Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Interjú a freeride síelő Lorenzo Alesivel

2016.11.23.

Lorenzo Alesi a Helly Hansen nagykövete, professzionális síelő, aki nap mint nap felejthetetlen élményeket él át. Megkérdeztük, mi inspirálja a hegyi kalandokban, és milyen versenyeket vár idén leginkább.
1. Úgy tűnik, folyton friss hóra vadászol. Mikor kezdtél síelni és mikor tudatosult benned, hogy ez lesz a hivatásod?
Hároméves voltam, amikor síelni kezdtem. Édesapám síoktató és alpinista volt, és egyik karácsonyra egy pár sílécet adott nekem és pár nappal később már a lejtőkön voltam. Úgy gondolom, hogy ha akár tudat alatt is, de mindig is tudtam, hogy a szenvedélyem a jövőbeni hivatásommá fog válni.

2. Hogy jellemeznéd magad: profi síelő, kalandor, történetmesélő?
Mindegyik: Profi síelő vagyok, de mindig keresem az új kalandokat és új helyeket, ahol síelni tudok, és aztán ezeket az élményeket fotókon és szavakon keresztül megoszthatom.

3. Mit jelent számodra a síelés, illetve a freeride?
Számomra a síelés és a freeride a legjobb önkifejezési mód. Elsőként teljesíteni egy járatlan pályát hihetetlen és egyben leírhatatlan élmény. A tudás, a képességek és az ösztönök azok, amelyek a határaim feszegetésére motiválnak. Ez egy rendkívül izgalmas életforma.

4. Mindenkinek mást jelentenek az „alive”, azaz valóban átélt pillanatok.
- Mikor érzed magad leginkább elemedben a síléceiden?

Ereszkedéskor, miután meglátom a hegycsúcsot vagy a hócsatornát és eldöntöm, hogy merre síeljek le. Ez a pillanat tele van örömmel, érzelmekkel, emlékekkel, adrenalinnal, amelytől valóban úgy érzem, élek. Ez egy csodálatos dolog.

- ...és a legemlékezetesebb #feelalive pillanatod, amely a síeléshez kötődik?
Sok emlékezetes pillanatot éltem át különböző helyeken világszerte, de azt hiszem, hogy a legemlékezetesebb az volt, amikor a Stromboli vulkán hamuján síeltem. Sok érzés kavargott a fejemben, amikor megláttam a Földközi-tengert a vulkán meredek lejtői alatt. A hamun síelni elképesztő élmény volt, egyértelműen a #feelalive pillanat, amit valaha átéltem.

- ...tudnál más #feelalive pillanatot megosztani, ami nem a lejtőkhöz kapcsolódik? - A hajnalt vagy a naplementét nézni, a Tejút alatt aludni távoli helyeken a kutyámmal Argóval- ezek biztosan a #feelalive pillanatok, amit említeni tudok.
5. Milyen versenyekre készülsz idén?
Szeretném folytatni a kelet-európai síkultúra feltérképezését, Bosznia (Szarajevó), Szlovákia, Lengyelország (Tátra hegység), Grúzia és Oroszország (Kaukázus) után Kirgizisztánba szeretnék menni, majd később Izlandra is szeretnék eljutni. Nyilvánvalóan a szezon közben a kedvenc olaszországi helyeimre is ellátogatok, Courmayeur-be, az Appenninekbe, Dolomitokba, és remélhetőleg az Etnához is.

- Hogy készülsz fel ezekre fizikailag, van valamilyen speciális edzésterved?
A személyi edzőm és barátom, Alessandro, különböző aktivitásokból álló programot állít össze - túrázás, mászás, futás, biciklizés, állva evezés és konditermes edzés. Ezt a programot heti 5 napon keresztül folytatom, a mozgásformákat változtatva, ha épp nem utazom. Amikor csak tesztelés vagy mozgástechnikám javítása miatt síelek, csak délután edzek, hogy ne terheljem túl magam.

- Hogy készülsz mentálisan ezekre a projektekre?
A mentális trénerem, Marco vizualizációs és stresszoldó gyakorlatokat tanított nekem, hogy kontrollálni tudjam a hangulatomat. Továbbá, ha csak percekig is, de napi rendszerességgel meditálok és jógázom.

6. Felkészülni lecsúszásra és a hegy alapos ismerete két kulcsfontosságú faktor a freeride-ban. Hogyan készülsz, hogy megszerezd ezeket az élményeket és a legjobb porhóban síelhess?
Mindig ellenőrzöm a lavinajelentést, a lavina veszélyskálát és az időjárás előrejelzést. Az előzetes intézkedések után mindig egyeztetek a helyi síelőkkel és hegyi vezetőkkel, hogy megtudjam milyen a hó állapota, mikor esett utoljára hó, a szél és hőmérsékleti viszonyokat. Mielőtt lejövök a hegyről, távcsővel választom ki siklási útvonalamat. És nem utolsó sorban ellenőzöm az Artva készülékem, az ABS hátizsákom, a síkötéseim, síbakancsaim, síléceim és a síbotokat.

- Együtt dolgozol hegyi vezetőkkel vagy a hegyimentőkkel?
Általában a hegyi vezetőkkel dolgozom, sok időt töltök velük. A hegyimentők munkája elengedhetetlen: nem csak a mentésben, de a megelőzésben is pótolhatatlan szerepet játszanak.

7. Ezekben az extrém helyzetekben meg kell bíznod a felszerelésedben. Mire van szüksége az öltözködésben egy hozzád hasonló profinak, hogy teljesíteni tudjon a hegyeken?
A sífelszerelésnek vízállónak, légáteresztőnek, melegnek, könnyűnek és kényelmesnek kell lennie.

8. Hogyan segítenek a Helly Hansen ruhák a #feelalive pillanatok megtapasztalásában?
A Helly Hansen ruhák a második bőrömet jelentik - úgy tervezték őket, hogy egyszerre biztosítsanak szabad mozgást és védelmet. A Helly Hansen felszereléssel időjárástól függetlenül intenzív érzelmeket élhetek át, miközben garantálja a biztonságomat és védelmemet.

9. Melyik a kedvenc Helly Hansen terméked vagy szöveted?
A ULLR kollekció minden darabja csodálatos. Minden funkcióval rendelkezik, amire szükségem van a lejtőkön töltött napok élvezetéhez, és a Lifa aláöltözet elképesztő légáteresztő képességgel rendelkezik.

10. A ULLR kollekció olyan profi freeriderek tanácsai alapján lett fejlesztve és tökéletesítve, mint te. Mit szeretsz a leginkább az ULLR kollekcióban? Melyik a kedvenc Helly Hansen terméked és miért?
Nagyon kedvelem az ULLR kollekciót: a színeket, a szabást és a kényelmet. A kedvenc termékem az Elevation Shell Jacket, mivel szerintem ez egy új ikonikus dizájnt képvisel a freeride síelők világában.

11. Az Elevation Shell Jacket elnyerte az ISPO fődíját és Red Dot Design Awardot is. Mi a kedvenc funkciód rajta és miért?
A membrán funkció a kedvencem, mivel egyszerre vízálló és légáteresztő, ami elengedhetetlen freeride mozgás közben.

A kényelmes testhőmérséklet fenntartása a téli sportok kulcsfontosságú feltétele; gyakorlatilag ez határozza meg a teljesítményt síelés, hegymászás vagy túrázás közben. A Helly Hansen professzionális aláöltözői páratlan gyorsasággal vezetik el a bőrtől az izzadságot annak érdekében, hogy a test meg tudja őrizni optimális hőmérsékletét sportolás közben. Próbáld ki te is a Helly Hansen aláöltözőit, és győződj meg páratlan technikai megoldásaikról! Férfiaknak a HH Dry Performance Crew, hölgyeknek pedig a W HH Warm Freeze Half Zip aláöltözetet ajánljuk.
HH Dry Performance Crew és W HH Warm Freeze Half Zip aláöltözet
HH Dry Performance Crew és W HH Warm Freeze Half Zip aláöltözet
Ha Lorenzóhoz hasonlóan szeretnél további emlékezetes élményeket szerezni, töltsd fel egy szabadban készült fotót magadról, ami egy számodra felejthetetlen pillanatban ábrázol téged, és fejtsd ki pár sorban a kép történetét a #feelalive hashtaggel a www.hellyhansen.com/alive oldalra. A játékban résztvevők között heti nyereményeket sorsolnak ki, a főnyeremény pedig egy rendkívüli, hegyi kaland a Utah állambeli Park City síterepen. Hajrá, feel alive!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.