Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

November 1-től kötelező a téli gumi az osztrák utakon

2022.11.01. Bata Attila

November 1-től lépett életbe a téli gumi kötelező használatáról szóló szabály Ausztriában, természetesen csak télies útviszonyok esetén.
Nagy havazás 2008 decemberében Karintiában (Kép: Bata Attila)
Nagy havazás 2008 decemberében Karintiában (Kép: Bata Attila)
2008. január elsején vezették be a téli időszakban kötelező gumihasználatot Ausztriában. Azóta november 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) között mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata a személyautók és 3,5 tonna alatti gépjárművek részére.

Bár az M+S jelzés (Mud + Snow = sár és hó) nem minden esetben jelenti, hogy az abroncs valójában téli gumi, a törvény szerint a hatóság ezt a jelzést figyeli az ellenőrzésnél. A sokak által kedvelt un. négyévszakos gumik is használhatók, hiszen a legfontosabb kritérium a mintázat mélysége, amely a törvény szerint Ausztriában minimum 4 mm akár a négyévszakos, akár a téli gumikon.

A téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszereljük. Hólánc azonban csak teljesen hóval borított útszakaszokon használható.

Országúti ellenőrzésnél a nem megfelelő abroncs használatát 50 eurós bírsággal büntetik. Baleset esetén a bírság elméletileg akár az 5000 eurót is elérheti, nem beszélve a jogi következményekről és a biztosítók sem szoktak fizetni ilyen esetekben.

Novemberben az Alpok többi országában is érvénybe lép a kötelező téli gumi. Határátlépéskor ezt nem ellenőrzik, de az autópálya melletti parkolókban számíthatunk szúrópróbaszerű rendőri ellenőrzésre. Ahogy előbb írtuk, legrosszabbul akkor járunk, ha nyári gumikkal balesetbe keveredünk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.