Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: covid körkép a szállásadók szemszögéből

2021.01.29. sielok.hu

Ausztriában megállt a turizmus, a vírushelyzet miatt zárva vannak a szállodák és hütték, a sípályákon szinte csak a helyiek síelhetnek. Mi a helyzet az ausztriai szállásadókkal? Hogy próbálják átvészelni ezt a kritikus időszakot és milyen állami segítséget kapnak a túléléshez?
Január 11-i cikkünkben síoktatókat kérdeztünk arról, hogyan alakul ez a szezon most Ausztriában, ezúttal pedig a szállásadó-partnereinket kértük meg, számoljanak be arról, hogyan alakult eddig náluk a lezárások időszaka és milyen reményekkel tekintenek a jövőbe.

SissiPark - Lachtal, Schladming, Nassfeld

"A SissiPark mindhárom síterepén (Schladming, Lachtal, Nassfeld) zárva van, még egyáltalán nem nyitott ki az idei szezonban. A személyzet november vége óta ugrásra készen várja a nyitást, a lockdown folyamatos meghosszabbítása egyre csalódottabbá teszi a szállásadókat. Az állandó alkalmazottak egy része Ausztriában van, a szezonmunkások viszont odahaza, hiszen még nincs szükség rájuk.

Az osztrák állam gyorsan megsegítette a szállásadókat. A "kurzarbeit" a dolgozók leépítését hivatott megakadályozni azzal, hogy a bérek és járulékok 90%-át megtéríti a munkáltatóknak. Sajnos azonban előtte legalább egy teljes naptári hónapig a munkáltatónak kellett állni a személyzeti költségeket, így a szezonmunkások általában lemaradtak erről a támogatásról. Az üzemeltetési költségek megtérítése az ingatlanok igazolt közműköltségeit téríti. Ezen felül a legnagyobb segítség az előző évi áfa bevallás alapján a kiesett forgalom után járó nettó árbevétel megtérítése. Megérte pontosan adót fizetni, mert ennek a támogatásnak a mértéke november hónapra 80%, december hónapra 50% volt. Valamennyi térítés intézése és folyósítása gyors volt, így a szállásadók a rendkívül szigorú lockdown ellenére is érzik, hogy nem hagyják magukra őket. Remélhetőleg a januári és februári támogatások is hasonlóan kerülnek folyósításra!

A SissiPark biztosan ki fog nyitni március 1-én (természetesen a járványügyi előírásokat követve) a Karintiai és a két Stájerországi síterepen is! Nassfelden rendkívül sok hó van, már a túl sok hóesés okoz gondot! A pályák és liftek kb. fele nyitva van, de mivel csak helyiek tudnak síelni, nagyon kevesen síelnek. A schladming-dachsteini síterepen is kiválóak a hóviszonyok, a liftek nagy része működik, csak a szomszéd hegyek felé zárták le az átsíelést a túl nagy tömeg mozgásokat megelőzendően.

Lachtal is teljesen fehér, s mivel Grazhoz aránylag közel van, hétvégenként elég sok síelő van. A SissiPark természetesen nyáron is kinyit, remélve, hogy a járvány miatt a biztonságos hegyi kirándulások iránti igény megnövekszik. S talán a Forma 1 és a Moto GP sem kerül megrendezésre teljesen nézők nélkül!?"
Bezárt körbár Schladmingban | Fotó: Szántó György
Bezárt körbár Schladmingban | Fotó: Szántó György
Hotel Neuwirt Mauterndorf - Lungau-régió | Kaszap-Nagy Rita és Dániel

"Nagyon sok hírt lehet hallani, olvasni Ausztria és Magyarország-szerte is, hogy milyen nehéz helyzetbe került a turizmus és vendéglátás ágazata a fertőzésveszély miatti korlátozások következtében. Ezért az osztrák kormány segítő kezet nyújt ezen vállalkozások részére. Az írott sajtóban többször is megjelentek különböző százalékok, hogy milyen mértékű lesz a segítség és hogy azt az előző évben elért bevételekhez mérten fogják a vállalkozásokhoz juttatni.

Nos a valós helyzet nagyon szomorú és ahogy telik az idő egyre szomorúbb. Ez idáig kénytelenek voltunk kitartani saját tartalékainkból, a tavalyi évben márciustól kizárólag olyan kis beruházásokat, ráfordításokat tudtunk megvalósítani, amiket saját magunk el tudtunk végezni. Szorgalmunknak köszönhetően, minden szükséges külső és belső állagmegóvást sikerült saját erőforrásainkból és kétkezi munkánkkal elvégezni, így az újranyitást követően vendégeinket megújult körülmények között fogadhatjuk.

Vállalkozásunk különösen nehéz helyzetben van, hiszen hotelünket 2018 augusztusában nyitottuk meg. Tehát a mostani időszak még a vendégkör kiépítéséről, szálláshelyünk bevezetéséről szól és nem rendelkezünk annyi tartalékkal, mint egy 30-40 éve működő vállalkozás. Azonban családunk összetartása és kedves vendégeink biztatása annyi erőt adott az elmúlt hónapokban, hogy nagy reményekkel, optimista gondolkodással igyekszünk kitartani és nagy buzgalommal készülünk jelenleg is az újranyitásra.

Vállalkozásunkat természetesen csak nagy mértékű hitel felvételt követően tudtuk elindítani. Azt azonban el kell mondani, hogy a helyi bank nagyon segítőkészen nyújtotta a számunkra legmegfelelőbb moratórium lehetőségét. Érezzük, hogy a helyi banknak is fontos, hogy vállalkozásunk átvészelje ezt a veszélyes időszakot.

Mint vállalkozók, kaptunk személyre szóló segélyt a kormánytól, de a sajtóban olvasható európai uniós keretből megvalósuló támogatásnak csak kis töredéke érkezett a számlánkra március óta először, éppen a hét elején. De ezzel a remény is felvillant, hogy talán nem csak reménykeltő álhír a sajtóban olvasható támogatás.

Természetesen alig várjuk, hogy március 1-től megnyithassuk szálláshelyünket és fogadhassuk a vendégeinket. Az eddigi téli szezon kizárólag azzal telt, hogy forró dróton voltunk a vendégeinkkel és a foglalásainkat módosítottuk egyre későbbre, hátha, akkor már engedélyezik az utazást. Mihelyt lehet, azonnal szeretnénk megnyitni a hotelt, hiszen hó rengeteg van, a pályák síelésre készek, jelenleg is tartósan -10 fok körül van a hőmérséklet a településen is és az olvadásnak még sokáig nem lesz itt az ideje. A közeli Obertauern sípálya ugyanis május elejéig biztosan jól síelhető.

Szálláshelyünk nyáron is nyitva tart, hiszen Salzburg tartománynak ez az ékszerdoboza nyáron is gyönyörű látnivalókat tartogat az aktív kikapcsolódásra vágyó utazók számára. Vendégeink részére vendégkártyát adunk, mellyel a környékben található turisztikai látványosságok egy alkalommal ingyenesek a vendégek részére. A környék 23-25 fokos klímája felbecsülhetetlen a Magyarországi 40 fokos hőségből szabadulni vágyó nyaralóknak."
Üres sípályák Kaprunban | Fotó: Stánicz Balázs
Üres sípályák Kaprunban | Fotó: Stánicz Balázs
Végezetül pedig egy stájerországi szálláspartnerünktől kapott levélből idézünk:

"Egyelőre - legalábbis számunkra - nincs téli szezon. A korlátozások létjogosultságát persze lehet vitatni, de alkalmazkodni kell. Az osztrák állam azt gondolom elég jelentős támogatást nyújt, de úgy tűnik egyre csökkenő mértékben. November hóra az előző évi forgalom 80%-át, decemberre már csak az 50%-át nyújtják támogatásként, január hóra vonatkozóan még nincsen pontos infó, kb. 30% lesz a támogatás. Viszont nem tudtunk minden támogatást megigényelni. Mi a munkavállalóinkat szezonálisan foglalkoztatjuk, így a nyári szezon végén ki lettek jelentve - ezért mi bértámogatást nem kértünk.

Ha március 1-től lehetséges lesz, feltétlenül szeretnénk megnyitni a szálláshelyünket és a nyári szezonra is nagyon számítunk!"
KOMMENTEK
Shindler Károly | 2021.01.31. 09:13
Mi lehet a helyzet a Club Hotellel? Lehet, hogy ő is kap támogatást, és közben beszedi a teljes üzemelési költséget e bérlőktől? Nem szeretem az ilyen dolgokat, egy feljelentést lehet, hogy megengedek a hatóságnak, de ha valaki undorítóan viselkedik, akkor vessen magára.
beetle71 | 2021.01.31. 22:00
@Shindler Károly, nekem Magyarországon van üdülési jogom. Ők nyilván nem zártak be, éppen amiatt, ami Ön is ír, hogy akkor nyilván nem szedhetnék be az éves üzemeltetési díjat. De teljesen korrektül eltolták (velünk egyeztetve) a hetünket egy olyan időszakra, amikor fogadhattak vendéget. Javaslom, Ön is keresse meg a hotelt előbb, mielőtt esetleg negatív hangulatot kelt, és feljelentést emleget.
Shindler Károly | 2021.02.01. 12:55
beetle71

De bezártak. Mielőtt valaki ír valamit, nem árt tájékozódni. Honlapjukon ott van.
Bezártak, dolgozó embereket elküldték - személyesen ismerek két embert, akit elküldtek, a bezárás miatt - , és mégis teljes üzemelési költséget kérnek.
Nem, nem korrektek. Síelési hetet el akarnak cserélni egy szezonon kívüli értéktelenre. Persze egyesek megelégszenek ha egy 1 kiló kenyér helyett kapnak 5 dkg-os penészes száraz zsemlét.
Javaslat???? Nevetnem kell, az ilyen okos javaslatoktól. 8 levélváltásom van a tulajjal, amelyben gyakorlatilag elküldtek a búsba.
Nem csak emlegettem, megtettem. Az európai fogyasztóvédelem megalapozottnak látta a beadványomat, vizsgálatot elkezdték.
Az adóhivatal visszaírt, hogy beadványom alapján vizsgálatot kezdenek, mert ha igaz amit írtam, akkor jogtalan a támogatási igényük.
Hangulat keltés? Jó vicc. Perközösség alakul jelenleg 28-an vagyunk, úgy néz ki nem én vagyok az egyedüli, akit átverek. Indul a per.
Feljelentést emlegetek? Már kijelentés, elküldtem a hotelnek is, válaszra sem méltattak. Igazi vendégszerető hozzáállás.
beetle71 | 2021.02.01. 17:28
@Shindler Károly, elnézést, de megtévesztett, hogy kérdést tett fel, miközben már körbejárta a témát. Egyetértek, ez nem korrekt az üzemeltető részéről. De azért vicces, hogy pocskondiázza a javaslatomat, miközben már meg is tette azt, csak nem írta le. Most akkor valóban egy szar javaslat volt? Jó kekeckedést, de nem velem szemben kell győznie, hanem a hotellel szemben. Rajtam csak kiéli a dühét, hajrá. Egyébként én már a saját idegrendszerem érdekében túltettem magam az üdülési jogon elszenvedett bukáson (nekem édesapámat tudták anno >20 éve bepalizni). Ez csak az üzemeltetőknek jó biznisz: 20-30-99 akárhány évre előre fix és biztos bevétel. És ez sem elég nekik, annyira kapzsik, hogy még hatósági zár esetén sem engedik el a bevételt. Valóban szégyenletes, de Magyarországon jól bevédték magukat jogszabályokkal, hogy még örökölni is kelljen ezt a hülyeséget. Szerencsére nekem sikerült már megkötni a lezáró szerződést velük, relatíve korrektül. Persze arra nem szabad gondolni, hogy mennyibe került ez a "jog" anno, ami sokkal inkább kötelezettség, mint "jog".
Shindler Károly | 2021.02.01. 18:50
Bocs, de nem én kezdtem kioktatni a másikat.
Én nem vagyok dühös, engem nem vertek át, és nem is fognak. Én semmit nem buktam az üdülési jogon. Attól akitől átvettem 0 azaz nulla ft-ért az biztos bukott. Ezt meg van be fogjuk vasalni rajtuk.

Csak nem írtam le? Ma reggel küldtem az adóhivatalnak, és meglepő gyorsan kaptam rá választ. Szóval azt nem tudom leírni tényként, amit utána hajtok végre.
A fogyasztóvédelmet márt korábban elindítottam, az folyamatban. A támogatásról nem tudtam, hogy az ÜZEMELÉSI KÖLTSÉGET megtérítik - ami a cikkben van - pont azt, amit be akar hajtani a bérlőkön.
De ettől függetlanül a jogalap nélküli gazdagodás címén már készül a perirat, csak várjuk még a károsultakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.