Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A COVID-19 felgyorsítja a téli sportok technológiai fejlődését

2021.01.20.

A Mastercard a téli sportok szakértőivel közösen vizsgálta az iparág jövőjét és a COVID-19 hatásait. Az elkészült független tanulmány eredményei a téli sportok gyors innovációját prognosztizálják.
A Mastercard megbízásából 15 európai ország 53 téli sportszakértője készítette el az új, független Delphi-tanulmányt A technológia hatása a téli sportok jövőjére a COVID idején címmel. Az eredmények alapján úgy tűnik, a COVID-19 2025-re felgyorsítja a téli sportipar technológiai fejlődését.

Az európai kutatást Dr. Sascha L. Schmidt, a WHU Center for Sports and Management munkatársa vezette a Mastercard, a Hahnenkamm versenyek partnerének megbízásából. A kutatásból kiderül, hogy a szakértők több mint fele (56%) szerint a kezdeti rövid távú kihívások ellenére a világjárvány okozta változások hosszú távon is átalakítják az iparágat.

A kutatás feltárja a COVID-19 kihívásait és azokat a lehetőségeket is, amelyeket a hosszú távon bekövetkező változások hoznak, de a szerzők célja a téli sportélmények fejlesztése is. A kutatásban sportolók, tisztviselők, a média képviselői, tudósok, a téli üdülőhelyek vezetői és a sporttechnikai vezetők vettek részt.

A téli sportágazatban jelentős változás következett be, amely számos üdülőhelyet arra kényszerített, hogy átértékeljék sípályáik működését. Szemben a tavalyi 62% -kal, idén már a szakértők 73%-a látja úgy, hogy 2025-ig növekedni fog az érintésmentes technológia terjedése és ezáltal az ehhez kapcsolható élmények is, ideértve a fizetést, az ételrendelést, a síkölcsönzést és a szállodai bejelentkezést. Míg az iparág kezd kilábalni a nehézségekből, a szakértők 49%-a azt jósolja, hogy a COVID előtti szint általánosságban - a síelő közönség és a látogatottság - 2023-ig nem áll vissza, és a téli sportesemények kilátásai is hasonlóak.

A vártnál jobb kilátások mögött az új technológiák gyors adaptációja rejlik. A legfrissebb adatok szerint a digitalizáció globálisan nyolc hét alatt öt éves fejlődést tudhat maga mögött. Ez alól pedig a téli sportok sem jelentenek kivételt.

A szakértők előrejelzései szerint 2025-re a járványnak a technológia három kulcsfontosságú területére lesz közvetlen hatása; az edzésre, a felkészülésre és a rehabilitációs lehetőségekre a sportolók számára (54%), a síelőknek nyújtott kényelmi szolgáltatásokra, ideértve a turistákat is (56%), valamint a sífelvonók technológia optimalizálására a vírusok terjedésének minimalizálása érdekében (41%).

„Ez a második tanulmány, amelyet az európai téli sportiparról készítettünk. Míg 2020 a COVID-19 miatt példa nélküli év volt, a technológia fejlődése még tovább gyorsult. Az elkövetkező időszakot nézve az új technológiák alkalmazásával folytatódik az iparág felépülése” – mondta Jeanette Liendo, a Mastercard Europe marketing és kommunikációs igazgatóhelyettese.

A felszerelésgyártók közül sokan stratégiájuk átgondolására, valamint kutatásra és fejlesztésre használták fel a 2020-as évet. Az előrejelzések szerint 2025-re a korszerű anyagok használata lesz az egyik legnagyobb változás a téli sporteszközök gyártásában. Ez magába foglalja a GPS nyomkövetőkkel történő intelligens védelmet, valamint a síelők biometrikus adatainak mérését, illetve a megújult szigetelő anyagokat a melegebb, mégis könnyebb síruhákhoz. A legnagyobb előrelépés mégis a szurkolói élmény területén várható: számíthatunk például a Hahnenkamm versenyekhez hasonló események digitális közvetítésére. A szakértők 73%-a a legjelentősebb változást abban látja, hogy 2025-re a rajongók részletes információkat láthatnak majd a sportolók teljesítményéről verseny közben is.

A szakértők szerint 2025-re a technikai fejlődés egy másik területen is megjelenik, eSport formájában. A virtuális sportok 2020-ban törtek be a piacra, mivel a személyes eseményeket a COVID-19 miatt törölték vagy elhalasztották. Ugyanakkor a téli sportok jelenleg nem igazán vannak jelen a virtuális világban; csak az olyan ismert játékokban, mint példáulaz SSX Tricky. Azonban a szakértők 37% -a azt jósolja, hogy 2025-re az eSport fejlődése megnyitja a virtuális pályákat mindenki számára szerte a világon, beleértve azokat a helyeket is, ahol a síelés egyébként nem lehetséges. Amellett, hogy a földrajzi elhelyezkedés nem szab majd határt a téli sportok űzésének, a szakértők 43%-a szerint a szimulációk jelentős hatással lesznek az általános akadálymentességre, így virtuálisan a fogyatékkal élők is kipróbálhatják a téli sportokat.

A Mastercard 2016 óta büszke támogatója a Hahnenkamm versenyeknek, melyet az idei évben január 22-24. között rendeznek meg. Az esemény elsősorban digitálisan, TV közvetítéseken keresztül lesz megtekinthető.
Infografika a téli sportok technológiai innovációjáról
Infografika a téli sportok technológiai innovációjáról
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.