Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Január elejei orosz invázió európai sípályáin

2008.01.13. Bata Attila

Január elejei orosz invázió európai sípályáin A korábbi évekhez hasonlóan az idei ünnepeken is elözönlötték Európa téli üdülőhelyeit az orosz turisták. Oroszország és az egykori Szovjetunió utódállamaiból érkező turistákat egyre jobban szeretik az Alpok és a Kárpátok síterepein, bár van velük gond bőven, de rengeteget költenek a helyiek nagy örömére.

A tiroliak már tavaly megkongatták a vészharangot, hogy túlságosan is sok turista érkezik Oroszországból, ami nem tesz jót a tartomány síterepeinek hírnevének. Kisebb diplomáciai bonyodalom is adódott ebből tavaly, amikor Kitzbühelben korlátozni akarták az orosz vendégek számát, de végül is a két ország politikusai elsimították az ügyet.

Az idén tovább folytatódott az orosz invázió. A tavalyi számokhoz képest is jóval többen jöttek az idén. Becslések szerint legalább tíz százalékkal nőtt a januári ünnepekre Tirolba utazó oroszok száma. Tipikus példa erre a söldeni síterep, ahol a 12.000 vendégágyból négyezret az oroszoknak adtak ki.

A tiroliak próbálják kiszolgálni az orosz vendégeket, de óriási hiány van oroszul beszélő munkaerőből. Szinte azonnal alkalmazzák azokat a síoktatókat, pincéreket vagy bármilyen idegenforgalmi állásba jelentkezőket, akik oroszul beszélnek. Az orosz nyelvű étlapokon kívül a helyiek orosz hetilapot is kiadnak, és külön információs pontokat állítottak fel az orosz vendégek részére.

Az oroszok nemcsak az Alpokba, hanem a Magas-Tátrába is szeretnek járni. A helyi vendéglátók a mostani időszakot egyszerűen csak "arany hétként" emlegetik. Félnek is a helyiek, hogy elveszítik a legjobban fizető vendégeiket, hiszen a schengeni határok életbelépése óta az oroszoknak már ide is komoly összeget kell fizetni a vízumért. Ezért valószínűleg többen mennek majd nyugatabbra, főleg a szlovák vízumkiadás lassúsága miatt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.