Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nem is annyira szokatlan az enyhe idénykezdet

2006.12.04.

Ami nekünk bánat, az másoknak nem feltétlenül az. Az osztrák közútfenntartók például dörzsölik a markukat, eddig milliókat takarítottak meg azzal, hogy a gépek csak állnak a garázsban.
A svájciak sem aggódnak, volt már példa ilyen szezonkezdetre. A sokat látott öreg "hegylakók" szerint, még nem kell aggódni.

A svájci meteorológiai intézet igazán közszolgálati feladatot lát el, amikor az aggódó síelőket próbálja megnyugtatni a keserves szezonkezdet miatt. A helvétek 1931 óta vezetik teljesen precízen az időjárási adatokat és abból kiderül, hogy a Bernben az esetek 30 százalékában csak december 11. után esik le az első hó. Persze, a kisbetűs részt is el kell olvasni. Volt olyan év, amikor Zürichben csak február 12-én hullott először a hó. A hegyekben kicsit jobb a helyzet. Aki a histórikus adatok alapján választana síterepet, annak Svájcban Einsiedeln környékét ajánlhatjuk, ahol december 21-re mindig megérkezett az első havazás.

Ha az időjárás figyelembe venné a statisztikai adatokat, akkor Zürichben november 23-án, Bernben pedig november 28-án hullana az első hó. A fehér Karácsony itt statisztikailag majdnem egyharmados esélyt jelent, hiszen 1931 óta az ünnepek 27 %-a telt el fehér környezetben. A hegyi falvakban élő idősebbek is megnyugtatnak mindenkit, hogy láttak már sok ilyen szezonkezdetet, aztán még májusban sem olvadt el a hó. Állítólag erre azért emlékeznek ilyen jól, mert a májusi havazást már nagyon nem szeretik a helyiek.

A hivatalos előrejelzés enyhe szezont ígér, sajnos a hegyekben is. Az utóbbi 20 év nem éppen alacsony átlaghőmérsékletéhez képest is enyhe időt jósolnak a svájci meteorológusok. Természetesen egy jó meteorológus hozzáteszi, hogy biztosat nem lehet az előttünk álló szezonra mondani.

Az osztrák útkezelő örömét a tiroli Hütte tulajdonos bosszúsága ellensúlyozza. Nem a legjobb előjel, hogy a nyári bútorokat és napozóágyakat nyugodtan kinn lehet hagyni a hegyi vendéglő előtt, semmilyen csapadék nem tesz benne kárt. Az osztrák meteorológusokat hallgatva sem lesz jobb kedve az embernek. Nem elég, hogy lassan már az idei Karácsony előtti síelések is veszélybe kerülnek, de már most közlik velünk, hogy 15 év múlva már csak az 1500 méter feletti pályákon fog tartósan megmaradni a hó. Akkor tényleg ki kell használni minden lehetőséget.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.