Menü ≡
Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK)?
A díjmentesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya arra szolgál, hogy az EU-tagállamokban, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc területén a helyi biztosítottakkal azonos módon (azaz ha a helyi szabályok megkívánják, önrész fizetésével) és utólagos költségtérítés mellett vehessék igénybe az egészségügyi ellátásokat a magyar állampolgárok is – mindezt a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére.

A hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, a hegyi mentés, valamint a völgybe való szállítás azonban rendszerint díjköteles. Ha például Ausztriában szenvedünk balesetet síelés közben, és hegyi mentés után két hetet kell kórházban töltenünk, az EEK felmutatása mellett is könnyen három-négyezer euró fölé kúszhat a kifizetendő számlák összege.

Az EEK-t érdemes kiváltani, de tudni kell, hogy csak az adott ország társadalombiztosítási szervével szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatók ellátását fedezi. Vészhelyzet esetén egy idegen országban viszont egyrészt nem tudjuk, hogy melyik rendelőnek milyen szerződése van, másrészt nem dönthetjük el, hogy hol lássanak el minket vagy családtagunkat. Ezért fontos utasbiztosítást is kötni, mert az téríti azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál felmerült költségeket, amelyeket a kártya nem. Továbbá bizonyos ellátásoknál az adott ország állampolgárai is önrészt fizetnek, ez alól az EEK birtokában külföldiként sem mentesülhetünk. Az utasbiztosítás viszont ebben az esetben is teljes költségtérítést garantál a biztosított részére. Nem utolsó szempont az sem, hogy nem utólagos költségtérítésről van szó, hanem minden tagállamban a biztosító fizet helyettünk.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »