Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria körkép: nem lepték el tömegek a sípályákat

2021.01.11. sielok.hu

Mi a valós helyzet jelenleg Ausztria síterepein? Kik és hogyan síelhetnek? Van-e tömeg és találkozni-e magyar síelőkkel? Síoktatókat kértünk meg, hogy mondják el, mit látnak az osztrák síterepeken a járvány és korlátozások idején.
Hauereck január elején | Fotó: Vécsey Zsolt
Hauereck január elején | Fotó: Vécsey Zsolt
Január elején a magyar médiában sorra jelentek meg a riasztó cikkek arról, hogy Ausztriában forgalmi dugókat és tumultust okozott a síelők hada a sípályákon. A híradás igaz volt néhány Bécs közeli síterepre (pl. Semmering-Hirschenkogel), de nem volt volt jellemző Ausztria nagyobb részére. Ezért is kértük meg a kint dolgozó síoktatókat, hogy írják le, ők mit tapasztalnak saját környezetükben.

Stánicz Balázs, Kaprun - Zell am See
"Egyes napokon már-már ijesztő a csend és nyugalom. Ott ahol korábban egymást kezébe adták a kilincset a turisták most síri csend honol. A helyiek többnyire napsütésben síelnek, így havazáskor vagy felhős időben nagyon kevesen vannak. A síelők, snowboardosok nagy része csak délelőtt vagy pár órára néz fel a hegyre, hiszen nincs melegedési lehetőség, és az eddigi tél Ausztriában a hidegebb arcát mutatja, sokszor előfordulnak mínusz 10, vagy az alatti napközbeni hőfokok. Csak azok a hütték nyithatnak, amelyek közúton, gépkocsival elérhetők. Ők, hasonlóan a városi éttermekhez elvitelre kínálhatnak ételt és italt. Csak palackos alkoholos italt szolgálhatnak, ezt a gyakorlatban úgy oldják meg, hogy a forralt bort például zárható sörös üvegbe mérik.
A síliftek 30-60%-a működik, kivételt képeznek egyes közlekedésföldrajzilag előnyös fekvésű síterepek, ahol a rendszer nagy része üzemel. Vannak olyan terepek is, amelyek egyelőre nem nyitottak ki, pl. Lienz-Hochstein.
Csoportos oktatást nem lehet tartani, magánórákra van csak lehetőség, így sok síiskola zárva tart.
A tömeg csak szép időben, vasár- és ünnepnapokon, inkább nagyobb városok közelében található síterepeken fordul elő, de ez a tömeg nem vethető össze a normális szezonban tapasztalható vendégszámmal. A sorban állás elsősorban annak a kontraproduktív intézkedésnek köszönhető, hogy a felvonók kapacitását 50%-ra korlátozták, mivel ez azt jelenti, hogy egy hatüléses felvonóval legfeljebb hárman mehetnek fel (kivételt képeznek az egy háztartásban élők), így lenn sorok képződhetnek. Ezt a síterepek kordonokkal és az ezen helyekre kivezényelt munkatársakkal jól kezelik."

Szebényi Ferenc - Mönichkirchen
"Mönichkirchenben, ahol már 15 éve oktatok idén napi 1500 főben maximálták az eladható síbérletek számát. Ez egy átlagos félház nálunk. Online kell előre foglalni a síbérleteket, amiről a vásárló egy igazolást kap emailben. Ezzel az igazolással veheti meg a bérletét a pénztáraknál.
A síiskolák nyitva vannak, de csak privát órákat adhatunk. Csoportban csak azok a személyek oktathatóak, akik egy háztartásban laknak.
A hüttékbe bemenni csak a WC miatt lehet, de csak azok a mosdók vannak nyitva, ahol a hüttében ablakon keresztüli kiszolgálás zajlik.
Amikor megérkeznek a sízők reggel, hogy átvegyék az online foglalt bérleteiket, átmenetileg van sor a kasszáknál, de utána egyáltalán nincs tömeg a pályákon.
Magyarokkal nem igazán lehet találkozni a síterepen, csak olyanokkal néha, akik Ausztriában élnek. Ha minden jól megy, végigoktathatjuk a szezont. A magyar síelőnek azt üzenem, hogy legyenek türelemmel, amíg megint lehetséges lesz korlátozás nélküli határátlépés."

Benke Zoltán - Lackenhof am Ötscher
"A sípályák december 24-én nyitottak ki, most a pályáknak kb. fele van nyitva. Mindkét helyi síiskola és síkölcsönző működik, magán oktatásra lehet jelentkezni, de csoportos oktatás nincs.
A hütték zárva vannak, a bérleteket online lehet megvásárolni és csak érvényes jeggyel lehet feljönni a faluba. Félnapos jegyeket lehet váltani, 8-12-ig és 12-16 óráig. Lackenhofban csak nyaksál viselése kötelező, a lifteknél távolságot kell tartani. Nincs tömeg a sípályákon, maximalizálva van a bérletek száma és főleg helyiek síelnek.
Mostanában nem találkozom magyar síelővel a sípályán. Februártól számítok arra, hogy sok magyar érkezhet hozzánk."

Józsa Levente – Gerlitzen Alpe
"14 éve élek Karintiában, így viszonylag jó rálátásom van a helyzetre.
Leginkább Gerlitzent ismerem, de gyakorlatilag az összes Karintia pályára igazak ezek a megállapítások. A hó nagyon szuper, december 24-en elindult a liftek gyakorlatilag 80%-a.
A síiskolák is működnek, síelni korlátozás nélkül lehet. Maszk kötelező a lifteken, melyek csökkentett kapacitással működnek, de mivel kevesebben síelnek, ez nem zavaró, sőt. Egyelőre viszont vendéglátás alig van, egy-egy hütte kínál csak elvitelre apróságokat, leülni, melegedni nem lehet.
Nem jellemző a tömeg, maximum a Bécshez közeli terepeken, ahova az osztrákok mennek tömegesen egy napra autóval. A terepek 95%-a egy nagyon laza, kellemes kihasználtsággal működik.
A magyar síelők remélhetőleg februárban és/vagy márciusban már élvezhetik a pályákat, jövőre pedig talán a bulikat leszámítva már minden oké lesz."

Jandl Krisztina és Norbert - Scoop Síiskola, Sopron
"A közeli Stuhlecken és St. Coronán előre online kell jegyet vásárolni, amit egy visszaigazolásban kapott QR kóddal lehet érvényesíteni. Az eladható jegyek számát limitálták. Külön elővétel nélkül a Schieferwiese csákányosra, illetve az 5-ös pályára, FamilienLiftekre tudunk venni kártyát a helyszínen, itt egyenlőre nincs limit. St. Coronán kihelyeztek automatát, amely a QR kód bemutatásával adja ki a kártyát. Stuhlecken a pénztárban lehet átvenni, vagy a régi kártyára feltölteni a napot.
Stuhleck-en csak a versenyzőkkel találkoztunk, ők edzenek. St. Coronán, privátban oktat a iskola, maximum 4 fővel, akkor ha egy családból vannak.
A mi síiskolánk sajnos jelenleg nagyon korlátoltan tud üzemelni, várjuk az enyhítéseket. Egyrészt a határ miatt vagyunk ellehetetlenítve, ahol szúrópróbaszerűen, de többször is kérik a munkavállalói igazolást, a magyarok illetve jelenleg az osztrákok is. Ennek birtokában a határ átlépés soproni lakcímmel problémamentes. A gyerekeket nem tudjuk átvinni, mert nekik ilyen nincs.
Másrészt Ausztriában kijárási korlátozás van egész nap, A-ból B-be csak igazoltan lehet menni. A szabadidős egyéni sport ilyen, de csak, ha van ausztriai lakcím.
A csoportos amatőr sport sajnos sem Magyarországon sem Ausztriában nem engedélyezett. Jelenleg munkavállalási engedéllyel, Ausztriában lakó magyar gyerekeket tudunk tanítani, privátban. Ilyen viszont nagyon kevés van.
A pályák közelében mindkét helyen, nagyon jól megoldható a parkolás, a lifteknél a kordonos rendszerrel nagyon jól elkerülik a tolongást. Jól működik a rendszer, szerintem senki nincs veszélyben. Csak az ülőlifteknél kérik a komolyabb (FFP) maszkot, máshol elég a sál. Rendőrök járőröznek a parkolóknál. A lifttársaság emberei ellenőrzik, hogy mindenki betartsa az előírt távolságot egymástól és a maszk használatát.
A jegyhez jutottak jól járnak, mert sok helyük marad a pályán. A leghosszabb esetben 10 perc a sorban állás, de ez sem jellemző. "
Ausztriában január 25-e után szabad újra turisztikai céllal utazni, ekkortól lesznek a szálláshelyek és hütték is nyitva. A hóhelyzet függvényében akkortól bárhova lehet utazni, legalábbis Ausztrián belül. A helyzet persze hétről hétre is megváltozhat. A Magyarországról való ki- és beutazás feltételei még nem tudjuk, hogy változnak-e február 1-től.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2021.01.11. 09:27
"Január elején a magyar médiában sorra jelentek meg a riasztó cikkek arról, hogy Ausztriában forgalmi dugókat és tumultust okozott a síelők hada a sípályákon." Igy van, és le a kalappal a sielok.hu-nak, hogy tényszerüen mutatja be a valós helyzetet.
Lovika | 2021.01.11. 10:26
Ez így oktatóktól korrekt tájékoztatás volt!
Köszönöm!
mathejozsef | 2021.01.11. 11:01
Le a kalappal Sielok.hu ! Van lehetoseg ! Bulgaria !Mi most oda megyunk, ha nyugatra nem tudunk ! Most ez alkalommal szerencsenk van, mert Erdelyhez kozelebb van Bulgaria ! Maskor plusz 500 km !
beetle71 | 2021.01.11. 11:52
Köszönjük a korrekt tájékoztatást első kézből! Én úgy gondolom azonban, hogy - ahogyan a cikk is írja - mivel jelenleg külföldi turisták nem jöhetnek az országba, és a sípályákat is csak helyiek használhatják, ezért a jelen helyzet nincs összefüggésben azzal, hogy mi várható egy enyhítés után. Remélem korrekt és működő szabályok lesznek. Egyébként ma kaptam választ 1 srégióból és 1 síterepről: A Ski Amade régióban jelenleg nincsen létszámkorlát, és online bejelentkezés sem, de ez 25-e után változhat. A Kreischberg síterepen pedig van napi létszámkorlát, de ezt a számot nem árulták el, viszont online bejelentkezés egyelőre itt sincs. Ez is változhat később.
körmendi | 2021.01.11. 15:41
HA és AMENNYIBEN A KORLÁTOZÁSOKAT NEM HOSSZABÍTJÁK ,MINT EDDIG OLY SOKSZOR MEGTETTÉK.
Magyarán kimondta - e a fent leírt mondatot ( "Ausztriában január 25-e után szabad újra turisztikai céllal utazni, ekkortól lesznek a szálláshelyek és hütték is nyitva")-bármelyik felelős osztrák személy??? Úgy gondolom nem!
Kérném tájékoztassanak mindannyiunkat mert fals remények támadhatnak bennünk. Köszönöm.
admin2 | 2021.01.11. 16:04
Ahogy írjuk a cikk végén, hétről hétre változhat a helyzet.
Ezen az oldalon van egy ma frissített tájékoztató az Ausztriába való beutazásról: https://www.austria.info/hu/jo-tudn...i/koronavirus/beutazas-au...

Itt valóban árnyaltabb a megfogalmazás, szó szerint:
"Ha a 7 napos előfordulási arány 100 alá kerül, a mai állás szerint előreláthatólag január 25-től ismét lehetséges lesz a turisztikai célú utazás."
beetle71 | 2021.01.11. 16:39
És amint tegnap írtam, ez a szám október óta nem volt 100 alatt, tegnap 170 volt. Mai napon 163, ami éppen kevesebb, de amúgy nincsen csökkenő trendje. És van is róla egy friss cikk, hogy éppen a síelős tartományokban elég szomorúan állnak (Salzburg 310, Karintia 243, Stájerország 159). Ha tényleg 100 alatt fognak majd enyhíteni ill. beengedni magyarokat, akkor csak a jövő szezoni síelésben bízhatunk. https://orf.at/stories/3196885/ , valamint https://orf.at/corona/daten/bundesl...aender
körmendi | 2021.01.11. 17:10
Kedves admin2 és beetle 71

Igy már korrekt az info és realista!


Beetle71 féle háttér információk fontosak hogy ne a vágyaink vezéreljenek minket, mert akkor még nagyobbat csalódunk.
Ill fontos azoknak is akik szállást foglaltak de még bizonyos ideig lemondható...

Last minute is lehet később foglalni, ha esetleg minden csodássá válna...
beetle71 | 2021.01.11. 17:59
Igen, arra figyelni kell, hogy jan.25-től pl. lehet olyan forgatókönyv is Ausztriában, hogy megnyithatnak a szálláshelyek, de csak honpolgároknak, és kisebb fertőzöttségű országokból érkezőknek, de pl. a magyaroknak nem. Ez esetben elvileg előfordulhat, hogy a szálláshely nem adja vissza a foglalót, bár ez nyilván nem lenne szép tőle.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.