Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egy hét síelés salzburgi bérlettel

2008.12.23. Fülöp Tibor

Egy hét síelés salzburgi bérlettel Fórumunk egyik legaktívabb, megszállott síelője, Fülöp Tibor (TibiF) több mint egy hetet töltött nemrégen Salzburg tartomány különböző síterepein. Az alábbiakban a tartalmasan telt időszakról szóló írását adjuk közre, amelyet a saját képeivel egészítettünk ki.
December közepén Salzburg tartományban síeltem. Először is, okos ember volt, aki kitalálta a Salzburg bérletet (Salzburg Super Ski Card-ot) mert ez Ausztria legnagyobb (kilométerben mért) síterülete amit egy bérlettel lehet használni. Mivel sok pályával rendelkezik a régió (több mint 2200 km sípálya tartozik a Salzburg bérlethez) ezért nagyon változatos pályarendszere van, így a kezdő, haladó és profi tudásszintnek megfelelő síelő itt megtalálja a magának megfelelő helyet illetve pályát.

Radstadt környékén szálltam meg, amely Salzburg tartomány közepén helyezkedik el és azt terveztem, hogy minden nap más régióban síelek, hogy különböző sícentrumokat kipróbálhassak. Radstadtól egy 50 km-es sugarú körben sok sírégió található ezek közül a Ski amadé, Dachstein West, Lungau helyeken síeltem.

Az első két nap Flachau illetve Wagraiban síeltem amely a Ski Amadé régió része, szerintem Flachau Salzburg tartomány második legjobb síterepe (az első természetesen Saalbach-Hinterglemm-Leogang). Flachau azzal vívja ki ezt a dobogós helyet a régióban, hogy nagyon sok pályával rendelkezik, a sípályák szélesek, ezenkívül nagyon modern a liftrendszere. Szép időben Flachau tetejéről lehet látni a Hochkönig és a Dachstein sziklák 3000 méteres csúcsait.

Két napot Zauchensee-Flachauwinkl-Kleinarl-ban síeltem, amely ugyancsak a Ski amadé része. Itt szoktak világkupa versenyeket rendezni, 1000 méteres szintkülönbséggel hosszú pályák találhatók ebben a sícentrumban. Nagyon jó a pályák vonalvezetése, nekem legjobban az a pálya tetszik amely Zauchensee tetejéről (1920m) ereszkedik le Flachauwinklbe, az A10-es autópálya mellé. Zauchensee tetejéről tiszta időben a Grossglockner és Kitzsteinhorn csúcsai látszanak.

Egy napot síeltem Dachstein West régióban amelyhez Annaberg, Russbach és Gosau síterepek taroznak. Itt úgy láttam, hogy a liftek felett eljárt az idő, mivel legtöbb lift csákányos, illetve tányéros vagy régi típusú ülős lift. Van egy két modern kabinos liftjük, amelyet néhány éve adtak át, de többségében régi típusú liftekkel rendelkeznek. Egy másik szempont, ami hátrány lehet meleg időben, hogy alacsonyan fekszik a település. Annaberg a tengerszint felett 770 méteren helyezkedik el. Mikor ott voltam a völgyben csak a pályán volt hó, mellette minden zöld volt, mintha március vége lenne. Arrébb 20 km-rel, Flachauban a völgyben is hatalmas hó volt. A pályák általában rövidek vagy közepesen hosszúak. Tiszta időben a Dachstein csúcsait illetve a Dachstein gleccsert lehet megfigyelni.

Két napot síeltem a Lungau régióban amelyhez Aineck-Katschberg, Grosseck-Speiereck illetve Fanninberg síterepek tartoznak. Itt is elég sok a csákányos felvonó, de ezt ellensúlyozza a hosszú széles pályák meg a nagy szintkülönbség. Aineck-en az A1-es pálya a legjobb Grosseck-en pedig az 1300 méteres szintkülönbség, amelyen a Diretissima pálya található. Nagyon tetszett ebben a régióban az, hogy a pályák többsége erdőben vezetett a fenyőfák ágai pedig roskadoztak a nagy hótól, olyan volt a hely, mint a mesében.

Összességében jó pályákkal találkoztam Salzburg tartományban, bármikor visszamennék, mert a síelést nem lehet megunni, és bárkinek tudom ajánlani a környéket.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Pension zur Heiligen Krone
A panzió 50 fő befogadására alkalmas, 7 db 4 ágyas stúdió jellegű apartman és 5 db 2 ágyas szoba várja a vendégeket büféreggelivel, saját étteremmel. A panzió teljes személyzete magyar.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fischer Ferienhaus
Családi apartmanház Obertauern és Grosseck síterepek között, Twengben. A pályák akár saját autóval, akár a sí kártyával ingyenesen használható síbusszal (90 m) is elérhetők. Igényesen bútorozott apartmanok, összesen 24 vendégággyal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Basekamp Katschberg
A Hotel Basekamp ifjúsági és sportszállás közvetlenül Katschberg pályáinál található. Sportos és modern, maximum 4 fős szobái praktikus berendezést és kényelmet kínálnak vendégeiknek. Reggelis ellátás igényelhető, a lazításról a házban található sportcsarnok gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.