Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Komáromcsehi: Szlovákia legalacsonyabban fekvő sípályája

2022.01.12. Bata Attila

Vasárnap megnyitott Szlovákia legalacsonyabban fekvő sípályája a Komáromhoz közeli Komáromcsehi (Čechy) településen. A siker garantált volt, sokan indultak el egy kis síelésre vagy szánkózásra.
Kép: František Forró/Facebook
Kép: František Forró/Facebook
Komáromcsehi pályája természetesen még a szlovák síterepekkel sem játszik egy ligában, de figyelemreméltó az a lelkesedés, ahogy a magyar határhoz közeli település közössége fenntartja a pályát.

A liftet még 1998-ban kapták a Tátrából, egy üzletember révén Zdiar környékéről. Eleinte csak a természetes hóra alapoztak, majd később ugyaninnen kaptak kölcsönbe egy hóágyút is. Majd vettek egyet saját maguknak, amelyet később elloptak. 2015-ben a harmadik hóágyújúkkal a közeli tó vizéből már be tudták havazni a kb. 250 méter hosszú pályát.

A síterep liftjének alsó állomása 240 méter magasan fekszik, az egész terep szintkülönbsége 38 méter. Az üzemeltetők szerint a kapacitása 200 síelőt és a "külön pályán" 100 szánkózót bír el. Népszerűségét mutatja, hogy a nyitás után az üzemeltetők a közösségi oldalon kérték a vendégeket, hogy aki tud, inkább máskor jöjjön a zsúfoltság miatt.
Esti síelés (Kép: Lyžiarsky vlek Čechy)
Esti síelés (Kép: Lyžiarsky vlek Čechy)
Külön érdekesség lift aljában található büfé, ahol még más (szlovák) síterepekhez képest barátságos árakkal találkozunk. Egy félliteres sört vagy egy adag kávét 1 euróért, sima lángos 1,3-ért, egy adag kolbászt 3 euróért adnak.
Webkamera ma délután
Webkamera ma délután
Természetesen a sípálya adottságai miatt a kezdők és a gyerekek részére ajánlott, és ezért az élményért a felnőtt napijegy 12 euróba kerül, gyerekeknek 10 euró. A pálya kivilágítható, így esti síelés és szánkózás is alkalmas.

A sípályát a helyi önkormányzat üzemelteti, még webkamerán is lehet követni az aktuális helyzetet. 
KOMMENTEK
Garajc | 2022.01.13. 02:40
Hasonló kaliberű "síparadicsom" itt lent délen is található a horvátoknál, Szlavóniában, a magyar határtól légvonalban 15km-re (autóúton azért persze több). A síterepi adottságok mosolyt csalnak az ember arcára, de kimondottan népszerű helyi szinten!! Természetesen ez is helyi kezdeményezés, civil és önkormányzati támogatásból nemcsak hogy fenntartják, de a maguk módján még fejlesztik is. Az elmúlt években vettek egy ratrakot, illetve 2020-ban kiépítették a villanyvilágítást is, így már esti sízésre is van lehetőség.

A "síterep" "számai": a tengerszintfeletti 140 és 200 méter közt fekszik,a felvonó hossza 220 méter, a pálya hossza 300 méter, viszont egy nagy széles pályáról beszélhetünk, ahol elkülönített rész van a szánkozók, illetve snowboardosok részére is. Sajnos hóágyú még nincs, átlag 22 napot vannak nyitva egy szezonban. Továbbá van egy 8x5 méteres síkunyhó is, ahol lehet melegedni, illetve "síteát" is lehet kapni (Sítea: "az egyik edényben helyi erdei bogyókból gyümölcsteát főzünk, míg a másikban forralt bort készítünk szárított gyümölccsel (körte, alma, birsalma), szegfűszeggel, vaníliával. Tálaláskor a teát és a bort fele-fele arányban keverjük össze.").

Napi jegy ára a felnőtteknek 30 kuna (kb. 1500Ft), gyerekeknek (15 éves korig) 20 kuna (kb. 1000Ft), félnapos jegy is van, az értelemszerűen féláron kapható. Szezonbérlet felnőtteknek 300 kuna, gyerekeknek 200 kuna, ugyanez klubtagságival 100, illetve 60 kuna.

Kedvcsinálónak néhány videó a sípályáról (Horvátország (Szlavónia), Slatina (Tominac)):
https://youtu.be/Ucw-zZNuQW0

https://youtu.be/RL0E-fCxnHE
Bata Attila | 2022.01.13. 03:02
Köszi az infót!
andrewboy | 2022.01.13. 08:54
Hasonló mint Magyarországon a dunakömlődi pálya, ami évek óta nem üzemel. De ott is "drótos húzó"lift volt. Szintén kicsi helyi pálya és csak a természetes hóra tudnak számítani. Egyik évben (kb. 10-12 éve) volt szerencsém kihasználni ott egy délutánt.
Visegrád - Nagyvillám | 2022.01.13. 09:35
Az emberi akarat csodákra képes, csak szeretni kell, amit csinálsz! Gratulálok nekik!
A mai technikai lehetőségekkel (hóágyú), bárhol lehet egy kis sí vagy szánkópályát üzemeltetni, a hóélmény megszerzésének mára ez maradt az egyetlen reális lehetősége. Önkormányzatok, civil szervezetek itt a lehetőség, hívjanak bátran segítek, mi is így kezdtük 27 éve. Üdv! Gutbrod Rezső Visegrádról
Garajc | 2022.01.15. 11:12
No, további fejlesztési terveket jelentettek be Slatinán. Zágráb sportlétesítményeit (így a Sljeme-i sípályát is) üzemeltető városi céggel fogtak össze, hogy tovább tudják növelni a sielhető napok számát...

https://lokalni.vecernji.hr/gradovi.../razvojem-skijalista-tomi...

https://www.slatina.hr/portal/novim...-suradnjama-u-planu-produ...

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.