Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A világ első forgó kabinos liftjét adták át Svájcban

2005.11.04. Bata Attila

Sattel-Hochstuckli, egy apró svájci síterep világújdonsággal lepte az odalátogatókat. Aki térképen szeretné beazonosítani a helyet, az Zürichtől délre és Luzerntől keletre keresse, bár ezzel az újítással valószínűleg "felkerült a térképre" a település. Üzembe állították a világ első forgó kabinos felvonóját.
Ezentúl nem kell közelharcot vívni a jobb helyekért a kabinosban mert felfelé és lefelé menetközben egyaránt szépen forog, hogy mindenki élvezhesse a csodás panorámát minden szögből.

A helyiek nem győzik hangsúlyozni, hogy ez az első igazán forgó kabin. Egy másik svájci terep, Engelberg, Rotar nevű felvonója szintén forog, de ott csak a padlózat fordul el és nem az egész kabin, itt pedig a gondola tetejéhez csatlakozó tengelyen keresztül az egész kabin forog.

A rosszmájúak szerint megkönnyíti az átmenetet az átmulatott éjszaka utáni "forgás" és a másnapi síelés között. Már csak arra kellene figyelni, hogy a párásodást megakadályozzuk, mert akkor a panoráma helyett csak a forgást élvezhetjük majd.

A nyolcszemélyes kabinos idén júliusban indult először és hat perc alatt teszi meg az 1700 méteres távot, amely alatt pontosan kétszer fordul meg velünk a kabin. A világújdonságnak számító liftet a Doppelmayr építette és a CWA gyártotta hozzá a kabinokat. Az egész beruházás 7,7 millió svájci frankba (1,25 milliárd forint) került a síterepnek, amelyet részben saját erőből, kamatmentes kölcsönből, szponzorok adományaiból és külső forrásokból sikerült előteremteni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.