Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Védd a szemed a káros UV sugárzás ellen télen is!

2022.02.01. 2022.09.01. sielok.hu | frissítve: 2022.09.01.

A síelők sok esetben voltak trendteremtők. Elég, ha a színes orkánkabátra gondolunk, amely 50 éve csak a sípályákra volt jellemző, ma azonban már az utcai viselet része. Hasonló ívet jár be a téli napszemüveg viselés, ami a havas lejtőkön már régen megszokott és szerencsére egyre gyakoribb a városban is. Hiszen a téli UV-védelem nemcsak divat, hanem egészség kérdése is - hívja fel a figyelmet a Magyar Látszerész Szövetség UV Extra Tél kampánya.
A téli UV-védelem nemcsak divat, hanem egészség kérdése is

Egy könnyen kivédhető veszély

Talán sokan nem is tudják, amikor lecsúsznak egy-egy izgalmasabb pályán, hogy nemcsak a bukás veszélyezteti testi épségüket, hanem a nap káros sugarai is, melyek a hóról visszaverődve dupla erővel támadnak a havas lejtőkön. A védekezés azonban annyira egyszerű, mint lecsúszni egy zöld pályán. A ma már természetesnek számító UV-szűrő réteg a síszemüvegeken és a szintén UV-védelemmel ellátott sport napszemüvegek tökéletesen védik a szemet a káros sugaraktól, a hidegtől, a széltől és a felcsapódó hótól, jégtől is.

A havon duplán ér

A napsugarak tánca a sima pályán csodás látvány, de ugyanakkor veszélyes is. Talán sokan nem is tudják, hogy a nagy hómezők még a hatalmas vízfelületeknél is hatékonyabban verik vissza az UV sugarakat, így télen sportolás vagy túrázás közben akár a megszokott sugárzás 180 százaléka is terhelheti a szervezetünket, elsősorban a fedetlen részeket, a szemet és az arcbőrt.

Nagy dózis és halmozódás

Ha valaki ennek a szinte duplázott UV sugárzásnak intenzíven ki van téve, szeme pedig védtelen, akkor könnyen gyulladást okozhat a hatalmas terhelés, aminek ideiglenes látásvesztés is lehet a vége. Ezt hívja a köznyelv hóvakságnak, mert a magas hegyekben találkoztak eleink a jelenséggel. A rossz hír az, hogy ezek a sugarak nemcsak akkor okozhatnak bajt, ha hirtelen nagy mennyiségben találkozunk velük, hanem az alacsony, de folyamatos terhelés is betegséget okozhat. A sugárzás ugyanis kumulatív, vagyis halmozódik szervezetünkben. A folyamatosan jelenlévő romboló hatás pedig lehetetlenné teszi, hogy testünk természetes megújulási folyamata pótolja a roncsolódott sejteket. Így látásromlás, sőt akár látásvesztés is előfordulhat.
A nap káros sugarai a hóról visszaverődve dupla erővel támadnak a havas lejtőkön.
A nap káros sugarai a hóról visszaverődve dupla erővel támadnak a havas lejtőkön.

Kend és fedd!

Akkor tehát, amikor tudjuk, vagy legalábbis reméljük, hogy sok időt tölthetünk napos, havas környezetben, mindenképpen készüljünk a bőr védelmére napvédő krémmel és a szem védelmére megfelelő UV szűrést biztosító szemüveggel. Sportolás közben a síszemüveg tökéletes megoldás, a lencse színe nem befolyásolja az UV szűrést, akár víztiszta plexin is lehet sugárzást elnyelő réteg. Nagyon fontos, hogy győződjünk meg róla, hogy 100%-os UV szűrést biztosít az általunk használt lencse, ezt az optikákban megtehetjük - emeli ki az UV Extra Tél kampányban a Magyar Látszerész Szövetség.

Síelés szemüvegeseként

És mi a teendő, ha szemüvegesként szeretnénk síelni? A látásjavító szemüveg elhagyását vagy síszemüveg alá való felvételét semmiképp sem javasoljuk, hiszen komoly balesetek forrása lehet. Az optikákban erre is van megoldás! A kontaktlencse a síszemüveg alatt is kényelmes viselet, így remek megoldás annak, aki viselheti. Aki nagyon idegenkedik tőle, vagy nem hordhat kontaktlencsét, annak egyedi, dioptriás síszemüveg készítésére is van lehetősége. Ezzel a megoldással igazán gondtalanul élvezheti a téli sportokat és a lejtőkön való száguldást. Ha pedig a meleg hüttébe lépéskor jelentkező szemüveg-párásodást szeretnénk elkerüli, az optikában kérhetünk páramentesítő réteget vagy sprayt, mellyel hatékonyan vehetjük fel a harcot a zavaró jelenséggel szemben.

A témával kapcsolatban további hasznos információkat találsz a www.uvextra.hu oldalon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.