Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelni készülsz? Tippek a problémamentes utazáshoz!

2023.11.08. (x) szponzorált cikk

A síelés szerelmesei szerencsés helyzetben vannak, hiszen a hazai pályák mellett, a környező országok is számos csúszási lehetőséggel kecsegtetnek. Legyen szó belföldi vagy külföldi útról, a sífelszerelés szállításához és az utazáshoz általában az autó jelenti a legkézenfekvőbb választást. Ebben a cikkben öt hasznos tippet osztunk meg a biztonságos és problémamentes közlekedéshez, melyeket érdemes megfogadni a következő sítúrán!
Fotó: Freepik
Fotó: Freepik

6 tanács a biztonságos autóúthoz

Nem kérdés, hogy a tapasztalt síelők tudják, hogyan érdemes felkészíteni az autót a hosszú út előtt. Azonban a kezdőknek sok megválaszolatlan kérdése lehet. Szükséges hóláncot használni? Ha igen, melyik útszakaszon? Milyen műszaki felkészítést érdemes elvégezni az autón? Érdemes biztosítást kötni? A következőkben megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket!

1. Ellenőrizd az időjárási és útviszonyokat indulás előtt!

Indulás előtt javasolt ellenőrizni a pontos időjárási viszonyokat. Dermesztő hóvihar lesz az éjszaka folyamán? Érdemes lehet egy extra pihenő pontot beiktatni! Lefagyott az útfelület? Számolj vele, hogy a tervezettnél lassabban éred el az úticélod.

Javasoljuk, hogy a megszokott időjárás előrejelzéseken túl, tekintsd meg a célország hivatalos útinformációs felületét is, ahol tájékozódhatsz a balesetekről, torlódásokról és a rendkívüli közlekedési eseményekről.

2. Köss megfelelő biztosítást!

Indulás előtt olvasd át a gépjármű biztosítási szerződést és ellenőrizd, hogy a fedezett káresemények között mi szerepel pontosan. Előfordulhat, hogy a jelenlegi biztosítás nem fedezi a sítúra során előfordulható autóbalesetek vagy műszaki mentések költségét. Mivel a műszaki mentés, főleg a nyugat-európai országok esetén, igen borsos lehet, így javasoljuk, hogy köss megfelelő biztosítást, hogy ilyen eshetőség esetén is legyen megoldásod.

3. Készítsd fel az autót!

A téli szezon előtt minden autós számára javasolt az autó megfelelő műszaki felkészítése. Hosszú autóút esetén igazán fontos, hogy a gépjármű kifogástalan állapotban legyen. Íme pár hasznos tanács!
  • Ellenőrizd, hogy téli ablakmosó folyadék van a tartályban! Fontos, hogy a fagy beköszönte előtt a nyári ablakmosót használd el, hiszen a magas vízkoncentrációjú folyadék a téli hónapokban súlyos károkat tehet az autóban.
  • Győződj meg arról, hogy az autón téli gumi van! A szezonális abroncsok sokkal jobb tapadást, magasabb üzemanyag-hatékonyságot és pontosabb manőverezést tesznek lehetővé!
  • Ellenőrizd, hogy az akkumulátor megfelelően működik! Szükség esetén végeztesd el az akkumulátor cserét!
  • Végül pedig győződj meg arról, hogy a fékek hibátlanul működnek! A csúszós, fagyott utakon elengedhetetlenül fontos, hogy problémamentesen működjön a fékrendszer.
  • Szerezz be hóláncot, amennyiben külföldi sítúrára készülsz! Bár hazánkban nem kötelező, a legtöbb Európai Uniós tagállam előírja használatukat.
4. Fordítsd extra figyelmet az abroncsokra!

Fordíts fokozott figyelmet az abroncsok műszaki állapotára a biztonságos autózás érdekében! Kezdésnek ellenőrizd a gumi profilmélységet, amely idővel csökken a kopás következtében. A téli abroncsoknál javasolt legalább 4 milliméteres profilmélységű gumit választani, ezzel növelhető a tapadás és az irányhatóság.

Kopott a futófelület? Deformálódott az oldalfal? Ez esetben eljött az új abroncs vásárlás ideje. Semmiképp se indulj el a sítúrára sérült vagy nyári gumikkal, hiszen ezzel jelentősen megnövekszik a baleset kockázata.

5. Vegyél részt vezetéstréningen!

Túlzásnak tűnhet a sítúra előtti vezetéstréningre jelentkezés, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a meredek, fagyos útfelületeken teljesen más vezetési képességek szükségesek. Kezdőként nem érdemes éles helyzetben gyakorolni. Ahelyett, hogy a jeges szerpentin utakon sajátítod el a szükséges képességeket, érdemes lehet vezetéstréningre jelentkezni. A pár órás kurzuson megszerzett ismereteket számos más élethelyzetben is hasznosíthatod.

6. Állíts össze egy biztonsági csomagot szükség esetére!

Minden készülés ellenére előfordulhat a műszaki hiba vagy extrém időjárási viszonyok miatti kényszer megállás. Ezekre az esetekre is szükséges felkészülni! Javasoljuk, hogy állíts össze egy olyan biztonsági csomagot, amely tartalmaz meleg ruhát, takarót, italt és tartós élelmiszert. Továbbá hasznos lehet egy elemlámpa és feltöltött külső akkumulátor is! Az extra biztonsági csomagot érdemes egész télen az autóban tartani.
Fotó: Freepik
Fotó: Freepik

Megbízható abroncs márkát keresel? A Nexen kiváló választás!

Ahhoz, hogy a sítúra biztonságos legyen, elengedhetetlen a megfelelő felkészülés. A zökkenőmentes utazáshoz fontosak a megbízható téli abroncsok. De vajon a több tucat márka közül melyiket érdemes választani?

A Nexen téli gumi kiváló döntés lehet, ha valóban megbízható abroncsot keresel. Az elismert dél-koreai márka több mint hét évtizedes tapasztalattal rendelkezik. A független teszteken kiválóan teljesítő abroncsokat egyre több autómárka választja első szerelésnek. Nem véletlen, hiszen a Nexen abroncsok megbízható minőséget, a kiváló árat és az átlagon felüli teljesítményt ötvözik. Szerezd be a kiszemelt Nexen téli gumit a Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) online üzletéből, a gumi.hu webshopról! A kedvező árak, a profi ügyfélszolgálat és a gyors kiszállítás garanciát jelent az elégedettségre.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.