimból, de köszi, utána nézek. És a transzfert is ők rendezik?? Szerinted szabad vinni a léceket repülőn?? Én be lennék tojva, hogy mi marad a lécekből..??
T.
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2007.10.12. 12:12
Te Topi! Ezt nagyon egyszerre írtuk, ez már majdnem chat!
Szóval Te nem olvasol híreket? Egyébként nemcsak az Unitravel csinál repülős utat, és nem csak az Fr-be.
Tonale is így hirdeti magát(irodától függetlenü). Milánóig repülő, onnan transzfer. A trükk: Az itthon Ferihegy-1-ről induló fapados a 3 Milánói reptér közül Bergamo-n száll le, Milánótól 60 km-re van, de pont Tonale felé. Úgyhogy innen már csak 120 km a transzfer.
topi
94 élménybeszámolót írt
94
18 éve tag
2007.10.12. 12:02
Nekem a repülő már Franciaország kapcsán eszembe jutott. Persze léc nélkül, mert abból a gépen semmi sem maradna. :-)Azon csodálkozom, hogy az irodák nem szerveznek fapadosokra síutakat. Azért a francia túrán 20 óra buszon...hát nem tudom...
T.
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2007.10.12. 12:00
Jut eszembe, anak aki sielni megy. Az ithoni irodáknál forintért megvásárolható síbérletek valóban kedvezményes áron vannak. De ezek csak a szállásokkal egybekötve vannak értékesítve, tehát csak iroda jöhet szóba.
Szintén csak az irodák katalógusaikban találtam az egyes francia pályákra szóló akciós magyar (vagy közép-Európai) hetet 2008 január, márciusában, miket jóval kedvezményesebben hírdetnek, mintha saját szervezésben menék.
Stani figyelmébe, igaz nem Au, hanem Fr.: La Plagne(250 km sí), Saint-Francios Longchamp(160 km sí).
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2007.10.12. 10:21
Bulgáriába én sem mennék járművel, főleg ha ügyes vagy 50-60 euróért már megvan a repjegyed!
topi
94 élménybeszámolót írt
94
18 éve tag
2007.10.12. 10:18
Kedves Stani!!
Mindenben osztom a nézetedet, de azt, hogy egy üveg Becherovkától émelyegne az ember gyomra???
Ki hallott már ilyet??? :-)
Igazad van, de nem profikból áll a világ. A sok síelő, mint tömegsportoló, általában ezeket a jól bevált régiókat kedveli. Az egyéni utazásokkal télen azért óvatos az ember, mert Bulgáriába elindulni lehet, hogy húzós terepjáró nélkül. Spanyolország pedig 2000 km. Ez repülős út inkább. 2 nap az út autóval.Ill 22 óra, de télen azért lehet sz...ba kerülni az utakon.
T.
Stani
5439 élménybeszámolót írt
5439
Admin
2007.10.12. 10:05
Jó téma ;)

Nálam saját ugyanakkor meg kell említeni, hogy mindegyiknek megvan a maga árny és napos oldala egyaránt.
De ki is megy irodával ?
Többnyire az, aki
a.) nem beszél idegen nyelveket
b.) nincs ideje
c.) nem olyan tájékozott az Internet tengerében
d.) nincs humora, kedve
e.) ezek kombinációja
f.) vagy csak egyszerűen kényelmes típus ?

Nyilván egy utazási iroda esetében tálcán kínálják a készételt, míg saját szervezésben neked kell azt megcsinálnod, az elejétől a végéig.
Ugyanakkor az utazási irodák ajánlatában nem szerepel az összes szállás, síterep és ország sem. Például, ha én a Pireneusokban (spanyol/francia oldal ill. Andorra) akarok síelni, akkor azt magam kell elintézni. Egyébként éppen a napokban küldtem egy mailt jó néhány irodának, hogy szerveznek-e Andorrába síutat. A válaszok annyira nem leptek meg, hiszen nem.
Ugyanakkor volt egy utazási iroda, aki a válasz emailben nem írta direkt le, hogy nem szerveznek, hanem helyette felsorolta, hogy melyik országokba szerveznek, ezen jót mosolyogtam :)
Ti. az kb olyan, mintha bemész egy étterembe és megkérdezed a pincértől, van-e chilei boruk. Mire a pincér elkezdi sorolni az étlap szárnyas ételeit :)

Másrészt néha nem igazán értem a magyar irodák koncepcióját…

Vegyük XY-t, aki Nyíregyházán lakik, és elszeretne menni egy hosszúhétvége erejéig valamelyik nagyobb, modern síterepre, ugyanakkor nem feltétlen akar az egész országon átautózni egy osztrák síterep kedvéért.
Szlovákiai ajánlatokkal persze rakásig tele vannak a prosik, már szinte ott tartunk, hogy egy 200 m hosszú sípályára is öt ajánlat van.
S mi van Ukrajnával, mi van Bukovellel? Hát persze, ide senki sem szervez, így idegen nyelvekkel hadilábon álló alanyunk bekerül az utazási irodák játszóterébe, esetleg alternatívaként (???) felajánlják neki Lachtalt (mint "modern"síterepet) mi is az a 700 km, nem de?
Szintén sokan elfeledkeznek a pécsiekről, szegediekről, hiszen ők teszem fel egy árban kedvezőbb alternatívát keresnek Ausztria helyett, erre az iroda fogja és átutaztatja velük fél Magyarországot, hogy a Felvidékre vigye őket. Igaz nem mindenki, az utóbbi években azért már kezd nyitni nem egy ut.iroda Balkán felé, s már-már itt-ott feltünedezik egy Kopaonik amott egy Jahorina, megint másutt egy Bulgária.

Ezenkívül saját szervezésben akarva akaratlanul de megismerkedsz a szóban forgó országgal, régióval, síparadicsommal a böngészések során.
Saját szervezésben mi ugyanúgy sokszor foglalunk kora ősszel egy márciusi, április időpontra. Eddig nem volt gond, persze ehhez kell némi background, ugyanis vannak olyan helyek, ahová áprilisra már nem foglalnék, de a Skiweltbe sem mennék december eleji besízésre :) (előfoglalással)

Egy szó, mint száz, akinek már herótja van az osztrák bőrgyatyásoktól, s már émelyeg a gyomra amikor a boltban rápillant egy üveg Becherovkára, az szervezzen maga :)


ps. ennek ellenére az irodáknak is szoktak kedvező ajánlatai lenni, igaz én még egy igazán komoly helyre (AUT-ban) nem nagyon láttam ilyet.
Amikor csoportos utat szervezel 40-50 fővel, akkor tapasztalatok alapján az irodák jobb kondiciókat nyújtanak. Pl tavaly Heiligenblutba szerveztünk egy 35 fős csopit, és a Gruppenermäßigungon kívül nem kaptunk ingyenbérletet. Irodánál ilyen létszámnál már 1-2 free bérletet szoktak adni.
topi
94 élménybeszámolót írt
94
18 éve tag
2007.10.12. 09:41
Nyílván tesznek rá valamit az irodák, hisz nem karitatív szervezetként működnek. De!! Van aki korrekt, van aki lehúz rendesen. Viszont van kihez fordulni, ha gond van. A másik, hogy sok esetben ők előre lekötik a szállást.Így persze nagyobb a kedvezmény de kifizetik előre a teljes szezont. Ha nem tudja eladni, akkor is. Ezt valahol beépítik az árba, viszont nagy kedvezmények miatt még így is az egyéni árakon tudják eladni. Érthetően. De nagyok, csak nagyokkal szeretnek boltolni, magánszemélyekkel nem. Kisebb szállások esetén viszont, biztos jó a személyes megkeresés.
T
TZoli
1156 élménybeszámolót írt
1156
20 éve tag
2007.10.12. 09:31
Számítás kérdése. Az utazási irodákat kapásból leírni szűklátókörűségre és olyan előitéletre val, amin esetleg súlyos ezreket veszíthetünk.
A Tui és Neckerman az útjaira ráteszi a stornobiztosítást is. Ettől drágábbak, kérdés kinek éri meg. Amikor mi csoportosan megyünk, nekünk biztos nem, mert nem kell név szerint foglalni, ha valaki mégse tud jönni, akkor még az utolsó pillanatban is tudunk helyette valaki mást.
De például, amikor még lehetett Alsó-Ausztriai sikártyát vásárolni, és 3/4 áron lehetett így napijegyet váltani bármelyik közeli síterepre, akkor a Neckerman volt az egyedüli iroda, ahol nem tettek rá semmi plusz kezelési költséget.
A nászutam szervezésekor kinéztem egy szlovéniai panziót. A redukciók közt pedig az volt, hogy a travel agent kap 8%-ot. Bementem egy irodába, mondtam ide akarok menni. Azt mondták rendben, a szervezésért kértek 2000 ft-t, a szállás pedig tényleg olcsóbb volt, úgyhogy tisztán nyertem 5000 ft-t.
Viszont sok szállás az irodáknál csak u.n. lekérésre van, ahol még semmi kedvezményt sem élveznek. Ekkor ráteszik az egy-két ezer szervezési díjaikat, és mindjárt drágább lesz, mintha te magad tennéd meg ugyanezt (ugyanazt az internetes lekérést csinálják mint Te). És ez megtehető egy egész kevés idegen nyelv tudással is.
Szóval, szerintem adott konkrét eset körülményei döntik el, melyik a kedvezőbb. Esetleg melyik a kivitelezhetőbb.
topi
94 élménybeszámolót írt
94
18 éve tag
2007.10.12. 09:26
Amennyiben korrekt a szállásadó nincs is probléma. Az utazási irodák előre kicsengetik az árat, ezért is kérik be az öszeget az indulás előtt. Van ahol van hógarancia, ott ők is visszafizetnek, ill orvosi igazolásra is. Nyáron pl mi van, ha az Adrián esik az eső?? Ez nem arról szól, hogy ha van hó éppen akkor megyek, ha nincs, akkor nem fizetek. Ha a szállásadó visszaigazolja, a megrendelést, az szerződés. Perelhet érte. Az Osztrákok még nem ismernek minket,/majd fognak/ ezért nem kérnek pénzt előre. A magyar irodák, már tudják, hogy mi a helyzet, ezért fizettetnek előre.
Tavaly a fülem hallatára közölték honfitársaim, hogy állítólag nincs hó és ők így nem jönnek....
De hó volt, hisz mi is ott voltunk és síeltünk. Mondtam a szállásadónknak, hogy legyen esze és kérjen előleget, mert így járhat. A másik, hogy a szállásadók is szeretnek előre eladni mindent, ezért szervezkednek irodákkal.
T.
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2007.10.11. 15:26
Hát azért annak, aki nem beszél nyelvet, nem akar szálláskatalógust böngészni, nem ismeri ki magát a síterületek között, annak jó, hogy vannak ilyen intézmények. És az a tény, hogy megélnek, mutatja, hogy igenis szükség van rájuk. Írtam korábban, hogy nálunk 80:20 az arány a saját szervezés javára. Ennek ellenére minden évben beszerezzük + átnézzük a jelentősebb katalógusokat és lehet, hogy csak ötletet kapunk, de az is előfordul, hogy találunk megfelelő ajánlatot és befizetünk, mint az idén is.
fekete lászló
51 élménybeszámolót írt
51
20 éve tag
2007.10.11. 14:28
Elég csak arra gondolni hogy milyen hóviszonyok vannak manapság, ás hogy az utazási irodáknál 30 nappal az indulás előtt kikell fizetni a teljes összeget,( legalábbis annál amivel mi jártunk 10 évig előbb Tensí, majd szétválásuk után Intersí)
Nem is értem hogy gondolhat valaki utazási irodára.
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2007.10.11. 13:30
Hogy batusnak igaza legyen...
Van már egy utazási iroda topik, legyen most egy olyan is, ahol azt a kérdést boncolgathatjuk, hogy hogy érdemes menni, irodával vagy privátban.
A mi esetünkben az arány ca. 80:20 a saját szervezés javára. Kezdő korunkban inkább az irodás volt a jellemző, de mint a másik topikban is írtam, leszűkült a számunkra optimális kínálat a prosikban, így egyre inkább magunk szervezünk. Ehez persze kell némi nyelvismeret meg rutin is, hogy ki tudjuk választani a nekünk megfelelőt a kínálati tengerből.
A mi tapasztalataink szerint a saját szervezés többnyire olcsóbb, és nem is kell előre akkora összeget lekötni, mint az irodásnál. Utóbbinál előnyös lehet, hogy többnyire "bejáratott" helyeket ajánl korrekt leírásokkal. Egyszer saját útnál előfordult, hogy 2 appartmant foglaltam 2 család számára, és a háziak a miénket véletlenül kiadták másnak is, így mi a szomszédnál (aki persze rokona volt a mi emberünknek) kaptunk azonos áron hasonló színvonalú szállást. Nem volt gond. Hozzáteszem, hogy mi Ausztriába járunk, ahol a szállásadók megbízhatóak. Nem tudom, hogy mindez hogy működik pl. Szlovákiában...
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.