Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Davos - Európa legmagasabban fekvő városa, a snowboardosok mekkája

2006.10.21. Fekete Edit

Ha valaki még nem járt Svájcban, ezt a nevet biztos ismeri. Nem kell ehhez Thomas Mannt szeretni, a Varázshegy kapcsán biztos, hogy mindenki hallotta a nevet. A másik esemény a világgazdasági csúcs. Nos ez a város két védjegye, de mindkettő csalódást okoz.
A konferenciaközpont ronda modern beton épület, itt találkoznak minden évben a világlegbefolyásosabb pénzemberei és politikusai.

A varázshegyi klinika, azaz a Berghof Nemzetközi Szanatórium, ami ma luxuszálloda, nincs kitáblázva, csak kitartó hegymászók, és azok nem adják föl a keresést, akik rajonganak Hans Castorp történetéért. A regény első, Megérkezés című fejezete útmutató is lehet, a klinikát és a házat, ahol a regény született, Davos-Dorfban és nem Davos-Platzban kell keresni.

A település régi központja egyébként Davos-Platz, központjában található a régi mag a templommal, a városházával és a Hotel Posttal. Ez utóbbi egyetlen, a svájci konyhát népszerűsítő kiadványból sem maradhat ki. A 17. századi fogadóban a fonduet és a raclettet és a davosi hegyekben készült sört érdemes megkóstolni. A monsteiner sörről azt tartják, hogy ez a világ legmagasabb pontján készült sör.

Davos panoráma
Davos panoráma

Davos Gstaad és St. Moritz mellett a harmadik legdivatosabb svájci üdülőhely. Davos hangulata azonban nem közelíti meg a St. Moritzban tapasztalható elegancia és gazdagság érzetét, igaz abban hasonlítanak, hogy a város építész a hetvenes évek óta nem áll a helyzet magaslatán egyik városban sem. Gstaad, a leghangulatosabb a három település közül, és Davos összehasonlítása lehetetlen. Az előző kicsi faluban minden meg van tervezve, itt komolyan veszik, hogy csak barna fából épülhetnek a házak, a luxusszállodák szembetűnnek, de még sem hivalkodnak. Természetes, hogy a falu közepén forralt bort és pezsgőt isznak. Ugyan Davosban is látni bizonyos láncok egy-egy hoteljét, de ezeket elnyomja a nem túl ízléses épületetek sokasága. Nyitott szemmel kell ahhoz járni-kelni, hogy ezeket a homlokzatokat meglássuk. Egy valami azért csak itt látható, az üveggel fedett erkély. Ez a garancia arra, hogy jó idő esetén be lehessen, a teraszon ücsörögve, szippantani az allergiások és tüdőbetegséggel küszködők számára oly nélkülözhetetlen davosi levegőt. Ezek az erkélyek jelzik, hogy hol voltak egykor a szanatóriumok, ezek száma mára megcsappant, de az erkély, szerencsére, maradt.

Davos legjobb helyen fekvő szállodája a Hotel Bünda, ami nem kis dolog, hisz hetven mások hotellel küzd a vendégekért. ( www.buendadavos.ch ) A 75 km-es sífutó pálya a hotel kijáratától indul, a felvonóhoz pedig el lehet innen sétálni, a túraútakhoz külön út vezet innen. 95 km-nyi jelzett út várja azokat, akik szeretnek vándorolni. A hotel mellett működik a síiskola a gyerekeknek. Davos-dorf állomás öt perc gyalog. Dennis Schneider és felesége a tulajdnos, Dennis Schneider Davos egykori marketing igazgatója. A szállodássá vedlett marketinges nem érzi, hogy hanyagul kezelik Thomas Mann emlékét. Szerinte nagyobb gond az, hogy a jó levegő gyógyító erejét egyre kevesebben élvezhetik, a német társadalombiztosítás nem finanszírozza a kezeléseket, fölbontották a gyógyszállodákkal a szerződéseket, több klinika bezárt, orvosok sokasága vesztette el munkáját.

Davos-Klosters november végétől április végéig hóbiztos. A zürichi reptérről minden szombaton busz viszi Davosba a vendégeket, az út két és félóra, Inssbruck három-, München és Milánó négy órán belül elérthető innen.

Európa legmagasabban fekvő városa, 1560 méter, öt sí és túraút található: Parsenn, Jakobshorn, Rinerhorn, Pischa (csak télen), Madrisa és Schatzalp. A csúcsokra és a völgyekbe 54 hegyivasút viszi a síelőket, 310 km-nyi pály lehet száguldozni. Jakobson a snowboardosok paradicsoma, Rinerhorn, Pischa és Madrisavidékét a családoknak ajánlják. Parsennből 12 kilométeres lesiklópályán csúszhatnak Küblisig.

A Jakobshorn a kilencvenes évek elejétől a snowboardosok mekkájának számít, számos szálloda, vendéglő épült a kiszolgálásukra. Aki nem szereti a lesíklást az a 89 kilométeres gyalogúton fedezheti föl Davos környékét. Érdemes a különböző jegyekről, bérletekről érdeklődni, mert az általuk kínált kedvezmények kímélik a pénztárcát.

A hockisok, a curlingesek és a korisok 18000 négyzetméter jégfelületen hódolhatnak kedvenc sportjuknak.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.