Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Frozen - küzdelem a túlélésért

2012.02.14. Biró Ágnes

Frozen - küzdelem a túlélésért A "Frozen" (magyarul: Megfagyva) c. mozifilm a Mölltal gleccseren 2012. február 10-én megtörtént balesethez hasonló történetet dolgoz fel. A 90 perc alatt átélhetjük a szereplőkkel minden síelő és boardos legszörnyűbb rémálmát és a nagy dilemmát: megfagyni vagy leugrani? Megnéztük és véleményeztük.
A 2010-ben készült thriller-dráma beharangozója a történtek után igazán hátborzongatóan hangzik:

"30 millió síelő és snowboardos valamint több mint 5000 üzemelő ülőlift van az Egyesült Államokban. Csak idő kérdése, hogy valakiről megfeledkezzenek."

Dan és Joe gyerekkori barátok. Dan barátnőjével együtt egy vasárnap délutánt töltenek egy New England-i, hétvégente nyitva tartó kis síterepen, "Mount Holliston"-on. A fiataloknak nincs pénzük a síjegyekre (az Egyesült Államokban egy közepes méretű síterepen is kb. 15.000 Ft-ot kérnek el egy napijegyért), a csinos Parker veszi rá a liftkezelő fiút, Jasont, hogy hadd csússzanak néhányat. A srácok napközben Parkert, a kezdő snowboardost tanítgatják, így nem jut idejük egy szerintük "rendes" csúszásra. Így a korai, vihar miatti zárás előtt úgy döntenek, hogy még egy utolsó, igazi csúszás erejéig felkéretőznek az amúgy már lezárt liftre.

Csak még egy utolsó menetet kérünk! - részlet a filmből
A három fiatal elindul a felvonón a hegyre, de eközben Jasont, a felvonókezelőt a főnöke irodájába hívják, így társa váltja fel, akinek csak annyit hagy meg, hogy még hárman csúsznak, őket kell már csak megvárni - és ezzel végzetes hibát követ el.
A völgybe hamarosan másik három síelő érkezik meg, így a liftet leállítják, Dan, Joe és Parker pedig a liften ragadnak.
Dan és barátai először természetesen csak valamilyen technikai problémára gondolnak, így nem izgulnak, hisz előfordul az ilyesmi, azonban amikor a sípálya reflektorait is lekapcsolják félni kezdenek. Hamarosan a hóvihar is megérkezik és az alattuk elhaladó ratrakos sem veszi őket észre...
Az idő egyre rosszabbra fordul, az órák telnek és egyre jobban kétségbe esnek főhőseink, hiszen a terep legközelebb pénteken, 5 nap múlva fog csak kinyitni, addig pedig biztosan nem maradnak életben.

Így Dan belátja, hogy nincs más esélyük, valakinek segítséget kell hoznia, és elhatározza hogy leugrik a felvonóból...
Az izgalmak itt kezdődnek, ugyanis Dan elvéti az ugrást, súlyosan megsérül és képtelen megmozdulni, eközben farkasok vonyítására lesznek figyelmesek és lassan megjelennek az első fagyási sérülések.
A filmnek kétségtelenül magával ragadó, egyéni hangulata van, jól kidolgozott karakterekkel. 90 perc alatt átélhetjük a szereplőkkel minden síelő és boardos legszörnyűbb rémálmát, ami a közelmúltban sajnos egyik társunkkal meg is történt.

A film Magyarországon nem került forgalmazásba, így beszerzése nehézkes, csak külföldről lehetséges. A német címe "Frozen - Eiskalter Abgrund" lett, a legtöbb ország ehhez hasonlóan szintén megtartotta a film eredeti címét.

Néhány érdekesség:

  • A filmet egy valódi síterepen, a Utah-beli Snowbasinben forgatták, 50 méter magasan, komolyabb trükkök nélkül.
  • Kevin Zegers (Dan) a farkasos jelenetet is dublőr nélkül vállalta.
  • Bár a filmet egy valós terepen forgatták, Mount Holliston nem létezik, a név rendező szülővárosára, Hollistonra utal, ott azonban egy hegy sem található.
  • A forgatás előtt egy évvel a helyszínen egy ember öngyilkos lett.
  • Az egyik jelenetben a farkast egy speciálisan kiképzett németjuhász kutyával szerették volna helyettesíteni, aki azonban a jelenet leforgatása előtt 2 nappal rejtélyes körülmények között elpusztult.
  • Amikor a forgatás pontos helyszínét keresték, a stáb tagjai kiabálni kezdtek amikor egy megfelelő helyet találtak - és ezzel egy időben a lift hirtelen megállt: így választották ki végül a helyet.
Habár a film alapötlete egyedi, és rendkívül magával ragadó hangulata van, meg kell jegyezni, hogy rengeteg kisebb-nagyobb hiba található benne, amik bizony egy tapasztalt síelő számára igen szembeötlőek, és ez sajnos sokat ront a filmélményen.

A film angol nyelvű előzetese
Rendező: Adam Green
Operatőr: Will Barratt
Zene: Andy Garfield
Szereplők: Dan: Kevin Zegers, Joe: Shawn Ashmore és Parker: Emma Bell.
KOMMENTEK
cannibale | 2012.02.14. 22:19
Igencsak felkeltette az érdeklődésemet! Esetleg ha valaki meg tudja szerezni vagy meg van valakinek és megunta lemásolhatná vagy belinkelhetné nekem! Köszi. :)
Esetleg ilyen történetek könyvben is érdekelnének ha van aki tud könyv címet azt is köszi!
bencebiro | 2012.02.14. 22:31
Mi ezt tavaly sítábor első estéjén néztük meg a haverokkal. Jó kis ráhangolódás volt az előttünk álló síhétre. Utána mikor felvonón ültünk mindig azt vizsgáltuk honnan tudnánk lemászni, hol nem élnénk túl. :D:D
minerel | 2012.02.14. 22:46
jaj meg ne nézzétek. ennyire gagyi filmet rég láttam már. Zs kategória a javából.
golo | 2012.02.19. 22:39
@cannibale: Jack London: Az élet szerelme, Tüzet rakni; Ardito Desio: A K2 meghódítása; Reinhold Messner: A végzet hegye; Anatolij Bukrejev: Hegyi őrület
belax | 2012.02.21. 08:17
Nagyon gagyi volt a film. Látszik, hogy olyan csinálta aki még életében nem síelt, és nem ült sífelvonón. Csak olyannak ajánlott, aki mindent bevesz:)
cannibale | 2012.07.06. 10:15
Thx golo !

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.