Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megérkezett az első jelentősebb havazás az Alpokba

2006.12.09.

Megérkezett az első jelentősebb havazás az Alpokba Megkésett és valószínűleg csak átmeneti sikerrel kecsegtető lehűlés és friss havazás köszöntött az Alpokra. A svájciak örülhettek a legjobban, de esett hó bőven az olasz és a nyugat-ausztriai terepeken is.
A franciáknak csak megmutatta magát a havazás. A közeli osztrák pályákig sajnos nem ért el a hóesés.

Péntekről szombatra hosszú és egyenletes havazás örvendeztette meg a svájciakat. A magashegyi kantonokban mindenhol 20-50 cm friss hó hullott. A magasabban fekvő síterepek pedig majdnem méteres friss hóréteggel gazdagodtak. Kellemetlen mellékhatásként hatalmas szélvihar söpört végig az országon. Diablerets és Titlis síterepein 140 km/órás, még Andermatt mellett 180 km/órás széllökéseket mértek.

A legtöbb hó San Bernardino és Simplon környékén esett, itt már az egy métert is meghaladta. Saas Fee síterepén eddig 85 cm friss hó esett. Sajnos a síterepek nagyrésze továbbra is zárva tart, és már közeleg a melegfront, amely valószínűleg igencsak megolvasztja a frissen hullott havat.

Olaszország is részesült az égi áldásból. Cervinia (Zermatt olasz oldala) 35 cm friss havat kapott. Livignóban és Val Gardenában is nagyon megörültek a frissen esett 20-30 cm hónak, hiszen itt hamarosan síversenyeket kellene rendezni, már nagyon kellett a hó.  Trentino tartomány és az Aosta völgy síterepein 1000 méter felett átlagosan 20 cm hó hullott. A frissen esett hó ellenére a síterepek még nem nyitnak ki, hiszen eddig nem lehetett a pályákat megfelelően előkészíteni.

Ausztria nyugati tartományaiban is havazott. Voralberg, Tirol és Salzburg tartomány síterepei kárpótlást kaptak az eddigi hóhiány miatt. Nyolcszáz méter felett vastag hótakaró terítette be a hegyeket. A frissen esett hó vastagsága 20 és 50 cm között alakult. A tiroli gleccserpályákon és Zillertal terepeire eddig leesett félméteres hóhoz valószínűleg még 20-30 cm eshet vasárnap is. A síterepek nem igazán optimisták, jövő hétre újra enyhülés várható.  

A francia terepeken is 15-25 cm friss hó hullott, amely a gleccsereken javított a pályák minőségén, de a többi síterepen ez még kevés a nyitáshoz. Les Arcs és Chamonix már szépen fehérlik, de nyitásról még korai beszélni. Les 2 Alpes és Tignes gleccserein ugyan van hó, de a viharos szél miatt gyakran állnak a liftek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.