Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Negyvenedik születésnapját ünnepli Val Thorens

2011.08.18. 2011.09.27. Árvay Sándor | frissítve: 2011.09.27.

Negyvenedik születésnapját ünnepli Val Thorens Túl sok a hó, ennyire fent a hegyen, íly zord terepen nem lehet építkezni, jövőt tervezni... - fanyalogtak a pesszimisták, amikor negyven évvel ezelőtt a Három Völgy nagyot álmodni kész fejlesztői kitalálták: síközpont lesz a francia alpesi falucskában. Hatalmasat tévedtek az aggályoskodók.
Chambery, Lyon vagy Genf repteréről közvetlen busztranszferrel alig három órás autózással elérhető Európa legmagasabban fekvő sí üdülőhelye, a 2300 méteren pompázó Val Thorens. A Három Völgy lábától modern liftek viszik a csúcsokra a lesiklani vágyókat, akik ma már összesen hatszáz kilométernyi egybefüggő pályán csúszkálhatnak. E csodás sívilág most születésnapra készül: a francia Alpok kis hegyi falucskája kerek negyven esztendővel ezelőtt vált a téli sportok egyik fővárosává.

Az átalakulás irányába az első lépést 1967-ben Les Menuires tette: a település vezetői felismerték, hogy a síturizmus fejlesztése nagy lehetőségeket ígér. Két évvel később már a magasabban fekvő Val Thorensbe is kiépített úton lehetett autózni, s ez megteremtette a lehetőséget az ottani fejlesztésekhez. Éppen negyven esztendővel ezelőtt avatták az első liftet, s 1972-ben már nagyüzem volt a síiskolában is. Beindult az élet... A tengerszint feletti magasság, és a Péclet gleccser adottságai azt jelentik, hogy májusig zavartalanul lehet síelni. A pályák a Pointe du Bouchet és a Cime de Caron esetében 3200 méterről indulnak, utóbbi csúcsra a világ egyik legnagyobb felvonója, a 150 személyes óriáslift segítségével juthatunk el. Val Thorens pályáinak zöme északi, észak-nyugati, így igazán jó havat kínálnak - akik napos lejtőkön szeretnek siklani, a pihegőknél süttetni magukat, leginkább csak síelés után hódolhatnak a napimádatnak, hiszen a település maga déli fekvésű, így a szoba teraszán, az éttermek, kávézók kiülőin élvezhetik a magashegyi nap sugarait.

Val Thorens negyvenedik születésnapja alkalmából a helyiek számos ünnepi rendezvényt tartanak, sok építkezés, fejlesztés befejezését is mostanra ütemezték. Elkészül többek között a 4 csillagos L’Altapura hotel, vendégeket fogad ősztől a Le Village Montana exkluzív kastélyszálló, közvetlenül a pályák közelében, s hogy a szerényebb pénzű vendégekre is gondoljanak, teljesen felújították a korábban Corotel néven ismert szállót, a 3 csillagos Tango hotelt.

A Funitel-felvonók 1989 óta állandóan gyarapodó családja is új jövevényre vár: rövidesen átadják a Funitel de Thorens nevű liftet, mely a Portette ülős felvonótól, 2795 méteres magasságról repíti fel az utasokat a Bouchet-csúcsra. Onnan két újonnan nyitott pálya, az Asters (piros jelzésű) és a Chocard (kék) vezeti vissza a síelőket, deszkásokat a völgybe.

Az ünnepi idény fontosabb eseményei:
  • 2011. november 19-20.: Szezonnyitó buli
  • 2011. november 26-27.: Rock on Snowboard Tour
  • 2011. december 2-4.: Trophée Andros autóverseny
  • 2011. december 10-17.: A 15. Sí- és Snowboard hét rendezvényei
  • 2012. február 9-10.: Ski Cross Európa Kupa
  • 2012. március 17-18.: Slopestyle Snowboard Európa Kupa
  • 2012. április 9.: Három Völgy Enduro
  • 2012. május 8.: Szezonzáró buli
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.