Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Határtalan síelés a világ legnagyobb síterületén

2008.01.28. Wesselényi Andrea

A franciaországi "3 völgy" 600 kilométernyi sípályája nem egyfajta síbérlet szövetséget, hanem a valóságban is tökéletesen összesíelhető mega-pályarendszert jelent. Ezt a 21. századi csodát néztük meg 2008 január végi utunkon.
A világ síelőinek kegyeit keresve a legtöbb síterep igyekszik magát úgy pozicionálni, hogy valamiben kitűnjön a többi közül. A 3-völgynek nevezett sírégiónak nincs nehéz dolga e téren: "The world's largest ski area", azaz "a világ legnagyobb síterülete" - állítja magáról a honlapján és brosurákban. A 600 kilométernyi sípálya itt nem egyfajta síbérlet szövetséget, hanem a valóságban is tökéletesen összesíelhető mega-pályarendszert jelent. Ezt a 21. századi csodát néztük meg 2008 január végén Franciaországba szervezett utunkon. A régió neve a hatalmas hegyláncok között három párhuzamosan húzódó völgyet takar, melyek közül az elsőt és legnagyobbat a Valle de Belleville-t, illetve annak csak egy részét volt szerencsénk 3 nap alatt besíelni. A síliftek és sípályák a Valle des Belleville-ben három üdülőhelyet kapcsolnak össze, melyek neve: Val Thorens, Les Menuires és Saint Martin. A következő völgyben fekvő település neve Meribel, majd egy hegylánccal távolabb érhetünk el a milliomosok által kiszemelt Courchevalt. Bár egy közös régióról van szó, minden település karaktere kicsit más.

VAL THORENS - A SZUPERHÓBIZTOS

Val Thorens (ejtsd: Valtoransz) a síterület legmagasabban fekvő sífalva, vagy inkább sívárosa több mint 20 ezer vendégággyal várja az ide érkezőket. Val Thorens nem kevesebb mint 2300 méteren fekszik, az innen elérhető legmagasabb Caron nevű csúcsról 3200 méteren egyedülálló körpanoráma tárul az Alpokra. Val Thorens autómentes település, ahol napközben síelők siklanak keresztül-kasul az utcákon és hidakon, vagy a jellegzetes faburkolatú apartmanházak fölött áthaladó ülőliftekből lógatják a lábukat. Sportos, elegáns és bulis hangulatú üdülőhely, tele fiatalokkal, és szórakozóhelyekkel, estére dugig megtelő karaoke pubokkal. Adottságának megfelelően az egyik leghóbiztosabb terep egész Európában, hiszen általában már november közepén indul a szezon és egész májusig nem olvad el a hó, melynek minőségét privát tesztünkben 10-es skálán 10-esre pontoztuk. Nem is csoda, hiszen itt a sípályák 99%-a 2000 méter fölött fekszik!

LES MENUIRES - A FRANCIÁS

Les Menuires (ejtsd: lémenüir) pontosan olyan amilyen egy mesterséges francia síterepet a sztereotípiák alapján elképzelünk. A vezérelv a funkcionalitás: az emeletes apartmanházak nem szépek ugyan, de közvetlenül a sípálya tövében épültek, ezért, és kedvező áruk miatt is kedveltek. Némelyik épület túlméretezett "szotüdülőre" emlékeztet, és a településrendezők pár éve buldózereket akartak rájuk küldeni, de aztán mégis megkegyelmeztek a 70-es években épült házaknak, mivel sok-sok francia család számára épp ezek által válik elérhetővé az éves síszabadság. Azok, akik a sísport imádata, az ötcsillagos pályák miatt választják a 3-völgyet és lemondanak a csilivili hotelek nyújtotta kényelemről igazán jó ár-érték arányú sívakációt tudnak eltölteni Menuiresben. Akik pedig igényesebb szállásra vágynak, válogathatnak az utóbbi években épült szép "chalet" üdülőházak között, minden kategóriában és persze árban. Az üdülőhelyen nagyteraszos bárok és éttermek sorakoznak, ahol a francia konyha finom fogásait és utolérhetetlen desszertjeit kóstolhatjuk meg. Kedvencünk a vanília ízét mesterien variáló Créme Bullée lett. Különös hangulatot ad a városnak a központban magasodó művészi templomtorony, ami az esti fényben igazán impozáns. Tippként feltétlenül ajánljuk mindenkinek a sportközpont uszoda + wellness részlegét. Ausztriával ellentétben itt nincs kötelező meztelenkedés a szaunában és jakuzziban, ki-ki döntse el, hogy ez jó hír vagy sem.

SAINT MARTIN - A ROMANTIKUS

Saint Martin falva 1400 méter magasan, Menuirestől néhány kilométerre található. Itt ősfalu is van, nem csupán turisztikai céllal épült szálláshelyek, ezért sajátosan romantikus hangulata van a településnek. Mivel bulihelyet itt nemigen láttunk, inkább azoknak ajánlanám inkább, akik a csendes elvonulást keresik. A kis faluban a hagyományos vidéki építészetet is meg lehet csodálni, ennek egyébként egy múzeumot is szenteltek a helyiek. Amíg a csomagjainkat átvitték, mi sítalpakon tettük meg az utat Val Thorens-ből St. Martin völgyébe, ami fantasztikus élményt jelentett. Lesiklásunk a Roc de Marches csúcsról (2704 m) végtelen hosszúnak tűnt, utólag számoltuk ki, hogy 1300 méteres szintkülönbséget tettünk meg végig kék pályán, élvezve a szikrázó napsütésben elénk táruló panorámát. Aznapi síelésünk koronája volt ez a majd félórás folyamatos csúszás, amely St. Martin völgyében végződött. A falusi hangulatot és "illatokat" egy farmon töltött nem mindennapi vacsora alkalmával szívtuk magunkba. Miközben az étteremben krumplis-sajtos szavojai fogásokat és jófajta snapszot kóstoltunk, az üvegablakokon át nézhettük, hogy vacsoráznak mindeközben egy szinttel alattunk a ház tehenei, borjai és birkái.

MERIBEL ÉS COURCHEVEL - A FÉNYŰZŐ

A közvetkező völgyekbe már nem jutottunk el, de kísérő síoktatónk elmesélte, hogy ha eszünkbe jutna (még jó, hogy nem jut eszünkbe) telket venni a 3-völgyben, akkor minimum kétszeresét kellene kifizetni egy ugyanolyan területű ingatlanért Meribel vagy Courchevel völgyében, mint a Belleville részen. Valamiért felkapták a milliomosok Courchevelt és egy ideje már ide járnak síelni az orosz szupergazdagok és arab olajsejkek is. Sőt, arra is van példa, hogy egy-egy pályarészt kibérelnek maguknak, hogy még véletlenül se zavarja meg csúszkálásukat senki. Szerencsére így is marad elég pálya, a régió bérlet kiterjed erre a részre is. Két éve hand free, azaz chipkártyás rendszer van az egész 3-völgy régióban, így ki sem kell venni a síjegyet a síkabát zsebéből. A nagy pályarendszer miatt arra azért figyelni kell, hogy délután abba a völgybe érkezzünk ahol a szállásunk van, mert felvonózárás után már csak taxival juthatunk a hegyeken túlra. Mindenesetre aki Courchevalban akar megszállni, vagy ínyenckedni az mindenképpen csak vastag pénztárcával merészkedjen az ottani 4-5 csillagos hotelekbe, ahol akár 20 eurót is elkérhetnek egy szimpla pressszókávéért.

NEM CSAK SÍELŐKNEK

A 3-völgyben a síelők mellett természetesen a snowboardosok is szívesen látott vendégek. Sőt, őket külön attrakciók várják. Val Thorensben egy új snowpark létesült, ahol a freestlye felé kacsingató, de egyébként még teljesen amatőr boardosok is megtapasztalhatják a Big Air érzést. Az ugrató után bemutatott trükk bárhogy sikerül, nem számít, mivel az ugrást követően egy óriási matracon (big air bag) lehet landolni. Láttunk itt kezdőket is merész szaltókat ugrani. A produkcióhoz bukósisak feltétlenül ajánlott, hiszen hiába landol valaki a puha matracon, ha közben jól fejbeveri magát a deszkával (ilyet is láttunk). A 3 euróba kerülő ugráshoz bukót is adnak a Jump Air sátorban. A snowpark többi ügyességpróbája ingyen tesztelhető, az éles kanyarokkal és buckákkal tűzdelt boardercross pályát többször is megsíeltük több-kevesebb sikerrel. Val Thorens másik nagy büszkesége Franciaország leghosszabb (6 km-es) szánkópályája. Már bánom, hogy kihagytuk ezt a programot, de bevallom, képtelenek voltunk egy órára is otthagyni a tökéletes sípályákat. Aki eljut ide, kérem, hogy toboganozzon egyet helyettem is! Val Thorens és Les Menuires központjában ezen kívül további 20 sportágat kínáló sportcentrum várja a vendégeket, ha havas sportokon kívül másra támadna valakinek kedve. Igaz, havas sportból is vannak alternatívák, mint pl. a snow buggy, quad vagy a hórally. Minden decemberben neves Forma1-es pilóta díszvendég jelenlétében rendezik meg Val Thorensben a Trophée Andros nevű autó és jégmotor versenyt. A havas burkolatú versenypálya a síközpont vendégeit is várja. Mi csak mitfahrerként próbáltuk ki hóban pörgő autókázást, bár a fiúk közben nagyon ácsingóztak a kormánykerékért. Végül a snow buggy nevű járgánnyal magunk is szlalomozhattunk pár kört. Aki érdekel a havas rally, netán szeretne órákat venni egy profi francia rally versenyzőtől, írjon a lionel@equiperegal.com címre, Lionel egy hazánkhoz kötődő barátság miatt a magyarokat külön szeretettel fogadja és reméli, hogy egyre több honfitársunk látogat el a 3-völgybe. Ugyanezt remélik és kívánják meghívóink is!
3 völgy logó

Köszönet az élményekért a Maison de la France idegenforgalmi képviseletnek, az Air France légitárságnak és a Trois Vallées turisztikai hivatal munkatársainak!

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.