Menü ≡

Autópályamatrica- és útdíjak Svájcban

2007.04.16. | Frissítve: 2020.01.05.
Svájcban egységes autópályadíj van érvényben. Csak akkor használhatjuk az autópályákat, ha megvásároljuk az ehhez szükséges matricát a határátkelőkön. A matrica a határátkelők közelében lévő benzinkúton, postán és interneten keresztül, online is kapható.
h i r d e t é s
Személyautók (Pkw-Personalkraftwagen 3.5 tonnáig) részére csak egyféle matrica áll rendelkezésre, ez az egész éves matrica, amely a tárgyév előtti év december elsejétől a tárgyévet követő év január 31-ig (tehát 14 hónapig) érvényes.

Az éves matrica ára 40 svájci frank (kb. 33 euró). További tudnivaló, hogy amennyiben az autóhoz lakókocsi, vagy utánfutó van kapcsolva, arra szintén kell egy matricát vásárolni (ugyanúgy 40 svájci frankért).
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

A szükséges autópálya-matrica megvásárlásán kívül vannak extra díjfizetés ellenében igénybe vehető útszakaszok, hágók, alagutak. Ezeket az alábbi táblázatokban találhatjuk (az árak egyszeri áthajtásra értendőek):

Útdíjköteles alagutak

alagút neve
mely helységek között
úthasználati díj
Nagy-Szent Bernárd alagút Vallis (Svájc) - Aosta-völgy (Olaszo.) egyirányú behajtás: 26,9 euró (31,2 CHF)
retúr (30 napon belül érvényes): 43,1 euró (50 CHF)
Munt la Schera Graubünden (Svájc) - Livigno (Olaszo.) E-jegy: télen, retúr (dec. 1 - ápr. 30.): vasárnaptól péntekig: 33 euró (35 CHF), szombaton: 40 euró (42 CHF). A helyszínen megváltott jegy közel 20%-kal drágább!

A környezetvédelméről (is) méltán híres Svájcban az alábbi alagutakban, és hágókon a személygépkocsikat vasúton is átszállíttathatjuk:

Alagutak, hágók vasúti autószállítással:

alagút neve
mely helyiségek között
szállítási díj
Furka-alagút Oberalp - Realp 36 CHF
Lötschberg-alagút Kandersteg - Goppenstein 22 - 27 CHF (szezontól függően)
Oberalp-hágó Sedrun - Andermatt 65 CHF
Vereina-alagút Klosters-Selfranga - Sagliains 31 - 42 CHF (szezontól függően)
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »