Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztriában két héttel meghosszabbítják a teljes zárlatot

2021.01.17. MTI

Ausztriában másodszor is meghosszabbítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó teljes zárlatot - jelentette be Sebastian Kurz kancellár vasárnap.
A sípályák továbbra is üzemelhetnek. Kép: Gerlitzen Alpe a hétvégén
A sípályák továbbra is üzemelhetnek. Kép: Gerlitzen Alpe a hétvégén
A karácsony után, december 26-tól bevezetett zárlatot eredetileg január 18-ig tervezték, majd 25-ig meghosszabbították. A mostani döntés alapján február 8-ig tart az országos karantén Ausztriában. Ennek elsődleges célja, hogy megelőzzék a koronavírus brit mutációjának robbanásszerű terjedését. Eddig 5 fertőzött esetében azonosították a brit vírust, további 100 gyanús esetet még vizsgálnak.

"A csökkenő járványügyi adatok ellenére még lejjebb kell szorítani a számokat, mielőtt a brit mutáció agresszívebb terjedése ellehetetlenítené az egészségügyi rendszert" - magyarázta a döntést a kancellár. Hozzátette: reményei szerint április végéig - de amennyiben az AstraZeneca vakcinája is megkapja az engedélyt, még hamarabb, március végéig - sikerül beoltani a lakosság 65 éven felüli legveszélyeztetettebb rétegét.

Az elsődleges cél jelenleg a napi új megbetegedések számának leszorítása 700 alá, illetve a fertőzési ráta 0,8 százalékra csökkentése, így elkerülhető a kórházak és az intenzív osztályok túlterhelése.

A kormányfő negatív példaként említette az olaszországi Dél-Tirolt, ahol a zárlat után, november végén tíz napra újranyitottak, majd újfent el kellett rendelni a teljes zárlatot. "Ennek így semmi értelme, bezárunk, kinyitunk, újra bezárunk. Ezért is döntöttünk inkább a zárlat meghosszabbításáról" - hangsúlyozta Kurz.

Az új rendelkezés értelmében Ausztriában február 8-ig biztosan marad az egésznapos kijárási korlátozás, zárva maradnak - az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek és gyógyszertárak kivételével - a kereskedelmi egységek, a kulturális és sportlétesítmények, a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók, és az iskolák is maradnak a távoktatásnál.
A szállodák, éttermek és bárok még tovább lesznek zárva, előreláthatólag február végéig.
A távolságtartás előírt mértéke ezentúl 2 méter lesz, és január 25-től a szokásos, egyszerűbb maszkok helyett a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező lesz a hatásosabb FFP2-es maszkok viselése. Ezeket a maszkokat a kereskedőknek önköltségi áron kell árusítaniuk, illetve a rossz anyagi helyzetű rétegeknek ingyen bocsátják majd rendelkezésre.

A kormány továbbra is támogatja a rövidített munkaidőt, és - ahol csak lehetséges - az otthonról történő munkavégzést.

A sí- és korcsolyapályák továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek még szigorúbb ellenőrzése mellett.
Ausztriában az elmúlt 24 órában 1267 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 393 ezer 778 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1963, az intenzív kezelésre szorulók 328-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7082-re emelkedett.
KOMMENTEK
minerel | 2021.01.17. 18:34
bosszantó, hogy sokan próbálják meg itthonról kiskapukat keresve kijátszani a korlátozásokat mert nem bírnak a seggükön megülni és ha kell elengedni ezt a síelést erre a szezonra. Ők csak kimennek egy-két napra de akik ott élnek, dolgoznak azok meg szívnak többek közt miattuk is.
körmendi | 2021.01.18. 08:27
Egyebekbe azt is megjegyezte Sebastian Kurz :"FEBRUÁRBAN A TURIZMUS ÉS A GASTRONOMIA BIZTOS NEM INDULHAT BE." Ez EGÉSZ FEBRUÁRT jelentette az pedig azt, hogy ahogy sok üzementető már korábban felvetette ha a főszezoni február elúszik-márpedig most minden külföldi számára elúszik- akkor idén már nem éri meg kinyitni.
Magyarul nagy esély van arra NEKÜNK MAGYAROKNAK AZ OSZTRÁK SÍSZEZON IDÉN SAJNOS KIMARAD !
Deni11111 | 2021.01.18. 09:46
Minerel ! Másokat meg az bosszant, hogy a hozzád hasonlóak beveszik ezt a Mű balhét a járványról és ezét nem mehetnek pl síelni . Pontosabban nem élhetik a normális életüket. Sőt lassan már az életüket se. Vedd észre ,hogy ez nem más mint politika harc a hatalom megtartásáért és ebből az embereknek már nagyon elegük van. Van aki "kijátssza" van aki tiltakozik.
botiati75 | 2021.01.18. 10:17
minerel! Senki nem tiltja a rettegőknek, hogy otthon maradjanak és magukra zárják az ajtót. Hadd döntsem el, hogy én félek e vagy nem, hogy elkapom.
Távolságtartás meg ne legyenek egy légtérbe. Ismerősöm pozitív lett a gyermeke felesége nem. Pedig valószínű nem voltak 1,5m re egymástól!
Már másnak is leírtam, afrikában miért nincsenek hulla hegyek?
És ne gyere azzal, hogy afrikában nem számít az emberélet, mert a sok hullát ott is el kell azért temetni. Jó rettegést, de ne korlátozzák a szabadságom!!!
basquiat | 2021.01.18. 10:49
@minerel szerinted tényleg tényező a vírus terjesztésében azaz 50-100ember aki ki tudná használni a kiskapukat?! Amikor itthon tömve a pláza, a bolt, az ikea... Nem már... :)
bouquetk | 2021.01.18. 10:56
Bírom ezeket az önjelölt virológusokat. Nyilván az osztrákok olyan hülyék, hogy, minden ok nélkül kinyírják a szezonjukat. Nem is tudom, hogy miért nem a si-hu komment szekcióját kérdezték.
bosquiat, keress rá Hankiss Elemér közlegelők példájára.
leon973 | 2021.01.18. 13:05
Bouquetk: Akkor a te analógiád szerint a svájciak a hülyék, csak nem úgy, mint az osztrákok, :D
bouquetk | 2021.01.18. 13:40
leon973: mondjuk úgy, hogy ők az egyetlen kivétel tőlünk Ny-ra. Biztos sok mindent mérlegeltek ők is, főleg gondolom azt, hogy mekkora a náluk a vendégforgalom aránya. De akkor itt a lehetőség, nem picsogni kell, hanem menni oda. Ja, hogy ezt kb. senki nem tudja kifizetni.
andrewboy | 2021.01.18. 15:36
Szerintem NEM csak az osztrákokkal van a baj, szinte egész Európa együtt gondolkodik tévesen vagy helyesen ? döntse el mindenki maga. nálam is Ausztria az etalon sípályákban, de ha legalább lehetne menni a Szlovénekhez legalább vagy a Kopaonikra Szerbiába vagy írhatnék más keleti-déli-északi osrszágot ! DE nem, nem lehet mert kb. ugynanaz van minden határátlépéskor. Teszt/karantén/vakcina útlevél stb...
fezso6 | 2021.01.18. 17:58
Svájc azt tervezte,hogy buszokkal szállítja a francia síelőket.Két hét múlva meg azt kérték ha lehet külföldiek ne menjenek síelni.
Kis Kovi | 2021.01.18. 18:42
Nálam ez kb. két szezon leállás (2019.12-ben síeltem pár napot), miközben azon dolgok egyike ez a tevékenység, ami folyamatosan az érdeklődésem középpontjában áll, mondhatnám úgy is, hogy ez "éltet", de meg tudom érteni, hogy vannak most fontosabb dolgok, mint hogy nekem kedvezzenek egy ilyen helyzetben.

Mondjuk a környezetünk is megérdemel egy kis "szusszanást", nekem folyamatosan ott motoszkál a fejemben, hogy ha szeretnének csökkenteni a környezeti terhelésen, időt nyerve egy technológiai átállásra, akkor azt ilyen "mesterkélt" módon meg lehet oldani, azaz azt korlátozzák (pld-ul: szabadidős célú utazások vagy csökkenő jövedelmek - csökkenő, átgondoltabb materiális fogyasztás), ami a jóléti fogyasztásból eredő terhelés, s ami nélkül az alapvető életfeltételek még adottak. Persze, röhögjetek nyugodtan ki, de az is érdekes, hogy azért ha egy kicsit közelebb kerülünk a végső megoldáshoz, mindig jön egy újabb löket (pld-ul: mutáns, gyorsan terjedő változat "bedobása"), ami elnyújtja a folyamatot, s egy későbbi időpontot "mond be" a felszabadulásra.

Persze, az előbbieknek ellentmond az, hogy ehhez olyan háttér együttműködés és titoktartásra lenne szükség, amire az ember szerintem alapvető természete miatt nem nagyon képes, mindig lennének gyenge láncszemek a folyamatban.
Kis Kovi | 2021.01.18. 18:48
Amúgy a vírus egész biztos valós, komoly probléma, csak annak az eredete, a folyamat alakítása vett fel sok kérdést nálam.
Kovix | 2021.01.18. 19:05
bouquetk!
tőlünk nyugatra van Spanyolország is. Elég jó pályákkal. Ajánlom pl. Sierra Nevadát figyelmedbe, de a pierenusok déli része sem lehet rossz! Azt kell látni, hogy azért tiltják a síelést mert népszerűség növelő intézkedés egy politikusnak. Az, hogy ki hogyan trükközik és hogy megy síelni vagy nem azt meg hagyjuk meg mindenki saját belátására. Viszont, ha gyártósoron, buszon lehetnek szorosan egymás mellett az emberek akkor ott ahol van maszk és tiszta levegő az miért lenne rosszabb. Amúgy meg szerezni kell egy igazolást, hogy versenyszerűen sportoló vagy (kb. 5 ezer Ft) és mehetsz síelni, kondizni stb.
bouquetk | 2021.01.18. 19:54
Kovix te nem tudod mit beszélsz. Szerinted Kurz népszerűbb lesz attól, hogy tönkre vágja az egész szezont ott ahol százezrek, vagy inkább milliók élnek az idegenforgalomból? Szerintem végiggondolták ezt, és a nyilvánvaló veszteségek ellenére is azért vállalták, mert szerintük ez a jó. És mivel mi vendégek vagyunk ott, az a minimum, hogy betartsuk a szabályokat, függetlenül attól, hogy mi a személyes vélemény.
Kis Kovi | 2021.01.18. 21:12
A hatalmon lévő politikusoknak - függetlenül milyen irányt szolgálnak - ez nagyon nem jó helyzet, amikor csökkenek, elapadnak az adó bevételek, növekednek a kiadások, a munkanélküliség megugrik, s közben vállalkozások mennek tönkre, a költségvetési hiány elúszik, az emberek egy része a korlátozásokért, míg a másik része azok eltörlése érdekében "hangoskodik", s miközben az adott ellenzék ebben jó lehetőséget lát, hogy támadjon az együttműködés helyett. Egy ilyen szituációban a regnáló politikai erők sokkal többet veszítenek, mint amit nyerhetnek rajta bizonyos területeken.

Amennyiben bármi közük is lenne ehhez, akkor az maximum ennél egy súlyosabb probléma elfedése, egy "elterelés" lehet, de tudom, ez már összeesküvés elmélet kategória.
Persze, ha valakik szeretnék továbbra is hitel rendszerbe taszítva látni a világot és közben a gyeplőt tartani, arra is jó helyzetet teremt egy ilyen pandémia.
Daddy | 2021.01.18. 21:28
Az összeesküvés elméletekben az a legrosszabb, hogy nagy többségük előbb-utóbb igaznak bizonyul.
Kis Kovi | 2021.01.18. 21:29
Ez a csalásért való ágálás, olyan, mint ha az anarchiát találnátok megfelelő állapotnak.
Aztán jön majd a neki is szabad, akkor majd nekem is és haladunk szépen tovább...

Kb. olyan, mint a 1990-es, 2000-es évek, amikor minden (kényszeresen csaló) vállalkozótól az hallottam kifogásként, hogy azért csalnak, mert a politikusok is ezt teszik, miközben a becsületes emberek vitték el a "balhét", mert megfizethették a politikusok és ezen vállalkozók helyett a valós "közös költségeket". Magas adók, közterhek, mert sokan csalnak és sokan jól élnek belőle, így majd a hülyék "összedobják" jeligével működött minden.
A legszebb eklatáns példa, a szlovák rendszám volt, amikor elmagyarázta a magyar költségvetési mutyin meggazdagodó személy, hogy egy francot fog ennyi regisztrációs adót fizetni, miközben a becsületes emberek adójából szerzett vagyonából luxus fogyasztási javat vásárolt és ennyit nem volt hajlandó visszatenni a rendszerbe.
Össze is omlott volna a rendszer, ha nem változtatnak rajta.
Daddy | 2021.01.18. 21:38
A dolgok "természetes állapota" a rendezetlenség. A rend mindig valamilyen erő hatására alakul ki és marad fenn. Ha megszűnik ez az erőhatás, visszaáll a "káosz". És ez így van a társadalomban is.
TZoli | 2021.01.18. 23:00
Kovix! Ez a Spanyolország nem a legjobb példa. A hírek szerint egyre jobban gyorsul a járvány, én nem ajánlanám odautazni.
RM | 2021.01.19. 09:53
Érdemes abba belegondolni, hogy a hegyi kis településeken nagyon sok idős ember él Ausztriában (arányaiban több mint a városokban). Az ő életüket veszélyeztetnék azzal, ha a nyakukba öntik a vásosi/külfödi síelő tömegeket.

Mi még relatív laza korlátozásokat kaptunk azzal, hogy minden bolt nyitva, szabadban sportolhatunk egyénileg ... Örüljünk ennek és éljünk a lehetőségekkel itthon.
Josephino74 | 2021.01.19. 14:34
De milyen érdekes amikor az ingatlan árak elszálltak a világban+autóipari válság akkor jön a vírus🤔
minerel | 2021.01.19. 15:19
plusz itt az 5G és az új siker termék az alucsákó lesz. ;-)
Sz_György | 2021.01.19. 18:04
Én azért megvizsgálnám más oldalról is. A vírus sűrűség szinte egész Europában hasonló. Tehát nincsenek olyan egymással szomszédos országok, ahol az egyikben nincs fertőzés, a másikban pedig tombol. Tehát nem nagyon értem továbbra sem, hogy egy határvonalat ha átlépek, akkor miként vagyok veszélyesebb, mint aki eleve ott van. Sőt, ha (maradjunk a példánál) Ausztriából jövök haza és nem szomszéd utcából, ettől miért lennék veszélyesebb vírus hordozó... Logikusan akkor, ha a szomszédhoz kopogok át egy tojásért, illene karanténba mennem 10 napra, de minimum egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet felmutatnom. :-) Értem, hogy mindenki jót akar, de a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve igaz ? Miért nem olyan intézkedéseket hoznak, aminek értelme is van ? pl.: időseknek, veszélyezetteknek, rászorulóknak ingyenesen juttatott vitamin csomagok ( D és C mindenképpen.) Egyébként 50 % állami támogatással. De ez csak egy a rengeteg ésszerű intézkedésből. Szerintem.
Carousel | 2021.01.20. 20:30
Az emlegetett Svájc: a ket emlitett hotelben nagyreszt alkalmazottak kaptak el a virust, akiket a hotel 48 orankent tesztel! Ezert is derült ki, hogy egyaltalan valaki elkapta. Sajnos ez kimaradt a cikkböl. Több teszt -> több fertözött, akik lehettek aszimptomatikusak is. Kimaradt a cikkböl tovabba, hogy ez miatt senki nem került korhazba es az intezkedesek jelenleg Graubündenben az utolso utani faluban is ezek lennenek. De aki a 24.hu-t linkeli, ne is varjon korrekt tajekoztatast...inkabb a polgarmesterrel keszüt cikket kellett volna belinkelni. Sajnos "Ischgl" ota mindenki varja az ujabb "bezzegenmegmondtamhogyasielesmilyenveszelyes" kategoriaju hireket. A ket hotelbezarassal kapcsolatban meg a CNN (!!!) is megkereste a települest, pedig jelenleg az USA sem panaszkodhat a Covid-fertözöttek szamarol. Mellekesen Graubündenben karacsony ota csökken a fertözöttek es a betegek szama, pedig azota több teljes lakossagi teszt is volt ami megnyomta a szamokat, es a sipalyak november ota nyitva.
Altay72 | 2021.02.08. 22:58
Kedves 'minerel'- lell egyet nem értők!
Érthető a véleményetek mögötti indulat, mindenkinek a t.. ke tele van a helyzettel. Mégis minerel véleménye mellé allnék. Nehéz idők járnak. Ilyenkor csakis a közös elgondolások szerinti, fegyelmezett cselekvés segít. Sajnos vagy nem sajnos, de próbára tesz mindannyiunkat. Áldozatokat kell hoznunk nem csak az egyéni, de a közösségi életünkben is. Lehet, sőt valószínű, hogy a minnél kevesebb áldozat érdekében el kell engedjük az idei külföldi síelést (és még sok minden mást is). A mérleg másik oldalan emberéletek állnak. (Nem fotelvirológusként okoskodok, magam is orvos vagyok, tapasztalom kollégáimtól is a hihetetlen helyzetet és sajnos egy rokonunkat is elvesztettük Karácsony előtt... ) Szóval kérlek ne egymást ekézzétek, legyetek megértőbbek.
Olvastam egy cikket - a túlzott egyéni önzés negatív hatásairól a koronavírussal való megküzdési stratégiára vonatkozóan - pont ide vagy a témája: https://index.hu/velemeny/2020/11/1...7/mig_a_nyugat_benazik_ki...
Jó egészséget és kitartást kívánok!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.