Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Covid-19: Ausztriában tesztelték a mobiltelefonos síbérletet

2020.11.12. Bata Attila

Újabb műszaki újdonságot hozott az idei év a sípályákra, és ezt is a koronavírus-járvány elleni küzdelemnek "köszönhetjük". Nem kell többé sorba állni a kasszánál, ha síbérletet vásárolunk. A legújabb beléptető kapuk leolvassák a síbérletet a mobiltelefonunkról is.
Az osztrák Skidata cég gyártja azokat a beléptető kapukat és síbérleteket, amelyeket a legtöbb európai síterepen használunk. Az idei szezontól már nem kell síelés előtt sorban állni, hogy megvegyük a bérletet, egy okostelefonnal egész nap liftezhetünk.

A Covid-19 elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze a távolságtartás. Ez sokszor nem tud megvalósulni, főleg, ha hosszú sorban kell állni. A síterepeken több helyen is kialakulhatnak sorok, de ezek közül az egyik hamarosan csökkenhet.

Nem kell többé a kassza előtt várakozni, ha síbérletet szeretnénk vásárolni. Interneten eddig is lehetett vásárolni, de ahhoz vagy a kasszánál vagy egy átvevőpontnál lehetett hozzájutni. Ezentúl nincs szükség köztes szereplőkre, a megvásárolt bérlettel egyből mehetünk síelni.
A Skidata alkalmazása egy okostelefonra letölthető. Utána aktiválni kell a bérletet, és magunknál tartani síelés alatt. Ahogy korábban a síbérleteket, a rendszer a mobiltelefont is megtalálja a zsebünkben, így továbbra is "érintés nélkül" mehetünk át a beléptető kapukon.

A rendszer egyik hátránya, hogy engedélyezni kell a Bluetooth kapcsolatot, és hidegben az egész napos használat alatt az akkumulátor lemerülhet, és akkor mehetünk a kasszához egy "hagyományos" bérletet kérni.

A rendszert Ausztriában már tesztelték, az októberben megnyitott kitzbüheli síterep pályáin. Sajnos, az osztrák rendelkezések miatt ezt a sípályát is le kellett zárni a nagyközönség előtt, jelenleg csak felnőtt versenyzők használhatják.

A síterep egyébként más megoldást is bevetett a vírus ellen, a már korábban ismertetett mobil UV-C fertőtlenítőkkel tisztítja a síliftek kabinjait.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2020.11.12. 07:17
Ez klassz!
vmnames | 2020.11.12. 09:34
Egész napos használattal lemerülhet? Ez csak az iPhone-os közösséget érinti...
TZoli | 2020.11.12. 11:42
A hüttékben minden sarok tele lesz mobil töltőkkel. :)
supershape | 2020.11.12. 12:53
Ez elég érdekes, a bluetooth-nak elvileg 10 m a hatótávolsága, honnan fogja tudni a rendszer, hogy a sorbanállók közül kiét kell leolvasni? Amikor csak a cikk cimét olvastam el, azt hittem NFC chip-pel oldják meg mint más fizetést is. Továbbá több helyen is megoldották már, ha van egy SKIDATA bérleted, akkor egyszerűen megveszed az interneten az új bérletet a régi számát megadva, és már mehetsz is a kapuhoz.
zsolt7 | 2020.11.12. 14:23
Az új bluetooth csipekben van távolságmérés funkció. Gondolm azt használják arra, hogy eldöntsék melyik kaput kell kinyitni. Amúgy az ötlet jól hangzik, mert a régi kártyákat nehezen tudja leolvasni a rendszer. Amúgy a bluetooth nem fogyaszt szinte semmit. Nekem mindig be van kapcsolva, és kb 5 napot simán kibír egy feltöltéssel a telefonom.
magnum56 | 2020.11.12. 15:16
Amikorra mindenhova olyan új kapukat telepítenek, ami képes lesz leolvasni a mobilt, akkorára lehet, már nem is lesz aktuális a probléma.
Valószínűleg nem ez megoldás fog csapást mérni a vírusra.
fezso6 | 2020.11.12. 18:37
Minden olyan újításnak örülök, amivel elkerülhető a sorba állás és időt takaríthatok meg vele!
vargai | 2020.11.12. 20:10
Nekem mindig be van kapcsolva. Még sem merül le egy nap alatt.
Lovika | 2020.11.15. 01:13
Jó ötlet, de a gyerkőcökkel mi lesz? Akiknek még nincs telefonjuk? Miattuk csak sorba kellene állni, nem?
Pow | 2020.11.16. 13:32
2020/21-es téli szezonban csak teszt üzemmódban lesz kipróbálható egy pár osztrák síterepen. Ha jól sikerülnek a tesztelések, akkor leghamarabb 2021/22-es téli szezonban lehet használni a Skidata-val rendelkező pályáknak. Elsősorban mobillal rendelkező felnőtteknek szól nem családosoknak, de már így is csökkenne a tumultus a kasszák előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.