Menü ≡

4000 éves baltára bukkantak a tiroli hegyekben

2016.08.16. | Szerző: MTI
Hegyikristályból faragott, 4000 éves baltára bukkantak az ausztriai Tirol tartományban. Az innsbrucki kutatók szerint ritkaságról és feltehetőleg világszinten is egyedülálló leletről van szó.
h i r d e t é s
A baltát 2900 méteres tengerszint feletti magasságban találták meg a Ziller-völgyi Alpokban, a Pfitscherjoch nevű hágónál. Az újkőkor végén, a bronzkor elején készülhetett, ebből az időszakból egyáltalán nem maradt fenn hegyikristályból készült, nagyobb méretű lelet.

A baltát a Bregenzben található Vorarlbergi Múzeumban lehet megtekinteni, a Keleti-Alpok területének tízezer éves bányászatát bemutató tárlaton.

Az innsbrucki egyetem már több éve végez ásatási és kutatási munkálatokat Pfitscherjoch területén. Az eddig feltárt legkorábbi leletegyüttes a középső kőkorszakból, vagyis a 8. és a 6. évezred közötti időkből származó vadásztáborhely volt, ahol nemcsak tűzgyújtóhelyeket, hanem hegyikristályból és tűzkőből készült eszközöket találtak.

A későbbi időkből is számos lelet tanúskodik arról, hogy a környék igen kedvelt átkelőhely volt az Alpokban. A kutatók a terület észak-tiroli oldalán nagy mennyiségű zsírkövet találtak. A leletek arra utalnak, hogy az anyagot helyben dolgozták fel.

A régészeti leletek tanúsága szerint Pfitscherjoch területén mintegy 9000 éve már megfordultak emberek.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
2016.08.17. 11:26:04 TZoli
Az újkőkor végén, a bronzkor elején...
A kettő között van még a rézkor vagy kőrézkor. A kőeszközökről a fémekre való áttérés a rézzel, arannyal, ezüsttel kezdődött. (kiteljesedett az egyiptomi fáraók világában) Aztán jöttek más fémek, és olyan ötvözet mint a bronz (ez már a római birodalom kezdete).
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »