Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hogyan vált mindennapivá a carving?

2012.10.24. Szegő Attila

A "Carving ideje lejárt" címmel megjelent korábbi cikk erősen figyelemfelkeltő volt, ezért érdemesnek találtam, hogy pontosítsak néhány esetleg félreérthető részt és mindenki számára egyértelművé tegyem a változásokat, ami miatt már nem érdemes kiemelten a carvinggal foglalkozni.
Miért is járt le az ideje? Azért, mert a mozgás beépült a tematikába, és az oktatási rendszer részévé vált. Kifejezetten carving kategória már nem létezik, hiszen ma már minden léc ezt a működési elvet és geometriát használja. Egy üzletbe betérve, ha sílécet szeretnénk vásárolni, csak carving lécet tudunk venni. Így ezek tekintetében már nincs értelme carvingról beszélni.

2013-ra ott tartunk, hogy a lécek rádiusza beállt 12-15 m sugárra, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek működnek a legjobban. Fontos tisztában lenni vele, hogy a fordulékony lécek használata ellenére meg kell tanulni újra a forgatást. Miért? Mert a megnövekedett forgalom miatt nincs mindig lehetőség tisztán karcolt íveken menni, hanem gyorsan és ráadásul kis helyen kell váltani. A irányítási kontroll megtartásának egyik módja a léc kiforgatása az ívből, vagyis az irányváltás. Az ívből történő ellépegetés több helyet igényel. A pályán való mozgásunkat minden esetben a körülmények - időjárás, a többi síelő magatartása és mozgása, a hóviszonyok stb. - határozzák meg.
A forgatás egyébként is része a mozgás elsajátításának, azért, mert a helyes mozgást és testtartást így lehet kialakítani. Természetesen vannak, akik kihagyják ezt a részt, de haladó iskolában vannak olyan gyakorlatok, amelyek erre épülnek és ennek hiányában nehéz továbblépni. Leginkább rövid lendületnél jellemző a forgatás visszatérése, hosszú íveknél maradt az élen futtatott lendület. Azok, akik telente követik a világ-kupa futamokat, azok maguk is tapasztalhatják ezt a változást. A versenyzők helyzettől függően alkalmazzák a forgatást; vagy élváltás után hagyják sodródni a lécet az ideális ív eléréséhez, majd élén futtatva lendületet szereznek.

További változás, hogy a lécvezetés beállt egy egészséges csípőszéles távolságra, ami egy természetesebb pozíciót eredményez és anélkül lehet jobban élére tenni a síket, hogy zavaró lenne a másik lábunk.

A sílécek szélesebbek lettek átlag 1-2 centiméterrel, ami az élváltás sebességén csökkentett, azaz lassabbak lettek, de normál felhasználás mellett ez nem érzékelhető. Továbbá azért sem, mert a lécek fordulékonyabbak és gyorsabban reagálnak, amit a hinta ívű felépítés is segít.

A gyártók célja, a mindenki számára jól használható síléc, a könnyed, biztonságos és élvezetes síelés megteremtése, amit úgy néz ki, hogy ezekkel a szélesebb lécekkel sikerült is elérni. Továbbá a carving technológia okozta felgyorsult mozgást és őrült száguldozást le tudták lassítani.

Természetesen évről-évre kijönnek technikai újítások a felszerelésgyártásban. A legutóbbi mérföldkő a Rocker felépítésű lécek megjelenése volt. Ezzel azonban külön cikkben érdemes foglalkozni...
KOMMENTEK
Kanyarsíklub Replaci | 2012.10.25. 10:07
Kicsit árnyalnám ezt a fejtegetést!

- Az igaz, hogy a boltokban már nem lehet hagyományos sílécet venni, de a sípályákon még mindig jelentős azoknak a síelőknek a száma, akik hagyományos síléccel mennek, így mégiscsak szükség van a megkülönböztetésre.

- A felelősen gondolkodó síoktatók a carving sí megjelenését követően sem hagyták abba a forgatás tanítását.

- Carving léccel gyorsan menni csak azok tudnak, akik megfelelően tudnak élezni és terhelni. Az "őrült" esésvonalban történő felelőtlen száguldozás pedig megvolt már a carvingsí előtt is, és meg is fog maradni, mert a gravitáció arrafelé hat, az alkalmazkodások elsajátítása viszont tanulást igényelnek. A tanulást azonban nem lehet kötelezővé tenni, bár lehet, hogy szükség lenne rá.

Üdvözlettel: Replaci
kovacspeter.ski | 2012.10.25. 16:48
Alap oktatás a lényeg!
Láttam oktatókat oktatni hóekét órákon át több napon. Hochkáron.
Hogy lásson rajtuk, hogy oktatók.
Tudni kell kontrol sízni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.