Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

November 1-től kötelező a téli gumi az osztrák utakon

2022.11.01. Bata Attila

November 1-től lépett életbe a téli gumi kötelező használatáról szóló szabály Ausztriában, természetesen csak télies útviszonyok esetén.
Nagy havazás 2008 decemberében Karintiában (Kép: Bata Attila)
Nagy havazás 2008 decemberében Karintiában (Kép: Bata Attila)
2008. január elsején vezették be a téli időszakban kötelező gumihasználatot Ausztriában. Azóta november 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) között mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata a személyautók és 3,5 tonna alatti gépjárművek részére.

Bár az M+S jelzés (Mud + Snow = sár és hó) nem minden esetben jelenti, hogy az abroncs valójában téli gumi, a törvény szerint a hatóság ezt a jelzést figyeli az ellenőrzésnél. A sokak által kedvelt un. négyévszakos gumik is használhatók, hiszen a legfontosabb kritérium a mintázat mélysége, amely a törvény szerint Ausztriában minimum 4 mm akár a négyévszakos, akár a téli gumikon.

A téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszereljük. Hólánc azonban csak teljesen hóval borított útszakaszokon használható.

Országúti ellenőrzésnél a nem megfelelő abroncs használatát 50 eurós bírsággal büntetik. Baleset esetén a bírság elméletileg akár az 5000 eurót is elérheti, nem beszélve a jogi következményekről és a biztosítók sem szoktak fizetni ilyen esetekben.

Novemberben az Alpok többi országában is érvénybe lép a kötelező téli gumi. Határátlépéskor ezt nem ellenőrzik, de az autópálya melletti parkolókban számíthatunk szúrópróbaszerű rendőri ellenőrzésre. Ahogy előbb írtuk, legrosszabbul akkor járunk, ha nyári gumikkal balesetbe keveredünk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.