Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: az éttermek kerthelyiségei kinyithatnak húsvét előtt

2021.03.01. MTI

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt, továbbá engedélyezik az ifjúsági sporttevékenységet szabadtéren, de a részvétel feltétele a negatív koronavírus teszt lesz - erről döntött az osztrák kormány hétfőn.
Vorarlberg éttermei március 15-től nyithatnak (Kép: Lech Zürs am Arlberg)
Vorarlberg éttermei március 15-től nyithatnak (Kép: Lech Zürs am Arlberg)
Egyetlen tartomány, a nyugati Vorarlberg került olyan kivételes helyzetbe, hogy - jó járványügyi mutatóinak köszönhetően - már március 15-én kinyithatnak az éttermek, valamint a sport és kulturális létesítmények is.

"A napi új megbetegedések növekvő száma nem teszi lehetővé a sokak által várt széles körű nyitásokat" - magyarázta a döntést Sebastian Kurz osztrák kancellár. Mivel azonban a járványhelyzetet tekintve jelentős eltérés mutatkozik az ország keleti és nyugati része között, a kormány a regionális nyitás mellett döntött.

Ausztriában Vorarlberg az egyetlen olyan tartomány, ahol az úgynevezett 7 napos megbetegedési átlag - amely százezer lakosra vetített heti átlagot jelent - jóval 100 alatt van (73,3), míg Ausztria-szerte ez az adat inkább a 200-hoz közelít. Ezért Vorarlberg azzal, hogy március 15-én elsőként újra megnyithatja az éttermeket - és nem csak azok kerthelyiségeit -, illetve kulturális és sportlétesítményeit, Ausztria "kísérleti tartományává" is válik - mondta a kancellár.

Az ország többi részén, így a fővárosban is zárva maradnak a vendéglátó- és szabadidős létesítmények. Két területen várható némi enyhítés: a heti kétszeri iskolai tesztelésnek köszönhetően a gyerekeknek és a fiataloknak megengedik március 15-étől a szabadtéri közösségi sportot, továbbá március 27-étől - szigorú biztonsági előírások mellett - kinyithatnak az éttermek kerthelyiségei.
A sajtótájékoztató németül
Kurz a további nyitásokat csak húsvét utánra helyezte kilátásba, de minden további lazítás a járványügyi mutatók alakulásának, és a lakosság - elsősorban az idősek és a magas kockázatú csoportba sorolt rétegek - átoltottságának függvénye.

A kancellár beszélt az átfogó tesztelési stratégiáról, és kijelentette, hogy immár heti 2 millió tesztet végeznek el országszerte. A szűrővizsgálatok nagy száma egyrészt kiszűri a tünetmentes megbetegedéseket, és ezáltal segít a fertőzési láncolatok megszakításában, másrészt lehetővé teszi az embereknek, hogy legalább bizonyos szolgáltatásokat - mint fodrász, kozmetikus, masszázs - igénybe vehessenek. "Ha az esetszámok megengedik majd, és az oltásokkal is ott fogunk tartani húsvétra, ahol tervezzük, a jól bevált "belépő tesztekkel" áprilisban további nyitások is elképzelhetők" - utalt Kurz a most még zárva maradó éttermekre, színházakra, mozikra és sportlétesítményekre.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1409 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 460 849 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1353, az intenzív kezelésre szorulók 290-en vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 13-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8574 -re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 432 016.
KOMMENTEK
Bata Attila | 2021.03.01. 21:42
A szállások tekintetében nincs újdonság, egyelőre marad a zárlat. A kancellár azt mondta, hogy a járványhelyzet kedvező alakulása esetén az áprilisi nyitás a cél a turizmus többi területén is, pl. a szálláshelyek, gasztronómia stb.

Erről döntés március közepén várható. Idén húsvét április 4-5-re esik.

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.