Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egyelőre csak a bizonytalanság biztos a Világkupa kapcsán

2020.11.19.

Több forgatókönyv is felmerül az alpesi sí világkupa kapcsán, a járvány miatt nagy a bizonytalanság. A különböző lehetőségeket a skiracing.com vette sorra.
Fotó: skiracing.com
Fotó: skiracing.com
Október végén Franciaország és Németország is új korlátozásokat léptetett életbe a koronavírus elleni harc jegyében. Németország egyebek közt bejelentette az összes bár és étterem bezárását, de Franciaországban is hasonlóan határozottak az intézkedések. A bejelentés néhány nappal azután érkezett, hogy Olaszországban ismét szigorúbb korlátozásokat vezettek be, mivel az esetek száma újra növekedni kezdett a volt európai epicentrumban. Mindezek természetesen a 2019–2020-as sívilágbajnokság szezonját is már jelentősen megzavarta, ahogyan a sportágra való fogadást szervező irodák, mint a 22bet is.

„Ebben a hónapban még szenvedünk kell egy kicsit, de abban bízunk, hogyha összeszorítjuk a fogunkat és betartjuk ezeket a korlátozásokat, akkor decemberben újra fellélegezhetünk” – nyilatkozta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök újságíróknak egy korábbi sajtótájékoztatón.

Nem túl rózsás az összkép

Európának eközben a lakosság COVID-fáradtságával is szembe kell néznie. A tisztviselők abban reménykednek, hogy az iskolákat és az alapvető gazdasági tevékenységeket folyamatosan működtetni tudják. Ennek ellenére az őszi hullám és az egész kontinenst érintő korlátozások nyilvánvaló kérdéseket vetnek fel a világkupa szezon kapcsán, amely a tervek szerint Ausztriában és Finnországban folytatódna a következő hetekben.

Az Európáról érkező jelentések pesszimista képet festenek, erre a FIS (Nemzetközi Síszövetség) pedig igyekszik reagálni. A levi-i női versenyekre a helsinki kormány a FIS-szel közösen dolgoz ki egészügyi protokollt, egyébként itt várható Mikaela Shiffrin visszatérése is. „A Local Organizing Committee (LOC), azaz a helyi szervezőbizottság konzultált az egészségügyi hatóságokkal, miután a finn kormány október elején jelezte, hogy a nyilvános eseményeket ellenőrzés alatt fogják tartani, ha a járványügyi helyzet súlyosbodik” – mondta a Levi szervezője legutóbbi nyilatkozatában. „Ennek eredményeként a LOC folytatja a hatóságok által jóváhagyott egészségügyi és biztonsági tervet.”

Bonyolódik a helyzet

Innentől azonban a menetrend kissé bonyolultabbá válhat, ahogy világkupa decemberben Franciaországba, Svájcba és Olaszországba ér. A férfiak december 5-6-án Val d'Isere-ben versenyeznek óriás műlesiklásban, a sebességi versenyek pedig egy héttel később kezdődnek a francia terepen. A férfiak ezután Olaszországba tartanak, Val Gardena, Alta Badia, Madonna és Bormio szerepel a naptárban. A nők St. Moritzban, Courchevelben és Val d'Isere-ben versenyeznek, mielőtt az ausztriai Semmeringbe indulnának.

Olaszországban a tervek szerint november 24-én feloldják a korlátozásokat, míg Franciaország december 1-jén készül lazítani, de a tavaszi tapasztalatokból kiindulva, ezeket az időpontokat bármikor meghosszabbíthatják.

Az európai korlátozások és lezárások esélyét növeli az is, hogy Aleksander Aamodt Kilde, a tavalyi szezon összesített bajnoka pozitívat tesztelt csupán néhány nappal a söldeni verseny után. Korábban Markus Waldner, a FIS versenyigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy a világbajnokság sorsa „egy hajszálon múlik”.

„Megérkezett a második hullám, és a helyzet csaknem egész Európában romlott” – mondta Waldner a Tiroler Tageszeitungnak. „Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbb programot rakjuk össze, de most minden az adott helyzeten múlik. Nem lehet megbecsülni előre, hogy mire számíthatunk két hónap múlva. Átvészeltük Söldent, de a világbajnokság további sorsa kérdéses. Jelenleg nem áll jól a szénánk.”

Waldner kijelentette, azt a tervet is megfontolták, hogy tavasszal Észak-Amerikába vinnék a vb-versenyeket. „Arra gondoltunk, hogy rácsatlakozunk az észak-amerikai versenyekre a szezon végén, de ők nem szeretnék ezt. Szükség esetén akár a szezont is meg lehet hosszabbítani. Rugalmasaknak kell lenni.

(x)
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.