Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lezuhant egy magyar hölgy a Mölltal-gleccser liftjéről

2012.02.11. Bata Attila

Péntek délután szokatlan baleset történt egy 33 éves magyar hölggyel a Mölltal-gleccseren. A még üzemelő, de hivatalosan a síelők elől már lezárt liftre ült fel zárás után. A liftet leállították, a hölgy a felvonón ragadt a semmi közepén. Próbálta kimenteni magát, de a vége egy 12-14 méteres zuhanás volt.
A Schwarzkopf lift alsó állomása a térképen, a Gleccser Expressz kijáratától jobbra
Egy magyar hölgy és partnere a Mölltal-gleccser ülőliftjének hegyállomása melletti szálláson lakott, amelyet lifttel lehetett megközelíteni. Szokás szerint a síelés után, a nap végén, fel kellett liftezni a szálláshoz, a hegyállomásra. Osztrák sajtóhírek szerint péntek este a magyar hölgy 16:00 körül ért a Schwarzkopf lift alsó állomásához, ahol a lift ugyan még közlekedett, de az üzemeltetők világosan jelezték, hogy a lift már utasokat nem szállít, a zárva táblát kitették, a bejáratot ráccsal lezárták.

A hölgy átmászott a rácson, a tiltás ellenére beült a még közlekedő ülőliftbe és elindult felfelé. A liftet ellenőrző alkalmazott is azzal a lifttel ment fel előtte. Amikor felért a hegyállomásra, a liftet leállította, a magyar síelő pedig a liften ragadt a sziklák felett. Az ORF híre szerint, a lift nyomvonala alatt nem volt hó, így a leugrás túl kockázatos lett volna. A magyar síelő nem látott mást esélyt a menekülésre, a léceit eldobta, és a drótkötélen keresztül próbált lemászni a völgyállomás irányába. Két ülőliften is túljutva visszafelé, majdnem 70 méter megtétele után, azonban kb. 12-14 méteres magasságból egy dróthálón keresztül a földre esett.

Miután nem érkezett meg fenti szálláshelyére, a szállás vezetője este hat óra körül riasztotta a hatóságokat. A hegyi mentők egy órával később megtalálták a hölgyet, aki súlyos sérüléseket szenvedett, de eszméleténél volt. Helyszíni segítségnyújtás után a magyar síelőt a közeli kórházba szállították.
KOMMENTEK
breez | 2012.02.11. 15:02
A pályaszállás hátulütői.....
anonym | 2012.02.11. 16:05
igazi idióta... kitiltanám Ausztriából. ++kifizettetném vele a teljes mentés költségét
zsuzsi14 | 2012.02.11. 16:25
hülye volt :D
porszi | 2012.02.11. 16:43
Hol volt a partnere?
Hencsi | 2012.02.11. 17:07
Ha már ilyen helyzetbe hozta magát várhatott volna a felvonón,előbb vagy utóbb a társai biztos a keresésére indulnak! Tanulság telefon mindig legyen a zsebbe!
csabeszka | 2012.02.11. 17:41
az előtte való felvonózásnál ezt gondolhatta:,, na még ez az egy csúszás belefér". Tanulság: nem szabad kicentizni, mert nem tudhatod, hogy az utolsó lejövetelednél is minden probléma mentes lesz-e. Pl. egy esés miatt könnyen lekésheted az utolsó liftet.
bezoka | 2012.02.11. 17:48
én mindent értek, sok-sok éve járunk ausztriába síelni... a hölgy HIBÁZOTT EZ BIZTOS.... de az HOGYAN LEHETSÉGES, hogy az síliftesek fennhagynak valakit akiröl látják, hogy felszállt ? a liftek mindkét végén ember ül és látja, ha valaki felszáll akár lehet neki ezt akár nem... és ha EMBER VAN A LIFTEN, akkor azt le kell onnan hozni, akár meddig is tart ez... szóval WALAMI hiányzik a hírből...
neduddki | 2012.02.11. 17:53
A labancok meg lent röhögtek, mégis mit gondoltak felrepül - ha már felengedték felelösek érte.
neduddki | 2012.02.11. 18:04
Na elovastam a cikket az ORF -en és azt irják hogy már senki nem volt ott 16:00 -kor...
Bélapó | 2012.02.11. 18:06
Szerintem a liftkezelő legalább annyira hibás! Hogy engedhetnek fel valakit egy lezárt liftre? Szóval bezokával értek egyet. És ha a liftkezelő nem figyelt nagy per lesz belőle.
blint63 | 2012.02.11. 18:10
"síliftesek fennhagynak valakit akiröl látják, hogy felszállt?"

Nem hinném, hogy látták, a lift bezárt, a hölgy "bepróbálkozott" - nem nyert-, majd átslisszant mikor a lenti üzemeltető már nem figyelt oda.
RM | 2012.02.11. 18:19
Ti síeltek? (Az eddigi "hülye nőző" hozzászólók.) Szerintem az üzemeltető legalább akkorát hibázott mint a hölgy, ha jól értem a történetet. Nem győződtek meg róla, hogy úgy állítják le a liftet, hogy senki nincs rajta. Az alsó állomás személyzete, ha jól értettem már a liften ült felfelé, amikor a hölgy beszállt (a zárva jelzés, tiltó táblák ... ellenére).
1. Kérdés: hogy tudott lecsúszni a lezárt lift aljára? Jobb helyeken már ezt sem szokták engedni.
2. Ha már lecsúszott hogyan szállhatott fel a liftre úgy, hogy senki sem látta? (Ha látta volna valaki BIZTOS NEM HAGYJÁK RAJTA!) A hölgy gondolom úgy mérlegelt, hogy vagy megpróbálom, vagy gyalogolhatok a kabinos alsó állomásáig (hegynek síbakancsban). Majd mivel már az sem fog járni 500m szintkülönbséget ismét felfelé a szállásig. (-18C + sötét) Hát ... mondjuk abban bízhatott volna, hogy a ratrak összeszedi.
3. A mászásra már szerintem nem volt nehéz rászánnia magát. -18 C-ben próbáltatok már üldögélni nyitott síliftben?

(Mobil gondolom nem volt nála, vagy lemerült.)
bezoka | 2012.02.11. 18:36
RM-el értek egyet azzal, hogy TUDJUK: a két végállomást (alsó-felső) NEM LEHET elhagynia a kezelőknek, ameddig a lift mozog... a hölgy HIBÁZOTT a személyzet viszont SZINTÉN, de Őket a kinti munkajog is köti (lásd. Bélapó)
bezoka | 2012.02.11. 18:41
... bocs a hirekből gondolom nem "csákányos" lift volt, hanem "ülős" és ott tényleg mindkét végén kezelős állomás van...
Si_van | 2012.02.11. 18:52
Sok éves tapasztalatom alapján a síelő hibázott többet és szerencséje, hogy élve megúszta!!
Egyedül, zárás és az ellenőrző személy után felülni a liftre?! Hol voltak a társai, a mobilja?
Ez a magyar síelők megítélését is rontja, és biztos a személyzet is kap kemény letolást, vagy akár elbocsátást, és jogosan!
huligan | 2012.02.11. 18:58
Nem értek egyet azokkal, akik felelősnek érzik a lift társaságot. Elég régóta síelek. Minden lift bejáratánál ki van írva meddig lehet beszállni, illetve a pontos idő. Ennél a liftnél ez az érték 16:00 volt. Érdekes, több évtizeden keresztül több ezreket szállított ez a lift... Ne védjük magyarságunk rossz tulajdonságait!!! Csakis a síelőt hibáztatom! A sízés veszélyes üzem a szabályokat BE KELL TARTANI! pont
kole77 | 2012.02.11. 19:04
Én biztos nem mertem volna felülni.....
blint63 | 2012.02.11. 19:05
Nem a "magyarság" ez, mindenhol vannak - finoman szólva- felelőtlenek.
bedemelinda | 2012.02.11. 19:16
Kétségbe ejtő...A síelés veszélyes üzem a szabályokat be kell tartani.Nem szabad kicentizni ,időben ott kell lenni a felvonónál és kész.Eszembe nem jutna lemászni......
Nagy Péter /Bundi/ | 2012.02.11. 19:22
A cikkből kiderül, hogy átmászott egy rácson, amit azért tettek a kezelők oda, mert a liftet lezárták az utazók előtt. Az egy kicsit olyan magyaros, hogy át akarjuk hárítani a felelősséget másra, csak a hölgy hibázott,többször is, és ráadásul nem is kicsit.
sazsolti | 2012.02.11. 19:32
Na most, hogy érthető legyen: a lift ugye ülőlift, ha jól látom négyes. Túl sok kezelő az alsó állomáson nem lehetett, max kettő. Ők, miután lezárták az alsó állomást elindultak felfelé a liften. A szövegben nincs benne, hogy személyesen jelezték, ezért feltételezhető, hogy csupán a rács odatételével jelezték meg azzal, hogy "Geschlossen"
Nos a csaj akkor ért le a pályán, és biztos nem örült a látványnak. De látta, hogy a lift még mozog ezért átmászott a rácson és felült rá. Pechjére. Az üzemeltetők a felső állomáson nem látják, legtöbbször nem is láthatják, hogy bárki is ülne a liftben. Meddig kellene biztonsági okok miatt üzemeltetniük még, hogy megbizonyosodjanak róla, minden rendben. Egyértelmű, hogy a csaj hibázott.
Azért persze ahhoz is kellett bátorság, hogy vagy 70 m-t függeszkedjen. Jó kondiban volt.
Trailrider | 2012.02.11. 19:34
Szerintem is RM-nél és bezokánál a pont. Vagy azt tudom még elképzelni, hogy a szóváltás után a felvonósok tényleg nem látták, hogy felszállt, mert éppen zártak, havat lapátoltak, macskát etettek, vagy akármi.
De legyen akármi is az igazság, kívánom, hogy épüljön fel! Mert ez a lényeg.
RM | 2012.02.11. 19:49
Elég egyszerű a biztonságos módszer ülős liftnél. Az alsó hajtogatja fel az üléseket és amikor körbeért leállítja a liftet majd felmegy motoros szánnal, közben a pályát is nézi. Ha tényleg nem volt lent ember, akkor egy síelő rossz döntésén múlhat egy életveszélyes szituáció kialakulása. Erre a döntésre nem volt sok ideje a hölgynek, mondjuk pár perc, kiélezett sz.r nem mindennapi helyzetben. Sajnos rossz döntést hozott. Reméljük túléli és felépül. Mi meg okuljunk belőle.
Kálóczy Péter | 2012.02.11. 19:50
Bár a hölgy erősen Darwin díjas ettől függetlenül egyértelműen az üzemeltető hibázott, és övé a felelőség is. A lift egyik állomását sem lehet üzem közben őrizetlenül hagyni, tábla, rács ide vagy oda.

A lift veszélyes üzem, és mint ilyen alapból vélelmezett az üzemeltető felelőssége, hacsak ki nem tudja menteni magát. Ahoz pedig azt kell bizonyítania hogy a kárt a veszélyes üzemen kívül eső, elháríthatatlan ok idézte elő.

Ez bizony sokba fog kerülni a lift üzemeltetőjének.
huligan | 2012.02.11. 19:56
KP óriási hülyeséget beszélsz! Látszik, hogy fogalmad sincs... Olvastál már el működési szabályzatot és felelősség vállalási nyilatkozatot, amit a bérlet megvásárlásával "élesítsz". Szerintem nem.
sazsolti | 2012.02.11. 20:03
Én csak úgy tudom elképzelni, ahogy leírtam. Nincs itt motorosszán meg miegymás. Üzemeltetők lezártak, elindultak fel. Pálya nem a lift alatt van, tehát a csajt nem látták lefele közlekedni. Így mikor felértek, leállították. Ha bárki is észlelte volna, hogy fenn ül, az egyértelmű szándékosság és ebben az értelemben akár bűncselekménynek is minősülne. Melyik hülye üzemeltető vállalja azt fel? Más magyarázat nincs. Legalábbis logikus.
huligan | 2012.02.11. 20:05
Ez kb olyan kérdés mint a lavina. Ki van írva, hogy ne menj oda mert lavina veszélyes. "Á nehogy már, én magyar vagyok megvettem a bérletet, nekem ez jár!" Oda megyek, elvisz a lavina. Egyértelműen az üzemeltető a hibás, mert ott kellett volna valakinek lennie a lezárt pályarésznél és 10 nyelven kommunikálni a hülyékkel, akik nem értik az egyértelmű jelzéseket... A francokat! Ha valami tiltva van, teljesen mindegy ki van ott és ki nincs, mennyire működik vagy sem, az TILOS! Nem véletlenül! Aki szabályt sért, felelősséget vállal a tetteiért. Ilyen egyszerű!
emilian | 2012.02.11. 20:09
Én sem láttam még liftet kezelő nélkül...
Jester | 2012.02.11. 20:18
Gondolom ezt azért ki fogják vizsgálni. Nem egyértelmű, hogy milyen rácson mászott át a nő, és mennyire volt egyértelmű, hogy le van zárva a lift. Ugye "rács-nak" lehet rosszul fordítani a beengedő kaput is, amiről gondolhatta adott esetben a síelő, hogy elromlott (ez azért előfordul), ezért mászott át rajta. Másrészről nem tudni, hogy pontosan mikor ült fel a liftre. Mert 16:02kor mondjuk jó eséllyel gondolja azt, hogy "hú de jó még jár a lift, felmegyek vele, áá basszus nem megy a beengedő kapu, gyorsan átmászok rajta úgyse látja senki". Felül, aztán go. Persze hibázott a síelő, de én úgy gondolom, hogy az üzemeltetők részéről is fokozott figyelmet kell elvárni. Az egyik ilyen például, hogy nem a járó lifttel mennek fel utolsóként. Lehet, hogy ez bevett szokás volt eddig, de akkor itt az ideje, hogy ezen változtassanak. Szépen a kezelő figyeljék fent is lent is, hogy ne szálljon fel a liftre véletlenül sem senki, majd ha megvoltak, akkor a ratrakkal/motoros szánnal felmennek a hegyre. Szerintem brutálisan trehány dolog a járó lift állomását magára hagyni. Szóval hiba van/volt mindkét oldalról. Lehet, hogy jogilag nem hibáztak a lift üzemeltetői, de ez sajnos nem oldja meg a problémát, és világosan látszik, hogy a jogszabályon kell változtatni, mert nem az ember van a szabályokért, hanem a szabályok az emberért.
Kálóczy Péter | 2012.02.11. 20:26
huligán:

:D Hülyeséget beszélsz :D Teszik vagy sem, de ezek a veszélyes üzem szabályai. Kógens jogszabály. Ezen semmilyen működési szabályzat, ÁSZF, vagy bármely más nyilatkozat nem változtat. Ha veszélyes üzemet üzemeltetsz alapesetben te vagy a hibás, hacsak ki nem tudod menteni magad, annak pedig elemi feltétele hogy a fent említett tényállást bizonyítsd. Mivel jelen esetben szó nem volt a veszélyes üzemen kívül eső, elháríthatatlan okról, így bizony az üzemeltető a felelős.

De nem kell jogi diplomád legyen hpgy megértsd, józan paraszti ésszel súlyos és nagyméretű mozgó alkatrészekkel bíró gépet nem hagyunk felügyelet nélkül.
huligan | 2012.02.11. 20:32
IGAZAD VAN KÁLÓCZY PÉTER! IGAZI MAGYARNAK TEKINTELEK! Nem vitatkozom veled, mert Te az "úgyis megmagyarázod" típus vagy. Ki fogják vizsgálni a balesetet. Ha nem lesz hibás a társaság, akkor te ezt hogy fogod lereagálni, milyen jogi humbukkal nyeled le, magyarázod ki? Ha elmarasztalják a kezelőket megkövetlek ígérem!
Kálóczy Péter | 2012.02.11. 20:35
Huligán, Bocs, azthittem vitaképes vagy :)

Olvasnivaló: PTK 345. §
Megnyugtatlak Ausztriában is így van.
Trailrider | 2012.02.11. 20:37
Huligán, leharapod a fejét és ne is reagáljon?? Mit vártál? Mellesleg teljesen korrekt volt a válasza. Van úgy, hogy két embernek más véleménye van egy dologról...
RM | 2012.02.11. 20:39
Nekem itt a megjegyzések között még "hülye magyar"-ozás sem tetszik. Ez a baleset szerintem nációtól függetlenül megeshetett volna mással is. (Ugyanúgy ahogy lezárt pályás lavina balesetek sem csak magyarokkal történtek.) Ha Eplényben vagy Szlovákiában történt volna, akkor sokan csak az üzemeltetőt köpködnék ... Vannak hiányosságok az sógoroknál is. Biztos vagyok benne, hogy át fogják vizsgálni az eddigi zárási gyakorlatot és ki fogják zárni a jövőben egy ilyen baleset lehetőségét.
Forever SKI | 2012.02.11. 20:50
Szó sem róla, a hölgy hibázott! Ez tény. Ennél nagyobbat már csak a lift üzemeltetője. Maradjunk annyiban: hülyék mindenhol vannak és aki ilyen felvonót üzemeltet az a hülyékért is felelős. Hasonló hozzáállás mellett a vidámparkokban naponta tucatszámra halnának meg a látogatók... Károghatnak az Osztrákok, és ezzel egy időben el is mehetnek a p-ba.
huligan | 2012.02.11. 20:52
@ Kálóczy Péter és Trailrider: nincs bajom veletek, nem is ismerlek titeket, csak máshogy gondolkodom. Szeretnék jó vitapartner lenni, de sajnos a joghoz nem értek a családom miatt (nálunk mindenki ügyész, ügyvéd meg van 2 bíró is, ezért lettem én mérnök:)). A lényeg: ismerem a részleteket, sokat vagyok kint, lehet hogy hibázott a liftkezelő (mint ahogy mindenki), de ezért ne védjünk meg valakit, aki szabályt sértett csak mert magyar! Mint már írtam a sízés veszélyes üzem, és úgy gondolom, hogy a síző nem ülhet hátra a karos székben, mert van valahol egy törvény, ami védi... ez nem így működik a hegyekben! Egymásra vagyunk utalva, ne csináljunk olyat ami TÍLTVA van. Röviden ennyi.
Jester | 2012.02.11. 21:01
huligan: neked vesszőparipád ez a magyarozás én úgy látom. Az én véleményem például teljesen független attól, hogy magyar, vagy jamaikai síelőről beszélünk. Hibázott a síelő és az üzemeltető is. Ha pedig a jogszabály megengedi azt, hogy így üzemeltessenek egy liftet, akkor a jogszabályt kell megváltoztatni.
F2 | 2012.02.11. 21:01
többször jártam Mölltalon, egyszer én is majdnem lekéstem, már húzták ki a rácsot de "felkönyörögtem" magam (igaz ez a Panoramabahn-on volt)

nos az a rács elég egyértelmű, nem is tudom, hogy juthatott át rajta...

bár egy olyan személytől aki elindul a drótkötélen kapaszkodva ne várjuk el, hogy holmi rács megállítja...

jogilag biztos felelős az üzemeltető, az más kérdés mennyire életszerű... ennyi erővel ráírhatnák a popcorn-os vödörre a moziban, hogy ne húzd a fejedbe mert nem minősül védőfelszerelésnek...

Mölltal-ra amúgy rájár a rúd az idén...
Jester | 2012.02.11. 21:05
Másrészt hidd el, hogy annak a nőnek eszébe sem jutott egyetlen törvény sem amikor felült arra a liftre, csak az, hogy felérjen a hegyre. Olyan apró dolgok is belejátszhatnak ebbe, hogy a párja mondta neki előtte, hogy ne csússz le mert nem fogsz leérni zárás előtt, de ő mégis lecsúszott és nem akart belőle veszekedést este, "hogy ugye hogy megmondtam, hogy le fogod késni a liftet". Aztán lehet, hogy amikor megtette az első pár métert, akkor már átvillant az agyán, hogy lehet, hogy hülyeséget csinál, de akkor már késő volt...
Kálóczy Péter | 2012.02.11. 21:07
@huligán Abban teljesen igazad van hogy ne csináljunk olyat ami tiltva van., és ne sodorjuk magunkat veszélybe. Ugyanakkor az üzemeltető hibája jóval súlyosabb, ugyanis ő a hanyagságával mások életét sodorja veszélybe.

Arról nem is beszélve hogy ha tényleg az történt hogy az utolsó lent dolgozó munkás beült a székbe és felment vele, akkor ott a munkavédelmi szabályok is súlyosan sérültek, ugyanis az állomáson nem véletlenül előírás a személyzet. Mi van ha beszálláskor elesk, és összetöri magát, horribe dictu beakad a liftbe?

Túl azon hogy a hölgy meglehetősen felelőtlen volt, az üzemeltető bizony orbitálisat hibázott, és isteni szerencse hogy nem lett emberhalál belőle. Egy liften fennragadni nem tréfa dolog, (velem már megtörtént csak egy órára áramszünet okán, de az is kemény volt.) igen gyorsan jön a hipotermia, pláne éjjel. Arról nem is beszélve hogy mindannyian láttuk már mi minden tud történni be és kiszálláskor.

Summa sumárum az üresen hagyott, járó sílift nagyon komoly veszély forrás. Ha ebből baleset van akkor az bizony az üzemeltető hibája, bármilyen felelőtlen is volt a hölgy.
huligan | 2012.02.11. 21:17
@Jester: "neked vesszőparipád ez a magyarozás én úgy látom". Jól látod! Sajnos. Sokat vagyok "nyugaton" és hogyan mondjam, nincs rólunk jó véleménye senkinek (CH, A, D, I), nekik mi balkáni nép vagyunk független a pénztől amit oda viszünk (a pénznek nincs szaga). Röviden lezárva van egy olasz mondás: ha van magyar barátod, nincs szükség ellenségre... És ezek még csak az olaszok...
zenna | 2012.02.11. 21:32
Eszembe nem jutott volna felülni úgy a liftre, ha tudom, hogy nincs nálam mobil és nem tudok mit csinálni, ha megáll.

Gondoljatok bele!
Ott áll a liftnél. Sehol senki. Hamarosan sötétedik. A lift jár. "Áh. Biztos nem állítják meg, amíg valaki ül rajta. Azért tudott 70 métert függeszkedni, mert dolgozott az adrenalin.

Én mobil nélkül inkább visszasétáltam volna. kb. 1-1,5 óra alatt vissza ért volna.
Rozina | 2012.02.11. 21:34
A rács elég egyértelmű,a kiírás is.Lehetőség szerint telefonálni kellett volna,de ha ez nem volt járható út,és ha már úgy is átmászott a lezárt területre,akkor inkább a vészleállító gombot kellett volna megnyomnia figyelemfelkeltés céljából és megúszta volna egy bírsággal,minthogy felüljön és az épséget kockáztatja.Gondolom,hogy nem kezdő síelő ,mert akkor nem lett volna egyedül és így tudnia kellett volna,hogy a lezárt liftet záróra után bármikor leállíthatják.
Rozina | 2012.02.11. 21:36
Bírságot így is fog kapni szabálysértés miatt,plusz kérdéses a mentés költsége és a biztosító hozzáálllása ezek után,amikor a gyógykezelés költségeiről lesz szó.Van v-ki,aki szórol szóraelolvassa az apróbetűt?
Trailrider | 2012.02.11. 21:39
Vészleállító gombot?? De az lent van, ő meg fent ült a liften!
kernzoltan | 2012.02.11. 21:40
Tény, hogy a síelő hibázott, de a személyzet? Kamerával megfigyelt az egész felvonó, ennek ellenére senki sem látta.A hölgy mászási kísérlete komoly sportteljesítmény volt, kár, hogy nem sikerült.Drukkolok a hölgy felépüléséért.
Rozina | 2012.02.11. 21:41
Mielőtt felült volna,megnyomta volna,a lift leáll,keresik a hibát,megtalálják a nőt.Na..
Trailrider | 2012.02.11. 21:54
Amin épp a liftkezelő himbálózott... ..de neki - gondolom - volt rádiója, amivel beszól a felső állomásra:
- hé, Jürgen, te állítottad le a liftet?
- nem Hansi...
huligan | 2012.02.11. 21:56
Szerintem ez a cikk komment rekordot fog dönteni! Már megérte róla beszélni...:) Jobbulást kívánok a sérültnek!
Jester | 2012.02.11. 22:06
@huligan: Ettől függetlenül szerintem akik itt védik a nőt, nem azért teszik mert magyar. Nyilván azért van sok hozzászólás mert egy magyarral történt a baleset, de nem azért védik.

Szerintem is ludas a lift kezelő, nem szabad a síelő felelősségére bízni ezt, mert lesz olyan aki éppen úgy dönt pillanatnyi elmezavarában, hogy hát őt nem érdekli hogy le van zárva, és felül a liftre. Aztán lehet, hogy 30 másodperccel azután, hogy nyugodtan ül a liften, már szánja bánja, de onnantól nincs kiszállás. Mibe tartana motoros szánnal elvinni a liftkezelőt, ahogyan a csákányos felvonók esetén is szokás.
Trailrider | 2012.02.11. 22:35
Én nem is védem. Nem is akarom boncolgatni a dolgot, megteszik ezt sokan helyettem is. Egyszerűen sajnálom.
sb | 2012.02.11. 22:38
http://derstandard.at/1328507504561.../Schwer-verletzt-Ungarisc...

Érdemes megnézni a kommenteket. :)

Az első rögtön azt javasolja, hogy legyen minden ülésen segélyhívó gomb. (!)

Több is van, aki a hölgy teljesítményét méltatja:
"Ich finde die sollte einen sportlichen Award bekommen." vagy: "Ist die Frau bei den ungarischen Special Forces?"
Trailrider | 2012.02.11. 22:39
Ez aranyos :)
gyura | 2012.02.11. 22:45
Első és legfontosabb véleményem, hogy gyógyuljon meg mielőbb a Hölgy a balesetből! Második és már-már mellékes véleményem, hogy azért ezek a kommentek egyik-másik nem semmi.
Én alapvetően huligánnal értek egyet, szerintem az ő meglátása a legjobb a dolgok összefüggését tekintve ha azokat pusztán józan ész szerint vizsgáljuk.
Érdekesek (gondolom Dr) Kálóczy Péter (gondolom jogász) úr latinnal és §-okkal spékelt meglátásai is, de sajnos valamiért mégsem szimpi. Gondolom, mondanom sem kell, hogy (hála a GOOGLE-nak) beleolvastam a PTK. 345§-ba, ahol mindjárt találtam is egy (2) bekezdést, miszerint "Nem kell megtéríteni a kárt annyiban, amennyiben a károsult felróható magatartásából származott." Persze, az igaz, hogy: "A károsult közreható magatartásának felróhatóságát a veszélyes tevékenység folytatójának kell bizonyítania." Persze, lehet, hogy volt ott kamera, ami rögzítette az eseményeket, sőt, az is lehet, hogy a Hölgy majd beismeri, hogy hibázott.
Bárhogy is van, illetve lesz, én is annak örülnék, ha ilyen SOHA TÖBBÉ, SEMMILYEN NEMZETBELI SPORTTÁRSUNKKAL NEM FORDULNA ELŐ!!! Nyilván a személyzet munkaideje nem a liftek működési idejéig tart, így valóban ott kellett volna lennie még 16 óra néhány perckor valakinek, aki nem engedi, hogy ez a mindenre elszánt és valószínűleg kétségbeesett Hölgy átmásszon a rácson vagy akár a beengedő kapun.
Aztán, ha már így belejöttem az írásba, megragadnám az alkalmat, hogy "gratuláljak" Forever SKI hozzászólásához, annak is utolsó, igen hízelgő stílusú mondatához: "Károghatnak az Osztrákok, és ezzel egy időben el is mehetnek a p-ba." Hát ez szép volt!!! Megengednék hogy idézzek az adatlapjáról? Idézek: "...viszont mióta 3 gyermekes szülő vagyok az utazási idő miatt Ausztriát látogatjuk." Persze, amikor kedvesek és előzékenyek a gyerkőcökkel, illetve a családdal, Önnel, akkor bizonnyal nem küldi el őket a p-ba, ugye, tisztelt Uram?
Végül pedig legyen még egy idézet, mely leginkább tükrözi azt, amit és is gondolok, de én nem tudtam volna ilyen szépen megfogalmazni: RM: "Biztos vagyok benne, hogy át fogják vizsgálni az eddigi zárási gyakorlatot és ki fogják zárni a jövőben egy ilyen baleset lehetőségét."
ÁMEN!
sb | 2012.02.11. 22:47
Kívánom, hogy gyógyuljon fel, és jövőre síelhessen!

(Jó lenne, ha erről is lenne majd hír.)
Jester | 2012.02.11. 22:49
sb: na igen, akkor most én jövök a magyar dumával, de ez a különbség a magyar hozzáállás és az osztrák között. Az osztrák egyből arra gondol, hogy hmm, hogy is lehetne megoldani ezt a problémát, míg a magyar kommenteket meg lehet nézni.
Trailrider | 2012.02.11. 22:53
Kérdés, miért van, hogy az osztrák kommentek között alig van negatív, nálunk meg lapátolni lehetne a "hülye, megérdemli, Darwin-díjas" véleményekkel a fórum...
Aztán meg elmondjuk, hogy milyen bunkók ezek az osztrákok...
bajtatt | 2012.02.11. 22:55
Életemben nem síeltem, nem is a szakmai oldaláról kívánom megközelíteni a dolgot.Ez a jelenség jól kifejezi azt a hazánkban uralkodó mentalitást,ami bizonyos hazai nagyképűségből fakad, nekünk mindent szabad, előttünk nincsenek korlátok. Értelmetlen azon vitatkozni, át lehet-e mászni egy kordonon,be lehet-e hatolni -- mégis csak erőszakkal -- egy lezárt területre. Azt hiszem a válasz egyértelmű és kifogásokat keresni értelmetlen.
sb | 2012.02.11. 23:15
Jester, Trailrider: sztem azért itt is jócskán többségben vagyunk azzal a véleménnyel, hogy alapvetően a liftesek a fő hunyók (ti. "Semmiképpen nem állítunk le ülős liftet éjjelre, ha ül rajta valaki."), ahogy az osztrákok is azon gondolkodnak, hogy ezt hogy kéne megoldani.

Az osztrák kommentek között is van 1-2 "Aki hülye, haljon meg" típusú.
Trailrider | 2012.02.11. 23:18
Akad, bár nem sok. Na, jó éjt, népek, holnap Donovaly...
kezsolt | 2012.02.11. 23:20
Egy alapszabályt nem tartott be, de neki még szerencséje volt. Jó 25 éve a szlovákoknál két keletnémet csaj reggelre megfagyott a liftben.
Forever SKI | 2012.02.11. 23:52
Tisztelt Gyura! Ha már idéz az adatlapomból, akkor azt tegye a teljesség igényével. Ez így ad teljes képet:Kedvenceim az olaszok, minden tekintetben, viszont mióta 3 gyermekes szülő vagyok az utazási idő miatt Ausztriát látogatjuk.
Egyszerűsítve: nem szeretek Ausztriába menni, de a síelésről arra a néhány évre sem szeretnénk lemondani amíg a gyerekek nagyobbak nem lesznek. A minden tekintetben azt jelenti, amit Ön is írt:"Persze, amikor kedvesek és előzékenyek a gyerkőcökkel, illetve a családdal, Önnel, akkor bizonnyal nem küldi el őket a p-ba, ugye, tisztelt Uram?" A kedvességnek és a gyerkőcökhöz való hozzáállásnak pedig van 2 formája: Osztrák, és a legendásan gyermekszerető Olasz. Ízlések és pofonok, én a kettő között lényeges különbséget tapasztalok az Olaszok javára. És minden egyéb másban is, ami az én habitusomhoz közelebb áll. Így továbbra is átmeneti, de leginkább kényszerítő megoldásként tekintek az Osztrák környezetre. Végül pedig nem feledjem amiért válaszoltam Önnek: előző véleményem fenntartása mellett köszönöm a gratulációt.
badzoli | 2012.02.12. 00:08
Hát nem is tudom, én még sehol nem láttam felvonót, ami 16:00-kor valóban le is állt volna. A legtöbb felvonó 16:00-ig jár, vagyis akkor lehet beülni még egy körre és ebben az esetben 16:30 az utolsó csúszás, vagyis addig vannak a pályán liftkezelők, mentők, stb. Főleg olyan helyen, ahol a pályaszállás felvonóval közelíthető meg. Nekem ez kicsit sántít...
robozb | 2012.02.12. 03:21
Jobbulast a lanynak, gondolom elegge beparazhatott a liten amikor ott ult a semmi folott mar joideje es tudta, hogy senkit sem tud ertesiteni, latta hogy megy le a nap, jon a full sotetseg, a csontig fagyaszto minusz, talan betyar szellel parosulva. En is mentem mar azzal a felvonoval, amugy rengeteg palyarendszeren voltam mar ausztriaban, de az a ketuleses eskuszom az egyik, ha nem legparabb kitettsegu hely folott himbalodzik, ezt ocsemmel egyetertesben allitottuk. Visszaterve, hogy is kotott ki ott: amiota az eszemet tudom egyfolytaban kicentizzuk mi is a liftzarasokat, a maximalis idokihasznalasert es egy kis adrenalinet, hogy tuttin elerjuk az ucsot, de azert ez mindig sikerul. Szerintem a holgy itt elvethette egy kicsit a sujkot, vagy mondjuk borult a palyan es sok idobe telt visszacsatolnia magara a leceket, ki tudja. Amikor pedig leert latta a meno mano liftet, igaz a tiltasokat is, de gondolom irto hamar kellett dontenie, sokmindennek mondhato szerintem, hogy felpattant, de az biztos hogy jol megalapozottnak nem, ket dolog lehetett elotte, vagy felgyalogol 1,5-2 ora alatt rongyosraizzadva, hulla faradtan, vagy felpattan a liftre es 3 perc alatt fent lesz ha kegyes az eg. Lehet, hogy a gyaloglast mondjuk terdproblema miatt sem preferalta, mert velem is volt olyan, hogy a sielest birom, de a turazasnal kikeszul a terdem. Na szerintem igy tortent a story. A liftesek reszerol meg megertem, hogy lezarnak mindent, kiirnak tilto tablakat, lehajtjak az uleseket, az ucso kezelo meg lifttel megy fol, de talan ezt a nem tul fantasy tortenetet is elkepzelve, talan ugy kellene eljarniuk, hogy raterveznek egy kamerat(gondolom nem hyperkoltseg az egesz felvonosdikhoz viszonyitva)az also allomasra es amig az alsos kezelo nap vegen fel nem er addig a felso sasolja, hogy nem lett-e egy potyautasuk aki pillanatnyi elmezavarbol kifolyolag az eletevel jatszik. Na ennyit szerettem volna ide vesni. De a legfontosabb, hogy a leanyzo epuljon fel teljesen es ujra csuszhasson ovatosabban mint elotte, es hogy dolgozzanak ki egy protokolt ami kizarja tuttira az ilyen eseteket. Meg valami: olvastam egy ket ritka primitiv kommentet, egyfelol el vagyok keseredve hogy egyesek milyen bunkok, es annyira lustak, hogy ahelyett hogy vegiggondolnak a szitut zsigerbol valami irdatlan mocskos baromsagot irnak be, masfelol a jogi szarokra hivatkozas szerintem itt tok folosleges az elso az egeszes es biztonsag!
robozb | 2012.02.12. 03:31
Egeszseg :)
blint63 | 2012.02.12. 03:49
@robozb: Azért valószínűleg lett volna megoldás a hegymászás és a liftre fellógás mellett. Nem egyedi eset, hogy nem tud az ember visszajutni a szállásához, meg kell kérdezni a liftkezelőket és legrosszabb esetben fizettetnek valamennyit a ratrakos túráért, de hogy nem hagynak ott a semmi közepén az tuti, az is legalább olyan felelőtlenség, mint fennhagyni valakit a liften.
robozb | 2012.02.12. 04:19
Kedves forumozok! Jusson mar el vegre a tudatotokig, hogy a lany 99,99% hogy full egyedul volt az also allomasaon ami a hegyen van, ugy hogy onnan lefele semmi sem vezet, aki ismeri Moltallt az tudja mirol beszelek, de mashol is vannak ilyen helyek. Ja es az a baromsag, hogy fentrol latjak, hogy van meg rajta valaki es ennek ellenere ott hagyjak, hat kerem szepen a liftek 1000% olyan hogy nem latni be az egeszet, talan csak a janos hegyi nem olyan :) de eszembe jutott, hogy lehetne talan az also allomason egy bolondbiztos sos telefon is, talan olcsobb mint a kameras megoldas vagy azt ki is egeszithetne :)
tibor76 | 2012.02.12. 09:42
Nos, elolvastam sz összes kommentet. Én inkább kérdeznék. Tudja valaki, van -e Ausztriában valami általános szabály a liftek leállításával kapcsolatban? Vagy minden terep saját magát szabályozza ez ügyben? Gondolom egy akkora terpen mint Mölltal, van belső szabályzat, ami szábályozza, hogy hogy is kell leállítani a lifteket, és nem a kezelők IQ-jára bízzák. Asszem volt már valaki aki írta a megoldást, nem kell hozzá Nobel díjas gondolkodónak lenni. Üléseket felhajtani, ha minden ülés, OK, akkor lift leállít, majd valami egyéb közlekedési eszközzel elhagyni a helyszínt. Különösen fontos lenne ez olyan helyen, ahol csak felfelé van a lefelé.
gyura | 2012.02.12. 09:44
Kedves Forever SKI! CSAK IDÉZTEM! Az idézetnek CSAK ez a része volt fontos! Aki akarja, majd elolvassa a többit. A többi csak mellékes abban az összefüggésében vizsgálva a teljes bemutatkozását, hogy egy egész nemzetre, akik ilyen vagy olyan vendégszeretettel -ami valljuk meg szubjektív megítélésű dolog-, azt képes mondani, hogy elmehetnek a p-ba. A gratulációm pedig természetesen irónikus volt, ezért tettem idézőjel közé, tehát nem gratulálok valójában, így nem kell megköszönni sem!
Mindenkinek további szép hétvégét, kellemes sínapokat! És balesetmenteset!
Békássy Szabolcs | 2012.02.12. 10:17
Véleményem szerint is a hölgy hibázott, de osztom K. Péter hozzászólását is, hogy nem szabadott volna úgy otthagyni egy mozgó síliftet(főleg nem az alsó állomáson) Tőlünk nyugatra lévő népek pedig, hogy mit gondolnak rólunk nem érdekel, nekem is meg van a véleményem róluk, semmivel nem tartom Őket"feljebb valónak", mint ahogy Ők ezt gondolják, s gyakran viselkedésükkel is alátámasztják...
bedemelinda | 2012.02.12. 10:59
Élmény olvasni a hozzászólásokat.Jól kezdődik a napom!Félre téve a tréfát,megint sikerült kiönteni a gyereket a fürdővízzel.....
ZeDDy | 2012.02.12. 11:01
Végig olvastam az összes kommentet. Én spec. 15 éve síelek és akitől tanultam arra nevelt, hogy a szabályokat maximálisan be kell tartani. De szerintem egy ilyennel ellehet csúszni. Ugyan Mölltalt nem ismerem, de pl. most Nassfeldnél éreztem azt, hogy ott ugye lényegében 3 része van a pályának az egyik oldalról átjutni a másik oldalra, ahonnét lelehet csúszni a völgybe az egy olyan kör is tud lenni, hogy felvonó, csúszás, felvonó, csúszás, felvonó, csúszás, felvonó és utána jön amin le lehet csúszni a völgybe. És egyik sem 500 méteres pálya. Mi ugyan abszolváltuk, de mi van ha elesik valamelyikünk és elcsúsznak a lécei és mászkálni kell utána, vagy valamelyik köztes felvonó megáll egy időre. De nem is ezt akartam igazából írni, hanem éljétek már bele egy kicsit magatokat a helyzetbe, tételezzétek fel, hogy most mégis valami miatt lekéstek róla. Odaértek már útközben azzal vagytok elfoglalva, hogy úristen most lenn ragadok megfagyok, végem van stb. Odaérsz a felvonóhoz és örömmel konstatálod, hogy megúsztad még jár. Szerintem nem sokan gondolkodnának azon, hogy nem ülök fel rá, hanem inkább itt maradok. Főleg ha semmi kommunikációs lehetőségem nincsen. Egyébként tényleg durva, hogy a felvonó állomásokon nincsen egy segélyhívó telefon. Erre sosem gondoltam volna. Hozzáteszem én mindig mobillal síelek.
Kálóczy Péter | 2012.02.12. 11:16
@gyura

Respect hogy beleolvastál a jogszabályba. Az általad idézett rész alapján akkor lehet kimenteni, ha a károsult elháríthatatlan külső oknak minősülő közrehatása okozta a kárt. Kulcsszó az elháríthatatlan. Itt azonban nem ez a helyzet, az üzemeltető minimális gondossággal meg tudta volna előzni a hasonló baleseteket, csak annyit kellett volna tennie hogy nem hagy felügyelet nélkül egy veszélyes üzemnek minősülő nagy mozgó gépet (járművet). A beleset fő oka ebben a helyzetben az volt hogy az üzemeltető úgy állította le a liftet hogy nem győződött meg a szükséges alapossággal arról hogy ül e még valaki rajta. Azaz gondatlan volt, mégpedig tudatosan (luxuria) ugyanis nyilvánvalóan tisztában volt vele milyen következményei lehetnek ha valaki a liften ragad éjszakára.

Arra sem lehet hivatkozni hogy miért mászott ki a drótkötélre, ugyanis ha helyben marad szinte biztosan kihűl.

A legjobb amiben ez esetben az üzemeltető reménykedhet az a kármegosztás, de én erre sem látok túl nagy esélyt, 99% valószínűséggel - az eddig ismert tények alapján - teljes kártérítési felelőssége megáll. Magyarországon valószínűleg foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt is eljárást indítanának.

A veszélyes üzem üzemeltetőjének, pláne ha tömegközlekedési eszközről van szó, bizony az utasok hülyeségére is fel kell készülnie, és mielőtt becsukja a buszajtót és elindul, leállítja a síliftet stb. meg kell róla győződnie hogy ezzel senkit nem veszélyeztet, még akkor is ha van figyelmeztető csengő, rács, kitáblázta stb.

Ha bemászik valaki a kocsid kereke alá (veszélyes üzem szintén), te elindulsz és elütöd akkor sem szünteti meg a felelősségedet a sértetti közrehatás, maximum enyhítő körülményként merül fel.
Kálóczy Péter | 2012.02.12. 11:23
@ZeDDy

Normális helyen (pl. Zermatt) ez úgy működik hogy ha látják - és látják - hogy gondban vagy, jönnek és ha mással nem motorosszánnal hazavisznek. És nem csak akkor ha összetörted magad. Konkrétan megtörtént eset alig egy hete hozták így le egy ismerősömet (akinek semmi baja nem volt, csak kicsúszott időből.), láttam, ott voltam.

A sípálya hangsúlyozottan játszótér, veszélyes üzem, és az üzemeltető felelőssége hogy a vigyázzon a pályán síelő sok ezer emberre, még akkor is ha hülyék.
Jegesember | 2012.02.12. 11:48
Sziasztok! Azért nagyon szomorúnak tartom egyes fórumozók rossz indulatú és a hölgy (embertársunk)irányába egy csepp szolidaritást sem tanúsító bejegyzéseket.Továbbá annyira unom már az olyan kisebbrendűségi érzésekből fakadó megnyilvánulásokat mint: " minket mindenhol lenéznek és utálnak", " a magyarok tipikus szabályszegők", "sokat utazom nyugaton de mindig szégyellem a magyarságom,mert hát mi egy bűnös másodrendű nép vagyunk" stb. stb... Én is sokat utazok,bejártam a világot de még soha nem voltak ilyen érzéseim,sőt nagyon is büszke vagyok a magyarságomra. Szerintem semmilyen tekintetben nem vagyunk rosszabbak (jobbak sem) vagy alábbvalóak bármely népnél! A Hölgynek jobbulást kívánok!
petimegmondja | 2012.02.12. 12:31
@Kálóczy Péter

Jogi érvelésednek akkor lehetne értelme, ha mindez Magyarországon történt volna.

De Ausztriában történt.

Az osztrák jogszabályok nagyon mások.

Nem kezdenék bele a paragrafusok idézésébe, de a lényeg az, hogy aki a tiltás (amely akár egy kézzel írt cetli is lehet!) ellenére, pontosabban a kezelő engedélye nélkül felül a liftre vagy rámegy a lezárt pályára, az konkrétan bűncselekményt követ el, amely akár szabadságvesztéssel is súlytható. Ausztriában a síliftekre és sípályákra külön törvények vonatkoznak és nagyon laposan szabályoznak mindent.
Kálóczy Péter | 2012.02.12. 12:58
@petimegmondja

Pont ugyanezek a szabályok Ausztriában is. Valójában a veszélyes üzemre vonatkozó magyar jog a svájci, osztrák, német szabályozásban gyökeredzik.
Bea81 | 2012.02.12. 13:17
Szerintem is a nő pánikba esett a bezárt lift láttán, ami rossz döntésre sarkalta. Tényleg buta volt, de velem is történt már ilyen, hogy bepánikoltam és rossz megoldást választottam, csak nekem nem került majdnem az életembe.
Valaki aki már járt ezen a pályán írja már meg, hogy ilyen esetben hogy lehet visszajutni a hegyen lévő szállásra? Csak gyalog?
Tényleg hibázott a nő, de ilyet senki se érdemelne! Szörnyű dolgokat írtok!
A rendszert meg sajnos hülyebiztossá kell tenni, biztos van rá megoldás.
Jobbulást a hölgynek! Remélem túlteszi magát ezen a borzalman és nem marad maradandó sérülése!
petimegmondja | 2012.02.12. 13:35
@ Kálóczy Péter

Ez konkrétan nem igaz.

A három jogrend teljesen másképp kezeli a felelősség kérdését.

Míg a német jogban a Haftpflichtgesetz (HPflG) szabályozza a kérdést, addig Ausztriában az Eisenbahn- und Kraftfahrzeughaftpflichtgesetz (EKHG) az irányadó és Svájcban a Kausalhaftung megint csak egy teljesen más megközelítés.
petimegmondja | 2012.02.12. 13:48
@ Kálóczy Péter

Amúgy az EKHG 6. és 7. § pontosan kimondja, hogy az üzemeltető mentesül a kártérítési felelősség alól, ha a károsult a liftet az üzemeltető engedélye nélkül használta.
Kálóczy Péter | 2012.02.12. 14:15
@petimegmondja

Idéznéd a második paragrafust?
petimegmondja | 2012.02.12. 14:42
@ Kálóczy Péter

Az EKHG 2.§-t? Magyarul? Nem tudom hogyan jön ide, de tessék:

"1) A vasút fogalmát az 1957-es vasúti törvény mindenkor hatályos állapota és a 2003-as kötélpályatörvény mindenkor hatályos állapota szerint kell értelmezni. Amennyiben a jelen szövetségi törvény másképp nem rendelkezik, ezt az teherszállító vasutakra és kötélpályákra, amelyeken nincs korlátozott nyílvános (közösségi személyi) forhalom és egy bánya vagy egy üzleti-, vagy mezőgazdasági-, vagy erdőgazdasági vállalkozás részét képezik vagy egy az elöbbiek szövetkezetének tulajdona, valamint pályákra, amelyek alépítmények nélkül kerülnek ledfektetésre, nem használatos.
(2) A gépjármű fogalmát az 1967-es gépjármű törvény kell értelmezni. Amennyiben a jelen szövetségi törvény másképp nem rendelkezik, ezt azokra a gépjárművekre, amelyek építésük és felszelésük módja szerint folyamatos uzemben egyenesen és vízszintesen a sebessége nem haladja meg a 10km/h-t nem kell alkalmazni.
Rozina | 2012.02.12. 14:43
Egyébként meg az lehetett,nézzétek meg a térképet,hogy megérkezett v-melyik fenti pályáról a Schwarzkopf lift felső harmadához,és ahalyett,hogy onnan egy kicsit gyalogolt volna felfele a szálláshoz,gondolta,hogy még lesíel és eléri.Nem így történt,pánikba esett,mert az ott egy elszigetelt völgy,csak egy felvonóház áll,és már nem gondolkodott.Egy csákányos liftből még ki lehet szállni...A pályán kellett volna elindulnia felfele,mert a ratrakkal találkozhatott volna,jó 2 óra gyaloglás:(.ezért írtam,hogy a figyelem felkeltése végett,a vészleállított kellett volna megnyomnia,amíg észre nem veszik,hogy hiba van
petimegmondja | 2012.02.12. 15:02
@ Kálóczy Péter

A SeilbG 106. és 107. §-ban szó szerint le van írva, hogy tilos a hivatalos nyitvatartási időn kívül az üzemeltető külön engedélye nélkül a lift üzemi területére belépni és a szabályszegőre a 113.§ szerint 3-8000 € büntetés is kiszabható.
krisztianbeton | 2012.02.12. 15:22
Szerintem ezek a bunkó Osztrákok szemetek voltak. "üzemeltetők világosan jelezték, hogy a lift már utasokat nem szállít" és utána Ők felültek és felmentek otthagytak egy EMBERT aki mindegy, hogy Balkáni Amerikai vagy akármilyen egy EMBER!!!
huligan | 2012.02.12. 16:03
@krisztianbeton: az osztrák liftkezelők profik. Amiről te írsz az szándékosság, amely bűncselekmény. Egyetlen felvonókezelő sem kockáztatná más ember életét a szabadságát és a lifttársaság hírnevét egy felelőtlen síelő miatt. Ez biztos!
Rozina | 2012.02.12. 17:42
@krisztianbeton:Amikor a nő a liftbe beszállt a liftkezelő a felénél utazott már,nem láthatta.A liftkezelő kiszállt,ekkor a nő a felénél tartott,a lift leállt,ottmaradt.Ha térfigyelő kamera lett volna,észreveszik
Békássy Szabolcs | 2012.02.12. 18:40
Ez az eset nem azt támasztja alá, hogy profik lennének :)
Insurfer | 2012.02.12. 18:57
Jobbulást Spiderman feleségének, reméljük nem lesz baja.
Petruszkmester | 2012.02.12. 21:47
Legközelebb biztos a völgyben foglalnak szállást...
Szányi Gábor | 2012.02.13. 08:35
Megtörtént ez a szörnyü baleset.Elolvastam a kommentekek.Arról sajnos elég kevés gondolatot találtam,hogy lehet elkerülni a hasonló eseteket,félretéve mindenféle magyarkodást és egyéb nemzetek emlegetését.30 éve síelek és 17 éve oktatom szeretett sportágunkat.A konkluzió:Az esti beszélgetésekbe be kell iktatni azt ,mit szabad és mit nem.Nálam már a sípályán minden alkalmat megragadok hogy a veszélyes helyzetekre felhívjam a figyelmet,kezdve az oktatást a felszerelés bemutatásával,pl.síbot kantárjának helyes használata vagy a kesztyű szükségessége,stb,majd ha a felvonók használatához érünk,kapaszkodós, kampós,tányéros,csákányos,beülős,kabinos,és így tovább,mennyi mennyi variáció a be és kiszállásnál.Ezekkel mind mind kell számolni,de tapasztalatom ,hogy az értelmes tanuló odafigyel és megfogadja a jótanácsokat.Ezeket az intelmeket bele kell"verni" a síelő tanulóba,a saját érdekükbe.Ami tilos az tilos.Azért van tíltva mert veszélyes és következményekkel jár ha nem tartjuk be.El kell mesélni a hasonló helyzeteket hogy lehetett volna elkerülni.Ha a hölgynek felhívták volna a figyelmét arra hogy mit nem szabad ,miért van tiltva a rács átmászása,valószínü nem ült volna be akármi áron a táblával,ráccsal jelzett tiltás ellenére a liftbe,zárás után.Aranyszabály ,egyedül nem síelünk,hol voltak a társai?Nem későn illik észrevenni ,hol van a sielő kollégám!A hölgynek természetesen mielőbbi jobbulást kívánok.Alaposan ki kell elemezni minden balesetet sérülést és akkor reélhetőleg más sajnálatos kárából tanulnak az utódok.Szányi Gábor
zermattfan | 2012.02.13. 10:48
A sílift Magyarországon, Ausztriában, Svájban, stb. veszélyes üzemnek minősül. Kis eltérésekkel, de a joggyakorlat a következő: minden kárért felel a veszélye üzem üzemeltetője, ami nem minősül a technika állásához képest objektíve elháríthatatlan , külső oknak. Akkor is felel az üzemeltető, ha a károsult felróhatósága is erősen megállapítható, csak ilyenkor kármegosztás van a felek között. Ha tehát részegen kiesel a mozgó vonatból, akkor a kár 70%-át az üzemeltető és 30%-át a kárusult maga viseli, mert lehetett volna "részeg-biztos" autómata zárat felszerelni. Ezt a problémát máshol is meg tudják oldani biztonságosan, ráadásul szinte mindenhol járatják egy kört a felvonót, ha a lenti ember jelez és őt a ratrak viszi fel/le. Főleg, ha fent pályaszállás van. Ezért ez egy 90%-10%-os kármegosztás lesz és szinte az egészet az üzemeltető, helyesebben a biztosítója viseli. Jobbulást a hölgynek, én a Frozen c. film trailerétől is megborzongtam. Én Chopok Délen jártam úgy, hogy nem vitt fel a lift a pálya közepén levő szállásra, mert hiába igérte meg a személyzet, de berúgtak és a kutyát nem érdekelte, hogy lent ragadtunk. Annyi a különbség, hogy mi ott le tudtunk húzni egy éjszakát az autóban.
SpeedyFreestyleSkiTeam | 2012.02.13. 10:55
Megdobbento a hozzaszolasok tobbsege. A sok rosszindulatu, kisebbsegi komplexusos, sajat nemzettarsait megveto, zsigerbol hulyezo agyhalott miert erzi fontosnak egy sulyos baleset hire kapcsan mindezt hangoztatni??? Gondolom a hozzaszolok tobbsege siel, es ult is mar siliften. Nagy vszinuseggel mindenki eljatszott mar a gondolattal, hogy mi lenne, ha leallna, ha O ragadna ott, es pl. nem lenne nala mobil / nem lenne terero. Halmozott biztonsagi hianyossagok vannak, kb. 70-es evekbeli allapotok, amiket a mai technologiai fejlettseg es a sipalya rekord bevetelei abszolut nem indokolnak. Kellene minden uloliftre veszhivo, ki- es beszallashoz kamera es veszhivo. Minden ulest az utolso korben felhajtani, gyorslakattal hozzalakatolni a tamlahoz, hogy ne lehessen 1 mozdulattal lenyitni, amikor a lift korbeert, az utolso ulesre felulhet a liftkezelo. Az allomason meg kellene oldani es tobb nyelven is ki kellene plakatolni, hogy motoros szant vagy segitseget tudjon hivni a veszhivon, aki esetleg ottragadt. A palyat tobbszor is at kellene nezni, hogy nem maradt-e ott serult.

A holgy nyilvan bepanikolt es masodpercek toredeke alatt 2 lehetseges rossz dontes kozul a rosszabbat valasztotta. Nem azert, mert hulye, nem azert, mert magyar es nem azert, mert szoke. Azert, mert veszhelyzetben hozunk rossz donteseket, mindenkivel elofordult mar. Ha nem maszott volna ki a drotkotelre, eselyes, h elvesziti az eszmeletet a nagy minuszokban es megfagy, mielott ratalalnak. A 70 meter sibakancsban erosen lara croftos teljesitmeny, minden elismeresem. Eszmeletenel volt, amikor ratalaltak, tehat szerencsesnek mondhato esese volt, remeljuk, hogy mihamarabb felepul es a legjobbakat kivanjuk Neki, kuldjuk a pozitiv gyogyito energiat. Ja, es udv minden joszandeku hozzaszolonak.
huligan | 2012.02.13. 11:16
@SFST: az a megdöbbentő, hogy vannak szabályok, amiket különböző kultúrák máshogyan kezelnek és sajnos nem a helyén. Törökországban és Egyiptomban is van KRESZ, még sem úgy tartják be ahogy kellene, mert ahhoz szocializálódtak ami OTT van. Ha elutazunk más kultúrákhoz, az ő szabályaikat és hozzáállásukat kell követni. Így maradsz "életben". Az hogy magyarok vagyunk, nem megvetendő, én büszke vagyok rá, de azt tudatunkban kell tartani, hogy mindenkitől különbözőek vagyunk! Lehet a taknyot cukrozni de nem érdemes... Rossz döntést hozott a hölgy, erről szól a vita! Én remélem és bízom benne, hogy maradandó egészségkárosodás nélkül gyorsan felépül!
vénasszonyok nyara | 2012.02.13. 12:16
Az eset valóban összefügg a hölgy nemzetiségével. Az osztrákok, svájciak általában szabálykövetőbbek, mert polgári demokrácia van náluk már elég régen. Nekünk 40 év diktatúra jutott és, hogy túléljük nagyobb adag találékonyságra volt szükségünk.
Amíg egy osztráknak eszébe sem jutna, hogy egy már lezárt liftre felüljön, (és ehhez vannak kialakítva a szokások a síterepeken)addig a találékony magyar megtalálja a kiskaput és beslisszol. Egyáltalán nem vagyunk ettől rosszabbak, mert valahol ez tulajdonképpen egy fajta kreativitás is.
Itt most sajnos rosszul sült el és nagyon drukkolunk sporttársnőnknek, hogy maradandó károsodás nélkül épüljön fel a súlyos balesetből.
Már többen írták, de én is megjegyzem, valószínűleg azért maradt életben, mert a rossz döntés után helyén volt az esze és megpróbált tenni valamit a túlélésért. 70 métert mászni a drótkötélen valóban nem kis teljesítmény.

Mielőbbi gyógyulást!
Anonymus1000 | 2012.02.13. 12:40
Kedves hozzászólók!

Többen kritizáljátok szerencsétlen hölgyet, hogy tipikusan magyar az, amit és ahogyan cselekedett amikor beszállt a síliftbe. Ott voltatok? Tudjátok tényleg hogy történt valójában? Rokonai vagytok, vagy vele síeltetek? Inkább ez az, ami tipikusan magyar, elolvastok egy rövid cikket és rögtön kitaláljátok a frankót és tutit, hogyan történhetett... hát gratulálok! A cikk is csak feltételezéseket írt, nem biztos, hogy minden része helyén van, ez a magyar média.. és mi magyarok rögtön el is hisszük, ami benne van. Inkább ezen kéne gondolkodjatok és magatokba nézni.
huligan | 2012.02.13. 12:55
A kritikák és a vélemények a rendelkezésre álló információk alapján születnek. Amennyiben az információ valótlan tartalommal bír, a hozzászólások érvényességüket veszítik. Nem bonyolult. És nem tipikusan magyar a hölgy, ezt a verje már ki a fejéből az összes "magyarmán". Eltérnek a szokásaink és a gyakorlataink a környezettől. Ennyi és nem több!
RM | 2012.02.13. 13:37
Remélem lesz módja elmesélni a történetet (felépül és meg is hívják) valamelyik nagy nyilvánosságú TV műsorban. Jó ha minél többen értesülnek róla, hogy egy "kis hiba", rossz döntés milyen következményekkel járhat egy sípályán.
nyugiba | 2012.02.13. 15:32
Tud valaki arról valamit, hogyan van a hölgy? Mindenesetre mielőbbi gyógyulást kívánok neki. A kommentek olvasóinak pedig több együttérzést és okulást a történetből. Elég nagy a kár, jó lenne, ha többször ez nem fordulna elő.
skioutlet | 2012.02.13. 16:48
Mindenek előtt mielőbbi és teljes mértékű felépülést kívánok az érintettnek!
És a mielőbbi hatósági vizsgálat - tanulságokkal is járó - lezárását!

Nem vagyok jogász de abban biztosak lehetünk, hogy az illetékes osztrák rendőrhatóság igen részletesen kivizsgálja a baleset minden aspektusát. Nem kizárt, hogy az ügyet átadja a tartományi ügyészségnek. Az ügyészség döntése, hogy vádat emel-e avagy nem, és ki(k) ellen. Így hivatalból is bíróság elé kerülhet az eset. Bíróság elé akkor is kerülhet az eset, ha az érintett felek nem tudnak megegyezni a kárviselés kérdésében. A bírósági eljárás elhúzódása Ausztriában igen költséges, így a felek elméletileg a mielőbbi megegyezésben érdekeltek, bár a lifttársaság anyagilag valószínűleg erősebb és számukra fontosabb a presztízskérdés.

Később a tanulságokat érdemes nyilvánossá tenni és minden szükségest megtenni az ilyen esetek elkerülésének érdekében.

Számomra nem egészen érthető: Hogy lehet az, hogy egy drótkötélháló leszakad ( "dróthálón keresztül földre esett" ) egy személy 12-14 méter magasságból való lezuhanásától. Ez vagy nem drótháló volt, vagy a háló rögzítése nem volt rendben.
Vagy a hír ezen mondata nem pontos.

A magam részéről tartózkodom attól, hogy csupán a nemzetiségi hovatartozás alapján minősítsek bárkit is.
Csabee | 2012.02.13. 18:51
Sok érdekes hozzászólást olvastam, egyvalamit sehol sem láttam említeni(bár lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet). Ezekhez a felvonókhoz elvileg egy RFID chipkártyás belépővel tud a síelő hozzáférni úgy, hogy előtte a beléptető kapukon áthalad. Kíváncsi lennék, vajon az a kapu beengedte e ? Mert ha igen, úgy tényleg megtévesztő lehetett az a lezárás, ez a hölgy felelősségét csökkenti valamelyest.
Ha meg nem, akkor az a hölgy felelősségét növeli, hogy dupla lezárás ellenére is befurakodott.
Pulmy | 2012.02.13. 19:35
Nem tudom megállni,hogy ne szóljak hozzá pedig nem akartam.Kár itt vitatkozni egy egyszerű hasonlatra gondoljatok az ,hogy a sorompó villogója akár fél óráig is piros még nem jogosít fel arra,hogy ráhajts a sínekre.Az összes többi duma csak maszlag és semmi értelme.


P.S.Üzenem egy-pár hozzászólónak,hogy próbáljon magyar ékezetes billentyűzetet használni,elvégre itthon vagyunk! Nem??

P,
vénasszonyok nyara | 2012.02.13. 19:43
Sőt! Tudtommal a fénysorompó fehér jelzése sem azt jelenti, hogy nem jöhet a vonat, csak azt, hogy a sorompó működik. Akkor is meg kell róla győződni, hogy át lehet e hajtani.
Trailrider | 2012.02.13. 21:31
Plumi, nincs mindenkinek olyan. Igaz, nekem is angol van, csak annyit írtam már magyaron, hogy vakon tudom, mi, hol van.
huligan | 2012.02.14. 08:30
A hozzászólások alapján egy ügyesen fogalmazó indulatmentes tag összefoglalhatná a leírtakat és a tanulságokat. Hasznos lehet mindenkinek a jövőre nézve!

Jobbulást a hölgynek!
WAndrea | 2012.02.14. 08:51
A sielok.hu nevében írhatom: gyűjtjük az infókat és Batus már dolgozik a cikk folytatásán.
hikefun | 2012.02.14. 11:03
A vendégnek mindig igaza van!
Ha át kell szervezni az addigi esetleg jól bevált biztonsági rendszert, akkor is, és ha tetszik, ha nem, a legfontosabb a biztonság!
DE!
Ennek ellenére mélységesen együtt érzek az üzemeltetőkkel, ha Ők megtették azt, ami eddig elégséges volt, nevezetesen lezárták a bejáratot, és kitették a táblát!
Sajnos olyan világban élünk, ahol mindent ezerszer túl kell/kellene biztosítani a balesetek elkerülése miatt. Vannak még helyek a világon, ahol az emberek egyértelműnek vesznek bizonyos szabályokat (pl.: nem lépünk be lezárt, elzárt területre, mert esetleg megsérülhetünk), és nem értik, hogy miért nem elég, ha kiteszünk egy táblát.
Olyan helyen dolgozom, ahol ezzel nap mint nap szembesülünk, és azt látjuk, hogy csak akkor védhetjük meg a vendégeinket (bár a Mi esetünkben felmerül a kérdés, vendég-e az, aki zárás után átmászik a kerítésen...?), ha fokozott figyelemmel, állandóan jelen vagyunk mindenhol, és sajnos sokszor csúszunk a zárással is emiatt. Ilyenkor mindig arról beszélgetünk röhögve a fiúkkal, hogy Franciaországban az üzemeltetők bezárnak a kalandparkban, ha eljön az ideje, és kiírják a vendégnek, hogy hová tegyék a felszerelést, ha esetleg későn jönnek le a pályáról. Mi nem ilyen helyen élünk, reggelente úgy megyünk nyitni a parkot, hogy megnézzük mi történt késő délután és este, hol másztak föl a pályára, mit döntöttek ki, és vajon mennyien ugrálhattak a trambulinokon?! Persze mi is hibásak vagyunk, hiszen csak 1 méteres kerítéssel vettük körül magunkat, és csak 4-5 helyre írtuk ki, hogy mit tilos csinálni zárás után, illetve hogy ez veszélyes! Nyitáskor és záráskor kb 3/4 óra munka az, hogy a különböző feljutást meggátoló akadályokat levegyük, majd este feltegyük, de az emberek leleményesek, ügyesek, és hát tulajdonképpen minden megoldható...
Viszont amíg egy ember is a parkban van, aki jegyet váltott, vagy besétált nyitvatartási időben, addig nem tehetjük be a kaput, nem mondhatjuk hogy bocs!
Zici | 2012.02.14. 17:15
Nekem az a véleményem, hogy pánik ide vagy oda, bezárt síliftre akkor sem ülnék fel. Akkor már inkább a ratrak... 18 éve síelek, és szerintem ez egy olyan sport, hogy a saját és mások testi épsége miatt is érdemes betartani a "játékszabályokat". Ha 16 óráig megy a lift, akkor úgy kalkulál az ember az utolsó csúszásnál, hogy beleférjen a hegymenet, pláne, ha a hegyen van a szállás. Tapasztalatom, hogy sokan maximálisan szeretik kihasználni a bérlet adta lehetőségeket, nevezetesen, ha 8:30-tól 16:00-ig megy a felvonó, akkor ő már 8:25-kor a felvonónál áll, és még 16:01-kor szeretne felmenni "kifizettem" címszóval.... Mint látjuk, ez nem mindig éri meg....
Természetesen a hölgynek mielőbbi felépülést, jobbulást kívánok!
öt szolnoki | 2012.02.14. 17:49
Sokszor leírtam már a véleményem az ilyen fajta magyar testvérekről...bizony nem valók a felvonók és hegyek közelébe.
Egyszerűen elképesztő,amit megenged magának néhány baromarcú polgártárs.
Olykor megfednek a fórumokon a nyílt véleményemért,de ma is azt mondom:a magyar "sítársadalom" 80-90%-nak fogalma nincs erről a sportról,NULLA tudással vergődnek a pályán és ehhez hasonló módon újítgatnak.
Örökös kitiltás az osztrák pályákról és egy 5000 Euro büntetés kb. az arányos jelen esetben.
Mi mindig tudunk újat mondani,mutatni...
Szégyen!
öt szolnoki | 2012.02.14. 17:55
Írtam egy e-mail-t Walter Barátomnak,hogy pontosan mi is történt,Ő a Hotel Badmeister tulajdonosa az alsó indulóstól 300 méterre,holnapra leírja,amit tud a dologról,lévén résztulajdonos is itt,biztosan tud valamit.
Holnap ide is be fogom írni,amit mondott,írt.
Telefonon annyit mondott tegnap este,hogy ilyen még nem fordult elő Mölltalon és egyértelműen a hölgy az egyedüli felelőse az esetnek és szabálysértési eljárás indult.
Mondjuk ez számomra nem újdonság,ez nálam is egyértelmű.
Átmászni a zárt helyre...???
Legközelebb a kabin tetején fog utazni?
Alain | 2012.02.14. 20:20
Én ezt az anyukát lájkolom, remélem felépül.
sazsolti | 2012.02.15. 14:08
Látom, egyre inkább túl van spilázva a téma és nagyobbrészt a másik kommentjének kommentelése folyik.
Amúgy magyarosan...
spider | 2012.02.15. 20:38
Mindenki benézte ezt a helyet? Milyen 2 óra mászásról beszéltek?
Mindössze 126 m szintkülönbség legyűrése után elérte volna a Mittelstationt, ahol éjjel nappal talált volna valakit. Ehhez mindössze 750 m-t kellett volna gyalogolnia, ami 126 m szintkülönbség esetén meg lett volna 20-30 perc alatt nagyon kényelmesen, még sícipőben is, izzadás nélkül. A Mittelstationnál lett volna telefon, vagy még motorosszán is. Illetve onnét egy 1,5 km-es sétaút vezet a szállodájához kék pálya meredekséggel. Tehát nem volt rákényszerítve, hogy felszálljon mindenáron, rácsokon átmászva.
edrose | 2012.02.16. 12:36
Egyetértek spiderrel. Szerintem itt most sokan azt hiszik, hogy valami irtózatos távokról meg szintkülönbségekről beszélünk. Ha megnézitek a térképet és az adatokat, a Schwarzkopf-lift teljes hossza 765 m, és 276 m szintkülönbséget tesz meg, 2108-ról 2384 méterig. Ez még így, teljes értékeken számolva sem tragikus, már ennyi miatt sem kellett volna ekkorát kockáztatni. De mint spider is írja, elég lett volna a pályán fölmenni a Mittelstationig, 2226-ig – ez a Schwarzkopf-lift hosszának kétharmadánál van, tehát kanyarokkal sem lehet több, mint a lift teljes hossza, azaz 765 m), és mindössze kb. 120 m szintkülönbség. Azaz még annyi sincs, mint a Duna-partról fölmenni a Citadelláig. Ennyiért valóban kár volt.

http://sielok.hu/images/siterkepek/...molltal.jpg
http://www.gletscher.co.at/de/das-s...kigebiet/liftepisten/
vénasszonyok nyara | 2012.02.16. 13:36
Hát igen ez tényleg nem egy rettenetes táv. mi már jártunk úgy, hogy a Chopok északin laktunk és lekéstük az utolsó liftet a déli aljában. na nem azért mert annyira centiztük az időt, hanem a tót atyafiak sokszor elég kiszámíthatatlanul járatták a lifteket. Azt a hegyet elég durva lett volna sícipőben megmászni.
franci252 | 2012.02.20. 19:53
Rengeteg a hozzászólás... de engem az érdekelne, hogy a "partnere" miért nem segített valahogy?! Illetve nem is érdekel. Nem segített, ez történt, remélem felépül, és mindenki levonja a tanulságokat...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Alpenhotel Badmeister csillagcsillagcsillag
Az Alpenhotel Badmesister a mölltali síterephez legközelebbi szálloda. Kellemes környezetben, nagy parkkal, félpanziós ellátással és számos wellness szolgáltatással (panorámaszauna, finn szauna, gőzfürdő, relax szoba) várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenblick Panzió
Hangulatos, kényelmes, családbarát panzió és apartmanház a gleccser sífelvonójától csupán 7 km-re, Flattach városkában. Az ingyenes síbusz megállója a háztól 70 méterre áll meg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Kärntnerhof csillagcsillagcsillag
Mallnitz központjában helyezkedik el a 3 csillagos Hotel Kärntnerhof, melynek felújított 2-4 ágyas hotelszobái és 2-10 személyes apartmanjai kényelmes szálláshelyet kínálnak. Ingyenes szauna és infrakabin használat!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.