Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowboardos még nem repült ilyen magasra

2016.04.05. MSBSZ

Új világcsúcs született a Nine Knights versenyen: a svájci Christian Haller 11,3 méter magasra repülve mutatott be trükköt! A Nine Knights egy meghívásos sí- és snowboardverseny, melyet csak férfiak számra hirdetnek meg.
David Wise a Nine Knights ugratóján
David Wise a Nine Knights ugratóján
Női változata a Nine Queens, melyre idén Gyarmati Panka is meghívást kapott. A koncepciója mindét versenynek ugyanaz: a sportágak legjobbjait hívják meg, hogy középkori díszletek között csillogtassák tudásukat, és közben lenyűgöző fotó- és filmanyag is készüljön róluk. A kötetlenebb hangulatnak köszönhetően a versenyzők felszabadultabbak, így garantált a legmagasabb színvonal, ami hozzájárul a sport folyamatos fejlődéséhez.

A Nine Knights-ot többnyire valamelyik észak-olasz síterepen rendezik. A korábbi években Livigno volt a helyszín, idén azonban a dél-tiroli Watles látta vendégül a lovagokat. A 2016-os kiírás fő küldetése egy olyan tökéletes ugrató megépítése volt, amelyről gigantikus trükköket tudnak bemutatni a sízők és snowboardosok. Így készült el a „Perfect Hip”.

A „hip” egy olyan ugrató, amelynek érkezője az eldobóval nem szemben, hanem attól jobbra vagy balra, az eldobóra merőlegesen helyezkedik el, így a tökéletes leérkezéshez el kell fordulni. Az úgynevezett negyedív (quarterpipe) mellett ezekről lehet a legmagasabb ugrásokat végrehajtani, ekkora méretben azonban nagyon ritkán épülnek. Jellemzően olyan versenyzők tudják igazán kihasználni, akik a félcsőben vannak leginkább otthon.
David Wise ugrása a Nine Knights-on
David Wise ugrása a Nine Knights-on
A lovagok impozáns névsora élén a félcső olimpiai bajnokát, a moszkvai születésű svájci Jurij Podladcsikovot olvashattuk, de itt volt még többek között Peetu Piiroinen, Heikki Sorsa és Christian Haller is.

A „Perfect Hip” verseny keretében a snowboardosok egymás után mutatták be stílusosnál stílusosabb trükkjeiket a tíz méteres kard felett. A finn Peetu Piiroinen és a helyi Simon Gruber is a világcsúcsot ostromolta, de végül a svájci Christian „Hitch” Haller adta át a múltnak a legendás Terje Haakonsen 2007-ben felállított, 9,8 méteres rekordját. Az új etalon 11,3 méter.
Christian Haller 11,3 méter magas urgása a Nine Knights-on
Christian Haller 11,3 méter magas urgása a Nine Knights-on
“A körülmények ideálisak voltak, biztonságban éreztem magam, ezért olyan magasra próbáltam ugrani, amilyenre csak tudtam. Klassz dolog a rekord, de számomra ez inkább a saját fejlődésemről szólt.” – foglalta össze a sikeres rekordkísérletet a svájci félcső-specialista.

Nemcsak a snowboardos ugrás világcsúcsát sikerült megdönteni. A sí félcső olimpiai bajnoka, az amerikai David Wise kerek három méterrel szárnyalta túl a korábbi rekordot, és repült 14,2 m magasra.

Az eseményen magyar filmesek is forgattak, videójukat hamarosan a közönség is láthatja.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.