Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Körkép: hol lehet Európában síelni decemberben?

2020.12.08. 2020.12.24. Bata Attila | frissítve: 2020.12.24.

Ha valaki mégsem tudná kibírni síelés nélkül az év hátralévő napjait és bevállalja ennek karanténban kiszabott következményét, akkor egy rövid körkép arról, hogyan viszonyulnak az európai síterepek a német-olasz-francia tengely által javasolt korlátozásokhoz.
Zermatt, Svájc, webkamera (dec. 8.): már 62 km pálya síelhető!
Zermatt, Svájc, webkamera (dec. 8.): már 62 km pálya síelhető!
Alaphelyzet, hogy a hazatérő magyarokra itthon 10 nap karantén vár, amely két negatív PCR teszttel kiváltható. Ebből az egyiket külföldön is el lehet végeztetni, azt is elfogadják, de csak ha schengeni országban készült.

Külön rendelkezés szól a koronavíruson már átesett magyarokról. Számukra, a fertőzéstől számított hat hónapon belül, nem kötelező a magyarországi karantén.

Kiutazás előtt azonban érdemes az adott ország rendelkezéseit is tanulmányozni. Számos helyre csak negatív teszttel és karanténnal lehet bejutni, a szállások sem mindenhol fogadhatnak vendégeket.

Ezek után nézzük meg mi a jelenlegi helyzet Európában. Hójelentés oldalunkon egyébként naprakészen nyomon lehet követni, hogy mely sípályák vannak nyitva.

Szlovénia (frissítve: december 24.)

Szlovéniában december 10-től a síterepek nagy része üzemelhetett. Az itteni korlátozás szerint csak a nyitott lifteket lehet beindítani, tehát a kabinos liftek nem üzemelhetnek. A hazaiak síelését nagyban megnehezítette a lakhelyelhagyási tilalom, így a síterepek csak az adott önkormányzathoz tartozó síelőkre alapozhatnak.

December 23-án este 10-kor kellemetlen ajándékot kaptak a síterepek üzemeltetői. Az összes síterepen december 31-ig le kell állítani a sílifteket, így számos síterep már mától, de akadt, aki saját értelmezése szerint csak holnaptól állítja le a lifteket. A január 1-től érvényes szabályok sem teljesen világosak. Jelenleg arról szólnak a hírek, hogy a 12 éven aluliak használhatják a lifteket egy felnőtt korú kísérővel, akinek 24 óránál nem régebbi negatív teszttel kell rendelkeznie.

Ausztria (frissítve december 19-én)

A korábbi tervek szerint a szezon jóval kevesebb pályával december 24-től elkezdődik - a helyieknek, mivel a kereskedelmi szállások nem fogadhatnak turisztikai céllal érkező vendégeket. Külföldieknek várni kell január 10-ig.

A mai bejelentés szerint december 26-tól további szigorítások várhatók. A sípályák üzemeltetését nem központilag döntik el, hanem a tartományok hatáskörébe utalták. Péntek estére az összes osztrák tartomány vezetése bejelentette, hogy nem változtatnak az eddigi terveken. Vagyis december 24-én szeretnének nyitni. További szigorítás, hogy a sílifteken az FFP2 típusú maszkokat teszik kötelezővé. A síterepek és a tartományok képviselői szombaton egyeztetnek a nyitás feltételeiről, a fejleményekről és a december 26-tól érvényes rendelkezésekről hamarosan beszámolunk.

Svájc (frissítve december 18-án)

Az egyetlen alpesi ország, ahol nem korlátoztak az elején. Kapnak is ezért hideget-meleget. Külföldről is, de belföldről is. A tervek szerint karácsonykor sem zárják be a síterepeket, de néhány rosszabb adatot produkáló országot december 14-től "feketelistára" tettek. Mi is ide tartoztunk, de ez megváltozott. A december 19-tól érvényes lista szerint a magyarokra december 28-ig nem vár 10 nap karantén Svájcban. Utána? Jó kérdés....

Svájc, Ausztriához hasonlóan nem szeretné országos szinten szabályozni a síelést. Ezért a helyi régiók (kantonok) szabad kezet kapnak a döntéshozatalban.

Csehország (frissítve december 19-én)

Csehországban múlt héten ismét bezárták a kocsmákat, vendéglőket, hoteleket, uszodákat és konditermeket. Ugyanakkor december 18-tól kinyithatnak a síközpontok, de csak a szálláshelyek nélkül. Ismét bevezetik az éjszakai kijárási tilalmat 23:00 és reggel 5:00 között. A mostani hétvégén kb. 10 cseh síterep nyitotta meg a pályáit.

Szlovákia (frissítve: december 19.)

A december 10-i döntés értelmében december 14-től a 10 éven felüli síelők csak három napnál nem régebbi Covid-teszttel látogathatják a síterepeket. Ugyanígy, a szállodák is hasonló feltételekkel fogadhatnak turistákat. A mától érvénybe lépett szigorú, egész napos kijárási tilalom alól több kivétel is lesz, például a családlátogatás, a munkába járás, a létfontosságú áruk beszerzése vagy üzemanyag-vásárlás céljából történő utazás. A síelést sem tiltják be, mivel szabadtéri sportolásnak minősül, amely továbbra is engedélyezett. Ennek értelében újabb szlovák síterepek kezdték meg a szezont, ezen a hétvégén közel 20 síterep üzemel. A bevezetett általános korlátozások december 29-ig maradnak érvényben.

Lengyelország (frissítve december 18-án)

Itt már régebben megkezdődött a síszezon és jelenleg közel 30 síterep üzemel. A vendéglők zárva tartanak, csak elvitelre szolgálhatnak ki. A lengyel kormány bejelentette, hogy december 28-tól január 17-ig betiltja a síterepek működését. Ezzel egyidőben, a visszaélések elkerülése érdekében, szigorítja az üzleti célú utazások feltételeit.

Nagy-Britannia (frissítve december 19-én)

Skócia öt síterepe közül kettő (Glenshee és CairnGorm) ezen a hétvégén nyitott, másik kettő (Lecht és Glencoe) a megfelelő hóviszonyokra vár, míg az ötödik (Nevis Range) már korábban bejelentette, hogy idén nem nyitnak ki. Ezzel együtt a járványhelyzet nem a legjobb. A skótoknál régiónként változik a korlátozások szigora, míg az angolok csak "alapos indokkal" utazhatnak Skóciába, a turizmus most nem tartozik ebbe a kategóriába.

Andorra (frissítve december 15-én)

Kénytelenek voltak lepaktálni a "nagytestvérrel", amely ebben az esetben Franciaországot jelent. A franciák is karanténnal fenyegettek minden külföldi utazást tervező honfitársukat, így az andorrai síterepek ünnepi időszaka is mehetett a kukába. Az andorraiak belementek, hogy bezárják a síterepeiket, cserébe, egy különalkuval, a franciák legalább levegőzni, sítúrázni vagy hógolyózni elmehetnek az andorrai hegyi szállodákba, karantén nélkül. Közben a szomszédos spanyol síterepek egyre másra jelentik be a nyitásokat, így a helyi kormány is kompromisszumos javaslatot fogadott el. Amint elmentek a franciák, jöhetnek a spanyolok, de ők már síelni is. Január 3-tól nyithatnak a síterepek.

Franciaország

A karácsonyi síelés három legnagyobb ellenzőjeként ismertük meg. Annyit enyhült a francia kormány, hogy az ünnepek alatt a hegyekben lehet üdülni, de a síterepek zárva maradnak. Nyitás januárban.

Olaszország

A decemberi síelés másik fontos ellenlábasa. Itt jön a legnagyobb szigor az ünnepek idején. Nemhogy síelni, de még utazni sem szabad. Január 7-ig csak webkamerán láthat síterepeket, aki hegy nélküli tartományban lakik, amelynek határait nem hagyhatja el.

Németország

A decemberi síterep bezárások triumvirátusának fő motorja. Ugyan itt is vannak hegyek, de a legfőbb csapást a többi országra azzal mérik, hogy állampolgáraikat karanténnal fenyegették meg külföldi síelés esetén. Még mindig a német turista a legjobban várt turista, így hiányukban sok helyen nem is érdemes kinyitni.

Montenegró

E kicsiny mediterrán ország átélte a járvány legnagyobb sikereit és kudarcait. Egyetlen európai országként legyőzték a Covid-19-et tavasszal, 40 napon át nem regisztráltak újabb fertőzöttet. Aztán kinyitották a határokat és volt olyan időszak, hogy fajlagosan náluk gyógyult a legtöbb fertőzött. Most sem állnak túl jól, de ennek ellenére a síelés nem tervezik korlátozni.

Spanyolország

Az előző hétvégén egy apró síterep nyitott ki, de ezen a héten "tömeges" nyitás várható. Kicsit ellentmondásos a szabályozás, hiszen a régiók saját maguk dönthetnek a nyitásról. Így fordulhatott elő a nehezen érthető helyzet, hogy amíg a madridi fedett sípályán nyugodtan lehet síelni, addig Aragónia hegyeiben még a friss levegőn is tiltott január 6-ig. A szomszédos Portugáliában is kinyitott már egy síterep.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina

A két ország legjobb síterepei már üzemelnek, és nincs kormányzati szándék ennek megváltoztatására. Ebből még profitálhatnak is, hiszen az Alpokban síeléshez nem jutó horvát, illetve szlovén állampolgároknak túl sok nyelvi nehézsége nem lehet ezekben az országokban.

Ukrajna

Bukovel, a legmodernebb ukrán síterep ezen a hétvégén nyitott. Folyamatosan adják át az új pályákat. Itt sem gondolnak bezárásra.

Oroszország

Néhány síterep már üzemel. Hivatalos információ nincs az esetleges korlátozásról. Mivel az oroszok nem tudnak az Alpokba utazni, nagyon népszerűek lettek a hazai terepeik. Szinte minden szállást lefoglaltak az ünnepekre, újabb különvonatokat kell indítani a nagyvárosokból a síterepek felé.

Skandinávia

A finn, norvég és svéd terepek már régóta nyitva vannak. Finnország eddig nem engedte be a külföldieket, december 13-tól ez megváltozik. Negatív és friss PCR teszttel három napot lehet eltölteni a finneknél. Most a Norvégiába utazók 10 napos karanténra számíthatnak. Svédországban december közepére várhatók részletek az ünnepek síelési szabályairól. A norvég és svéd szabályozásnak érdemes utánanézni, aztán egy kicsivel később újra, mert gyorsan változhatnak a dolgok.

Románia

A szezon már itt is elkezdődött. Néhány síterep már kinyitott. A választások előtt nem igazán foglalkoztak ezzel a témával.

Bulgária

A helyi kormány november végén kijelentette, hogy nyitva tartják a síterepeket a szezonban. Már csak a megfelelő mennyiségű hó hiányzik.

Magyarország

Eplény már kinyitott, a többi síterepről még nincs konkrét infó, de bármikor várható. Még egy ok, amiért érdemes napi híreinket követni. Az általános korlátozások január 11-ig itthon is érvényben maradnak, vagyis a síterepek éttermei nem nyitnak ki (esetleg elvitelre) és este 8-ra haza kell érni a síelésből.

KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.12.08. 18:49
Éljen Svájc
ttottam | 2020.12.08. 18:57
Éljen Svájc!.
És mondjatok még egy helyet/tevékenységet, ahol annyira vagytok védve, mint a sípályákon:
1: Tiszta, friss, egészséges jó levegő.
2: Csősál orrig felhúzva, mert egyébként sem akarja senki megfagyasztani az fél arcát.
3: Kesztyű.
4: Az arcot szorosan borító szemüveg - ez ugye az Auchanban nincs rajtunk...
5: Vastag ruha körben mindenhol.
6: Zárt éttermek
7: Készség a sorban és a felvonókon a közelség elkerülésére, a távolság megtartására. JHa, és itt hely is van rá...ellentétben a CBA-val.... (Bocs, ha valakinek a nemzeti érzelmét megbántanám.)
8: Végül olyan fitt állapot, amely azonnal legyűri a vírust, ha mégis próbálkozna :-)
beetle71 | 2020.12.08. 20:58
Sziasztok, a hójelentésből hiányzik Nendaz-Mont Fort-4 Vallées környéke, az is nyitva van már 5-e óta, javaslom pótolni.
admin2 | 2020.12.08. 21:22
@beetle71: 4 Vallees néven megtalálod a hójelentésben Nendaz környékét is, kapunk róla napi hójelentést, ld. https://sielok.hu/holap/verbier/

Itt az összes nyitva lévő svájci síterep listája:
https://sielok.hu/hojelentes/svajc/...rendhegy/csaknyitva
beetle71 | 2020.12.08. 21:35
@admin2: valóban, köszönöm. Korábban néztem végig, akkor még nem volt ott, most pedig nem néztem végig. Bocs.
andrewboy | 2020.12.09. 09:02
ttottam : tökéletesen egyetértek !!! bárki akivel találkozok és téma a külföldi síelés, csak azt tudom mondani, hogy egszerűen nem értem és képtelen vagyok felfogni, hogy szabad levegőn való téli sportra miért úgy tekintenek a döntéshozoknak, mint egy "mumusra". NEM a hüttézésre és After Party-kkal kell összekeverni. Ezzel az erővel a Normafánál való tömeges kirándulást is meg kellene szüntetni !!! vagy ahogy írtad a TE.CO-s tömörüléseknél is. Ha Eplény tud üzemelni ezekkel a feltételekkel akkor 600-km-rel arrább is lehetne. Persze tudom nem az üzemeltetőkön múlik, hanem még feljebb ...
Akos1234 | 2020.12.09. 09:28
Sziasztok !
December 14. érkezés előtt jól gondolom, hogy nincs 10 napos karantén Svájcban igaz? pl dec 12. szombat...
Melyik síterepet ajánljátok?
St. Moritz lehet menni? :)
köszi a válaszokat
beetle71 | 2020.12.09. 10:06
@Akos1234, jól gondolod, ha dec.12. vagy 13-án érkezel Svájcba, akkor még nincs karanténkötelezettséged, simán síelhetsz. És hazafelé sem várható karantén, mert egyrészt nincs erős ellenőrzés, másrészt egy ideje nem is rendelik el a határon a hatósági karantént, "csak megkérnek", harmadrészt decemberben még kevesen mennek síelni ahhoz, hogy elkezdjenek célzottan a hazatérőkre fókuszálni. Természetesen a karanténtól függetlenül a normál óvintézkedéseket mindenképpen tartsátok be, ha hazatértek, tehát ne menjetek nagy közösségbe és 1,5m-nél közelebb, főleg idősekhez. A terepek közül én is St.Moritz-ot néztem, az nincs is olyan messze, és családi kedvezmény is van, de nem voltam még ott.
Peter Szekely | 2020.12.09. 10:28
Andrewboy, Svájcban mehetsz bármelyik terepre, a lényeg hogy 14-e elött lépj be Svájcba, akkortol Mo piros listán van.
Carousel | 2020.12.09. 16:42
@Akos1234: A Silvretta Arena december 11-ei nyitasra keszült. Ausztrian es Nemetorszagon keresztül Davos, Arosa-Lenzerheide es St. Moritz (Corviglia es Corvatsch) elerhetö es a hetvegetöl itt van nyitva a legtöbb palya. A kisebb területek is nyitnak, pl. Flumserberg szerdatol var vendegeket. Graubünden kantonban jelenleg az ettermek zarva vannak, erre mindenkepp keszülj. A hotelek ettermei csak a hotelvendegeket szolgaljak ki, különben minden csak elvitelre kaphato.
Deni11111 | 2020.12.09. 18:15
beetle 71 !Csak azt ne írtad volna 1,5 m-nél közelebb "főleg idősekhez". Miért ŐK talán leprásak vagy mi a manó ? (74)
Akos1234 | 2020.12.09. 18:45
Carousel: zárva vannak a hütték is, és ez aggaszt egy kicsit. Kislányommal járunk síelni, és azért 8- 16 óra között 2x beszoktunk menni melegedni napközbe legalább . Nem nagyon tudom elképzelni, a -10 fokban egésznap kinn a pályán...
csak elvitelre lehet rendelni a hüttékbe is, a mosdók működnek legalább?
nem tudom mi a szitu, kicsit tanácstalan vagyok...
beetle71 | 2020.12.09. 20:55
@Deni11111, szerencsés lehetsz, ha ennyire nem jutott el még hozzád ez a vírus-dolog, ami március óta körülöttünk zajlik. Én arra céloztam, hogy hazatérők (ugyanúgy, mint bárki más) nehogy megfertőzzék az időseket, mert ők sajnos sokkal nagyobb eséllyel viselik rosszul ill. tragikusan a betegséget, mint a fiatalabbak. És ezzel arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy a karantén nem egy elkerülendő hivatalos szabály, hanem egy megbecsülendő óvintézkedés.
beetle71 | 2020.12.09. 21:03
@Akos1234: nálunk is éppen ez a dilemma. Én magam elvagyok hütte nélkül, ezért szívesen mennék jelen körülmények között is. De a nejem és a gyerekek igénylik, hogy 1-2x napközben felmelegedhessenek, és ők valószínűleg negatívan élnék meg az egésznapos puszta csúszkálást és felvonózást. Márpedig megutáltatni nem akarom velük a síelést.
gyorshajtó | 2020.12.09. 23:49
beetle71 Nem igazán értem amit írsz ha külföldről jövök haza síelésből akkor karantén ha a munkahelyemről Budapesten minden este akkor nincs karantén. Szerinted ha kimegyek pl. Svájcba síelni (máshova nem igazán tudnék most) ahol egész nap a friss levegőn vagyok akkor nagyobb esélyem van elkapni a vírust mint pl. egy zárt budapesti irodában ülve??? Ne haragudj de ez egy óriási marhaság. Persze ha este a hüttében ittas állapotban azzal szórakozom hogy pinponglabdát köpdösök a másik poharába (tavasszal Ischgl-ben ez robbantotta be a vírust)akkor igen de ez egyrészt ma már nem lehetséges meg én mint sokan mások nem az esti ivászat miatt szeretek síelni járni. Persze védjük az időseket de szerintem az idősekre jelenleg nem az jelenti a legnagyobb veszélyt ha a fiatalok elmennek síelni. Magyarországon a munkahelyeden vagy a boltokban sokkal könnyebben elkapod és fertőzöd a többieket mint egy sípályán vagy onnan hazaérkezve.
beetle71 | 2020.12.10. 01:16
@gyorshajtó, egyetértek teljesen. Én úgy értettem, amit írtam, hogy nem kibújni akarok az elvileg hazafelé kötelező karantén alól, kijátszani és lázadni ellene azzal, hogy leírom, hogy megúszható, hanem én is abban hiszek, hogy mindig és mindenhol be kell tartani egy kissé emelt szintű higiénés elővigyázatosságot. A karantén helyett hazatérve is. Meg itthon is mindig. Én átestem a víruson, és a környezetemben sokan, de mégtöbben nem. Van aki a kórházat is megjárta. Megtapasztaltam, hogy egy emelt színtű, de nem túljátszott higiénia gyakorlatilag elég a vírus ellen, de ennek hiányában sem feltétlenül fertőz, hiszen pl. nálunk a családban csak ketten kaptuk el az 5-ből, pedig senki nem volt elkülönítve. És nyilván vannak helyzetek, amiket úgysem lehet kivédeni.
Deni11111 | 2020.12.10. 20:00
beetle 71 Már az is kérdéses , mettől is számítjuk az idős kort ? Gondolom nálad a 71 szüli (1971) Nálam a 74 az éveim száma. Érthető, hogy rosszul érint ez a folytonos féltés.Körülöttem sorra "búcsúznak" a fiatalok sajnos. Fiatalok ma nagyon magasról szólják le az időseket pedig ..... ,de ide engedj meg egy igazi síelős példát . 40-45 közötti ismerősöm lelkesen meséli a múlt szezon kezdetén , hogy a 19 éves fia mérte az idejét egy fekete pályán 73 Km/o volt , Ő meg ugyanott 55Km/o val ment, erre elő vettem a mobilt ki kerestem a pályát az adott időpontot és láss csodát ugyanazon a pályán nagy íveket húzva 103,9 mértem (nem dicsekvésként írtam csak minden relatív) Amúgy alföldi falusi gyerekként kb hat éve síelek igaz nem szépen sőt . Lehet ilyen dolgok miatt nem értem miért féltik az időseket, tudom sokan betegeskednek,de talán mert nem jól éltek .(Egészségesen) Csak jogsi miatt járok orvoshoz. Hozzám is elért az influenza híre márciusba!!! ,mert a barátom már tavaly szeptemberbe be kapott valamit majd bele halt , de győzött az idős tapasztalata és nem egész 1,5 hét alatt rendbe hozta magát. Jó magam meg kb 18 éve nem voltam talán csak két alkalommal influenzás az is max 3 napig . Rögtön az elején kell cselekedni nem amikor már 39-40 fokos láz van .Ennyi a titok .
Kis Kovi | 2020.12.11. 22:52
Sajnos a vírustörzsek vizsgálatából kiderült, hogy Magyarországon ősszel a mediterrán térségben mutálódott vírus okozta és okozza jelenleg is a tömeges megbetegedéseket, azaz a nyári kiruccanás alkalmával importálták haza, ezért is lehet magyar részről is a szigor. Megjegyzem, az ebből (téli turizmus) "népgazdasági" szinten élő országok maguk piaca ellen hoztak hatalmas negatív erejű korlátozásokat, szóval szerintem nem érdemes a magyar állásponton lovagolni. Én nyáron sem mentem a családdal neki Európának, pedig szívesen tettem volna és tavasszal is elbuktuk a síelést, de az ember próbált felelősségteljesen viselkedni, csak ehhez teljes társadalmi együttműködés lett volna szükséges, ami elmaradt, így minden kezdődött elölről, sőt még súlyosabb lett a helyzet. Remélhetően a vakcina kihúzza a mérges fogát enne a pandémiának és az nem tud olyan mértékben mutálódni vagy egy új érkezni, hogy az újabb időszakra bénítsa meg a működést. Az, aki ilyen helyzetben mondjuk üzleti útnak álcázva játssza ki a szabályokat és mutat fityiszt az önmegtartóztatóknak, szabályt követőknek, az nagyon önöző ember. Mindenki azt hisz, amit akar a vírus helyzetről, de azért azt ajánlom a figyelmébe a kételkedőknek, hogy az abszolult halálozási számok hetek óta megnövekedtek, amit jól példálozz az a "hétköznapi" eset, hogy lassan percenként "mennek el" az idősebb híres emberek (a nem híresekről max. számadatok vannak).
fezso6 | 2020.12.12. 06:46
Két héttel ezelőtt még azt tervezték,hogy buszokkal viszik át a francia síelőket a svájciak.Most arra kérik a külföldieket,hogy ne menjenek síelni !!!!
Tobzoska | 2020.12.12. 10:11
nem örülök a sípályák lezárásának, de sajnos nem látok más megoldást ebben a vírushelyzetben. Lehet okoskodni, hogy a legegészségesebb sport a friss levegőn, meg különben is be vagyunk bugyolálva, stb. De a síeléshez mindenképpen hozzá tartozik egy fölszabadultabb életérzés, egy kis eszem-iszom, wellnesskedés, ami nélkül egy fabatkát sem ér az egész. Még a verseny síelők sincsenek kint egész nap a röpködő mínuszokban, hanem melegedőkben is töltik a nap jó részét. Akkor mégis hogyan működne amatőrök esetében egész nap hütte nélkül? Az emberek töredéke az, aki egész nap fakírkodna, bevétel csak a síbérlet lenne, esetleg a szállás de kaja nélkül, meg a közértben vett cuccos. A pályarendszerek fenntartása pedig csöppet sem lenne olcsóbb, mint amikor tömegek síelnek. Egyszerűen üzletileg sem jönne ki a matek.
beetle71 | 2020.12.12. 11:00
@KisKovi, egyetértek veled, az egyéni felelősséget csak korlátozottan lehet kiváltani szabályokkal. Sokan nem a felelősségükre figyelnek, hanem pusztán a szabályokra, és jómagyarként azok kijátszásának lehetőségére. Kijátszásra konkrétan itt ezekben a bejegyzésekben én nem látok utalást, de általánosságban létezik, és szomorú. Viszont egyértelmű, hogy ha nem lennének szigorú szabályok, akkor az egyéni felelősség is lankadna. Mi voltunk nyáron külföldön, rögtön július elején: akkor még kvázi üres reptéren és üres repülőn utaztunk, autót béreltünk, AirBnB appartmanban laktunk, Lidl-ben vásároltunk. Senkivel nem kerültünk közelebbi kapcsolatba, mintha itthon lettünk volna. Viszont megdöbbenve olvastuk közben más utazók bejegyzéseit, hogy milyen jókat kirándultak a zsúfolt helyi buszokkal, rátaláltak a nyitva tartó éttermekre, és "szerencsére" működött a svédasztalos reggeli a hotelban stb. Na ezeket nem kellett volna. A sípályákon egyébként a kabinos felvonók szerintem is problémásak, azokra nem tudok okosat mondani. Ameddig kevesen vanank addig OK, de ez nem tudható előre, max. sejthető. Karácsony után szerintem már mindenhol sokan lesznek. A szlovák szabályozás szerinti 1 fő/kabin nyilván működésképtelen ötlet. Így nincs nagyon reálisabb megoldás a kvázi lezárásnál.
minerel | 2020.12.12. 21:44
egyenlőre max X box 360 kinect. :-)
teletabiii | 2020.12.12. 23:06
Szerintem a sízés nem kellene probléma legyen. Felvonózás közben mindenkinek legyen kötelező egy FFP3-as maszk. Ennyi. Apres ski, hüttézés, bulizás ami persze szintén a sízés része más kérdés.
ttottam | 2020.12.12. 23:21
@Tobzoska: Aki hajlandó "fakírkodni" síel, aki nem, nem. Ilyen egyszerű az egész. Én például hajlandó vagyok, s ahogy látom a véleményekből, nem vagyok egyedül.
Kis Kovi | 2020.12.13. 08:53
Spórolásból (a jövedelmünkhöz képest így is méregdrága síeléssel járó költségek miatt) és a drága napi síidőből amúgy sem vesztegettünk nap közben hüttézésre időt, sőt örültem, hogy bizonyos időszakban tömegesen hagyják el ezekért a dolgokért a pályákat a síelők (persze, ha nem részegen jönnek vissza), így akkor még jobb feltételek voltak :) Nekem a "pisi és nézelődési szünetek" bőven elegendőek voltak a napközbeni megállásra. Egy megszerzett tapasztalati idő után a rossz idő sem feltétlenül volt már akkora probléma, bár az sokszor tényleg felszerelés és tudás, tapasztalat függő.
fezso6 | 2020.12.13. 10:28
Mennyi Amundsen utód van kis hazánkban !
teletabiii | 2020.12.13. 12:11
A maszkhoz csak annyit, hogy vannak olyan FFP2-3-as minősítésűek, melyek sajnos csak a megfertőződéstől védnek, de a továbbadástól nem mert ha van rajta elöl egy szelep az gyakorlatilag akadálytalanul kiengedi az adott esetben vírusos levegőt, csak légvételnéz zár. Aki a környezetét is védeni akarja, szelep nélkülit használjon !
Tobzoska | 2020.12.13. 21:31
ttottam kedves, tudod sajnos nem úgy működnek a dolgok ebben a világban hogy minden síelni vágyó megígéri hogy hát mi kérem biztosan jól fogunk viselkedni, s csak síelni fogunk. Nem apres skizünk, nem csoportosulunk, stb. Egy komoly infrastrukturájú pályarendszer vagy rendesen üzemel, vagy sehogy. Mindig vannak gyenge forgalmú napok egy szezonban,de aztán jön a szép idő, meg a hétvége. Tódulnak a tömegek a pályákra, a hüttékbe, az esti programokra. A kassza meg csilingel rendesen. Most ez nem fog menni. Bár ne a próféta beszéljen belőlem. Én már annak is örülnék, ha legalább márciusban el tudnék menni két napra Szlovákiába, az ottani kedvenc terepemre.
ttottam | 2020.12.14. 17:58
@Tobzoska (kedves), nem a vita kedvéért, de az ugye világos, hogy ha a hütte (étterem, kocsma, gasthof....you name it) zárva van, akkor hiába jön a szép idő meg a hétvége....marad a SÍELÉS, minden sallangtól mentesen. Ergo: NEM a pályákat kell lezárni, a síelést ellehetetleníteni, hanem ésszerű óvintézkedésekkel a "sallangot" lehetetlenné tenni. De, mint ahogy vannak foteltüntetők, biztosan vannak "hüttesíelők" is - ezt természetesen nem személyeskedve rád értem - nos, ők hoppon maradnak. Aki pedig a síelés szerelmesei, azok ezt a szezont kíbírják majd aprés-ski, hütte és egyéb nyalánkságok nélkül. S határozottan érzem, hogy nekünk, síelőknek összefogva ezt az álláspontot kellene egységesen képviselnünk, ami talán minimális esélyt teremtene a sport idei üzésére és a döntéthozók befolyásolására.
Peter Szekely | 2020.12.14. 19:45
Zermatt-ban ezt úgy oldották meg, hogy a kis hegyi éttermek kiszolgálnak, de kint kell elfogyasztani, a nagyobba illetve magasabban fekvök esetébsn bent is lehet elfogyasztani de az asztalok szeparálva vannak (Plexi, minden második, stb). Szóval lehet ezt ésszel is csinálni, lásd Svájc.
ttottam | 2020.12.14. 20:08
Svájcban nem csak az életszinvonal más, a mentalitás is. Az elsőt talán utól lehet érni mondjuk 100 év alatt. (Ha közben itt más világ lesz.) A másodikra feltehetően egy évezred is kevés...és egyik sem vigasz már azoknak, akik itt ma véleményt fejtenek ki. Rossz helyre születtünk...
golo | 2020.12.15. 00:04
A svájci mentalitáshoz: Reggelre esett pár centi friss, nedves hó, március végén, amikor már nagy kincs. Mi örültünk ennek. Délelőtt 10-kor még eladták a napijegyeket, majd 11-kor lezártak mindent, arra hivatkozva, hogy nagy szél jön, majd mindenkit leparancsoltak a hegyről. Voltak közülünk páran, akik dühösen felgyalogoltunk a pálya szélén az utolsó napon egy utolsó csúszásra. De nem hogy erős szél, semmi nem volt, viszont láttuk, hogy a másnap érkező gyenge hidegfront és a várható lehűlés előtt nekiláttak a pályakezelésnek, hogy másnapra kifagyjon és megmentsék az 5 cm friss havat maguknak. A reklamációkat egy vállrándítással intézték el. Ez volt az utolsó svájci utunk és megfogadtuk, hogy oda soha többé nem megyünk.
ttottam | 2020.12.15. 18:40
@golo: Igazad van, ez nem szép történet, nem fair hozzáállás. Sajnos Svájcban (is) a pénz, profit beszél. (Kis kitérő: A különbség mégis az, hogy nálunk annak a pénze beszél, akit ehhez nem piacgazdasági alapokon a döntéshozók hozzásegítenek. Főleg 2010 óta. Mindegy, ez messze vinne, el a símezőktől.) DE: még egyszer, igazad van, ez akkor is bicskanyitógató, ha a "Terms and Conditions"-ben valahol elrejtve benne van a jog a pálya bármikor, kompenzálás nélkül történő lezárására. Mondjuk Eplényben is benne van.....
Tobzoska | 2020.12.15. 21:36
nehéz mindenki számára megnyugtató megoldást találni az idei síszezon problémáira. A síelés alapvetően nem a környezetükért aggódó, az ökológiai lábnyomuk minimalizálására törekvő emberek elfoglaltsága. Én ugyan általában ökotudatos vagyok, de a síelés olyan adrenalin löketet jelent, hogy olyankor bevallom, számomra is háttérbe szorulnak a környezeti szempontok. Mindenesetre elviselem ezt a szezont akár síelés nélkül is. Főleg annak tudatában, hogy orvosok, betegápolók körében is rengetegen vannak olyanok, akik rendszeresen síelnek, de akiknek ez a szezon sajnos nem a síelésről fog szólni. A hivatásuk most a bajban levő embertársaikhoz szólítja őket. Dolgoznak fáradhatatlanul éjt nappallá téve értünk is, ha a sors úgy hozza. Már csak az irántuk való tisztelet okán is elfogadom a korlátozásokat, tűnjenek azok bármennyire is szigorúaknak, s nem azon spekulálok, hogy hogyan lehet a szabályokat bírálni, azokat okosba kijátszani.
gromit | 2020.12.16. 11:43
Sziasztok! Még egy adalék a síeléshez, sajnos nem csak az a kérdés hogy megfertőződik-e az ember vagy sem. Volt a héten olyan nap itt Zürich-ben amikor a legnagyobb kórházban 3 db szabad intenzív ágy volt csak üresen. A hegyimentők egész Svájcban naponta 20 embert hoznak le helikopterrel...
csemgu | 2020.12.16. 16:56
Szép napot!
A decemberi ausztriai síelési lehetőségek iránt nézelődve felmerült bennem egy kérdés:
(Emlíették, hogy a magyar külföldre utazókra külön szabályok vonatkoznak abban az esetben, a már a COVID-19 fertőzésen átestek -külön emelkedett igG szinttel igazoltan- az ő esetükben nincs szükség a kéthetes karanténra hazajövetelkor!)
Két kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
1., hol lehet utána nézni ennek az itthoni szabálynak?
2., fordítva működik-e Ausztria felé? Azaz ez esetben (covidon átesetten) már a december 24.-ei nyitás után lehetne menni ottani karantén nélkül?! Schengeni országon belüli igazolt immunitással!
(Mivel értelmezésem szerint szállást foglalni nem lehet január 10-ig, esetleg egy napra, vagy ha van valakinek saját -avagy barátoktól kölcsön kapott- apartmanja akkor akár többre?!)
Ennek hol lehet utánanézni?!
Köszönöm ha valaki tud rá válaszolni!!
beetle71 | 2020.12.16. 20:46
@csemgu, röviden: Ausztriában jan.8-tól nyithatnak a szálláshelyek, de ezt a szabályozást még jan. elején felülbírálhatják. A magyarokra jan.10-ig belépve 10 nap karantén vár, ami az 5. nap utáni negatív tesztekkel kiváltható, de 5 nap karantén akkor is van. Nyilván ez is felülbírálható még addig. After-Covid-osokra nincsen külön szabály sehol máshol, csak Magyarországon, belépő irányban, 6 hónapig (ez is kérdés, meddig marad így, mert semmi nem igazolja ennek az alapját). A Covid-on átesettség pontos definíciója sehol nincsen leírva, csak az, hogy "hitelt érdemlően" igazolni kell. Ehhez nem elég egy pozitív IGG-teszt, még itthon sem ismerik ezt el hivatalosan. Nyilván az elbírálótól is függ, mit fogad el, de egy pozitív + későbbi negatív PCR együtt, vagy egy pozitív IGG + későbbi negatív PCR együtt itthon már elég, tehát elvileg a határon is. Olvastam itt valakitól olyat, hogy akár orvosi "átesettségi" igazolást is elfogadhatnak.
nagyapa | 2020.12.16. 21:15
Szlovákia elesett . Egész napos kijárási tilalmat vezetnek be 19-én reggeltől
Bata Attila | 2020.12.17. 00:55
Igen, komolyan korlátoznak a szlovákok, de sok kivételt is betettek, például a síterepek továbbra is üzemelhetnek.
AlerMeta | 2020.12.17. 08:46
Szlovéniához, pontosabban Bohinj-Vogel síterephez infó, hogy két szálláshely is visszajelzett, hogy a pandémiás helyzetre való tekintettel és a kormány által bevezetett korlátozások miatt nem tudnak fogadni minket az ünnepek alatt. Ilyen, az osztrákokhoz hasonló korlátozó intézkedésről nem találtam máshol információt. Azt tudtam, hogy maximum kétnapos COVID teszt kell a határátlépéshez.
Peter Szekely | 2020.12.18. 19:55
https://www.bag.admin.ch/bag/en/hom...e/krankheiten/ausbrueche-...

Mo lekerült a svájci karantén listáról dec 28 hatállyal.
TibiF | 2020.12.18. 20:12
Ma jelentették be Svájcban, hogy (szép magyar szóval kifejezve magamat) lockdown lesz. Síelés szempontjából ez azt jelenti, hogy a sípályák nyitva tartását nem központilag Bernben a parlament határozza meg hanem a kantonok mondhatják ki a végső szót.
Három kanton élt is vele és Zug, Schwyz illetve Luzern kantonokban nem lesznek nyitva a sípályák. Mondjuk ezek nem Svájc leghegyesebb kantonjai de 2000 méteres hegyek itt is vannak ilyen síterepekkel mint Sörenberg, Mythen, Hoch Ybrig.
Kíváncsi vagyok a többi kanton mit határoz a sípályák nyitva tartásáról a "hegyesebbek" mint Wallis, Graubünden vagy Bern.
beetle71 | 2020.12.18. 20:43
Én úgy látom, hogy már holnaptól sincs rajta Magyarország a svájci karanténlistán.
Peter Szekely | 2020.12.18. 21:17
Beetle71, tényleg!!! :) No longer on the list from 19 december 2020: Austria: Land Kärnten, Austria: Land Salzburg, Austria: Land Steiermark, Austria: Land Upper Austria, French Poynesia, Hungary, Italy: Region Emilia Romagna, Jordan, North Macedonia, Poland, Portugal.
beetle71 | 2020.12.19. 00:36
Peter Szekely, ez elsőre jó hír, de jobban belegondolva nem annyira: összesen 5 napig volt Magyarország a svájci karanténlistán. Ez nekem 2 dolgot jelent: egyrészt nem teljesen tudatos és megalapozott, hanem kissé csapongó a svájci járványkezelés (is), másrészt nem sok előre tervezhetőséggel kecsegtet, ha 5 naponta tud változni a szabályozás úgy, hogy közben a magyarországi számok nem indultak csökkenésnek, tehát ez az intézkedés kvázi váratlan. Ilyen alapon kiszámíthatatlan, hogy mikor mit döntenek, de legalább előre bejelentik.
Peter Szekely | 2020.12.19. 06:18
Beetle71, igen most sokkal rövidebb idötávon lehet tervezni.
Tobzoska | 2020.12.19. 11:17
szerintem ebben a szezonban maradjon mindenki a valagán. Tépjen föl egy-két üveg sört otthon, s örüljön, hogy nem valamelyik COVID osztályon fekszik kiterítve. Ha a szabadba vágyik, kapirgáljon egy kicsit a kertjében, ha az nincs, akkor meg túrázgasson. Igaz, most még az is elég szar, mert ebben a búvalb.szott időben idehaza minden olyan cupákos. Úgyhogy jó megoldás most nincs. Csak a vacak, meg a még vacakabb.
beetle71 | 2020.12.19. 12:02
A jan.7-i osztrák nyitás tehát csúszik jan.18-ra, és ez még csak a belföldi szabályuk, nem is a külföldieknek szóló karanténkorlát, ami eddig jan. 10. volt. Viszont érdekes fejlemény, hogy belföldön is megkezdik az emberek szelektálását: jan.18. után is csak az járhat szabadon, aki előtte elvégezteti az ingyenes tesztet. Szerintem valószínűleg ennek kiterjesztése várható a külföldről érkezőkre is, hasonlóan, mint a szlovák pályákon. Nyilván ez sem tökéletes védelem, de mégis >90%-kal hetékonyabb, mint a semmi. És igen Tobzoska, a 100% hatékony az, ha 2021-ben is leállna az élet, de szerintem "ár-érték" arányban ez már túlzás lenne. Ilyen alapon be kellene tiltani az autóközlekedést is, ha 100% biztonságot akarnánk a mindennapos halálos balesetek ellen. De ott sem teljes tiltás van, hanem szabályok.
TibiF | 2020.12.19. 14:52
Véleményem szerint aki idén Svájcba akar jönni síeli az felejtse el. A kantonok sorra zárják be a sípályákat. Ma pl. Nidwalden, Obwalden, Zürich, St. Gallen és Appenzell Innerrhoden jelentette be a zárást. A "nagyágyuk" még nem jelentették be a bezárást, de szerintem ami késik az nem múlik.
Tobzoska | 2020.12.19. 17:10
beetle alapvetően igazad van, szívem szerint én is síelnék ezerrel. Valamelyik svájci sírterepnek volt egy frappáns szlogenje. Talán így hangzott: "Piste gut, Wetter gut, Klinik gut". Aki ma síel, és pórul jár, az lehet, hogy a mindenűtt agyonterhelt kórházak miatt ma nagyon-nagyon pórul jár. Ma kvázi háborús helyzet van, tehát ha lehet, kutya kötelessége mindenkinek még jobban vigyáznia magára. A kijárási tilalomnak is van egy hatalmas hozadéka. Lehet, hogy az állampolgárok basztatásának tűnik a dolog, de a közúti balesetek száma is a töredéke lehet ma a békebeli időhöz képest. Persze azért remélem, márciusban már lehet egy kicsit csúszkálni.
beetle71 | 2020.12.19. 18:50
Tobzoska, egyetértek. És Peter Szekellyel is, és a legtöbbekkel. Összességében úgy látom, hogy "még az elején", azaz december közepén még el lehetett menni egy körre Svájcba, azon keveseknek, akiknek volt rá szándékuk és lehetőségük (idő, pénz). Akkor még kevés ember között, körültekintően, felelősségteljesen még belefért egy pár napos csúszás Svájcban. De az ünnepek alatt, ünnepek után már sokkal rizikósabb bevállalni, ha lesz egyáltalán nyitott pálya. Mert ez már egy ördögi kör: ahogy egyre kevesebb idő van hátra a télből, és egyre kevesebb ország és pálya van nyitva, törvényszerűen többen akarnak odamenni, és emiatt felelősségteljesen egyre kevésbé szabad. Tényleg barátkozni kell a gondolattal, hogy ezen a télen a síelés kimarad. De a sok tragikus sorsú beteg árnyékában tényleg ez legyen a legkisebb bajunk!
Mona | 2020.12.19. 22:35
Akik még mindíg nem értik:nem a szabad levegővel van gond,hanem a liftezéssel!!Egy csősál annyit ér zárt térben,mint halottnak a csók!;)
Egyetértek az ffp2 maszk viseléssel de baromi körülményes azt bukón át huzogatni....;))
Marad a sítúra ,sífutás idén vagy a fenekünkön itthon!Ki lehet bírni azt gondolom!
ttottam | 2020.12.19. 23:21
Egészen halkan kérdezem: karácsony előtti bevásárláskor az Auchan/Tesco stb. boltokban szerintetek hányan és milyen messzire vannak egymástól? Vagy oda sem megyünk?
beetle71 | 2020.12.19. 23:39
@ttottam, sajnos nem ugyanaz a kettő. A boltban ha akarod, tudod tartani a 1,5m távolságot, és ha mégsem, akkor is csak 5-10 másodpercre kerülsz közel valakihez. Sajnos a sílifteken/kabinokban 10-20 percre is összezárnak idegenekkel, és reálisan nincs más választásod. Néha persze sikerülhet üres kabinhoz vagy buborékos felvonóhoz jutnod, de erre nem apellálhatsz. És akkora kicsi zárt térben 15 perc alatt jó eséllyel elkaphatod a vírust, még FFP2 maszkban is.
Tobzoska | 2020.12.20. 11:00
igazuk volt a középkori pestisdoktoroknak. Egy kib.szott nagy csőrös jelmezt mindenki fejére! Akkor meglesz a kellő távolságtartás.
HofEE | 2020.12.20. 11:10
Ausztriában 340ezer rögzített fertőzöttből durván 5ezer halálos eset volt, kicsit több mint 1% (és ebben nincsenek benne azok akik elkapták a vírust és tünetmentesen átment rajtuk.. ebben az esetben a halálozási ráta még alacsonyabb) Ezért az 1% -ért tönkreteszünk gazdaságokat, vállalatokat, emberek életeit nehezítik meg. NEVETSÉGES.
beetle71 | 2020.12.20. 12:27
@HofEE, a nem regisztrált fertőzöttek máshol sincsenek benne a statisztikában, tehát a valós arány tényleg kevesebb mindenhol. De a gond az, hogy több fertőzöttnek az 1%-a is több, létszámra nézve. És ebbe az 1%-ba egyikőnk sem akar bekerülni, és cukor- vagy vesebeteg édesanyánkat sem emiatt akarjuk elveszíteni "egyéb krónikus betegségben" szenvedőként, amikor simán élhetne még 20-30 évet, mert a normál influenza ellen meg szoktuk tudni védeni. Emiatt vannak nehéz helyzetben a döntéshozók. Én nem nevezem nevetségesnek.
Tobzoska | 2020.12.20. 21:23
kedves HolEE. Szerinted mekkora az a halálozási ráta, amely már a Te ingerküszöbödet is eléri? Mostanában naponta 50%-al többen halnak meg, mint az elmúlt átlagos években. Hullahegyeket kellene az utcán kerülgetnünk szerinted ahhoz, hogy ne ignorálják a vészhelyzetet?
ttottam | 2020.12.20. 21:30
No, a következetes hozzáálláshoz érdemes elolvasni ezt a cikket itt, a sielok.hu-n:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...ausztria-kotelezove-teszi...
Peter Szekely | 2020.12.21. 01:20
Azt a 26 katonra bízták, hogy a sípályákkal mi legyen: a legtöbb kantonban keddtől (dec 22) bezárnak a síközpontok, eddig egyedül Wallis és Bern döntött a nyitvatartásról. https://telex.hu/koronavirus/2020/1...2/20/europa-karacsony-lez...
HofEE | 2020.12.23. 08:20
Tobzoska, a spanyolnátháról hallottál már? Na arra azt mondom már Pandémia. De a COVID miatti korlátozások egyáltalán nincsenek arányban a betegség veszélyességével.
Tobzoska | 2020.12.23. 14:29
HofEE ne erőlködj, nem tudsz meggyőzni. Téged látom, csak annyi érdekel, hogy korlátozás nélkül síelhess. A világ többi dolga, milliók szenvedése pedig hidegen hagy. A COVID miatt ugyanúgy aratna a népesség körében a halál, ha most egy négyéves harcmezei öldöklés, és hátországi szenvedés lenne a hátunk mögött, továbbá ha nem lenne a spanyol nátha óta eltelt száz év orvosi, járványügyi, gyógyszeripai stb. tapasztalat a birtokunkban.
botiati75 | 2020.12.25. 11:04
Tobzoska!Értem,hogy te rettegsz,maradj otthon!! Kérdem Pekingbe hogy-hogy nem terjedt el? Afrikában ahol több millió HIV pozitív, nincs maszk, higénia,orvosi ellátás,távolságtartás!!! is hagy kívánni valót,miért nincsenek hulla hegyek?
Vagy Indiában????
morfologus | 2020.12.25. 11:30
Az összes Covid tagadónak/relativizálónak kívánom, hogy tapasztalják meg testközelből milyen is, amikor 2 hónappal a betegség után is tapasztalnak tüneteket és teljes lutri, hogy teljesen elmúlik-e egyáltalán. Egy sportot szerető embernek, mint gondolom itt a nagy többség, ez óriási csapás tud lenni.
botiati75 | 2020.12.25. 11:59
Nem válaszoltál te sem a kérdésre!
Hiv,infuenza,rota,rhino és egyéb miatt miért nem aggódsz?
több ember betegszik meg az elzárás miatt és több ember hal meg a ellátatlanság miatt ,mint a vírusban!
D.Dani | 2020.12.25. 15:30
Valóban érdekes, hogy az afrikai számok vajon miért kedvezőbbek, mint az európaiak, van pár elméletem, de az, hogy nincs járvány és maguk az intézkedesek jelentik a problémát, nincs köztük. Kérdésedre válaszolva elképzelhetőnek tartom, hogy a virus nem szereti a meleget, ez megmagyarázná, hogy nyáron miért tűnt el Európából, majd miért jött vissza. Az is lehet, hogy a kérdéses országok mérsékelten közölnek valós adatokat. Tudom, ezek csak elméletek és támadhatók, de szerintem még mindig közelebb lehetnek az igazsághoz, mint az, hogy nincs járvány.
A síelésről egyébként úgy gondolom, hogy ha értelmesek a szabályok, akkor semmivel se veszélyesebb, mint a BKV, és ha el lehet menni síelni viselhető feltételekkel, akkor el is fogok.
Tobzoska | 2020.12.25. 16:19
kedves vírustagadók. Hogy Afrikában miért nincs víruspara, annak egyszerű oka van. Igaz, rögtön rasszistának bélyegeznek meg, de vállalom. Az afrikaiak minden járvány, meg tömeges éhhalál ellenszerét rendkívül archaikus módon védik ki. A mindenkori halálozást meghaladó szaporulatot produkálnak. Nem álmodoznak azok síelésről, meg holmi általunk gyakorolt úri huncutságokról, azt se tudják, hogy mi fán terem az. Nincs semmi veszteni valójuk, egyszerűen a túlélésre hajtanak. És ugyan miért kedvezőbbek az afrikai statisztikák? Van ott egyáltalán statisztika? Meg úgy általában, beszélhetünk arrafelé egyáltalán államhatalmakról? Törzsfők, helyi hadurak randalírozása dívott és dívik arrafelé. Akkor pont a statisztikájuk lenne megbízható? Szóval vírustagadóként afrikai munícióval jönni egyszerűen végtelen tudatlanságra és ostobaságra vall. A kínai statisztikáról meg annyit, hogy ott a kínai kommunista párt politikai bizottsága dönti el, hogy mit mutasson a statisztika. Aki meg kételkedni merészelne, az megy az átnevelőtáborokba.
botiati75 | 2020.12.25. 22:29
Értem,lehet tudatlan vagyok de Afrika nem csak elmaradott részekből áll Kairó, Lajos 12m-os városok, azért ott nehéz eltűntetni hullahegyeket. Jó hagyjuk Afrikát. Kanada? India? A többi kínai nagyváros? Mi a logika a terjedésében? Valaki mondja el! Kínából Olaszországba? Miért, hogy? Nincs benne logika.
D.Dani | 2020.12.25. 22:52
Ez a vírus sok helyen nem logikus a hozzá nem értők számára (én se vagyok az), sőt, a hozzáértőknek sincs egységes álláspontjuk. Talán bizonyos népcsoportokat kevésbé érint. Kanadában valahogy nem lett olyan súlyos a járvány, de egyébként felszállóágban van. A népsűrűségtől is függhet, na meg persze az emberek hozzáállásától is (itt természetesen nem az afrikaiakra, hanem a távolkeletiekre gondolok). Meg még rengeteg olyan dologtól, ami eszünkbe se juthat. A statisztikát tudtommal a svédek se veszik túl komolyan, pedig ők azért nincsenek elmaradva.
Ezek csak tippek, lehet, hogy egyik se állja meg a helyét, lehet, hogy több is. Ami viszont biztos, hogy van járvány, ma már szerintem mindenki ismer olyat, aki súlyos állapotba került miatta, vagy meg is halt, ha te nem, akkor szerencsés vagy.
Viszont ha ezt a témát szeretnénk folytatni, akkor inkább a koronavírus rovatba tegyük, kezdtünk nagyon eltérni
beetle71 | 2020.12.27. 10:45
Sziasztok, Ausztriában a szállások jan.7-ig zárva, a pályák már dec.24-től nyitva, de versenyzők előtte is használhatták a nyitva tartó pályákat. Voltak kint magyar gyerekversenyző csoportok is. Számukra ezek szerint most is nyitva lehetnek a szállások? Olvasta ezt valaki apróbetűben?
D.Dani | 2020.12.27. 11:05
A kérdésedre sajnos nem tudok válaszolni, viszont az a január 7. már sajnos 18.
Csabi70 | 2020.12.27. 17:31
Sziasztok. Sajnos, január 18., Reit im Winklben élek szinte a Német-Osztrák határon. Ma el indultak az osztrák oldalon a sí liftek, de csak az ott élők tudják használni. negatív teszt, maszk és osztrák lakcím, ellenőrzik a pénztárnál. A rendőrség is mindenkit vissza fordított, aki nem rendelkezett megfelelő dokumentumokkal, illetve nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani utazásának célját, csak úgy kirandulgatni ma nem lehetett. Ez van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.