Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az osztrák gőzgombóc - Germknödel kipróbált receptje

2010.04.26. 2020.04.16. sielok.hu | frissítve: 2020.04.16.

Aki síelt már Ausztriában biztosan kóstolta már a gőzgombóc, eredeti nyelven Germknödel - magyar becenevén "mákoscici" - valamelyik változatát. A hütték jellegzetes étele az édes szilvalekvárral töltött nagy fehér félgömb alakú gombóc vaníliaszósszal leöntve és darált mákkal megszórva. Egy leves után főételnek is kiváló, mert kiadós, laktató étel.
Az eredeti gőzgombócnak 2 féle alapváltozata létezik: a kész gombócokat vaníliaöntettel vagy olvasztott vajjal öntik le tálalás előtt, majd mindkét változatnál porcukros mákkal hintik meg a tetejét. Íme a recept:

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • fél citrom reszelt héja
  • 25 dkg szilvalekvár
A tetejére:
  • olvasztott vaj vagy vaníliasodó
  • 10 dkg darált mák porcukorral összekeverve
A gőzgombóc elkészítése:
Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük. Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk. Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval, fölé szűrőt helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe. Tegyük a gombócot a szűrőbe, fedjük le, és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre. A kész gombócokat öntsük le olvasztott vajjal vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

A vaníliasodó elkészítése:
2 egész tojást, 2 deci tejet, 8 deka cukorral és ízlés szerint vaníliát hidegen összekeverünk és tűzön krémmé főzzük.

Hasznos tippek, változatok:
  • A lekvárhoz lehet egy kis rumot és fahéjat keverni, ez megbolondítja a töltelék ízét.
  • A tésztába tehetünk kristálycukor helyett kevés vaníliás-cukrot is.
  • Párolás közben a fedőt ne nagyon emelgessük, mert összesik a tészta.
  • Ha sokat készítünk egyszerre, a nyers gombócokat le is lehet fagyasztani.
  • A gombócok forró vízben is kifőzhetők.
  • Létezik cseresznye-lekváros változata is, vajjal és pirított mandulával megszórva.
  • Szupermarketekben (Lidl, Aldi) kapható mirelit gőzgombóc. Ha ilyet veszünk akkor csak a vaníliaöntetet kell elkészíteni és melegítés után máris tálalhatjuk a finom gőzgombócot.
KOMMENTEK
ladanyi17 | 2011.01.27. 18:21
Vanílliasodóval az igazi :D Nassfelden nagyon finoman csinálják :D
illeskese | 2011.10.15. 13:25
Gondolom aki csak mirelitet evett, annak nem ízlett, mert az nem az igazi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.