Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Európa csúcsok - Svájc

2004. december Kapecska László

Svájc fekvésének köszönhetően a különlegességeket kereső sízők örömére egy sor rekord birtokosa. Gondolták volna, hogy van egy hely Svájcban, ahol több a napsütéses napok száma, mint Cipruson? Valószínűleg nem, pedig Engadinban évente eggyel több napig süt a nap, mint a földközi-tengeri szigeten.

Derült, napfényes időben síelni persze külön öröm, de a sízőket és a deszkásokat a sícentrumok egyéb "legjei" biztosan jobban megfogják. Ilyen például a síközpontok tengerszint feletti magassága. Ebben a kategóriában a kantonok országa a 2800 méter felett fekvő huszonkilenc téli üdülőhelyével abszolút Európa-csúcstartó. A hóval borított négyezres csúcsok száma még ennél is több: negyvennyolc.

A magassági Európa-rekorddal márpedig nagyobb kiterjedésű pályák és több hó jár. A világ leghosszabb világkupa-lesiklópályáját, a Lauberhornt is itt, Wengenben találjuk. A helyet egyébként már 75 éve - még svájci mércével is régóta - használják versenycélokra. Régóta, hiszen maga a svájci sísport 100 éves. Az évfordulót két éve, az Engelbergi Síklub 1903-as megalapításának napján ünnepelték.

Ezek után nem véletlen, hogy nincs az alpesi és az északi sízésnek, de a snowboardnak sem olyan irányzata, amelynek ne rendeztek volna már nemzetközi versenyt valamelyik neves síközpontban. St. Moritz, Zermatt, Saas Fee, Crans-Montana vagy Alpenarena csak a legismertebbek, de a biztos hó miatt a versenynaptárak állandó szereplője az ország kilenc gleccservidékének többi tagja is.

Közöttük is a legnagyobb sírégió a St. moritz-i, a 2003-as alpesi-sí-vb helyszíne, amelynek versenyekre használt Corviglia pályája a legmeredekebb az országban. Felső szakaszán 100%-os, azaz 45 fokos a lejtő. Itt nekiindulva 7 másodperc alatt 0-ról 130 km/h-ra gyorsulhatnak a profik. A hobbisízőknek inkább az 1700 és 3300 méter között működő 350 kilométernyi sípálya ajánlható, amelyet 56 sílift szolgál ki. St. Moritz és Engadin egyben a sífutók paradicsoma is, itt rendezik meg minden évben az Engadin símaratont.

A magashegyi fekvésnek nem csak a pályák hossza és a hó mennyisége miatt örülhetünk, hanem a gyönyörű táj miatt is. Ilyen a wengeni látkép is, ahol a lejtőket az Eiger, a Mönsch és a legismertebb, 4000 méter feletti Jungfrau csúcsa veszi körbe. Ez utóbbi az Unesco Világörökség része és a Jungfrau régió központja, ahol szintén bőséges, 213 km hosszúságú pályarendszert építettek ki, 44 sílifttel.

Valószínűleg még a Jungfraunál is ismertebb csúcs a Zermatt fölött égbe törő Matterhorn. Itt - hasonlóan több más svájci terephez - a pályarendszer a szomszédos olasz, osztrák vagy francia központok lejtőihez is kapcsolatot kínál. Az olasz Cervinia és Zermatt így összesen 400 kilométer jelölt pályával és 59 lifttel rendelkezik, de a szabadsízés hívei is találnak útvonalakat, akár helikopteres túrák keretében is.

A Wallis tartományban található Zermatt egyébként egyike a világ legmagasabban elterülő sírégióinak, és annak a 8 svájci üdülőhelynek, ahova a természeti környezet védelmében tilos autóval behajtani.

Szintén ebben kantonban keresendők Saas Fee, Crans Montana és Verbier síterületei. A négy központ terepeinek mindegyike legalább az 1500 méteres magasságon végződik, és 3000 felett indul. Az "Alpok gyémántjának" is nevezett Saas Fee 145 kilométer összhosszúságú sípályái például 1470 és 3600 méter között terülnek el. A wallisi négy nagy központ legkisebbjében rendezték október végén az FIS freestyle-sívilágkupát (bővebben a 20. oldalon). Hasonló méretű Crans Montana, ahol 160 km-en síelhetünk. Verbier ismét egy nagyobb kiterjedésű sícentrum, 410 kilométernyi pályával. Itt Mont Fort és Mont Gelé csak a legrutinosabbaknak ajánlható, de a kezdők és a kevésbé gyakorlottak is jól érezhetik magukat a változatos nehézségű pályákon. Ez persze igaz a többi területre is, ahogyan az is, hogy a gleccserek alatti símezőket mindenhol hóágyúrendszerek teszik szükség esetén síelhetőkké. Szintén jellemző, hogy minden központban funparkok várják a snowboardosokat, a kitartók vagy a későn kelők éjszaka, világítás mellett is csúszhatnak, illetve a már említett sífutóknak sem kell szélesebb lécre vagy deszkára váltaniuk ahhoz, hogy élvezzék a telet.

Svájc a téli sportok rajongói között patinás hírnevet szerzett egyedülálló adottságainak és modern síközpontjainak köszönhetően. Ennek természetesen meg is kérik az árát, a sízés igazi szerelmesei valószínűleg mégsem tudnak ellenállni, és a rekorder helyek valamelyikét, ha csak egyszer is, de meglátogatják.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.