Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Beszámoló a B&E Invitational freestyle versenyről

2015.03.18. Trso Lucas

Második alkalommal került megrendezésre a B&E Invitational, melyet idén is a franciaországi Les Arcsban rendeztek meg. A meghívásos freestyle síversenyre 25 profi rider kapott meghívást a világ számtalan pontjáról, rajtuk kívül pedig ketten egy videóversenyen keresztül juthattak be a meghívottak közé.
Az említett indulók között olyan nevek szerepeltek, mint Sammy Carlson, Jossi Wells vagy épp Tom Wallisch, akik mindannyian többszörös X Games érmesek és egyben olimpikonok is. Az invitáltak között volt még továbbá Candide Thovex is, aki saját filmprojektje miatt nem tudott megjelenni a versenyen. Helyette azonban esélyt kaphatott egy helyi versenyző, aki nagyon jó választásnak bizonyult, mivel hatalmas sikert aratott a közönség körében.

Az indulók közt ott volt Henrik Harlaut és Phil Casabon is, az ő nevükhöz fűződik ennek a rendezvénynek a kitalálása. Tavaly szervezték az első B&E Invitaionalt, ami nagyon jól sikerült, így idén is a szervezés mellett döntöttek, és íme kis érdekesség a pályával, illetve kiegészítő programokkal. A rendezvény helyszínül ezúttal is a Les Arcs síparadicsom szolgált, ami a magas hegyek panorámájával büszkélkedhet és nem utolsó sorban gyönyörű rálátást nyújt a Mont Blancra, Európa legmagasabb hegyére. A három napos rendezvény alatt végig sütött a nap, és a hangulat is remek volt.

Március 11-re, azaz szerdára esett az érkezés napja és még aznap lehetősége nyílt mindenkinek a pálya bejárására. A versenyzők kipróbálhatták a pályát, ami elmondásuk szerint idén is nagyon kreatívra sikeredett. A B&E Invitionalt valójában a pályája teszi igazán egyedülállóvá a világon, hiszen kizárólag erre a rendezvényre építik fel, majd a verseny lezárultával azonnal le is rombolják. A pálya felépítését leginkább egy gördeszkaparkhoz lehetne hasonlítani. Az előkészületek több mint három hétig tartottak, de például a havat már február elejétől gyűjtötték, hogy elegendő mennyiség álljon a rendelkezésükre a monumentális park megépítéséhez. Ezért is fektettek különösen nagy hangsúlyt a versenyzők kiválogatására, hiszen egy nagyon technikás pályáról van szó, ahol a kreativitásra, technikára és stílusra egyaránt szüksége van a versenyzőnek ahhoz, hogy elnyerje a zsűri és a közönség tetszését.
B&E Invitionalt pályája, melyet kizárólag erre a rendezvényre építenek fel.
B&E Invitionalt pályája, melyet kizárólag erre a rendezvényre építenek fel.
Csütörtökön megkezdődött a hivatalos edzés, ami déltől egészen öt óráig tartott. Mivel kora reggel még nagyon jegesek voltak a pályák, ezért jobbnak látták későbbi időpontra csúsztatni az edzések kezdetét. Már az edzések során látni lehetett, hogy a versenyzők rendkívül élvezik a pályát és igyekeznek kihozni magukból a legkreatívabb énjüket. Mivel ez a rendezvény inkább "baráti csúszás" jellegű volt, mintsem hogy egy komoly verseny, látni lehetett hogy a ridereken nem volt akkora nyomás és sokkal lazábban vették a dolgot. Mindenki élvezte a pálya adottságait, és próbálták hozni a maximumot, mint stílusban mint a trükkök terén. Az edzés utáni hangulat is kiváló volt. Mindenki fent maradt a hegyen, ittak egy sört, beszélgettek, hiszen akadtak olyan versenyzők, akik hosszú idő után látták viszont egymást, de ezúttal nyugodtan megvitathatták az elmúlt szezon élményeit. Vacsora után minden ki elvonult a szobájába, hogy másnap kipihent legyen a showra.
A B&E Invitational 2015 riderei
A B&E Invitational 2015 riderei
Pénteken elérkezett végre a várva várt nap. A délelőtt a pálya kisebb - nagyobb hibáinak kijavításával telt, tökéletesítették az ugratókat és az íveket, a sajtó emberei elkészítették az interjúkat és egytől kezdetét is vehette az edzés. Három órától kezdődött a jam session, ami annyit jelent, hogy a 25 ridernek két óra állt a rendelkezésére, hogy bemutathassa legjobb köreit a parkban. A bírók a pálya aljában ülve monitorokon keresztül nézték és pontozták a versenyzőket. A pontozásnál figyelembe vették a stílust és a kreativitást, de emellett nagy hangsúlyt fektettek a trükkök technikai részleteire és a landolásra is. Az internetes élő adásnak köszönhetően hirdettek egy közönség által megszavazott különdíjat is.
A versenyzők egy része igyekezett kihasználni a teljes pályát a minél több trükk végrehajtása érdekében, ezzel szemben akadt, aki egyetlen nagy trükkre építette a körét. Ilyen volt például Sammy Carlson, aki egy transzfert az egyik ugrató ívéből a másikba egy dupla szaltóval ugrott át, amit szakmailag úgy hívnak hogy Double flatspin 900. Őt követte Henrik Harlaut, ő viszont inkább az ugrások magasságára és stílusára koncentrált. A francia versenyzők is nagyon jól teljesítettek, hozzájuk fűződnek a legtechnikásabb trükkök a pályán. Igazán látványos volt ez a két óra, rengeteg nézőt vonzott a pálya köré és sokan szurkoltak hazai kedvenceiknek is.
A jam session végeztével következett az autogram osztás, ennek keretein belül nagyon sok fiatal freestyle síelő aláírathatta a pólóját, vagy akár a sílécét a nagyobbnál nagyobb nevekkel. Ezután a versenyzőknek alkalmuk nyílt egy gyors vacsorára, hogy feltölthessék energiájukat az esti versenyre. Hét órától kezdődött a "Best Style" night session, ahol a riderek kitűnő stílusáról győződhettünk meg a pálya különböző részein. Sajnálatos módon estére visszafagyott a hó, ezért nagyon balesetveszélyes volt a pálya. Szerencsére ezt a versenyzők is észlelték, ezért nagyon figyelmesen hajtották végre stílusosabbnál stílusosabb trükkjeiket.
Ezután következett az úgynevezett fél idő show, akinek a sztárvendége nem más, mint a Wu tang Clanból ismert Masta Killa volt. Köztudott, hogy a két szervező Henrik és Phil nagy kedvence a Wu tang Clan, ezért úgy gondolták hogy meghívják Masta Killa-t egy 40 perces kis koncertre. Masta a nyilatkozata szerint nagyon örült a meghívásnak, mert bár saját bevallása szerint ritkán jár a hegyekben, sosem gondolta volna hogy zenéjének szerepe lehet egy ilyen kiforrt sportkultúra életében.
A koncert végeztével megkezdődhetett a "Best Trick", azaz a legjobb trükk verseny, ami egyben a záró jam session is volt. 60 perc állt a riderek rendelkezésére, hogy bemutathassák legjobb trükkjeiket. A pálya ekkor már igazán jeges volt, ezért az elején csak bemelegítő jelleggel próbálgatták a trükkjeiket, az utolsó fél órában azonban mindenki odatette magát és a legjobb trükkjeit mutatta be, felejthetetlen élményt nyújtva ezzel a nézőknek. A "Best Trick" verseny zárultával a nézők átvonultak a nagyszínpadhoz, ahol kezdetét vehette a végső eredményhirdetés.
Henrik Harlaut
Henrik Harlaut
Elsőként az internetes közönségszavazás nyertesét hirdették ki, aki nem más volt, mint Henrik Harlaut. Henrik valószínűleg különleges trükkjeivel és egyedi stílusával nyerte el a live stream közönség szavazatait. A “Best Style” kategóriában Phil Casaboné lett a dicsőség. Phil nem igazán a különleges trükkökkel hívta fel magára a zsűri figyelmét, sokkal inkább különösen könnyed stílusával, egyszerű, de tökéletesen kivitelezett trükkjeivel és maximális pálya kihasználással. Az este meglepetése egyértelműen, Noah Albaladejo volt. A '92-es születésű, andorrai származású rider, vihette haza a "Best Trick"- ért és a "Best Overall"- ért járó díjat. Noah kevésbé ismert a profi versenyzők köreiben, ezért is volt sokak számára meglepetés, hogy mindkét díjat besöpörte. A legjobb trükkért járó díjat egy hatalmas "450 transfer to wallride"-nak köszönhette, míg egész napos kitartása, trükkjeinek változatossága és határtalan kreativitása a "Best Overall" kategóriában is a csúcsra vitte.
Phil Casabon
Phil Casabon
Noah Albaladejo
Noah Albaladejo
Az eredményhirdetés zárultával kezdetét vehette a felhőtlen ünneplés, ahol mindenki együtt örült egymás sikereinek, illetve annak, hogy lehetőségük nyílt egy ilyen egyedi pályán, különösebb verseny-nyomás nélkül élvezni a csúszás örömét. Összefoglalva tehát Phil és Henrik rendezésében létrejövő verseny idén is felejthetetlen élményt nyújtott, mind a versenyzők mind a közönség számára.
Henrik Harlaut, Noah Albaladejo és Phil Casabon
Henrik Harlaut, Noah Albaladejo és Phil Casabon
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.