Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kinyitottak az izraeli, libanoni és török pályák

2007.01.10. Bata Attila

Kinyitottak az izraeli, libanoni és török pályák Amikor a síelésre gondolunk, már nem feltétlenül kell a csak a közeli terepekben gondolkoznunk. Talán nehezen hihető, de a Közel Keleten található izraeli és libanoni síterepek ezen a héten megnyitották kapuikat. A szintén kuriózumnak számító török pályákat pedig már hetek óta lehet használni.
A politikai viták középpontjában álló Golan fennsíkon található Hermon hegyen január 8-án hivatalosan is megkezdődött a síszezon. Izrael egyetlen síterepére eddig kb. 70 cm hó hullott a felsőbb pályákra, míg az alsóbbakra is jutott 45 cm. A helyiek nem nagyon aggódtak az időjárás miatt, mert itt hagyományosan csak január közepe táján indul be a szezon. Úgy tűnik az érdeklődés is élénk maradt a síterep iránt, a foglalások nem csökkentek, a korábbi izraeli-libanoni harcok nem befolyásolják a forgalmat.

A síterepet főleg izraeliek látogatják, napi átlagban 700-800 síelővel számolnak, a zsúfoltabb napokon ez a szám elérheti a kétezer síelőt is. A síterep már korábban is nyitva állt a látogatók előtt, a liftek jártak, lehetett szánkózni és sétálni, valamint hógolyózni, amely igazi unikum az itteni lakosságnak.

A szezon itt igencsak rövid az Alpokhoz képest, átlagosan 40-60 havas napot tudnak kihasználni. Mindenesetre a látogatók hajlandók megfizetni a 200 (új izraeli) sékelbe kerülő jegyárakat (kb. 9  000 Ft), így a síterep fenntartása ilyen rövid idő alatt sem veszteséges.

A tavalyi harcok jóval nagyobb károkat okoztak a szomszédos Libanonban. Az európainál alacsonyabb áraival rengeteg külföldi síelőt csábít ide a Faraya Mzaar síterep. Bár a korábbi harcokban nem sérült meg a 2438 méter magasan fekvő síterep, mégis nagyon sokan mondták le a foglalásukat, amely teljesen tönkreteheti a síterepet. Az itteni vendégkör szinte teljesen a külföldiekre épül, vagy a külföldről hazalátogató libanoniakra, az ő távolmaradásuk pénzügyileg érzékenyen érinti a síterepet.

A hétvégén 60 cm friss hó hullott az alsóbb, 1300 méteren található területekre is, de a havazást követő viharos időjárás az amúgy sem bátor helyieket eltántorította a síeléstől. A külföldiek pedig továbbra sem jönnek. A helyiek szerint a jelenlegi bejrúti zavargások és tüntetések szinte mindenkit elriasztanak. Abban bíznak, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet és akkor még meg lehet menteni az idei szezont.

A közeli Szíria is kedvet kapott a síterep építéséhez. A tavaly napvilágot látott tervek szerint 16 milliárd dolláros beruházással új síterep épülne a már említett Hermon hegy keleti oldalán. A szaúdi és kuvaiti befektetők elnyerték a helyi kormány támogatását, így valószínűleg hamarosan újabb különleges síterep kerülhet be a prospektusokba.

Közben a török pályák már régóta folyamatosan üzemelnek. Körülbelül tucatnyi pálya van most nyitva Törökországban, köztük a két leghíresebb a Bursa és Erzurum régiók. Egy átlagos szezonban 150 napig lehet síelni Erzurum pályáin, amelyet teljesen elárasztanak hétvégenként a helyiek. Egyre több a külföldi vendég is. A síterep színvonalas szállodáiban jóval olcsóbban lehet egy hetet eltölteni mint az Alpokban. A korábban az olcsó bolgár terepekre járó külföldiek nagy része szívesen utazik egy kicsivel keletebbre a kuriózumnak számító török síelés kedvéért.  

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.