Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájc: javulnak a járvány számai, folytatódik a síelés

2020.11.26. Bata Attila

Aki mostanában nagyon síelni szeretne menni, annak eléggé limitáltak a lehetőségei. Észak-Amerikában megkezdődött a szezon, a skandináv országokban is engedik a síelést, azonban a legközelebb a svájci hegyekben lehet - a biztonsági intézkedések betartása mellett - csúszni.
Zermatt
Zermatt
Svájc is szigorú járványügyi intézkedéseket vezetett be hetekkel korábban, azonban a síterepeket nem zárták be az Alpok többi országával ellentétben. Novemberben már az összes gleccser és néhány magasabban található síterep naponta üzemel, hétvégékre pedig a több síterep is csatlakozott hozzájuk. A mostani hétvégén újabb síterepek kezdik meg a szezont, és néhány csak hétvégi üzemmódban látogatható síterep is áttér a napi üzemelésre.

Hétvégén az ottani "operatív törzs" bejelentette, hogy javulnak a számok. A reprodukciós ráta (un. R érték) a szeptemberi csúcsról (1,78) 0,78-ra csökkent. Ez az érték azt mutatja, hogy egy beteg átlagosan hány embernek adja át a fertőzést. A 0,78 azt jelenti, hogy 100 fertőzött további 78-at fertőz meg. Szakértők számításai szerint, ha a svájciak tartani tudják ezt a rátát, akkor 14 naponta feleződhet az új fertőzöttek száma, amely azt jelenti, hogy januárra napi 500 fertőzöttel számolhatnak.

Az idei szezon nehéz lesz a főleg külföldi vendégkörre alapozó síterepeknek. Talán ezért is, a svájciak nem nagyon gördítenek akadályokat a külföldiek beutazása elé. Hétfő óta Franciaország és Belgium is lekerült a rizikós országok listájáról, így ezekből az országokból karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Svájcba. Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik, de a visszaút már más kérdés...

A kisebb síterepek, vagy azok, amelyek inkább a helyi síelők körében voltak eddig is népszerűbbek kisebb veszteségek elé nézhetnek az idei szezonban. A svájciak pedig kihasználják az alkalmat és mennek síelni. A főleg kisebb terepeket tömörítő Magic Pass szezonbérletből október végéig 110 000 darabot értékesítettek.

A külföldiek kedvenc helyein (Aletsch Arena vagy Zermatt) jelentősen csökkentek a foglalások a szezonra. Valamivel jobb a helyzet a vendégkör 80%-át hazai síelőkre alapozó Lenzerheide síterepén, itt kisebbek a veszteségek.

Vannak azonban váratlanul népszerű helyek is. Titlis beszámolója szerint, tavalyhoz képest eddig kb. 38 %-kal emelkedett az eladott szezonbérletek száma.

Úgy tűnik, ha a svájciaknak sikerül továbbra is kordában tartaniuk a járványt és üzemelnek a síterepeik, akkor karácsonykor alternatíva lehet sok síelőnek a lezárást fontolgató olasz és francia síterepek helyett.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.11.26. 04:12
Ez nagyon jó hír, de azért remélem, hogy az olasz pályák is megnyítnak.
Kálóczy Péter | 2020.11.26. 12:18
Hát, ha az olasz zárva marad, akkor megyek Zermattba, ott költöm el a pénzem, a sípályások, hüttések meg mehetnek megköszöni Conténak.
Peter Szekely | 2020.11.26. 13:33
@KP, nekem is ez a tervem
túlélőmedve | 2020.11.28. 12:00
jó hír, sajnos most csak itthon lehet síelni, én Eplénybe megyek remélem, hogy a A1-es pályát kinyitják

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.