Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájc: a nagy síterepek még nyitva, de elkezdődtek a bezárások

2020.12.22. Bata Attila

Nem a legjobb a járványhelyzet Svájcban az utóbbi időben. A fertőzések növekvő száma miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a síterepekre, hogy szüntessék be, vagy legalább korlátozzák a síelés lehetőségét. Mától, sorra zárnak be a jórészt kisebb és kevésbé ismert síterepek. A nagyobbak még kitartanak.
Zermatt továbbra is nyitva (Kép: Matterhorn Zermatt Bergbahnen)
Zermatt továbbra is nyitva (Kép: Matterhorn Zermatt Bergbahnen)
A fajlagos mutatók szerint, pl. a 100 ezer lakosra vetített új fertőzések számában, Svájc már túlságosan is előkelő helyet foglal el az európai listákon. Országszerte szigorítanak, ezért nemcsak a külföldiek, hanem a hazaiak közül is egyre többen értetlenkednek, ebben a helyzetben hogyan üzemelhetnek a síterepek.

A központi hatóságok kéréssel fordultak, a helyi tartományok (kantonok) felé, hogy korlátozzák a síelést. A korlátozások okaként a kórházi kapacitások szűkösségét jelölték meg Zürichben. Az csak olaj volt a tűzre, hogy az egyik "síelős" kanton (Graubünden) illetékese azt javasolta, hogy a sérült síelőket ne a síterepeken, hanem a lakóhelyükön illetékes kórházakban lássák el. Pont ez az, amit a komoly síterepek nélküli kantonok el szeretnének kerülni...
A vörössel jelölt kantonok sípályái december 22-től zárva. A kékek továbbra is nyitva.
A vörössel jelölt kantonok sípályái december 22-től zárva. A kékek továbbra is nyitva.
Ausztriához hasonlóan, itt is a helyi régiók kapták meg a jogot, hogy belátásuk szerint döntsenek a síelés engedélyezéséről. Így egységes szabályozásról nem beszélhetünk. Síelés tekintetében kevésbé meghatározó kantonok (Zürich, St. Gallen, Luzern, Schwyz, Nidwalden, Obwalden, Zug, Appenzell Innerrhoden és Uri) december 22-től 29-ig már betiltották a síelést. A bezárt síterepek között is találunk nagyobb pályarendszereket és ismertebb neveket, pl. Andermatt, Flumserberg vagy Engelberg-Titlis.

A nagyok (pl. Valais, Graubünden vagy Bern) továbbra is engedélyezik a síelést és több helyen a vendéglők nyitvatartását is. Az ismertebb síterepek közül Davos-Klosters, St. Moritz, Zermatt, Crans Montana vagy Verbier továbbra is nyitva tart. A december 29-i dátum az üzemelő síterepeket is érinti abban a vonatkozásban, hogy akkor felülvizsgálják a helyzetet, és ha a járvány számai tovább romlanak, akkor itt is bezárások várhatók.

Korlátozások már most is vannak. Néhány síterep (pl. Portes du Soleil) maximálta a napi vendégek számát. Van, ahol csak online lehet bizonyos "felkapott" síliftekre előzetesen helyet foglalni. Az összes síterepen érvényes a bevezetett alkoholtilalom.
A rendőrök és a "covid angyalok" együtt dolgoznak a síterepeken (Kép: Wallis Kanton Rendőrség)
A rendőrök és a "covid angyalok" együtt dolgoznak a síterepeken (Kép: Wallis Kanton Rendőrség)
Valais (Wallis) kantonban napi 200 rendőrt vezényelnek a síterepekre a karácsonyi időszakban. Pl. Zermatt és Verbier síterepein segítenek betartatni a covidos szabályokat a síelés alatt.

Svájc Magyarországot december 19-től levetette a "feketelistájáról", így a magyar állampolgároknak nem kötelező immáron a 10 nap karantén beutazáskor. Hazafelé a magyar hatóságok által bevezetett korlátozások (10 nap karantén vagy 2 db negatív PCR-teszt) továbbra is érvényesek.

Ha valaki svájci síelést tervez, akkor hetente (vagy akár gyakrabban is) változó szabályokra számítson. Nemcsak időben, hanem térben is érdemes vizsgálni a síelést. Kantononként eltérő szabályozásokat léptettek életbe.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.