Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sízés és esztétika

2006.10.13. Repárszky László

Sízés és esztétika A sokféle terep, hegyoldalforma, és az álomszerű hegyi világ indokolják, és lehetővé is teszik egyfajta mozgási esztétika megélését a sísportban. A síelőknek esztétikai szempontból két csoportja lehet: a szépen síelők és az élvezettel síelők.
Mindkét csoportban a mozgásokat összekötik az érzéki észlelések magas fokával, és a mozgás eszétikájára nagy hangsúlyt fektetnek.

Ahogy a művészetekben, és a mindennapokban is megtörténik, úgy a sportban is megpróbálható a szépség tárgyiasítása. A síelés különösen alkalmas a szép mozgások végzésére, ahol az elegancia, formatökély és könnyedség elérése nem is annyira lehetetlen.

Milyen tulajdonságok jellemezhetik a szép síelést?
A teljesség igénye nélkül egyfajta megközelítés: Puha, könnyű, időben nyújtott mozgási ritmus. Nem rohanó, nem vontatott, hanem elasztikus és ritmikus. A mozgásnak nincsen eleje, sem vége, lenyűgözően folyékony és kerek haladási mód.

A síelés szépsége
A síelés szépsége a friss levegőn való mozgás és a gyönyörködtető természet. A légzés és a nézés hozzátartozik a testi - lelki örömökhöz. Ezért nem célszerű sok kilométert gondolkodás nélkül ledarálni, sokkal kellemesebb szép, elegáns mozgással és technikai sikerélményekkel, kellemes társaságban élvezni ezt a tevékenységet.

A természet védelme
A síelésnek mindenekelőtt felüdítőnek és egészségesnek kell lennie. Az alap a természet. Fontos "Őt" átgondolt és körültekintő síeléssel is védeni.

Egymásra figyelés
A vendégek "síszabadság és pihenés közbeni világa" egybeesik a helyi lakosság életterével. A vendég csak akkor vendég, ha ezt az életteret nem sérti, hanem tisztelettel használja.

Csend és nyugalom
A természetvédelem, pl. a zajvédelem, nem csak az állatok, hanem az emberek miatt is fontos. Azok, akik a város zajától menekülnek, de az üdülőhelyen zajt csapnak, csak kiterjesztik a stresszt, és mások életminőségét rontják. Ennek gyakran agresszió a következménye.

"Használd a természetet, védd a természetet" - ez kell, hogy a vezérelv legyen!

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.