Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mennyire megbízhatóak télen a négyévszakos gumik?

2022.11.03. (x) szponzorált cikk, sielok.hu

A síelés szerelmesei az Alpokba utaznak és ha mindezt autóval teszik, akkor olyan gumikkal tanácsos felszerelkezni, amelyek a maximális tapadást és irányíthatóságot adják. Még a futófelület-keverék típusa is nagy különbséget jelent. Mielőtt a négyévszakos abroncskészlettel nézne szembe a közelgő téllel, fontos megérteni, mi a különbség a négyévszakos és a téli gumiabroncsok között, és hogy milyen típusra van szüksége a biztonságos közlekedéshez esőben, hóban, jégben és fagyos hőmérsékleten.

A különbség a négyévszakos és a téli gumik között

A négyévszakos abroncsokat úgy fejlesztették ki, hogy minden körülmény között kellemes, csendes (alacsony zajkibocsátás) utazást tegyenek lehetővé. Néhány négyévszakos gumiabroncs kiválóan megbirkózik az csapadékos és száraz útviszonyokkal egész évben. Amíg a négyévszakos gumiabroncsok hatékony tapadást nyújtanak enyhe hóban, nem ajánlottak intenzív havazás, jeges és hideg időjárási helyzetekben, illetve olyan területeken, amikor a hőmérséklet folyamatosan mínusz 7 fok alatt van.

A téli gumiabroncsokat hosszan tartó téli körülményekre alakították ki, beleértve a havat, a jeget és a latyakot. Az abroncsokban lévő futófelület-összetevők lágyabbak és rugalmasabbak maradnak hideg időben is. Ez nagymértékben javítja a tapadást, a kezelhetőséget és az irányíthatóságot, amikor a hőmérséklet mínusz 7 fok alá süllyed. Ezenkívül a téli gumiabroncsok mély, széles és szaggatott futófelületének hornyai fenntartják a tapadást a legzordabb körülményeknél is. Ha például Ausztriába szeretnénk menni, hogy ott hódoljunk a síelés nyújtotta örömöknek, akkor nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy rossz minőségű gumikkal vágjunk neki a több 100 kilométeres útnak.

Ausztriában november 1. és április 15. között a járműveket téli gumikkal kötelező felszerelni, ha az időjárási viszonyok úgy kívánják.

A megállás és az irányítás fontos

Ha száraz vagy nedves útburkolaton halad, a megfelelő négyévszakos gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy biztonságosan tartsa járművünket az úton. Még enyhe téli körülmények között is jól működnek. Amikor az időjárás romlik, és az utakat jég és hó borítja, a hatékony téli gumiabroncsok segítségével kézben tarthatja az irányítást autója felett. Ez magában foglalja a megállást is. Gondoljunk csak bele, ha hosszú túrára indulunk, egy pár túracipő segít szinte bármilyen terepen áthaladni. A kevés hó sem nagy akadály. De ha nagy hóréteghez és jéghez ér, a hótalp az egyetlen lehetőség. Kifejezetten téli körülményekre tervezték, akárcsak a téli gumikat.

Kell-e nekem téli gumi szett?

A válasz attól függ, hogy mennyire közlekedik rendszeresen hegyi vagy tartósan havas útszakaszokon. Jó ötlet lehet novembertől márciusig téli gumit szerelni járművére. Különösen, ha minden hétvégén a hegyekbe megy síelni vagy más téli sportnak hódol.

Ezenkívül a téli és a négyévszakos gumiabroncsok közötti a szezonális (télen és tavasszal) váltás segít meghosszabbítani a téli gumiabroncsok élettartamát. Ha olyan helyen él, ahol a négyévszakos gumi is elég (pl.: Olaszország, Egyesült-Királyság) akkor ezek az abroncsok jól végzik a dolgukat. Azonban, ha hegyi szakaszokon közlekedik, először tájékozódjon az útviszonyokról, az adott ország közlekedési szabályairól, ideértve a téli gumikra vonatkozó előírásokat is. Ezek ismeretében a síelés már igazi élmény lehet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.