Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
FIRST MINUTE SZÁLLÁSAKCIÓK
Krvavec
10 % akció október 30-ig a csomag-és listaárakra!
Lungau régió
Pályaközeli apart- manok 30 € /éjtől! -10% okt. 01-ig!
Kreischberg
5 % kedvezmény október 31-ig, szállás alpesi apartmanban!
További first minute szállásakciók »
SÍTEREPAJÁNLÓ
Mölltal gleccser
Nyári síelés és Karintia kártya 160+ ingyenes programmal!
Bohinj - Vogel
Aktív csomagok a gyönyörű Bohinji-tó körzetében!
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram
Hogyan készül az osztrák gőzgombóc?
Az eredeti, házi gőzgombócot sajnos igen kevés helyen lehet megtalálni, elkészítése ugyanis időigényes feladat, ezért a legtöbb hegyi hüttében előszeretettel szolgálják fel a boltokban kapható mirelit változatát.
Aki azonban kóstolta már a házi készítésű Germknödelt, soha nem felejti a különbséget! Kétféle alapváltozata létezik: a kész gombócokat vaníliaöntettel vagy olvasztott vajjal öntik le tálalás előtt, majd mindkét változatnál porcukros mákkal hintik meg a tetejét. Íme a recept:

Hozzávalók
A tésztához:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • fél citrom reszelt héja
  • 25 dkg szilvalekvár
A tetejére:
  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó
  • 10 dkg darált mák porcukorral összekeverve
A gőzgombóc elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük. Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk. Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval, fölé szűrőt helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe. Tegyük a gombócot a szűrőbe, fedjük le, és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre. A kész gombócokat öntsük le olvasztott vajjal vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

A vaníliasodó elkészítése:
2 egész tojást, 2 deci tejet, 8 deka cukorral és ízlés szerint vaníliát hidegen összekeverünk és tűzön krémmé főzzük.

Hasznos tippek, változatok:
  • A lekvárhoz lehet 1 evőkanál rumot és egy kis fahéjat keverni, mely megbolondítja a töltelék ízét.
  • A tésztába tehetünk kristálycukor helyett kevés vaníliás-cukrot is.
  • Párolás közben a fedőt ne nagyon emelgessük, mert összeseik a tészta.
  • A megtöltött nyers gombócokat le is lehet fagyasztani, így bármikor frissen elkészíthetők.
  • A gombócok forró vízben is kifőzhetők.
  • Egy leves után főételnek is kiváló, mert kiadós, laktató étel.
  • Létezik cseresznye-lekváros változata is, ilyenkor vajjal és pirított mandulával szórják meg.
  • Osztrák szupermarketekben kapható mirelit gőzgombóc. Ha ilyet veszünk akkor csak a vaníliaöntetet kell elkészíteni és melegítés után máris tálalhatjuk a finom Germknödelt.
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 30 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...