Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mire jó az Európai Egészségbiztosítási kártya?

2014.03.19. sielok.hu

Az EU-hoz való csatlakozás egyik nagy előnye a turisták számára a Magyarországon is ingyenesen kiváltható, 3 évre érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya. Ez a kártya minden bizonnyal egyszerű és praktikus megoldás, na de mit is fedez, ha a sípályán történik a baj?
Így néz ki a plasztik Európai Egészségbiztosítási Kártya
Az európai uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar síelők a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat. Ezt a jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-Kártya) igazolja. Az EU-Kártya alapján a magyar jogosult az adott ellátást a másik tagállamban ugyanolyan módon veheti igénybe, mint a helyi biztosítottak. Ez azt is jelenti, ha az adott tagállamban biztosítottainak az ellátásért önrészt kell fizetniük, ezt a magyar jogosultak is kötelesek saját maguk viselni.

Így működik

Ez az önrész Ausztriában 10-18 euró (kb. 3.000-5.500 Ft) között van naponként, Franciaországban a kezelés díjának 20%-át kell kifizetni, viszont legalább 18 €-t egy nap, az olaszoknál maximum 36 eurót (kb. 11.000 Ft) kérhetnek el egy alkalommal a szakorvosi ellátásért, Svájcban viszont felnőtteknek mintegy 23.000 forintnak megfelelő svájci frankot kell kifizetniük önrészként. A legkevesebbet a szlovákoknál kell fizetni, itt mindössze 1,99 €-nyi sürgősségi díjat számíthatnak fel.

Franciaországban és Svájcban a kórházi tartózkodást nem igénylő ellátások költségét teljes összegben ki kell fizetni. A kifizettet számla alapján hazatérés után, utólagosan igényelhető megtérítés az illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervétől. Ebben az esetben a szakigazgatási szerv csak az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak megfelelő összeget téríti meg (pl. ha a svájci egészségbiztosító a költségek 80%-át téríti, akkor a magyar egészségbiztosítás is csak 80%-os mértékű térítést tud nyújtani). Ha egy biztosított EU-Kártya nélkül vesz igénybe ellátást, és az orvostól vagy kórháztól számlát kap, a kifizetett számla alapján ugyan ilyen módon igényelhet visszatérítést. Fontos tudnivaló, hogy a Kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő orvosnál lehet igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti, és a szakigazgatási szerv a költségeket utólag sem tudja megtéríteni, ezért célszerű – lehetőség szerint – minden esetben közkórházhoz fordulni.

Hegyi mentés

A hegyi balesetet szenvedettek felkutatása, a hegyi mentés, valamint a völgybe való szállítás rendszerint az adott országban biztosítottak számára is díjköteles. A felszámított díjat az egészségbiztosítás gyakran nem téríti meg, a betegeknek a díjat saját zsebből kell fizetniük, vagy szabadidő- és sportbiztosítást köthetnek rá, esetleg a hitelkártyákhoz tartozó biztosításukat használhatják fel. Hegyi mentés és különösen helikopteres mentőszállítás esetén számíthatunk arra, hogy a mentés díját a mentőszolgáltató kiszámlázza. Gyakran a helyi egészségbiztosítás sem a mentőszámla összegét téríti, hanem abból csak egy előre meghatározott fix összeget. Különösen igaz ez pl. Ausztriára, ahol a hegyi mentés díjából, a számla összegétől függetlenül, legfeljebb kb. 800 €-nak megfelelő összeg téríthető, amit a légi mentés költségei jócskán meghaladhatnak.
Baleset a sípályán
Baleset a sípályán

De akkor elég az EU-Kártya vagy kössek utasbiztosítást?

EU-Kártya Utasbiztosítás
Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele
Biztosítástól függően akár magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele
Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi
A szerződés szerinti összes ellátást fedezi (halottszállítást,
poggyászbiztosítást, autóbiztosítás, felelősség biztosítást, stb.)
A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül nyújtani kell a
nyomtatvány ellenében
A költségeket csak a kötvényben meghatározott összegig vállalja a biztosító. Érdemes megfelelő fedezetet nyújtó csomagot választani
Az önrészt a biztosított fizeti, visszatérítés nincs
Az önrészt is fedezi
Egyes tagállamokban a költségeket a biztosított előlegezi meg
Minden tagállamban a biztosító fizet
Összességében azt mondanánk, hogy a Kártya és az utasbiztosítás egymáshoz képest kiegészítő jellegű. Mivel az EU-Kártya kiváltása nem kerül semmibe sem, némi ügyintézést leszámítva, és általa alapvető egészségbiztosításhoz jutunk az egész Unióban 3 éven át, minden külföldre utazónak azt javasolnánk hogy váltsa ki ezt a kártyát. Azonban olyan esetekben, mint a síutak, több okból is megfontolandó az utasbiztosítás kötése e mellé. Bármennyire is igyekszünk vigyázni magunkra, a sípályán lássuk be, nagyobb eséllyel történhet velünk baleset, mint egy városnéző út során. Mint már korábban is utaltunk rá, egy esetleges helikopteres hegyi mentés költségei pedig könnyen elérhetik akár az 1-2 millió forintot is - amit biztosítás híján saját zsebből kellene fedezni. Ezen kívül (sajnos) sok esetben lehet hasznos az utasbiztosítás poggyászokra és autóra kiterjedő része is - a havas, csúszós utakon könnyen történhetnek balesetek.
Síutakra specializálódott utasbiztosítást ma már igen kedvező árakon, ráadásul kényelmesen, otthonról az interneten is megköthetünk. Egy osztrák kórházban eltöltött nap önköltségéből már akár 3-4 napra is fedezhetjük biztosításunkat, ezen tehát ha már nekivágunk a hegyeknek, nem érdemes spórolni.

Jó megoldás lehet esetleg az is, különösen sokat utazók számára, ha a bankunk extra szolgáltatásait igénybe véve olyan folyószámlát veszünk igénybe, ami vagy alapszolgáltatásként, vagy igen kedvező éves díjért cserébe állandó utasbiztosítást is nyújt. Itt azonban kihangsúlyozandó, hogy mindenképpen jól rágjuk át magunkat a feltételeken, érdeklődjünk személyesen a bankban, mert sok esetben az ehhez hasonló biztosítástok nem nyújtanak fedezetet extrém sportolás közben bekövetkezett balesetekre - és bármennyire is meglepő, egy ilyen tömegsport, mint a síelés is annak számít.

Utasbiztosítást szeretnék kötni 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.