Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ha síelni indulunk, mindenképp téli gumi legyen az autón!

2023.03.02. (x) szponzorált cikk

A téli sportok szerelmesei még kihasználhatják az utolsó téli hónapot, és bátran hódolhatnak a szenvedélyüknek, akár a szomszédos országokban, akár idehaza. Aki nem olyan szerencsés, hogy egy sípálya közelében lakik, és autóval indul útnak, mindenképp ellenőrizze indulás előtt, hogy megfelelő abroncs van az autóján, tél van, tehát téli.

Bár már kifelé megyünk a télből, még nem késő lecserélni a gumikat, ha még nem tettük meg, különösen akkor, hogy nem egy hazai, hanem egy külföldi sípályát céloztunk meg.

Bár Magyarországon nincs rá konkrét rendelet, hogy télen kötelező a téli abroncs használata, vannak olyan európai országok, akik közel sem ilyen engedékenyek ebben a kérdésben. Komoly büntetésre számíthat az, aki nem megfelelő abronccsal indul útnak, ez pedig nemcsak az évszakra vonatkozhat, hanem a profilmélységre is. Amikor megtervezzük a következő sítúránkat, mindenképp nézzünk utána az abroncsokra vonatkozó szabályoknak. A következőkben ehhez adunk egy kis segítséget.

Szomszédos országok, ahol kötelező a téli abroncs használata

A szabályozás országonként eltérő, ezért ne csak annak az országnak a szabályozását nézzük át, ahova tartunk, hanem azokét az országokét is, melyeken áthaladunk, még ha rövid szakaszról is van szó. A síelők kedvenc úti célja Ausztria, Olaszország, Svájc, Románia, Franciaország, Szlovénia, Szlovákia és Szerbia is, lássuk, mi a helyzet a téli gumi kérdésében ezeken a területeken:

  • Ausztria: télies útviszonyok esetén kötelező a téli abroncs használta a november 1. és április 15. közötti időszakban, emellett azt is elvárják, hogy az abroncs profilmélysége legalább 4 mm legyen. Emellett hóláncnak is kötelezően lennie kell az autóban.

  • Franciaország: itt hasonló a helyzet, mint Magyarországon, nem kötelező a téli gumi használta, hóláncnak viszont kötelezően lennie kell az autóban.

  • Románia: amennyiben az út jeges vagy havas, akkor Romániában is elvárás a téli abroncs, és mivel nem tudhatjuk előre, hogy milyen lesz az időjárás, mindenképp téli abronccsal érdemes útnak indulni. A hólánc nem kötelező, de jó, ha van az autóban.

  • Szerbia: a hólánc és a téli gumi is kötelező.

  • Szlovákia: nem kötelező a téli gumi használta, de mindenképp ajánlott.

  • Szlovénia: kötelező a legalább 4 mm profilmélységű téli abroncs használta a november 15. és március 15. közötti időszakban, emellett hóláncnak is lennie kell az autóban.

  • Olaszország: alapvetően nem kötelező a téli abroncs használta, viszont jelzőtáblákkal jelezhetik azokat a szakaszokat, ahol igen, hóláncnak pedig mindenképp lennie kell az autóban.

Miért olyan fontos, hogy télen téli gumi legyen az autón, és ne nyári?

Persze nemcsak azért fontos lecserélni a nyári gumit télire, amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok alá esik, mert ezt írják elő az adott ország szabályai. A nyári abroncsok télen nem biztonságosak, hiszen a mintázatuk és az anyaguk is a meleg hőmérsékletre lett tervezve. Ennek értelmében nem érnek el olyan tapadást, mint egy téli gumi, tehát a féktáv is lényegesen hosszabb lesz, különösen csúszós-havas utak esetén, ami rendkívül balesetveszélyes. Arról már nem is beszélve, hogy sokkal gyorsabban fog kopni az abroncs, így hamarabb lesz szükségünk egy újra.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.