Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Körkép: hol lehet síelni januárban?

2021.01.02. 2021.01.30. Bata Attila | frissítve: 2021.01.30.

Korlátozottak a lehetőségek január elején azoknak, akik síelni szeretnének. Az ilyenkor leginkább látogatott külföldi síterepek nagy része ideiglenesen bezárt. Síelni itthon lehet, vagy Svájcnak, délnek, keletnek, vagy a messzi északnak kell elindulni Európában.
Jahorina, Bosznia-Hercegovina: ilyen körülmények között indult 2021!
Jahorina, Bosznia-Hercegovina: ilyen körülmények között indult 2021!
Alaphelyzet, hogy a hazatérő magyarokra itthon 2021 elején továbbra is 10 nap karantén vár, amely két negatív PCR teszttel kiváltható. Ebből az egyiket külföldön is el lehet végeztetni, azt is elfogadják, de csak ha schengeni országban készült.

Külön rendelkezés szól a koronavíruson már átesett magyarokról. Számukra, a fertőzéstől számított hat hónapon belül, nem kötelező a magyarországi karantén.
Kiutazás előtt azonban érdemes az adott ország rendelkezéseit is tanulmányozni. Számos helyre csak negatív teszttel és karanténnal lehet bejutni, a szállások sem mindenhol fogadhatnak vendégeket.
Ezek után nézzük meg mi a jelenlegi helyzet Európában. Hójelentés oldalunkon egyébként naprakészen nyomon lehet követni, hogy mely sípályák vannak nyitva.

Ausztria (frissítve: január 17.)

A korábbi tervek szerint a szezon jóval kevesebb pályával december 24-től elkezdődött - a helyieknek, mivel a kereskedelmi szállások nem fogadhatnak turisztikai céllal érkező vendégeket. Külföldieknek várni kell január 24-ig. Az eredetileg január 18-ig rendelt zárlatot január 24-ig meghosszabbították.

További szigorítás, hogy a zárt sílifteken az FFP2 típusú maszkokat teszik kötelezővé.

Január 15-től csak kötelező regisztráció után lehet belépni Ausztriába.

Vasárnap bejelentették a korlátozások (lockdown) meghosszabbítását. A korábban január 24-ig meghirdetett intézkedések február 7-ig maradnak érvényben. Az FFP2-es maszkok kötelező használatát kiterjesztették a boltokra és a tömegközlekedési eszközökre. A távolságtartás mértékét 1 méterről 2 méterre növelték. A vendéglátásban és turizmusban február végéig nem változik semmi. Február közepén döntenek egy esetleges márciusi enyhítésről.

Magyarország (frissítve: január 29.)

Eplény nyitott ki először. Mától nagyüzem a hazai pályákon, erről külön cikkben számolunk be. Az általános korlátozásokat itthon március 1-ig meghosszabbították, vagyis a síterepek éttermei csak elvitelre nyithatnak ki és este 8-ra haza kell érni a síelésből.

Szlovákia (frissítve: január 23.)

A december 10-i döntés értelmében december 14-től a 10 éven felüli síelők csak három napnál nem régebbi Covid-teszttel látogathatták a síterepeket. Ugyanígy, a szállodák is hasonló feltételekkel fogadhattak turistákat.

Január 1-től bezárták a szlovák síterepeket, várhatóan január 24-ig. A szállodák sem fogadhatnak vendégeket ebben az időszakban, kivéve azokat, akik még tavaly foglaltak és fenntartják szándékukat.

Szlovákia „önkéntes” alapú tömeges tesztelést végez a tervek szerint január 26-ig. Utána eléggé korlátozott két hét kezdődik: Negatív teszteredmény nélkül szinte semmit sem lehet csinálni: sem kirándulni, sem postára menni nem lehet, de munkába menni sem.

Február 8-tól már nem kell negatív teszt a kirándulásokhoz. A jelenlegi tervek szerint a sípályák megnyithatnak, de a zárt felvonók nem üzemelhetnek. A síeléshez 48 óránál nem régebbi negatív tesztet kérnek majd. A február 8-i enyhítés feltétele, hogy a fertőzés számai egy kívánt szint alá csökkenjenek.

Szlovénia (frissítve: január 21.)

Szlovéniában december 10-től a síterepek nagy része üzemelhetett. December 23-án este 10-kor kellemetlen ajándékot kaptak a síterepek üzemeltetői. Az összes síterepen december 31-ig le kell állítani a sílifteket.

A január 1-től érvényes szabályok szerint, a síelőknek 24 óránál nem régebbi negatív teszttel kell rendelkeznie. Gyerekek, 12 év alatt, teszt bemutatása nélkül, de csak (tesztelt) kísérővel síelhetnek.

Január 8-tól meghatározatlan ideig az összes szlovén síterepen leállították a sílifteket a nagyközönség részére. Csak a versenyzők használhatják.

Január 23-tól a kedvező járványügyi adatokkal rendelkező régiókban újraindulhatnak a síterepek, a január 1-től bevezetett 24 órás negatív tesztekkel.

Svájc (frissítve: január 30.)

Az egyetlen alpesi ország, ahol nem korlátoztak az elején. Kapnak is ezért hideget-meleget. Külföldről is, de belföldről is. Karácsony előtt a kantonok saját hatáskörben döntenek a nyitvatartásról. Az ismertebb és nagyobb síterepek továbbra is üzemelnek.

Február 8-tól a tömegközlekedési eszközzel érkező külföldieknek belépéskor, osztrák mintára, kötelező az on-line regisztráció. A rendelkezés érinti a repülővel, busszal vagy vonattal érkezőket, de nem vonatkozik a személygépkocsival érkező vendégekre. A regisztrációs internetes oldal még nem működik, a tervek szerint jövő héten üzemelni fog.

Franciaország (frissítve: január 21.)

A karácsonyi síelés három legnagyobb ellenzőjeként ismertük meg. Annyit enyhült a francia kormány, hogy az ünnepek alatt a hegyekben lehetett üdülni, de a síterepek zárva maradnak. A zárlat január 7-ig volt érvényben eredetileg, de január 20-ig meghosszabbították.

Legfrissebb hírek szerint a síterepek biztosan nem nyitnak ki február közepe előtt.

Lengyelország (frissítve: január 13.)

Itt már régebben megkezdődött a síszezon. Később azonban a lengyel kormány bejelentette, hogy december 28-tól január 17-ig betiltja a síterepek működését. Ezzel egyidőben, a visszaélések elkerülése érdekében, szigorítja az üzleti célú utazások feltételeit. Tegnap a lengyel kormány január végéig meghosszabbította a zárlatot.

Andorra

Január 2-től nyitnak a síterepek, de csak a belföldi vendégek részére.

Olaszország (frissítve: január 16.)

A decemberi síelés másik fontos ellenlábasa. Itt jött a legnagyobb szigor az ünnepek idején. Nemhogy síelni, de még utazni sem volt egyszerű. A síterepeket bezárták. Ma este Roberto Speranza egészségügyi miniszter aláírta a rendeletet, amely szerint január 7-ről január 18-ig hosszabbítják meg a sípályák lezárását. Ha nem romlik addig a helyzet, akkor nyithatnak leghamarabb az olasz pályák.

A szombaton bejelentett rendelet szerint február 15-ig zárva maradnak a síterepek.

Németország (frissítve: január 20.)

Németországban december 16-án a gazdasági és a társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot rendeltek el. A zárlat az akkori tervek szerint január 10-ig tartott volna, de január elején meghosszabbították a hónap végéig. Ezt a határidőt tolták ki az MPK és a szövetségi kormány keddi megállapodásával újabb két héttel.

A decemberi síterep bezárások triumvirátusának fő motorja. Ugyan itt is vannak hegyek, de a legfőbb csapást a többi országra azzal mérik, hogy állampolgáraikat karanténnal fenyegették meg külföldi síelés esetén, mivel a német turista a legjobban várt turista. A német síterepeket is bezárták és február 15-ig biztosan zárva tartanak.

Országok, ahol lehet síelni:

Számos országban (pl. Montenegró, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Spanyolország, Portugália, Ukrajna, Oroszország, Románia, és a skandináv országok) már elkezdődött és folytatódott is a síszezon. Itt csak az időjáráson és a hóágyúkon múlik, hogy melyik síterep milyen körülmények között üzemel.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2021.01.02. 17:39
Olaszországban január 5-6 körül lesz döntés, hogy mi kész 7-e után.
ttottam | 2021.01.02. 19:57
Érdekes lehet egy egyhetes síelés Szlovéniában; mindössze minden egyes napra kell egy teszt - ha jól értem a cikket.....
Bata Attila | 2021.01.02. 20:21
@Péter Székely a mai hír szerint talán január 18-tól tervezhetnek síelést az olasz síterepek, a cikk frissítve.

@ttottam igen, naponta kell friss teszt, de laborokat telepítenek a több síterepeken, 10-20 euróért félóra alatt elkészül a teszt.
Peter Szekely | 2021.01.02. 21:01
Batus, ja, ezt nem is láttam, köszi.
D.Vali | 2021.01.02. 21:09
..., négyünknek reggelente, 30 rugóért megmondanák ,hogy mehetünk-e
aznapra síbérletet venni....
skioutlet | 2021.01.02. 21:17
A cikk címe:
Körkép: hol lehet síelni januárban?

Azok az országok, ahol most valóban lehet síelni, a cikk végén szerepelnek. Ahol pedig most nem lehet síelni, azok a cikk első felében vannak leginkább. Ez nem valami logikus felsorolás.

Sajnos eleve rossz a cikk címe. Szerintem legalábbis, már bocsánat! Hol lehet síelni januárban...ki tudja megmondani előre, egy hónapos távlatban? Korrektebb lenne, ha ezt szednétek össze, hogy holnap, vagy mondjuk ezen héten, vagy a következő héten, hol, milyen feltételek mellett lehet síelni.

Az állandóan változó járványügyi szabályok miatt célszerűbbnek gondolnám, egyben javasolnám:
Legyen egy olyan állandó rovat/aktuális oldal ezen a honlapon, ami kizárólag azzal foglalkozna, (akár napi szinten), hogy éppen hol, mi érvényes. Aktuálisan hol lehet síelni, mondjuk a közeli országokban, illetve idehaza. Ebben a rendkívüli szezonban ez talán nem lenne haszontalan.
ttottam | 2021.01.02. 23:37
Aki naponta tömegközlekedik Budapesten, annak miért nem kell minden reggel utazás előtt tesztelnie magát? Vagy aki bevásárolni jár.....mert én nem látom a külömbséget. Illetve ha van, az a síelés javára van.
D.Dani | 2021.01.03. 00:16
Szerintem jelentős a különbség a síelés javára, az egyetlen, ami ellene szól, hogy nem létszükséglet. Bár az is tény, hogy amíg síelsz, addig nem jársz busszal, nem mész vásárolni (legalábbis olyan nagybevásárlást nem tartasz, mintha otthon lennél), nem mész dolgozni, sokkal kevesebb időt töltesz emberek közt, cserébe kapsz néhány boldog pillanatot, ebben a nem túl boldog időszakban.

A magam részéről úgy vagyok vele, hogy ha az kell a biztonságos síeléshez, hogy nincs hütte, hogy napokkal előre le kell foglalni a jegyet, hogy FFP-maszk kell a zárt felvonókon, akár az is, hogy reggelente felmennek egy pálcikával az agyamig, akkor legyen. Nem kellemes, de fő a biztonság. Csak engedjenek síelni.
Peter Szekely | 2021.01.03. 05:10
Hát... Továbbra is Svájc tünik a biztos pontnak.
beetle71 | 2021.01.03. 10:59
@Péter, Svájccal már az a baj, hogy lényegében Európa egész gazdagabbik felének az tűnik a biztos pontnak. Emiatt szükségszerűen sokan lesznek, és némely nyugati sporttársak felelősségtudatáról már értesültünk. Úgyhogy én már nem indulnék el oda ebben a szezonban, ameddig nem nyitnak szélesebb körben más országok is. (Ti helyesen gondolkodtatok, amikor ünnepek előtt mentetek.) Én arra számítok, hogy jan. végétől elkezdenek nyitni az országok, több-kevesebb korlátozással, mely korlátozások szűrni fogják a tömeget annyira, hogy működőképes és felelősségteljesen vállalható lesz annak, aki kimegy. Sajnos esélyes, hogy pl. a családom számára nem lesz működőképes, mert pl. 5 személyre 1-2-3 naponta teszteltetni nem kis hercehurca és pénz, főleg úgy, hogy after-Covidosként nagyon jól tudom, mennyit ér egy ilyen gyorsteszt (semmi értelme, ez alig véd a semminél jobban, ettől még fertőzhet az illető, de csekély hasznú látszatintézkedésnek tökéletes).
Peter Szekely | 2021.01.03. 11:18
@beetle71, ja, én is pont azon töprengek, hol lesz nagyobb tömeg. A majd végre megnyitott olasz, osztrák, francia pályákon, vagy Svájcban? Újranyitás után leszünk okosabbak.
Lovika | 2021.01.03. 14:52
A külföldi nyitással foglalkozik mindenki, de mit ér mindez, ha nálunk marad a 10nap karantén a hazatérőknek?
Mennyien engedhetik meg maguknak a 3 hetet munka nélkül?
Ennyi otthoni munkavégző ember nincs.
gyerecske | 2021.01.03. 17:05
Lovika, a karantén kiváltható negatív teszttel.
Peter Szekely | 2021.01.03. 19:07
Vagy egy üzleti utas papírral
beetle71 | 2021.01.03. 19:26
Más is kérte már régebben, de szerintem se kanyarodjunk el az illegalitás irányába. Javaslom maradjunk a felelősségteljes megoldásnál. Aki figyel, az tudja, hogy a valóságban nincsen hazafelé karantén (tavasszal sem volt), csak elméletben. Persze ez lutri, változhat, hiszen bármikor élesíthetik a határőröket. De nem is ez a fontos, hogy hatóságilag elrendelik-e piros papírral, hanem az, hogy aki nem tudja távolságtartóan élni a mindennapjait, az eleve jobban gondolja meg, mennyit jár olyan helyre, ahová nem lenne muszáj, hiszen oda-vissza fertőzhet (a fertőzőképesség hamarabb kezdődik, mint a tünet, vagy bizonyos tesztek pozitivitása). Aki pedig amúgyis home office-ban meg távoktatásban van, csúcsidőn kívül tud boltba járni, és lényegében soha senkivel nem találkozik közelről 5 percnél többet, az meg hadd menjen akár síelni is (appartmanba, nem pedig napi 2x svédasztalos hotelba), mert semmilyen valós veszélyt nem jelent senkire. De tudom, ez utópia, hiszen mindig minden országban vannak felelőtlenek, akik miatt muszáj szabályokat hozni és azokat betartatni, amennyire csak lehet.
Lovika | 2021.01.03. 22:18
Negatív teszttel? Hmm. Egy családnak szerinted ez mennyi lenne? kb.80 plusz? Persze biztos van akinek ez is belefér...
Üzleti út? És a gyerekek??
Amúgy ez a magyar síelők hány %át teheti ki?
Ha jól emlékszem tavaly is volt már karantén külföldi út után, persze akkor repülővel kellett utazni ez szgkval nehezebben lekövethető de távolról sem lehetetlen.
Peter Szekely | 2021.01.03. 23:14
Lovika, hát igen, a tesztelést kellene ingyenessé tenni, nem a parkolást.
D.Dani | 2021.01.03. 23:38
Az a helyzet, hogy egy 3 napnál hosszabb síelésnél arányaiban nem drágít sokat a teszt, nagyjából olyan, mintha plusz egy napot rátennél. Ami persze nem kellemes, de szerintem kevesen vannak, akik x napot ki tudnak fizetni, de x+1-et már nem.

Azt azért megértem, hogy miért nincs ingyen teszt. Az emberek jelentős része nem fogja fel, hogy ha valami ingyen van, valójában az sincs ingyen, csak nem ő fizeti, ha pedig az állam fizeti, akkor még fel is van háborodva, ha valaki azt mondja, hogy azért mégse kéne kétnaponta leteszteltetned magad. Mondjuk egy olyan köztes megoldás, hogy mondjuk alanyi jogon jár 4-6 ingyenteszt, azt el tudnám képzelni, hogy jól működjön.

De igazából azért a hozzáállásért se tudok haragudni, hogy akinek telik külföldi útra, annak teljen tesztre is, az vegyen részt kicsit nagyobb arányban a közös teherviselésben (vagyis ő viselje a sajátát, és ne az állam, az majd viseli azokét, akiknek nem a nyaralás miatt kell teszt). Félre ne értsetek, nem esik jól, nem örülök neki, de valahol meg tudom érteni.
Peter Szekely | 2021.01.04. 00:39
Dani, sajnos nagyon nem érted. Az ingyen teszt a köz javát szolgálja, nem a tesztelt egyén számára egy "juttatas". Az USA-ban, ahol hirhedten drága az egészségbiztosítás és minden egészségügyi szolgáltatas, nos ott is számos városokban (LA, Seattle, stb) van ingyenes tesztelés. Függetlenül az alany anyagi helyzetetétöl, vagy hogy utazott-e külföldre, vagy az USA-n belul. Ezzel szemben a nálunk ingyenessé tett parkolás (ami "mellesleg" semmilyen modon nem segit a virus elleni kuzdelemben) valóban egy felesleges és indokolatlan ingyenes juttatas a tarsadalom egy bizonyos részének, ami ráadásul az önkormányzatokat hozza nehéz anyagi helyzetbe.
D.Dani | 2021.01.04. 09:30
Egy dolgot viszont te nem veszel figyelembe. A PCR tesztből nem lehet akármennyit megcsinálni. Jelenleg nem tudnak napi félmilliót csináltatni, valószínűleg nem is fognak tudni, nem csak nálunk, sehol, pedig próbalják a tesztkapacitást növelni. A gyorstesztből lehet hogy tudnának, csak az meg nem sokra jó, Szlovákiában is letesztelték vele a népet, aztán valahogy mégse jött a drasztikus javulás.

Az ingyenparkolást én is kissé feleslegesnek tartom, talán arra jó, hogy aki teheti, az autózik és nem buszozik, de lehet, hogy tényleg többet árt, mint használ.
Jegesember | 2021.01.04. 10:28
Sziasztok,én a karácsony előtti héten ( a svájci karanténnal riogatás ellenére), kimentem a feleségemmel Svájcba Saass Fee-ba. Az egész úton sem oda sem vissza egyszer nem kellet elővenni semmilyen igazolványt,de még a szállodában sem! Ott, bár itthon azt írták hogy kötelező karantén van,senki sem foglalkozott velünk. Jó volt egy kicsit vissza térni a normalitásba,pld. étteremben enni,este bárban iszogatni stb... Csodálatos 4 sí napot töltöttünk ott,a pályák ( nem volt egyáltalán tömeg) majdnem mind nyitva, a hütték szintén mind nyitva...
Peter Szekely | 2021.01.04. 10:30
@Jegesember, igy van, jól tettétek 👍😁
Lovika | 2021.01.04. 13:56
Szép volt Jegesember!

Örülök, hogy sikerült csodás napokat pároddal eltöltened, igazi téli helyszínen!
:)
beetle71 | 2021.01.04. 16:42
Nem jó hírek érkeznek Ausztriából, egyelőre romlanak a nyitási kilátások, de ez igazából nem meglepő. Talán egy nyári hegyi bringázásban érdemesebb lesz hinni, mint az idei szezonban való síelésben.
turkburk | 2021.01.04. 17:45
Azt én sem értem, hogy miért nem lehet ingyenes a teszt, ha már a lélegeztetőgépekre száz millárdokat lehetett költeni feleslegesen.

Azt sem értem, hogy egy 4 tagú családnak miért kell külön teszt mindenkinek, amikor a PCR tesztben lehet egyszerre több minta. Akkor elég lenne egyszer fizetni. Ha negatív, akkor mindenki negatív, ha meg egy miatt is pozitív, akkor meg úgyis mindenkinek otthon kell maradni 10 napig.
D.Dani | 2021.01.04. 17:59
Ez egy nagyon jó ötlet.
beetle71 | 2021.01.04. 19:14
@turkburk, ez a többes tesztelés egy nagy ötlet volt, de alkalmaznak ilyet végülis valahol? Ha nem, akkor vajon miért nem?
andrewboy | 2021.01.05. 14:56
Srácok ! Még 2018-ban elterveztem, hogy merre megyek sítúrázni '19- márciusában, hát nem jött össze. Bíztam a 2020-téli szezonban még a nyáron, erre tessék... szigorítások, karantén, + pénzért tesztek, orvosi szájmaszkban síelés ... így nem lehet felhőtlenül síelni, valami azt súgja, hogy idén is el kell engedni ezt a síszezont.
Őszintén megmondva, megszakad a szívem a havas képek láttán, hogy az idei tél mennyire bővelkedik hóban, az európai lakosságot meg szivatják ezzel a "politikai vírussal!" Elegem van...
Peter Szekely | 2021.01.05. 17:51
@andrewboy, ne add fel, már látszik a fény az alagút végén. Elkezdödött az oltás, nem sokára jobb lesz a helyzet.
PeterGati | 2021.01.05. 18:05
Csak szólok, ha Ausztriában laksz és nem osztrák rendszámú autóval mész síelni, akkor készülj fel rá, hogy a rendőrök ellenőrizni fognak és ha több mint 3 hónapja van bejelentett lakcímed az országban és nem Ausztriában regisztrált a tulajdonodban lévő autó amit használsz, akkor nagyon meg fognak büntetni!
Deni11111 | 2021.01.05. 18:24
Végig olvastam és elkeseredtem . Egyedül andrewboy említette , hogy elege van a "politikai vírusból" . A többiek bármivel kiegyeznének csak síelhessenek. Ne csodálkozunk ha a politikusok ezután is csak terelgetni fogják a népet . Nincs több fertőzés mint máskor, nincs több halott mint máskor . Mindenki vigyázzon magára . Aki nem egészséges ne menjen síelni az maradjon otthon, de aki egészséges az miért ne élvezze ezt az egészséges, fizikumot és lelket is javító sportot .
beetle71 | 2021.01.05. 19:32
@andrewboy, együttérzésem. A többség azért szerencsésebb Nálad, mert a Covid miatt mi csak 2020 márciustól nem tudunk síelni, de Te már 19 márciusban sem tudtál. Az keményebb.
beetle71 | 2021.01.05. 19:35
@PeterGati, ezt már mások is írták. Ezek szerint nem csak a karantén és a szállások zárvatartása korlátoz minket, hanem van valami szabály az állampolgárságra/tartózkodási helyre is? Ezt bezzeg nem írják az újságírók. Miért? Hol található az eredeti osztrák rendelet? És akkor a kérdésem: Ha bérelek egy osztrák rendszámos autót, akkor azzal nyilván simán átjutok a határon és a pályáig sem vegzálnak az úti sünök, de ha a belépésnél kérik az igazolványt, akkor hiába vesződtem az egésszel...
beetle71 | 2021.01.05. 19:37
Mármint úgy értem az előbbi kérdésemet, ha a sípályára/felvonóra belépésnél kérik az igazolványt.
Memu | 2021.01.05. 19:51
Deni11111 hidd el, nem csak andrewboy gondolja így. De sajnos mindegy hogy csendes vagy hangot adó ellenállásba vagy, ill. még az sem számít, hogy együttműködő vagy-e. De ez a síelés vagyis a nem síelés szempontjából lényegetelen.
A magam részéről inkább maradok az optimizmus hátszelén és reménnyeltéli hitben bízom, hogy nem kell még temetni ezt a szezont. A legközelebbi csúszásig viszont boldogan olvasom a szerencsések élménybeszámolóit.
Deni11111 | 2021.01.06. 14:46
Memu! Az elkeseredés nem csak a síelés miatt van. A síelést, vadvizezést egyebet előbb v utóbb megoldom. A káosz amit okoznak az aggaszt és az, hogy vannak akik hisznek a járványban. Nézzük a statisztikát ! Több ember halt meg mint előző években? Nem. 74 évesen szerényen, de sok mindent jót megéltem, de mi lesz a fiatalokkal, a gyerekeinkkel?
fezso6 | 2021.01.06. 15:55
Én teljesen felkészültem a szezonra! Sílécemet megcsináltattam, további felszereléseimet ellenőriztem. Nagyjából eldöntöttük, hova szeretnénk menni, rendszeresen olvasom a fórumot és nézem a YouTube-ot /főleg Sella Ronda/Nézem a világkupa futamokat, most a Zágrábit .Egy dolgot nem tettem meg , amit a család nem szokott érteni sícipőben síversenyt nézni!Úgyhogy nekem a január elment!
mathejozsef | 2021.01.06. 17:37
En Romaniaba Erdelybe elek, de nem megyek januar 11 ig sielni ,ide haza,mert nagy a tomeg majd csak vakacio utan!Es nincs nagy si palyaink ! De ha nem mehetunk nyugatra akor Banskoba a Bulgarokhoz megyek februar kozepen !Bulgariaba nem kel semi,es nekunk Romaniaiaknak haza se kel karanten !Hogy nektek Magyar testverek, mi kel Bulgariaba es vissza ,azt a miniszterium honlapjan kene irja !
Deka71 | 2021.01.06. 18:37
Sziasztok, süd tirol nyit jan18-tol. Olaszorszagba valo belepesnel tudja esetleg valaki mi a kotelezo karantenszabaly? Svajcba belepve nincs azt tudom
https://www.valgardena.it/en/winter...-holidays-dolomites/ski-r...
Peter Szekely | 2021.01.07. 04:49
@Deka71, január 18-ig vagy egy 48 oranal nem régebbi negativ teszt, vagy 14 napos karantén
AHEGE | 2021.01.07. 15:14
@jegesember Mennyire kötséges Svájc? Mennyibe került 2 főre a 4 nap?
D.Dani | 2021.01.07. 16:25
Ahogy néztem sokba, pláne, hogy 2 nap tisztán elmegy az utazással. Szállást 35 CHF-től kapsz /fő/nap ha elég ügyes vagy és nincsenek nagy igényeid (pl nem baj ha fél órát kell naponta utazni), a legtöbb inkább 50+, a bérletár nagyon terepfüggő és sok helyen jelentős a kedvezmény, ha előre foglalsz és ha többnaposat veszel. A legdrágább, amit néztem 85 CHF (Flims-Laax-Falera), nagyobb terepeken előre 60-70. Mi január végén megyünk síelni és őszintén reméljük, hogy nem csak Svájcba mehetünk, minden esetre nézelődtem ott is. Ha tudtok az általam leírtaknál jobbat, akkor légyszí szóljatok
arsenal | 2021.01.07. 20:38
A szlovénoknál úgy tudom holnap zárniuk kell a pályáknak. Csóri Mariborban évek óta nem volt ekkora természetes hó, erre alig lehetnek nyitva.
Bata Attila | 2021.01.07. 20:56
Köszönjük, frissítettük a szlovén részt (is).
beetle71 | 2021.01.08. 07:36
O.Viktor most jelentette be, hogy a magyar korlátozások változatlanul tovább élnek február 1-ig.
Peter Szekely | 2021.01.08. 07:39
Várható volt, Nyünyöke & az Operett Bizottság már utalgatott erre
beetle71 | 2021.01.08. 07:47
@Péter, én azért örülök, hogy nem vagyok döntéshozó... :-) De az már eléggé valószínűen látszik (minden országban), hogy ez a síszezon kimarad, így azoknak van igazuk, akik már elengedték.
TNTSÁRVÁR | 2021.01.08. 08:06
Szerintem is annyi a szezonnak. Ahogy olvasgatom az osztrák síterepek is kezdenek pánikolni. Pedig reménykedtünk. Január végén mentünk volna Ausztriába, 1 hétre. Megpróbáljuk áttolni február végére, hátha csoda történik. Szerintem ebben a bizonytalan időszakban családdal, gyerekekkel nekiindulni nagy bátorság, mondhatnám felelőtlenség (Maszk, teszt, karantén, temérdek plusz költség, naponta változó kötöttségek). A szívem szakad meg... A vakcinában bíztunk, de ha ilyen iramban halad az oltás tavasz végére, nyár elejére leszünk beoltva.
Peter Szekely | 2021.01.08. 08:16
Na, azért ne adjuk még fel. Nem a magyar Operett Bizottság fog dönteni az alpesi síterepek nyitásáról. Még ott van február és március, tehát az esély még adott. Ráadásul a vakcinák is meg vannak, megy az oltás mindenhol.
TNTSÁRVÁR | 2021.01.08. 08:35
Peter Szekely, legyen igazad! Reménykedünk! Igaz, én most kezdem feldolgozni a bukott síelést.
Peter Szekely | 2021.01.08. 08:44
Olaszország 18-án nyit, egyelöre. 😁 A remény hal meg utoljára. 🤞
beetle71 | 2021.01.08. 09:18
Azért ne felejtsétek el, hogy tőlünk nyugatra a február közepe a főszezon, mindenhol síszünetek lesznek. Eléggé esélytelen, hogy a januári nagy tiltás után éppen februárban enyhülne meg minden ország, és engedné rá a tömegeket a pályákra. Ha megtennék, pl. én nem is mennék, mert a tömeg tényleg kerülendő, hiszen elkerülhetetlenül mellém fog furakodni a köhögő sporttárs sorbanálláskor vagy a felvonóban. Viszont az az infó nekem továbbra sincsen meg, hogy Ausztriában tényleg van-e olyan szabály, hogy csak >3 hónapos helyi lakcímmel lehet síbérletet venni, tehát valójában mi magyarok nem a bezárt szállások miatt vagyunk csak kizárva, hanem eleve? Ezt tudja valaki? Ha így van, frissíteni kéne a cikket is ezzel az infóval, mert akkor 24-e után nemcsak a szálláshelyek megnyitását kell várnunk, hanem ennek feloldását is.
Peter Szekely | 2021.01.08. 09:24
Svájc továbbra is ott van "B" tervnek.
beetle71 | 2021.01.08. 09:31
Svájctól én továbbra is félek már, hiszen ha mindenhonnan csak oda tudnak menni az elszántabbak, akkor ott is sokan lesznek, sokkal többen, mint decemberben. És ahhoz túl messze van és drága, hogy az ember "csak úgy" próbálkozzon. De ha Olaszo. már nyit, akkor ez a probléma enyhül.
TNTSÁRVÁR | 2021.01.08. 09:45
Véleményem szerint Svájc, az "átlag" magyar számára megfizethetetlen. A bolti árak is brutálisak, a vendéglátóhelyek még az európai fizetésekhez is horror áron vannak. Egy családi túra millás nagyságrendedű költség lenne, még apartmanban is. A szállodák árait még tudni sem akarom. Ezt a legtöbben nem engedhetjük meg magunknak, sajnos. Gyönyörű ország, kétszer jártunk ott. Síelésben nem kelet-európai kategória.
beetle71 | 2021.01.08. 09:52
Igen, Svájc drága. Mi voltunk már. Tapasztalatom szerint normális 3-4* szállás horror áron van, mi szerencsére nemzetközi zárt üdülőklubon belül normál áron tudtunk foglalni, ezért vállaltuk be. A Lidl-ben lehet vásárolni teljesen megfizethetően, amúgy minden más drága. Éttermek árait agyilag felfogni sem tudtuk, nemhogy simán drágának nevezni. Megfizethetetlen. Mármint az átlagnak.
beetle71 | 2021.01.08. 09:58
Ja, és a híres svájci hegyi vonatok is bakancslistán maradtak. :-( 5 tagú családdal olyan áron lett volna, hogy összemérhető lenne a fél utazás árával.
TNTSÁRVÁR | 2021.01.08. 10:01
A helyiek is Németországba járnak bevásárolni, nagy tételben. Persze a keleti kantonokban. Lidl ritka mint a fehér holló. Mi eggyel találkoztunk Zürichben. Állítólag Aldi is van, mi nem láttunk sehol. Korlátozzák a külföldi diszkontláncok áruház számát, ha jól tudom.
Az éttermek a Holdon vannak...
beetle71 | 2021.01.08. 10:15
Most is nézem, van svájci szállás sítelepüléseken 4* appartmanhotelban 1 hétre 2 főre 400EUR, 4 főre 650 EUR, 6-8 fő sem sokkal több.
D.Dani | 2021.01.08. 12:12
Az hol? Ez érdekelne, ha nem nyit ki más.
beetle71 | 2021.01.08. 19:18
@D.Dani, írok.
Bata Attila | 2021.01.08. 20:05
@beetle71
tudsz valamilyen forrást adni ehhez az infóhoz?
"csak >3 hónapos helyi lakcímmel lehet síbérletet venni,"

Megpróbálunk utánajárni és frissíteni a cikket.
Jegesember | 2021.01.08. 20:43
Kedves AHEGE!

Bocsi,de nekem az év kezdet iszonyat sok munkával kezdődött nem nagyon néztem a fórumot, ezért csak most válaszolok...

Szóval, nekünk ez most egy tizedik házassági évfordulós út is volt, ezért bele adtam apait-anyait...
Ezért egy wellness hotelben voltunk ami eléggé drága volt, de ár érték arányban megérte. Az árak sí bérlet, hütték, stb. szerintem kb. 10%-al drágább mint Tirolban. Viszont a kiszolgálás, színvonal stb. is jobb...

Üdv. Jegesember
beetle71 | 2021.01.09. 00:06
@batus egyrészt itt feljebb 2021.01.05. 18:05:35 PeterGati írta, hogy az idegen autókat vegzálhatják a pályák környékén, de "ismerős ismerőse" is mesélte ezt, valamint, hogy osztrák személyit kértek a bérletvásárlásnál. Én rögtön jeleztem erős érdeklődésemet a hír hátterére vonatkozóan, de bizonygatta, hogy így van. Én fenntartással kezelem mindezt, ezért én is nekiállok megkeresni az osztrák rendeletet (ami persze változhat).
Bata Attila | 2021.01.09. 01:11
@beetle71
Köszi.

Én ezt úgy értelmezem, és Ausztriában élő ismerőseim is megerősítették, hogy a kommentelő az autó regisztrálásáról ír.

"Csak szólok, ha Ausztriában laksz és nem osztrák rendszámú autóval mész síelni, akkor készülj fel rá, hogy a rendőrök ellenőrizni fognak és ha több mint 3 hónapja van bejelentett lakcímed az országban és nem Ausztriában regisztrált a tulajdonodban lévő autó amit használsz, akkor nagyon meg fognak büntetni!"

Vagyis, ha tartósan ott élsz, akkor a rendőr szólni fog, hogy nincs Ausztriában regisztrálva az autód, ahogy az ismerőseimmel is történt. És ilyen autóval nem menj síelni, mert a rendőr megállít.
beetle71 | 2021.01.09. 01:17
Végülis megtaláltam, az autózásra és a síterepekre is a tiltást: eleve a turisztikai utazás nem engedett, így már ebből is következhet, hogy turista nem vehet síjegyet, de a minisztériumi honlapon a bevezető összefoglalóban konkrétan is azt írják, hogy a sípályák csak a helyiek számára vannak nyitva. Bár a fellelt rendeletek szövegében nem találtam meg ezt, de mivel a minisztérium írja, és onnan lényegében minden síterep átvette a szöveget, innentől mindegy is a pontos forrás. De vélhetően ezt együtt fogák feloldani a szálláshelyek megnyitásával, vagy ha nem, akkor ott majd kiemelik a külföldiekre vonatkozó szabályt. https://www.austria.info/hu/jo-tudn...i/koronavirus/beutazas-au...
https://www.bmlrt.gv.at/tourismus/c...orona-tourismus/massnahme... :
Érdekesség, hogy mindenhol tényként kezelik a 25-i nyitást, pedig az valójában feltételhez kötött (ha nem lesznek addigra kellően kedvező Covid statisztikák, akkor eltolhatják). Illetve náluk 1,0m-es távolságtartási szabály van, nem pedig 1,5m.
És írtam most konkrétan az egyik síközpontnak is, ha válaszolnak, megírom.
beetle71 | 2021.01.09. 01:21
@batus, PeterGati hozzászólását valóban benéztem, bocs, az valóban nem erről a témánkról szól, hanem a magyar rendszámúakról.
beetle71 | 2021.01.09. 10:19
Közben megjött a válasz a Kreischbergtől, hogy nincsen olyan korlátozás, hogy ne adhatnának el jegyet külföldinek, tehát a hotelek jan.25-i nyitása után szeretettel várnak. Viszont most befutott egy nagyon rossz hír: Kreischberg éppen most tette ki a FB oldalára, hogy mára betelt a létszámlimit ezért ma már nem engednek fel senkit, nagyon sajnálják. Tehát van létszámlimit is. Erről nemigen írtak a honlapjukon, most rákérdeztem erre is. Tehát ez sem mindegy, hogy megmarad-e, mert ha igen, akkor elég nagy rizikó kimenni.
Peter Szekely | 2021.01.09. 10:22
Létszámlimit szinte mindenhol van, a tobbnapos jegyeken felül általában a napijegyeknél jelent ez valós korlátot, és jellemzöen a hétvégén.
Peter Szekely | 2021.01.09. 10:43
Indulás elött meg lehet venni online a jegyet, akkor biztosra mehetsz. Igy csinaltuk Engelbergben novemberben es Zermatt-ban decemberben.
Bata Attila | 2021.01.09. 17:05
@beetle71
Köszi.

Létszámkorlát mindenhol van, a legtöbb helyen 50%-os. Ahogy Péter írta, most az online bérletvásárlás a legjobb, több szempontból is.
Deka71 | 2021.01.10. 10:00
Mi jan 18megyunk süstirolba, beszámolok majd. Mostani info szerint nyitnak, szallasadok nagyon rugalmasak (nem kell foglalo) es a hütték is nyitva lesznek. Mivel mi mar nov tulestunk a viruson visszafele nem kell karanten odafele pedig eleg egy friss negativ PCR.
beetle71 | 2021.01.10. 10:30
Megnéztem most az osztrák kilátásokat. A jan.25-i nyitás a 7 napos előfordulási arányhoz van kötve, aminek 100 alatt kellene lennie. Október 15. óta nem volt 100 alatt, jelenleg 170 és stagnál. (Ez azt mutatja meg 7 napos csúszóátlagban, hogy 100.000 lakoshoz képest mennyi az aznap laboratóriumilag igazolt új fertőzöttek száma. A tényleges diagnózisdátumot veszik figyelembe, ha késve érkezik be az adat, akkor utólag visszakorrigálnak.) Aktuális infó: https://orf.at/corona/daten/oesterr...eich
beetle71 | 2021.01.10. 10:38
@Deka71, szorítok, hogy így legyen! Az olaszok jan.7-ről tolták 18-ra a nyitást, remélve, hogy addigra javulnak a számok. Most megnéztem, egyelőre nincs javuló trend, reméljük 10 nap alatt lesz.
Peter Szekely | 2021.01.11. 09:00
Ma reggel beszéltem olasz síoktató barátommal, 15-én várható újabb döntés a jelenleg 18-ra tervezett nyitással kapcsolatban, de nem optimista a 18-i nyitás kapcsán. :(
beetle71 | 2021.01.11. 11:54
Sziasztok, az imént megjöttek a válaszok a leveleimre: az osztrák Ski Amade sírégióban jelenleg nincsen létszámkorlát, és online bejelentkezés sem, de ez 25-e után változhat. A Kreischberg síterepen pedig van napi létszámkorlát, de ezt a számot nem árulták el, viszont online bejelentkezés egyelőre itt sincs. Ez is változhat később.
Jeszenszky Géza | 2021.01.12. 10:55
Kolozsvári barátaim tegnapi tájékoztatása szerint az erdélyi síterepek többsége nyitva van, közte a Kolozsvártól szűk órára lévő kisbányai (Buszkat) és persze a Madarasi Hargita. A hó nem sok, de elegendő, a tomeg nagy mindenütt.

Itthoni megoldás a sítúrázás, sífutás. A Börzsönyben 800 m fölött kb. 5 cm a hó, ha ehhez még 5-10 cm esik, az utak sível járhatók. Alpesi sízésről Hideghegyen továbbra is csak álmodni lehet.

Jeszenszky Géza
Peter Szekely | 2021.01.12. 19:36
Ha jól értem, Olaszország tovább halasztja a nyitást, de Dél Tirol akar (fog?) nyitni 16-án.


"Rome is planning to extend the closure of the ski slopes."

https://www.stol.it/artikel/wirtsch...aft/ski-lockdown-suedtiro...
beetle71 | 2021.01.12. 19:46
@Péter, a hivatkozott cikkben az van, hogy várhatóan a 18-i nyitás is csúszni fog, ezért a síszakma egyre jobban sürgeti a gazdasági kompenzációt. Amúgy Dél-Tirol asszem Olaszország része, így nem nyithat külön, de ebben a cikkben ilyen nincs is.
D.Dani | 2021.01.12. 20:12
https://www.rainews.it/tgr/tagessch...au/video/2021/01/tag-Land...

Eszerint nyithatnak, de csak a helyieknek... Ezzel nem vagyunk beljebb sajnos.
Peter Szekely | 2021.01.12. 20:14
Igen, én is úgy értem, hogy a tartományok közötti utazás nem lesz lehetséges.
Bata Attila | 2021.01.12. 20:17
Frissítettem a cikket a mai állapot szerint már korábban. Igazából még semmi sem hivatalos és végleges, de most így áll a helyzet.
CsAnd | 2021.01.12. 20:43
https://www.oe24.at/oesterreich/pol...itik/online-registrierung...

Eszerint amíg nem került Magyarország pozitív listára minimum 5 nap karantén Ausztriában, nem?
Bata Attila | 2021.01.12. 20:51
Igen, ez december 19. óta így van. A pozitív listához a hétnapos fajlagos fertőzési átlagnak kellene 100 alá esnie Magyarországon. Az újdonság péntektől a regisztráció a határon, mint pl. nyáron a horvát határon.
CsAnd | 2021.01.12. 21:30
Csak amíg nem volt regisztráció tkp nem ellenőrizhető a karantén betartása
beetle71 | 2021.01.13. 10:14
Sziasztok, utánanéztem a hivatalos szabályozásnak és adatoknak, Ausztria tekintetében. Az osztrák enyhítések is, és a karanténkötelezett beutaztató országok is a 7-napos-fertőzöttségi-esetszámtól függenek (bár a külföldiekre van ahol 14 naposat írnak), melynek 100 alatt kell lennie az enyhítéshez. Ezen adatokat az ECDC szervezet számítja hivatalosan. Az ő oldalukon sajnos nincs publikus napi frissítés, de közlik az adataik forrásait. Ezek alapján Ausztria mai értéke 157.4, Magyarországé 142 körül. Az osztrák hivatalos adatforrás konkrétan megadja ezt a 7 napos értéket: https://covid19-dashboard.ages.at/ Sajnos magyar viszonylatban a hivatalos forrásként megadott https://koronavirus.gov.hu/ oldalon ilyen publikált adat nincsen, és máshol sem találtam meg, ezért ki kell számítania annak, aki kíváncsi rá. Gyors számolással jött nekem ki a fenti 142. (Ha valaki megtalálja valahol eldugva a hivatalos számot, jelezze.) - Szóval még pár hétig szerintem nem várható enyhítés, addigra pedig felerősődik majd az új mutáns és a 3. hullámtól való félelem miatti újabb intézkedéscsokor. A péntektől élő határbelépési regisztrációs kötelezettség pedig biztosítja a szabályok betartását. Jan.25-ig még sok idő van, de túl sok esély nincs, hogy magyarként 26-án Ausztriába menjen valaki síelni.
beetle71 | 2021.01.14. 17:56
Az osztrák Kreischberg az imént jelentette be, hogy jan.16-tól a szezon végéig csak online jegyértékesítés lesz, létszámkorláttal. Ezt én jó megoldásnak tartom, bár egyelőre minket magyarországi magyarokat sajnos nem érint.
Peter Szekely | 2021.01.15. 19:22
Olaszország feb 15-ig továbbra is zárva tartja a síterepeket.

https://www.telegraph.co.uk/news/20...21/01/15/opening-ski-reso...
Bata Attila | 2021.01.17. 11:30
Ausztria frissítve:

Vasárnap bejelentették a korlátozások (lockdown) meghosszabbítását. A korábban január 24-ig meghirdetett intézkedések február 7-ig maradnak érvényben. Az FFP2-es maszkok kötelező használatát kiterjesztették a boltokra és a tömegközlekedési eszközökre. A távolságtartás mértékét 1 méterről 2 méterre növelték.

A vendéglátásban és turizmusban február végéig nem változik semmi. Február közepén döntenek egy esetleges márciusi enyhítésről.
Peter Szekely | 2021.01.17. 17:22
Hát, továbbra is Svájc a biztos pont. Az olasz utat áttoltuk februárba, ha akkor se nyitnak meg, akkor irány Svájc.
mathejozsef | 2021.01.20. 08:10
Ahogy mar irtam, van B terv! Bulgaria! Borovec 2 nap, majd Bansko 3 nap! Nem szuper nagy a palya rendszer, csak 50 km+ ne nagyobbak mint a Magyar palyak! Es nem kell Karanten vagy PCR teszt arra!
andrewboy | 2021.01.20. 10:26
mathejozsef : én se láttam még Borovec és Banskot sem és kíváncsi lennék rá, de vissza felé sem kell karantén / PCR ? mármint Magyaro. felé ? valaki erősítse ezt meg. köszi.
beetle71 | 2021.01.20. 10:48
andrewboy: Mo. felé hazaérkezve hivatalosan kell karantén, és Gulyás Gergely elhintette, hogy nyár elejéig ezen nem is kívánnak enyhíteni (nem a külföldi turizmus helyreállítása a fő cél, ez érthető). A valóságban eddig nem rendeltek el ilyen karantént, de nyilván erre nem lehet apellálni. Készülj úgy, hogy kapsz karantént, de ha nem kapsz, akkor is legyél felelősségteljes. Ahogyan néhai Aigner Szilárd mondta egyszer ("én nem mondom azt, hogy vigyenek holnap esernyőt, de én vinnék"): én nem mondom azt, hogy menj nyugodtan külföldre, de én mennék. :-)
balobaa | 2021.01.20. 11:10
andrewboy: Az imént beszéltem a COVID forródróttal és ott arról tájékoztattak, hogy befelé felveszik az adatainkat a határon és kötelező 10 nap karantén, vagy 2 PCR, (amiből 1 EU tagállam területén is megcsinálható) és akkor csak 5 nap karantén. Ugynakkor azt is mondta, hogy munkaügyből hazajövet nem kell karantén. Csak, hát három gyerekkel nehéz elhitetni a határőrrel, hogy munka miatt voltunk kint Szerbiában... Úgyhogy egyelőre kivárunk.
andrewboy | 2021.01.20. 11:40
Én is így gondoltam, köszi a megerősítést. Gyakorlatilag lehúzhatjuk ezt a szezont a határokon kívűl. Belül mehetünk,de hát ez egy vicc.
juhics | 2021.01.20. 22:06
Szerbiában való síeléshez szükséges PCR teszt? Anélkül nem lehet bemenni Szerbiába a Magyaroknak?
Peter Szekely | 2021.01.21. 16:45
Nem jó hír Franciaországból.

The ski lifts will not be allowed to open from February 1, the date given by the government for a possible easing of restrictions, and a “reopening in mid- or late-February seems highly improbable”, said Tourism Minister Jean-Baptiste Lemoyne.

https://www.france24.com/en/europe/...20210120-france-to-keep-s...
beetle71 | 2021.01.22. 12:24
Sziasztok, egyrészt azért írok most, hogy az enyém legyen a 100. komment :-), másrészt megnéztem az aktuális osztrák 7-napos-fertőzöttségi-esetszámot, hiszen amint azt már feljebb részleteztem, ettől függenek az osztrák lockdown döntések (100 alatt kell lennie az enyhítéshez). Ma 116-on áll ez az érték, tehát 9 nap alatt 157-ről sokat javult. Pár hét múlva esélyes lehet az enyhítés, ha nem kötik egyéb feltételhez. Gond lehet abból, hogy tartományonként is létezik ez a mutatószám, és pl. Salzburgban 219, viszont Stájerországban csak 98. A magyarokra vonatkozó érték kb. 80, tehát - ha pusztán ezt néznék, akkor - elvileg a karanténkötelezettséget fel kéne, hogy oldják irányunkból...
Peter Szekely | 2021.01.22. 12:37
@beetle71, így van, reménykedjük hogy még lesz lehetöség ebben a szezonban odamenni.
robroy72 | 2021.01.22. 13:42
Vagy bárhova, legyen az Szlovénia, Ausztria, Franciaország, Lengyelország, mindegy csak valahova had menjünk síelni.
Peter Szekely | 2021.01.22. 13:58
@robroy72, így van 😁👍🎿
beetle71 | 2021.01.22. 14:39
azért én nem csodálkoznék, ha nem így lenne. Amíg jó hivatkozási alap volt ez a >100-as érték, addig erre lehetett fogni a lockdown-t, de attól még, hogy lejjebb megy, az egyéb szempontok és félelmek nem változnak meg ostorcsapásszerűen, és pl. az új mutánstól való félelemre való hivatkozással még elhúzható az enyhítés. És ez persze csak Ausztria. Egyébként érdekesség, hogy itthon van Covid utánkövetés, engem a jövő hétre meghívtak ingyenes kontrollra, így én is és ők is látni fogják, hogyan cseng le a védettség. Szerintem profi hozzáállás!
TZoli | 2021.01.22. 22:31
Ezt az utánkövetést nem értem. Hogyan miből fogják látni a védettség lecsengését?
Zsuzsi1 | 2021.01.23. 09:39
Sziasztok!
Bárki szerzett-e tapasztalatot az elmúlt napokban a svájci síelés lehetőségéről?
(A konzuli szolgálat lapján tájékozódva úgy tűnik, Ausztrián és Németországon át lehet utazni teszt+ karantén nélkül is, minket az itthoni karantén sem érint már)
Bármi, amire figyelni, készülni érdemes???
Peter Szekely | 2021.01.23. 15:26
@Zsuzsi1, a svájci beutazási lista a mérvadó: https://www.bag.admin.ch/bag/en/hom...e/krankheiten/ausbrueche-...

Ezen most nincs rajta Magyarország, de ha rajta lenne, akkor is be lehet menni üzleti utas papírral. Ausztrián és Németországon lehet tranzitálni.
Zsuzsi1 | 2021.01.23. 17:07
Köszönöm ,Péter,úgy tűnik a belépés Svájcba rendben van -azt megjegyzem, hogy apartmant is teljesen jó áron kapnánk,s a síbérlettel is akcióznak pl.Wallisban -,ami viszont aggaszt,hogy a mai "Index"-en fennlévő cikk szerint a nem Eu-s országokból gyakorlatilag megtiltják a turisztikai célú belépést.Tehát:visszaindulsz a nem uniós Svájcból,s lehet,hogy megkérdezik:"...hova....hova...???"Bár az Index cikke sem jelölt meg semmilyen jogszabályi helyet illetve nem adott konkrét szabályozási hivatkozást.
robroy72 | 2021.01.23. 17:18
Van valakinek infója hogy visszafelé a határon milyen ellenőrzés van, vagy csak szúrópróba szerűen állítanak meg?
Peter Szekely | 2021.01.23. 17:18
Nem találtam ezt a cikket, megosztanád?
D.Dani | 2021.01.23. 18:14
Utánanéztem, pár magyar újság lehozta, a német Deutsche Wellére hivatkoznak, ami leginkább semmire nem hivatkozik. Viszont, semmilyen hivatalos forrás nem írja, hogy szigorodtak volna a szabályok a beutazást illetően akár Ausztriába, akár Svájcba, akár Magyarorzágra. Se az EU honlapja, se a magyar kormány, se az osztrák kormány honlapja nem ír erről, se Svájc.
beetle71 | 2021.01.23. 18:16
Ebben a cikkben hivatkoznak a csütörtöki EU vezetői egyeztetésre, aminek hallottuk előzetes hírét, de eddig nem találtam róla cikket. A lényeg, hogy az EU nem döntött konkrétan az egyes államok helyett, csak egyfajta erős ajánlást tett az államoknak a turisztikai célú határátlépések korlátozására. Ezt lépte meg azóta Belgium, Franciaország, Portugália, Finnország. Többről most nincs szó, de nyilván napokon belül a többi állam is léphet, aki eddig még nem korlátozott ennyire. Svájc nem EU tag, de a Schengeni övezet része, ami ebből a szempontból valószínűleg nem számít, hiszen az EU tagság az erősebb kutya. Az egyre nyilvánvalóbb, hogy előre tervezni nem lehet, aki turisztikai céllal akar mozdulni, annak gyorsan kell döntenie az aktuális szabályok tükrében. Az is egyre világosabb, hogy a turisztikai célú határátlépés egyre erősebben az EU (benne a magyar) szabályozói szándék ellen lehetséges csak, még akkor is, ha Svájc éppen még beenged, és hazafelé van csak karantén. Én úgy gondolom, hogy a közösség érdekében egyre inkább el kell engedni egyelőre az utazási szándékot. A kamu üzleti utas papírt én elutasítom, és azt nem kiskapunak tekintem, hanem valami egészen másnak.
Peter Szekely | 2021.01.23. 18:26
@Zsuzsi, DW cikkböl nekem az jött le, hogy Svájcba ki tudtok menni, és onnan haza is tudtok jönni.
Zsuzsi1 | 2021.01.23. 19:05
Köszönöm Mindenkinek,hogy segítetek átgondolni a helyzetet.A kiskapuk engem sem mozgattak,egyszerűen csak arról van szó,hogy mi családilag is átestünk a fertőzésen,másrészt a Családom nagyrészt már be van oltva.Az ellenanyag-szintünk -oltás előtt is -magas volt.Jelenleg sajnos ezek a tények nem mérvadók. is Most,hogy úgy tűnik a szigorodó európai szabályozás miatt a magyarok svájci lehetősége is bezáródni látszódik egységesen mindenkinek.Várok pár napot, rákérdezek a konzul szolgálatra is...Ami tény,hogy az EU országai egyik napról a másikra hozhatnak az unió ajánlására erős megszorításokat.
beetle71 | 2021.01.23. 22:26
@Zsuzsi, érdekes, amit írsz, de már korábban is írtam, hogy én nem lepődök meg semmin. A BioNtech vakcina fejlesztői szerint 2 oltás kell, 21 nap különbséggel, és kb. a másodikat követő 7.naptól van védettség, tehát a 28. naptól. Így a dec.26-i legelső magyar beoltottak védettsége éppen kb. ma alakulhatott ki, szerencsés lehetsz, ha közöttük voltál, és ha lesz nemzetközileg elfogadott plasztikkártya, akkor valóban szabad lesz a pálya mostantól. A másik érdekes, hogy a fertőzöttségen átesetteket a hivatalos közlés szerint 6 hónapig nem oltják be, tehát valószínűleg a tavaszi hullámban eshetett át az, aki most már oltást is kapott, viszont nincs bizonyíték arra, hogy az immunitás 6 hónapnál tovább megmarad. A magyar 6 hónapos beutazási karanténmentesség egyedülálló szabály, máshol nem is igen írnak ilyen hosszú immunitásról, én általában ennél kevesebbet olvastam mindenhol.
Zsuzsi1 | 2021.01.24. 09:29
A 6 hónap -az oltásnál - az gyakorlatilag 3....Erről írtak is a sajtóban.
Ez az utazással kapcsolatosan nem is jelentős.Minden kiszámíthatatlan.
Tegnap előtt megjelent egy cikk,hogy Boris Johnson nyilatkozott, hogy a brit vírus variáns sokkal "halálosabb".Majd másnap újra ez a téma:...szakértők cáfolják a hivatkozott közlést.
A plasztikkártya nagyon jó lenne,mert szerintem is sok mindent megoldana.
CsAnd | 2021.01.25. 08:01
E szerint 50 már az a korábbi 100... :-(
https://www.austria.info/en/service...-and-facts/coronavirus-in...
beetle71 | 2021.01.25. 13:39
@CsAnd, köszi! Mondtam én, hogy ki fognak találni valamit, mert 100-zal már nyitni kéne. A legegyszerűbb volt levinni 50-re...
jberta | 2021.01.25. 15:45
Néhány napja jöttünk haza Svájcból. Remek pályák, hétköznap kevés, hétvégén sem sok ember.Zéró magyar, sok lengyel, kevesebb cseh turista. A magyarok vagy szegények, vagy gyávák kimenni, vagy tájékozódni nem tudnak a lehetőségekről. Egyik sem biztató...A határokon szabad az utad, ha bemondod, hogy Svájcba mégy. Egyedül a magyar határon kéri a rendőr hazafelé az üzleti papírt. Ha nincs, akkor teszttel kiváltható karantén. Ne féljetek Svájctól, jó lesz :-)
Peter Szekely | 2021.01.25. 15:47
@jberta, pontosan így van 👍
Rudanar | 2021.01.25. 22:05
Ukrajna felkeresése csak nekem jutott eszembe, pl. Bukovel? Múlt héten még szabadon be lehetett lépni Magyarországról, a héten már nem, de ez hetente változhat...
Peter Szekely | 2021.01.28. 11:54
Olasz barátaim szerint most szombaton várható indikáció a február 15 utáni idöszakról.
levvi | 2021.01.29. 21:48
@jberta elárulod pontosan hol voltál? Írtam privit is. Köszi

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.