Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Téli gumi csere fontossága

2023.10.25. (x) szponzorált cikk

A statisztikák alapján még mindig nagyon magas azoknak a száma, akik az őszi-téli időszakban nem cserélik le az abroncsaikat, és hideg, havas-jeges időben is nyári gumi van fent az autójukon. Persze ezt azzal magyarázzák, hogy csak keveset vezetnek, felesleges a csere, hiszen ennyit elbír a nyári gumi is, vagy egyszerűen csak spórolni akarnak. A helyzet azonban az, hogy télen nyári gumival közlekedni kifejezetten veszélyes, és egyáltalán nem gazdaságos.

Bár nem kötelező hazánkban a téli gumi, mégis fontos, hogy ezt használjuk

A téli gumik kérdése érdekes, hiszen a törvény alapvetően nem tiltja, hogy télen nyári gumival közlekedjünk. A rendőr tehát megbüntetni nem fog minket miatta, ugyanakkor nem árt tudni, hogy ha télen okozunk balesetet, és történetesen nyári gumi van az autónk, akkor a biztosító megtagadhatja a kártérítést.

De nemcsak emiatt célszerű időben elvégezni a gumicserét. Egyrészt mindenképp tisztában kell lennünk vele, hogy a nyári gumi télen nem ér el kellő tapadást, és a fékút is hosszabb lesz. A nyári abroncsokat úgy alakították ki, hogy a magas hőmérsékletet viseljék el, és ilyen körülmények között érjenek el egyenletes kopást, megfelelő fékutat, nem pedig hideg időben. A mintázatuk sem olyan barázdált és bordázott, mint a téli gumiké, így a havas-jeges körülmények között egyáltalán nem lehet velük biztonságosan közlekednek.

Másrészt télen sokkal jobban fognak kopni, tehát hamarabb lesz szükség újra, mint ha csak nyáron használnánk őket, ez pedig egyáltalán nem gazdaságos. Sokan hiszik, hogy ha nem cserélik le a nyári gumit ősszel/télen, akkor spórolnak, mert megúsznak egy abroncscserét, ami valóban így van, viszont rövidebb élettartama lesz a nyári guminak, ez pedig sokkal nagyobb kiadás lesz, mint egy gumicsere. Ha keveset vezetünk, akkor egy olcsóbb, de jó téli gumit válasszunk, és ne a nyári abroncsokkal közlekedjünk – javasolja a gumiabroncs.hu

Mikor jön el a téli gumicsere ideje? És az új abroncs vásárlásáé?

Télen tehát téli gumira van szükség, de mikor tetessük fel? És mikor kell újat vennünk? Nos, a téli gumicsere idejét nehéz pontosan meghatározni, de általánosságban azt szokták javasolni a Gumiabroncs gumiszakértői is, hogy akkor érdemes időpontot foglalni téli gumicserére, ha a hőmérséklet tartósan hét fok alá esik. Ez jellemzően novemberben történik meg, de előfordulhat, hogy már október végén szükség lehet a téli gumira. A szervizben általában meg szokták mondani, amikor tavasszal lecseréljük a téli gumikat nyáriakra, hogy megéri-e eltárolni még a téli szettet, vagy a következő szezonban újra lesz szükség.

Ezt a szerviz szakemberei is az abroncsok kopottságából állapítják meg. Az új abroncsok vásárlásának kérdése érdekes, törvényi és szakemberi szempontból is célszerű megvizsgálni. A törvényi szabályozás szerint 1,6 mm-es profilmélységig bátran használhatjuk a téli abroncsainkat, a szakemberek véleménye azonban az, hogy már 4 mm alatt profilmélység esetén érdemes új abroncsba gondolkodni. Ha új abroncsra van szükségünk, érdemes az ADAC téli gumi teszt eredményeit is figyelembe venni a választáskor.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.