Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mennyire megbízhatóak télen a négyévszakos gumik?

2022.11.03. (x) szponzorált cikk, sielok.hu

A síelés szerelmesei az Alpokba utaznak és ha mindezt autóval teszik, akkor olyan gumikkal tanácsos felszerelkezni, amelyek a maximális tapadást és irányíthatóságot adják. Még a futófelület-keverék típusa is nagy különbséget jelent. Mielőtt a négyévszakos abroncskészlettel nézne szembe a közelgő téllel, fontos megérteni, mi a különbség a négyévszakos és a téli gumiabroncsok között, és hogy milyen típusra van szüksége a biztonságos közlekedéshez esőben, hóban, jégben és fagyos hőmérsékleten.

A különbség a négyévszakos és a téli gumik között

A négyévszakos abroncsokat úgy fejlesztették ki, hogy minden körülmény között kellemes, csendes (alacsony zajkibocsátás) utazást tegyenek lehetővé. Néhány négyévszakos gumiabroncs kiválóan megbirkózik az csapadékos és száraz útviszonyokkal egész évben. Amíg a négyévszakos gumiabroncsok hatékony tapadást nyújtanak enyhe hóban, nem ajánlottak intenzív havazás, jeges és hideg időjárási helyzetekben, illetve olyan területeken, amikor a hőmérséklet folyamatosan mínusz 7 fok alatt van.

A téli gumiabroncsokat hosszan tartó téli körülményekre alakították ki, beleértve a havat, a jeget és a latyakot. Az abroncsokban lévő futófelület-összetevők lágyabbak és rugalmasabbak maradnak hideg időben is. Ez nagymértékben javítja a tapadást, a kezelhetőséget és az irányíthatóságot, amikor a hőmérséklet mínusz 7 fok alá süllyed. Ezenkívül a téli gumiabroncsok mély, széles és szaggatott futófelületének hornyai fenntartják a tapadást a legzordabb körülményeknél is. Ha például Ausztriába szeretnénk menni, hogy ott hódoljunk a síelés nyújtotta örömöknek, akkor nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy rossz minőségű gumikkal vágjunk neki a több 100 kilométeres útnak.

Ausztriában november 1. és április 15. között a járműveket téli gumikkal kötelező felszerelni, ha az időjárási viszonyok úgy kívánják.

A megállás és az irányítás fontos

Ha száraz vagy nedves útburkolaton halad, a megfelelő négyévszakos gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy biztonságosan tartsa járművünket az úton. Még enyhe téli körülmények között is jól működnek. Amikor az időjárás romlik, és az utakat jég és hó borítja, a hatékony téli gumiabroncsok segítségével kézben tarthatja az irányítást autója felett. Ez magában foglalja a megállást is. Gondoljunk csak bele, ha hosszú túrára indulunk, egy pár túracipő segít szinte bármilyen terepen áthaladni. A kevés hó sem nagy akadály. De ha nagy hóréteghez és jéghez ér, a hótalp az egyetlen lehetőség. Kifejezetten téli körülményekre tervezték, akárcsak a téli gumikat.

Kell-e nekem téli gumi szett?

A válasz attól függ, hogy mennyire közlekedik rendszeresen hegyi vagy tartósan havas útszakaszokon. Jó ötlet lehet novembertől márciusig téli gumit szerelni járművére. Különösen, ha minden hétvégén a hegyekbe megy síelni vagy más téli sportnak hódol.

Ezenkívül a téli és a négyévszakos gumiabroncsok közötti a szezonális (télen és tavasszal) váltás segít meghosszabbítani a téli gumiabroncsok élettartamát. Ha olyan helyen él, ahol a négyévszakos gumi is elég (pl.: Olaszország, Egyesült-Királyság) akkor ezek az abroncsok jól végzik a dolgukat. Azonban, ha hegyi szakaszokon közlekedik, először tájékozódjon az útviszonyokról, az adott ország közlekedési szabályairól, ideértve a téli gumikra vonatkozó előírásokat is. Ezek ismeretében a síelés már igazi élmény lehet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.