Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Karintiai élménybeszámoló - a Millstatti-tónál jártunk

2006.03.06. Wesselényi Andrea

Utunk célja a "Karintia gyöngyszemeként" emlegetett Millstatti-tó volt, melynek partjáról kiindulva mutatták meg vendéglátóink a régió színes téli kínálatát. A négy napos programban síelés, szánkózás, szaunázás után jeges tófürdő és kulináris élmények vártak ránk.
Március első hétvégéjén - ahogy híreinkben is jeleztük - a tavasz első lehellete helyett a tél (talán) utolsó támadását élte meg Európa. Nem is akármilyet. A helyi időjósok előző este 100% biztonsággal vetítették előre az egész tartományt beborító kiadós havazást, ami halvány reménnyel töltött el minket, hátha ott ragadunk még pár napig a nyugalom völgyeként megélt Millstatti-tó partján. A tomboló tél ellenére azonban - ha lassan is - de szerencsésen megérkeztünk - az egyébként ugyancsak hóval betakart - Budapestre élménydús karintiai utazásunkból. Utunk célja a "Karintia gyöngyszemeként" emlegetett Millstatti-tó volt, melynek partjáról kiindulva mutatták meg vendéglátóink a régió téli kínálatát. Szállásunk az első téli szezonját próbálgató Hotel Seefischer volt, amely 8 másik környékbeli szállodával együttműködésben a téli utazók idecsábítását tűzte ki célul. Síelők számára a hely fő vonzerejét az adja, hogy fél órán belül 9 karintiai síterep érhető el, tehát egyszerre kínál a környék változatos programot és meghitt pihenést, a felkapott síüdülőhelyeknél kedvezőbb áron. Nem beszélve az egyébként eredetileg nyári fürdőzőkre berendezkedett szállodák gazdag wellness kínálatáról. Magunk is kipróbáltuk hotelünk relax részlegét, melynek csúcsélményét a képen látható szaunaházból a jeges tóba való mártózás jelentette. További információk a tó környéki "síszafari" lehetőségekről

A síszafari állomások közül a környék legnagyobb síközpontját, a Döbriachtól csupán 14 km-re fekvő Bad Kleinkirchheimet kerestük fel. Helyi síoktatónk kíséretében besíeltük az üdülőhelyet körbeölelő hegyeket, élvezve a széles pályákat, a remek hóviszonyokat és a fantasztikus panorámát. A magyarok körében is már jól ismert téli üdülőközpont - a helyi síiskolában 5 magyar síoktató is dolgozik! - 102 kilométernyi változatos sípályával és két nagy termálfürdővel rendelkezik.

Áprilisban kezdik meg a Római fürdő bővítését - a megnyitó 2006. decemberében lesz - és a pályákat kiszolgáló felvonórendszert is folyamatosan korszerűsítik, hogy jövőre még több vendég tudjon kényelmesen csúszni Bad Kleinkirchheim jelmondata szerint: "Von den Pisten in die Thermen" azaz "a sípályákról egyenesen a termálfürdőkbe".

Több igazi osztrák hütte meglátogatása mellett programunkban szerepelt egy egész estét betöltő vacsora Karintia legérdekesebb hegyi fogadójában.

Ha valaki Spittal felé jár, feltétlenül keresse fel a várostól 5 km-re található Kleinsasserhof nevű vendéglátóhelyet, ami nem csak mint látványosság, de mint stresszoldó élmény is egyedülálló. A ház tulajdonosai - akik egyben ház jellegét meghatározó eklektikus dekorálásától a vendégek kedves kiszolgálásásáig mindent maguk végeznek - a városi emberek lelassítását tűzték ki célul. Aki ide beül, az elfedkezik az idő múlásáról, hiszen önmagában az étteremben felhalmozott meghökkentő régiségek kavalkádjának befogadása is órákba telik. Az ablakpárkányon békésen megfér egy Buddha szobor, egy nagy láncon függő fakereszt, egy kaktusz, egy fából faragott macska és egy ősrégi hótalp. A plafonról csirkelábak lógnak, a falakon bizarr festmények és ezernyi fura tárgy mindenhol. Mindeközben szívet-lelket gyönyörködtető vidám zene (nem sramli, nem diszkó, nem techno, hanem valami igazán ütős válogatás) és nem utolsósorban első osztályú konyha varázsol el bennünket. Emberes adagok, igényes tálalás korrekt áron. Vigyázat! A levesek és előételek nem egyadagosak - ajánlatos mértékkel rendelni. A megközelítés egy kis útmutató: az A2-es autópályáról Spittal/Drau Ost kijáratnál jöjjünk le, majd a Dráván (Drau) átvezető híd után forduljunk Oberalmlach felé, menjünk át a falun és a végén kanyarodjunk jobbra. Itt már a tábla mutatja a Kleinsasserhof-ot, amit innen 2 km-re érünk el egy kis hegyi út végén. Németül tudóknak a Kleinsasserhof rendhagyó honlapját is érdemes meglátogatni!

Utazásunk következő napján egy kellemesen megmozgató gyalogtúra és egy még kellemesebb szánkós lesiklás következett. Ezzel folytatom majd a beszámolót, melyben a Karintiában található természetes szánkópályákról és azok megközelítési lehetőségéről is szó lesz majd.

Köszönet Ausztria és Karintia tartomány idegenforgalmi hivatalának az élményekért!

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.